Αναρτήθηκε από: filopappou | 11 Οκτωβρίου, 2007

Χ. Ζαχόπουλος. Ένα ανεκτίμητο κεφάλαιο για την προστασία του πολιτισμού μας

Στη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου 9 Οκτώβρη 2007, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Χρήστος Ζαχόπουλος, αποκάλεσε τους πολίτες που κινητοποιούνται για να μείνουν οι λόφοι Φιλοπάππου ανοιχτοί, «λούμπεν στοιχεία» που δεν σέβονται τίποτε, «άτομα του Νεάντερταλ» που δεν ξέρουν τι θα πει πολιτισμός και άλλα παρόμοια. Όλα αυτά για να δικαιολογήσει την απόφαση να περιφραχτούν οι λόφοι, να κλείνουν το βράδυ, και μην έχετε καμία αμφιβολία, ότι θα έρθει και το εισιτήριο.

3
Ο φάρος του πολιτισμού κ. Ζαχόπουλος

Στα πρόσφατα έργα του κ. Ζαχόπουλου για την προστασία του πολιτισμού, συγκαταλέγεται και η ψήφος του -που χρειάστηκε να μετρήσει διπλή για να ξεπεραστεί ο σκόπελος της ισοψηφίας- για να αποχαρακτηριστούν τα δύο κτίρια της Δ. Αρεοπαγήτου, και να μετατραπούν από νεότερα προστατευόμενα μνημεία, σε πολυκατοικίες για τα μπάζα, για να γκρεμιστούν και να εξασφαλιστεί έτσι, ότι οι τουρίστες που θα τρώνε στο ιδιωτικό εστιατόριο του νέου μουσείου Ακροπόλεως θα έχουν θέα στο θέατρο του Διονύσου.2

Το καλοκαίρι, ο κ. Ζαχόπουλος, εθεάθη και σε άλλο μέρος όπου θριάμβευσε η προστασία των αρχαιοτήτων, δηλαδή στην αρχαία Ολυμπία.

Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι η αρχαία Ολυμπία είχε σύστημα πυρόσβεσης που δεν λειτούργησε, ενώ οι λόφοι Φιλοπάππου δεν κινδυνεύουν να μην λειτουργήσει, αφού παρά τις εξαγγελίες την περίοδο της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων, ουδέποτε το σύστημα εγκαταστάθηκε. Φυσικά τώρα τα λεφτά είναι σημαντικό να πάνε στα κάγκελα για την προστασία των λόφων, ενώ το σύστημα πυρόσβεσης δεν απασχολεί το ΚΑΣ και τους αρχαιολόγους μιας και προφανώς δεν αφορά την προστασία των λόφων. Έτσι κι αλλιώς η Ολυμπία απέδειξε ότι είναι πεταμένα λεφτά.

Το σίγουρο είναι ότι:
Α) Ο κ. Ζαχόπουλος ακτινοβολεί ευαισθησία για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομία, γεμίζοντας μας σιγουριά και ελπίδα για το μέλλον και
Β) Ότι είναι σίγουρα μια στιγμή ξεχωριστής ποιητικής ομορφιάς, να τον ακούς να μιλά για «λούμπεν στοιχεία που δεν σέβονται τίποτε», «άτομα του Νεάντερταλ» που δεν ξέρουν τι θα πει πολιτισμός» -πράγμα που γνωρίζει καλά ο κ. Ζαχόπουλος- και ειλικρινά λυπούμαστε που δεν ήμασταν παρόντες. Θα θέλαμε να κυκλοφορήσει αυτή η εμπνευσμένη ομιλία του σε DVD να την απολαύσουμε. Είναι άλλωστε ένα σύγχρονο μνημείο πολιτισμού που θα έπερπε να βρεί τη θέση του και στις προθήκες του μουσείου Ακροπόλεως.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: