Αναρτήθηκε από: filopappou | 14 Οκτωβρίου, 2007

Δελτίο τύπου 14 Οκτωβρίου 2007

Συντονιστική Επιτροπή της Λαϊκής Συνέλευσης
για τους λόφους Φιλοπάππου

Στις 9/10/2007 με τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), που ορίζει του λόφους Φιλοπάππου ως οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο, επανέρχεται η γνωστή αντίληψη που θέλει τους λόφους περιφραγμένους, με όλες τις απαγορεύσεις (και είναι πολλές) που ισχύουν στους οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους. Και κυρίως με ωράριο πρόσβασης και φυσικά επιβολή εισιτηρίου παρά τις αντίθετες δηλώσεις, οι οποίες έτσι κι αλλιώς δεν έχουν νομικό αντίκρισμα.
Το ιδιαίτερα όμως ενδιαφέρον και αποκαλυπτικό για το κλίμα της γνωμοδότησης του ΚΑΣ είναι, ότι μία απόφαση για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς συνοδεύτηκε από τους απολίτιστους χαρακτηρισμούς του γ.γ. του Υπουργείου πολιτισμού Χ. Ζαχόπουλου εις βάρος των κατοίκων της περιοχής που δραστηριοποιούνται εδώ και 5 χρόνια για την προστασία των λόφων. Τους χαρακτήρισε «…λούμπεν στοιχεία που δεν σέβονται τίποτε… άτομα του Νεάντερταλ» που δεν ξέρουν τι θα πει πολιτισμός…. «ψευτοεπαναστάτες» που φορούν κουκούλες και καταστρέφουν κάτι που έχει πληρωθεί από τον Έλληνα φορολογούμενο…». Προφανώς οι χαρακτηρισμοί αυτοί έχουν υπαγορευτεί στον κ. Ζαχόπουλο, από άλλους κύκλους.

Με δύο λόγια απαντάμε στο ΚΑΣ και όσους κρύβονται πίσω από αυτή την γνωμοδότηση:
1. Η απόφαση του ΚΑΣ δεν έχει σχέση με την προστασία των αρχαίων και αυτό γιατί στους λόφους υπάρχουν ελάχιστα εμφανή αρχαία και σε 2-3 πολύ συγκεκριμένα σημεία. Κανείς δεν δίνει τόσα εκατομμύρια ευρώ, για περίφραξη 3,5 χιλιομέτρων αν δεν έχει στο μυαλό του να τα πάρει πίσω, διπλά και τρίδιπλα.
2. Η φιλολογία περί βανδαλισμών, δεν αφορά, όπως εσκεμμένα αφήνεται να φαίνεται τα αρχαία μνημεία, αλλά την πτώση των περιφράξεων και την καταστροφή της ιδιωτικής έκθεσης γλυπτικής (δεν είχε ακόμα γλυπτά). Αυτό άλλωστε φαίνεται από την δήλωση του κ. Ζαχόπουλου «καταστρέφουν κάτι που έχει πληρωθεί από τον Έλληνα φορολογούμενο». Δηλαδή βανδαλισμοί είναι η άρνηση των κατοίκων, να δεχτούν, κάγκελα, εισιτήριο και ιδιωτικές χρήσεις στο λόφο.
3. Για την προστασία του χώρου, θα αρκούσαν μερικοί μόνιμοι (και όχι ωρομίσθιοι ή έκτακτοι) φύλακες στο λόφο.
4. Τα περί εγκληματικότητας και ναρκομανών στους λόφους, είναι ανάξια απάντησης, γιατί όσοι και όσες κυκλοφορούν σε αυτούς, ξέρουν ότι είναι αποκυήματα προπαγανδιστικής φαντασίας.

Για τις δηλώσεις Ζαχόπουλου:
Προφανώς ο κ. Ζαχόπουλος όπως και οι προκάτοχοι του, θεωρούν όσους δεν βλέπουν τα κάγκελα, τα ωράρια, και τα εισιτήρια με καλό μάτι, ως «άτομα του Νεάτερνταλ», γιατί εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν αυτά τα «σπουδαία επιτεύγματα» του πολιτισμού που επιχειρεί να εισάγει ο κ Ζαχόπουλος.
Για να είμαστε όμως και δίκαιοι να υπενθυμίσουμε, ότι στα πιο πρόσφατα έργα του κ. Ζαχόπουλου για την προστασία του πολιτισμού, συγκαταλέγεται ο αποχαρακτηρισμός των δύο διατηρητέων κτιρίων της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, για να έχουν θέα οι πελάτες του εστιατορίου του νέου μουσείου Ακροπόλεως. Επίσης στο βιογραφικό του το καλοκαίρι προσέθεσε και ότι επί γενικής γραμματείας του στο ΥΠΠΟ, κάηκε η Αρχαία Ολυμπία, με ανυπολόγιστες ζημιές σε αποθηκευμένα ευρήματα και χωρίς καν να λειτουργήσει το σύστημα πυρόσβεσης.

Οι κάτοικοι της περιοχής πράγματι είναι βάνδαλοι γιατί:
α) Έχουν καταγγείλει επανειλημμένα τις καταπατήσεις του εστιατορίου Διονυσος-Zonars που έχει διπλασιαστεί από το 96, χωρίς άδεια από την πολεοδομία και την αρχαιολογική υπηρεσία, εν γνώση και με τη συγκάλυψη της Α’ ΕΠΚΑ
β) Είχαν καταγγείλει επανειλημμένα την καταπάτηση της κ. Κανέλου-Μ. Βρετάνια στο λόφο της Πνύκας, πίσω από το αναπαυτήριο Πικιώνη για τι οποίες δεν έκανε τίποτα -ενώ είχε την εξουσία και την υποχρέωση- η Α’ ΕΠΚΑ
γ) Έχουν καταγγείλει επανειλημμένα την είσοδο αυτοκινήτων –και των αρχαιολόγων και αρχαιοφυλάκων- στα λιθόστρωτα του Πικιώνη.
δ) Ζητούν να εγκατασταθεί το σύστημα πυρόσβεσης που προβλεπόταν με τα έργα ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων, αντί να δίνονται τα χρήματα για κάγκελα.
ε) Απαιτούν να φύγει το αίσχος των εργοταξιακών κοντέινερ από το λόφο όπως έπρεπε μετά το 2004.
στ) Έχουν κινηθεί και δικαστικά για τα παραπάνω, με μηνύσεις και εισαγγελείς, αφού η Α’ ΕΠΚΑ, το ΥΠΠΟ και ο Δήμος Αθηναίων αρνούνται να κάνουν όσα υποχρεούνται.
Και για τόσα ακόμα πολλά και εξοργιστικά που δυστυχώς δεν μας επιτρέπει ο χώρος να αναφέρουμε.

Σε μία περιοχή που δεν διαθέτει κανέναν άλλο πνεύμονα πράσινου και περίπατου, οι λόφοι Φιλοπάππου είναι κάτι περισσότερο από έναν αμιγώς αρχαιολογικού ενδιαφέροντος χώρο. Είναι όρος ζωής για εμάς και τα παιδία μας. Αυτός είναι κι ο λόγος που χιλιάδες άνθρωποι, είτε με την υπογραφή τους, είτε με την φυσική τους παρουσία, υπερασπίστηκαν από το 2002, το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης, όλο το 24ώρο, στους Λόφους. Αυτοί οι άνθρωποι είναι η φυσική προστασία των λόφων. Όποιος θέλει την προστασία τους, ας δώσεις στον κόσμο, περισσότερους λόγους, με ήπιες χρήσεις, για να επισκέπτεται τους λόφους και τότε θα έχει την καλύτερη απάντηση για κάθε πρόβλημα.

e-mail: lofoi_filopappou@yahoo.gr, Blog: https://filopappou.wordpress.com


Responses

  1. […] χώρου, με ότι συνεπάγεται αυτό, πραγματικά θυμώσαμε. Θυμώσαμε για πολλούς λόγους, αλλά κυρίως γιατί μια […]


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: