Αναρτήθηκε από: filopappou | 30 Σεπτεμβρίου, 2007

Το μοίρασμα φυλλαδίων στο Φιλοπάππου είναι έγκλημα. Οι καταπατήσεις πολιτισμός!

Την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου η Α’ ΕΠΚΑ που είναι υπεύθυνη για τον αρχαιολογικό χώρο των λόφων Φιλοπάππου οργάνωσε ξενάγηση στην Πνύκα και την κοίλη οδό. Οι κάτοικοι της περιοχής αξιοποίησαν την περίσταση της παρουσίας κόσμου που ενδιαφέρθηκε για το Φιλοπάππου και την ιστορία του και μοίρασε κείμενο με μια περιληπτική αναφορά σε μερικά από τα σημαντικότερα προβλήματα των λόφων.

Η αντιμετώπιση από την μία εκ των δύο αρχαιολόγων που βρισκόταν εκεί (Ο. Βογιατζόγλου), ήταν να αρχίσει να ουρλιάζει, προσπάθησε να αποσπάσει τα φυλλάδια που είχαμε στα χέρια μας, φώναξε σε μία υπάλληλο (που την είχαν δύο ώρες κάτω από τον καυτό ήλιο να μοιράζει κάτι χάρτες της ξενάγησης) να πάρει το 100 και κάλεσε τον κόσμο να απομακρυνθεί. Αντιθέτως όμως κάποιοι που δεν είχαν πάρει φυλλάδιο, ενδιαφέρθηκαν αμέσως να πάρουν.

Το γελοίο της υπόθεσης ήταν η κατάρρευση αυτού του «κατανυκτικού» κλίματος της ξενάγησης, που μετά από ένα τέταρτο ιστορικών αναφορών, όλα έγιναν σκόνη με την αρχαιολόγο να μην αντέχει στο ελάχιστο που είναι το μοίρασμα ενός κειμένου με τις απόψεις κάποιων κατοίκων της περιοχής. Στα υπ’ όψιν ότι δεν είχε διαβάσει το κείμενο όταν άρχισε να ουρλιάζει. Δηλαδή δεν ήταν θέμα περιεχομένου. Όλα αυτά κάτω από ένα από τα αρχαιότερα σύμβολα της δημοκρατίας, το βήμα της Πνύκας.

Ακολουθεί το κείμενο:

Μια διαφορετική ξενάγηση στους πληγωμένους λόφους Φιλοπάππου

1. Έργα Ακροπόλεως Φιλοπάππου του Δημήτρη Πικιώνη – μοναδικό μνημείο νεώτερης Ελληνικής αρχιτεκτονικής τοπίου με διεθνή αναγνώριση, απόλυτα ενταγμένο την ζωή της Πόλης

(α) Λιθόστρωτα Ακροπόλεως – Φιλοπάππου: είναι χειροποίητα, οι φθορές είναι αναντίστρεπτες κατά κανόνα. Παρόλα αυτά επιτρέπεται η πρόσβαση σε αυτοκίνητα τα οποία θραύουν τις πλάκες. Κατά τις εργασίες των ανασκαφών για τους δήμους Μελίτης και Κοίλης δεν ελήφθη μέριμνα να μην περνούν τα βαριά οχήματα για τις εκσκασφικές εργασίες από τα λιθόστρωτα με αποτέλεσμα σημαντικές φθορές στο Λόφο Νυμφών.

(β) Αναπαυτήριο Πικιώνη (γνωστό και ως Καφετέρια Λουμπαρδιάρη): Λειτουργούσε ως καφενείο μέχρι τον Αύγουστο του 2005. Κατά την τελευταία δεκαετία της λειτουργίας του, η επιχειρηματίας που το λειτουργούσε είχε καταπατήσει με την ανοχή της αρμόδιας Εφορείας (Α’ ΕΠΚΑ), χώρο περίπου 500 τμ στην Πνύκα και τον επενοικίαζε για χοροεσπερίδες που οργάνωνε η ίδια ή η Μεγάλη Βρετάνια (στην οποία επιχείρηση ήταν μέτοχος η ενοικιάστρια). Παρόλη τη σχετική Υπουργική Απόφαση (2001) και τις διαμαρτυρίες των κατοίκων, η Εφορεία δεν πήρε κανένα μέτρο για την άρση της καταπάτησης. Τελικά, η καταπάτηση ήρθη ύστερα από προσφυγή κατοίκων στην Δικαιοσύνη.

<ο Αναπαυτήριο σήμερα παραμένει κλειστό, δίχως συντήρηση και κινδυνεύει να ερειπωθεί. Οι κάτοικοι και πλήθος φορέων ζητούν να επαναλειτουργήσει ως λιτό καφενείο κατά την επιθυμία του δημιουργού του Δημήτρη Πικιώνη αλλά η Α΄ΕΠΚΑ παρακωλύει την ενοικίασή του.

2. Έργα στους Λόφους στο πλαίσιο της Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων
(α) Πυρόσβεση: Έργο απόλυτα αναγκαίο που δεν ολοκληρώθηκε με συνέπεια οι Λόφοι να μην έχουν προστασία σε περίπτωση πυρκαγιάς.

(β)< Έκθεση γλυπτικής στην Νότια Πλευρά του Λόφου Φιλοπάππου: τεράστια αυθαίρετη κατασκευή με τσιμέντο και σίδερο, τελείως έξω από το αρχιτεκτονικό κλίμα του Λόφου, με επιδιωκόμενη υπερτοπική λειτουργία. Θα προσέθετε κυκλοφοριακό φόρτο στις περιβάλλουσες πυκνοκατοικημένες γειτονιές οι οποίες ήδη υποφέρουν από τη μεγάλη κίνηση του Ηρωδείου, της Ακροπόλεως ενώ θα προστεθεί και αυτή του Μουσείου Ακροπόλεως. Ο χώρος τον οποίο κατέλαβε η κατασκευή χρησιμοποιείτο από τις γειτονιές του ιστορικού κέντρου για αθλητισμό και περίπατο. Η κατασκευή είναι ερειπωμένη και εγκυμονεί κινδύνους για τα παιδιά και τους περαστικούς. Πρέπει να απομακρυνθεί και ο χώρος να αποδοθεί στην γειτονιά.

(γ) Επίστρωση με τσιμέντο του δρόμου που ενώνει την Πνύκα με τα Έργα Πικιώνη. Ο Πικιώνης σχεδίασε τα λιθόστρωτα σε άμεση επαφή με το έδαφος. Χωρίς να σεβαστεί το μνημείο, το Υπουργείο Πολιτισμού τσιμεντόστρωσε τον συγκεκριμένο δρόμο που εφάπτεται των λιθόστρωτων.

(δ) Περίφραξη των λόφων Φιλοπάππου με διέλευση του φράκτη από τα Έργα Ακροπόλεως Φιλοπάππου. Ο Πικιώνης δεν ήθελε τις περιφράξεις, τις καθαίρεσε όλες γιατί τις θεωρούσε στοιχείο εντελώς ξένο με την δική του αρχιτεκτονική σύλληψη της οποίας στόχος ήταν το να αποδώσει στην πόλη της Αθήνας έναν χώρο περιπάτου και αναψυχής για όλους τους πολίτες 24 ώρες το 24ωρο. Σήμερα, ο φράκτης γειτνιάζει άμεσα με τα Έργα και σε σημεία τα διακόπτει. Αυτό αποτελεί μία ακόμη προσβολή στο μνημείο. Επιπλέον, χρησιμοποιείται για να εμποδίζει την πρόσβαση στην Πνύκα τα βράδια ενώ η επιβολή εισιτηρίου εισόδου είναι απολύτως νόμιμη και στην καλή διάθεση της γραφειοκρατίας του Υπουργείου Πολιτισμού. Σε μια πόλη χωρίς διέξοδο κλείνουν και οι τελευταίες δυνατότητες διαφυγής στη φύση και την αρχιτεκτονική ομορφιά από το ίδιο το Υπουργείο Πολιτισμού.

3. Διόνυσος
Το εστιατόριο Διόνυσος εδράζεται σε χώρο που από τον Νόμο ανήκει στον Δήμο Αθηναίων. Κτίσθηκε χωρίς άδεια την δεκαετία του ’60 και από τις αρχές της δεκαετίας του ‘90 επεκτείνεται συστηματικά έχοντας μέχρις στιγμής περίπου διπλασιάσει τον όγκο του. Ενώ αυτά συμβαίνουν σε αρχαιολογικό χώρο (απέναντι από την Ακρόπολη), η αρμόδια Α’ ΕΠΚΑ δηλώνει ότι δεν μπορεί να ανακόψει την επεκτατική διάθεση του Διονύσου διότι είναι «θέμα κυβερνητικού ενδιαφέροντος». Αυτά σε αντίθεση με την παλαιότερη ηγεσία της ίδιας Εφορείας, συγκεκριμένα τον Έφορο κ. Δοντά, που δεν επέτρεψε σε χαλεπούς καιρούς δικτατορίας να μπει ούτε ένα κεραμίδι στον Διόνυσο.


Responses

 1. Μπράβο στα παιδιά!
  Πολύ έξυπνη και αποτελεσματική κίνηση.

  Νομίζω ότι μια λέξη θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας συνέχεια : EXPOSE (ΞΕΣΚΕΠΑΣΤΕ ΤΟΥΣ)…
  όπου μπορείτε.
  Με φωτογραφίες, video, έγγραφα, έξυπνες κινητοποιήσεις, ίντερνετ.
  Ίσως και με διοργάνωση από κοινού με διάφορες ομάδες π.χ. ποδηλατών, δράσεων-εκδρομών ενημέρωσης στους λόφους και άλλα παρόμοια…

 2. […] απαγόρευση σε κατοίκους να μοιράσουν φυλλάδιο τους σε ξενάγηση που οργάνωνε η […]


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: