Αναρτήθηκε από: filopappou | 5 Νοεμβρίου, 2007

Λαϊκή Συνέλευση για του Φιλοπάππου, Κυριακή 11 Νοέμβρη

Διαδώστε αυτό το κάλεσμα σε φίλους και γείτονες…
Η συμμετοχή όλων μας είναι απαραίτητη για να σταματήσουμε τα νέα σχέδια τους, να στερήσουν από τη γειτονιά μας, τον μοναδικό πνεύμονα αναψυχής.

Φιλοπάππου με κάγκελα;

Στις 9 Οκτωβρίου το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), γνωμοδότησε για να μετατραπεί ο Φιλοπάππου σε «οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο». Αυτό σημαίνει ότι επανέρχονται τα σχέδια του 2001 για περίφραξη του λόφου, μαζί και η περιφρόνηση των αναγκών της γειτονίας.

Σιδερένιος φράχτης σημαίνει:

 • Έξω η κοινωνία από του Φιλοπάππου, αφαίρεση του λόφου από την καθημερινή ζωή της πόλης μας, όπως έχει συμβεί με πολλούς άλλους χώρους του ιστορικού κέντρου.
 • Επιβολή εισιτηρίου. Η δήλωση του ΚΑΣ για μη επιβολή εισιτηρίου δεν έχει νομικό αντίκρισμα. Αποτελεί πολιτική υπόσχεση και έχει την τρέχουσα αξία των πολιτικών υποσχέσεων.
 • Μετατροπή του λόφου, -όπως επιχειρήθηκε και το 2001- σε χώρο κερδοσκοπίας με μανδύα τον πολιτισμό και πεδίο ικανοποίησης μικροφιλοδοξιών καριέρας για κάποιους αρχαιολόγους.

Ας στήσουμε τον δικό μας ανθρώπινο φράκτη σε όλα αυτά, γιατί θέλουμε έναν λόφο ανοιχτό για όλους και όλες, χώρο βόλτας, αναψυχής, χαλάρωσης, καθαρό και χωρίς τροχοφόρα, χωρίς ιδιωτικά ή δημόσια έργα εκμετάλλευσης και κατασροφής του. Ένα λόφο όπου η ζωή, η φύση, η αρχιτεκτονική δημιουργία και η ιστορική κληρονομιά της πόλης μας, συνυπάρχουν σε αρμονία.

Εδώ και 5 χρόνια οι κάτοικοι μέσα από έναν αυτόοργανωμένο αγώνα πήραμε την τύχη του λόφου στα χέρια μας μη περιμένοντας τίποτα και από κανέναν. Ας συνεχίσουμε…

Κυριακή 11 Νοέμβρη

Λαϊκή Συνέλευση κατοίκων

12 το μεσημέρι, στο Λουμπαρδιάρη

afisa

Kαι το κείμενο της Συντονιστικής:
Θέλουν και πάλι να περιφράξουν το μοναδικό χώρο πρασίνου της περιοχής μας…

Το ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) που ζητά να «χαρακτηριστεί» ολόκληρος ο Λόφος Φιλοπάππου, «οργανωμένος αρχαιολογικός χώρος», μας γυρίζει στο 2001. Τότε, με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού κ. Ευ. Βενιζέλου, επιχειρήθηκε να περιφραχθεί όλος ο Λόφος, δηλαδή 700 στρέμματα!!! Ήδη από τότε, ο στόχος ήταν να γίνει ο Λόφος αρχαιολογικός χώρος αποκομμένος από τη ζωή της πόλης. Σε μια περιοχή που δεν διαθέτει κανέναν άλλο μεγάλο χώρο πρασίνου.

Ταυτόχρονα με την περίφραξη, εισέβαλαν στου Φιλοπάππου εργολαβικά συμφέροντα. Με πρόσχημα την «ανάδειξη» και την «πολιτιστική αναβάθμιση», ροκάνισαν ευρωπαϊκά κονδύλια για έργα άχρηστα και καταστροφικά για το οικοσύστημα του Λόφου και τη χρήση του ως ελεύθερου χώρου για περίπατο και αναψυχή. Αν λειτουργούσαν οι εγκαταστάσεις αυτές, οι τριγύρω γειτονιές θα γινόνταν σταδιακά αβίωτες, όπως συμβαίνει με το Θησείο, του Ψυρρή, το Μεταξουργείο και το Γκάζι.

33

Με ιδιωτικές χρήσεις και απαράδεκτες παρεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον του λόφου, εννοούσαν το 2003 την «προστασία» των αρχαίων.

Αυτά τα σχέδια ανατράπηκαν από την άμεση αντίδραση των κατοίκων που αγαπούν τις γειτονιές τους και τον Λόφο Φιλοπάππου. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, γραφειοκράτες και επιχειρηματίες, για τους οποίους ο Λόφος είναι απλώς ένα φιλέτο ανεκμετάλλευτο, αποφάσιζαν μόνοι τους, χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Η αντίδραση, όμως, των κατοίκων της περιοχής δεν ήταν μια απλή εκτόνωση χωρίς βάθος και προοπτική. Άντεξε στο χρόνο και έφερε σημαντικά αποτελέσματα. Εξελίχθηκε σε μια μόνιμη λαϊκή συνέλευση, χωρίς «μεσάζοντες και εκπροσώπους», συνέλευση ανθρώπων με πολλές και διαφορετικές απόψεις και καταβολές, συντονισμένων όμως σε έναν κοινό στόχο.

Από αυτή τη συνέλευση εκπορεύονται πρωτοβουλίες και δράσεις για:

 • Να προστατευτεί ο Λόφος από τις καταπατήσεις στις οποίες επιδίδονται εδώ και χρόνια οικονομικά συμφέροντα όπως η Μεγάλη Βρετάνια και η Διόνυσος-Ζόναρς ΑΕBE
 • Να προστατευτούν και να συντηρηθούν τα έργα Ακροπόλεως-Φιλοπάππου του Δημήτρη Πικιώνη και να ξαναλειτουργήσει το καφενείο στον Λουμπαρδιάρη
 • Να αντιμετωπισθούν τα τωρινά κυκλοφοριακά προβλήματα από τα πούλμαν αλλά και αυτά που θα προκύψουν από τη λειτουργία του νέου μουσείου
 • Να προστατευτεί ο Λόφος από τις πυρκαγιές
 • Να είναι ο Λόφος καθαρός: οι κάτοικοι εξανάγκασαν τον Δήμο Αθηναίων να καθαρίζει τον χώρο
 • Να μην κυκλοφορούν οχήματα μέσα στον Λόφο

Τίποτα δεν έχει κάνει για όλα αυτά το υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠ.ΠΟ.) που διά στόματος του Γ.Γ. κ. Ζαχόπουλου διατείνεται ότι θα αποκαταστήσει τη «νομιμότητα». Αλλά συμπεριφέρεται υποκριτικά και συγκαλύπτει σοβαρές παρανομίες: οι υπάλληλοι της Εφορείας Ακροπόλεως (Α’ ΕΠΚΑ) κ.κ. Βογιατζόγλου και Λαζαρίδη, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τον Λόφο Φιλοπάππου, καθώς και η πρώην διευθύντρια της Α’ ΕΠΚΑ κ. Χωρέμη, επί δέκα χρόνια έκαναν τα στραβά μάτια για την καταπάτηση του αρχαιολογικού χώρου της Πνύκας από την κ. Κανέλλου, ενοικιάστρια του καφενείου στον Λουμπαρδιάρη. Η κ. Κανέλλου διοργάνωνε στην Πνύκα γαμήλιες δεξιώσεις με το αζημίωτο. Ταυτόχρονα, κρυφά υπενοικιαζόταν ο καταπατημένος χώρος στη Μεγάλη Βρετάνια. Οι ίδιες κυρίες έχουν κάνει τα στραβά μάτια για τις κατά συρροήν παραβιάσεις του αρχαιολογικού νόμου από την εταιρεία Διόνυσος-Ζόναρς ΑΕBE που, από το 1995 και μετά, έχει επεκτείνει και διπλασιάσει τις εγκαταστάσεις της χωρίς καμία άδεια από την Πολεοδομία και την Αρχαιολογική Υπηρεσία (Α’ ΕΠΚΑ).

Η ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ. θέλει το κλείσιμο του Λόφου όχι διότι ενδιαφέρεται γι’ αυτόν και τις αρχαιότητες, αλλά διότι πρέπει να τον αφαιρέσει από την κοινωνία για να ανοίξει ο δρόμος για την εκμετάλλευσή του. Έτσι ακριβώς συμβαίνει τώρα με τις παραλίες και με άλλους μεγάλους ελεύθερους χώρους, τους οποίους είτε ήδη εκμεταλλεύονται είτε επιζητούν να εκμεταλλευτούν εταιρείες, όπως η Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ, η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ) ΑΕ και μαζί τους διάφοροι μεγαλοεπενδυτές όπως αυτοί που θέλουν να ιδρύσουν 2(!) MALL στον Ελαιώνα. Αυτά συμβαίνουν πάντα σε βάρος δημόσιων χώρων που προορίζονται για πράσινο.

υ

Nοέμβριος2002: Η γειτονία έδωσε την απάντηση της. Τα κάγκελά δεν πέρασαν.

Τους χαλάμε όμως τη σούπα και το μονόλογό τους με έναν νέο παράγοντα: τον άνθρωπο που δεν είναι ούτε χειροκροτητής ούτε ηττημένος, αλλά παίρνει τα πράγματα στα χέρια του, ελέγχει καλόπιστα και δρα μελετημένα και αποφασιστικά. Όταν η κοινωνία δείχνει εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της και αυτοοργανώνεται, σκέφτεται και δρα, τότε τα όποια σχέδια γίνονται ερήμην της, δεν έχουν καμία τύχη.

Συντονιστική Επιτροπή της Λαϊκής Συνέλευσης για τους λόφους Φιλοπάππου


Responses

 1. Προτείνω στην Λαϊκή Συνέλευση της Κυριακής να δοθούν κόκκινα τριαντάφυλλα στους ωτακουστές φύλακες της Αρχαιολογίας. Πρόκειται για κοινωφελές, πλήν βαρύ, επάγγελμα και πρέπει να επιβραβευτεί. Χώρια που θα τάχουν συντροφιά την ώρα που θα γράφουν τις εκθέσεις τους.

 2. Καλησπέρα σας, εάν βρείτε την παρακάτω δράση του οικολογίου ενδιαφέρουσα παρακαλώ υποστηρίξτε την μέσα από τις σελιδες σας, εντός της εβδομάδας θα έχουμε ‘έτοιμο και μπανερ που θα την υποστηρίζει, το όλο εγχείρημα στήθηκε πολύ γρήγορα και φαίνεται να εχει δυνατότητα υλοποίησης έτσι ξεκινήσαμε να το στέλνουμε στους χώρους που θεωρούμε αξιόλογους και ευαίσθητους στα περιβαλλοντικά θέματα που μας απασχολούν όλους…

  Ευχαριστώ πολύ

  Χριστουγεννιάτικη αλυσίδα αγάπης του Οικολογίου για να σβήσει η φωτιά του καλοκαιριού…

  το Οικολόγιο έχει ανοίξει και ειδικό θέμα συζήτησης για τον λόφο του Φιλοππάπου στο φορουμ – εάν έχετε ενημέρωση για τις κινητοποιήσεις σας μπορείτε να μας ενημερώσετε

  http://www.oikologio.gr/index.php?option=com_smf&Itemid=54&topic=625.0

  http://www.oikologio.gr/index.php?option=com_smf&Itemid=54&topic=658.0


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: