Αναρτήθηκε από: filopappou | 27 Δεκεμβρίου, 2007

Ποιοι είναι αυτοί που έβριζαν τους ενεργούς πολίτες της περιοχής μας;

Όταν μάθαμε ως κάτοικοι γύρω από του Φιλοπάππου την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) στις 9 Οκτώβρη, για χαρακτηρισμό του λόφου ως οργανωμένου αρχαιολογικού χώρου, με ότι συνεπάγεται αυτό, πραγματικά θυμώσαμε. Θυμώσαμε για πολλούς λόγους, αλλά κυρίως γιατί μια τόσο σοβαρή απόφαση για την περιοχή μας ελήφθη πίσω από τις κλειστές πόρτες του ΚΑΣ, χωρίς να το γνωρίζει κανείς, χωρίς να καλεστεί οποιοσδήποτε άλλος θεσμικός παράγοντας ή πολίτες για να εκθέσουν τη γνώμη τους, χωρίς διαβούλευση ως οφείλαν με βάση τη σύμβαση του Αάρχους ενώ είναι πασίγνωστο ότι υπάρχουν σοβαρές και έμπρακτες αντιδράσεις για κάθε αλλαγή χρήσης του Φιλοπάππου.

Ακόμα χειρότερα έγινε γνωστό μέσα από το απαράδεκτο και παραπλανητικό άρθρο της Κοντράρου-Ρασσιάς στην Ελευθεροτυπία, ότι ο Χ. Ζαχόπουλος, ως γενικός γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και πρόεδρος του ΚΑΣ εκτόξευσε αήθεις χαρακτηρισμούς προς τους ενεργούς κατοίκους της περιοχής μας. Τους αποκάλεσε «άτομα του Νεάτερνταλ», «λούμπεν στοιχεία που δεν ξέρουν τι θα πει πολιτισμός», και άλλα.

Μετά από αυτά πολλά νέα ερωτήματα γεννήθηκαν για εμάς:

Τι είναι τέλος πάντων αυτό το ΚΑΣ που παίρνει αποφάσεις χωρίς να ενδιαφέρεται να γνωρίζει το σύνολο των παραμέτρων μιας υπόθεσης; Είναι τελικά ένα άμεμπτο επιστημονικό συμβούλιο, ή τρέχει και κάτι άλλο; (Υπήρχε και η περίπτωση της απόφασης αποχαρακτηρισμού, των 2 κτιρίων της Διονυσίου Αρεοπαγήτου). Πως επιστήμονες άνθρωποι δέχονται να ακούνε στα πλαίσια ενός επιστημονικού συμβουλίου του υπουργείου ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, τέτοιους χαρακτηρισμούς για πολίτες τους οποίους δεν γνωρίζουν και δεν έχουν ενδιαφερθεί να ακούσουν την άποψη τους; Ποιος είναι τελικά αυτός ο κύριος Ζαχόπουλος που μας αποκαλεί λούμπεν στοιχεία που δεν ξέρουμε τι θα πει πολιτισμός και τί γνωρίζει ο ίδιος από πολιτισμό όταν μιλά έτσι μέσα σε ένα επίσημο κρατικό όργανο που πληρώνουμε οι Έλληνες φορολογούμενοι; Αυτά ήταν μερικά από τα νέα ερωτήματα, μιας και είχαμε και πολλά μαζεμένα και από παλιότερα.

Δεν πέρασαν περισσότεροι από τρεις μήνες και η παραίτηση Ζαχόπουλου μαζί με το τραγικό γεγονός της απόπειρας αυτοκτονίας άρχισαν να μας φέρνουν τις πρώτες απαντήσεις ή έστω ενδείξεις για το πόσο άμεμπτο είναι το ΚΑΣ και για το ποιόν του ανθρώπου που εξύβριζε τους ενεργούς κατοίκους της περιοχής μας. Και αυτές οι απαντήσεις ταιριάζουν γάντι με τα όσα έγιναν και γίνονται και στου Φιλοπάππου και δίνουν και παραπέρα εξηγήσεις για τον αποχαρακτηρισμό των δύο κτιρίων της Διονυσίου Αρεοπαγήτου. Στην περίπτωση του Φιλοπάππου, το κοινωνικό κριτήριο της σημασίας των λόφων για την ζωή των πολιτών δεν περιελήφθει στο σκεπτικό του ΚΑΣ, ενώ σε περιπτώσεις αποχαρακτηρισμών αρχαιολογικού ενδιαφέροντος χώρων για οικοδόμηση το κριτήριο της οικονομικής ανάπτυξης έπαιζε σημαντικό ρόλο. Ακούσαμε και διαβάσαμε δυστυχώς πολλές, μα πάρα πολλές σχετικές περιπτώσεις αυτές τις μέρες.

Δείτε πρόσφατα δημοσιεύματα που αφορούν τη δράση του κ. Ζαχόπουλου και σκιές πάνω σε αποφάσεις του ΚΑΣ. (Kαμία σχέση με ροζ ιστορίες και κουτσομπολιά)

  1. O κυρίαρχος των κονδυλίων
  2. Και ρεκόρ αποχαρακτηρισμών αρχαιολογικών χώρων
  3. Έξι «σκοτεινές» υποθέσεις
  4. Πλήθος σκιών στη διαχείριση Ζαχόπουλου
  5. Oκταώροφο δίπλα στη Σχολή Τυφλών στη Θεσσαλονίκη
  6. Πέντε «σκαστές» περιπτώσεις γεμάτες σκιές
  7. Αποχαρακτηρισμοί εξπρές και οι συγγενείς στο KAΣ
  8. Από κόσκινο όλες οι αποφάσεις ΚΑΣ για Θεσσαλονίκη
  9. Πάνε να θάψουν αρχαία κτίσματα
  10. Δέκα περίεργες αποφάσεις
  11. Μοίραζε κονδύλια από το ΚΠΣ
  12. Αποχαρακτηρισμός με εντολή Ζαχόπουλου
  13. Προκαταρκτική και για αποχαρακτηρισμούς
  14. Δενδροφυτεύσεις ύψους 2,5 εκατ. ευρώ σε μνημεία
  15. Αποχαρακτήρισαν αρχαίο ναύσταθμο!
  16. Κόντρες για έργα σε αρχαιολογικούς χώρους
  17. Εργα και ημέρες Ζαχόπουλου στη Θεσσαλονίκη
  18. Μοίραζε δισ. με… χαρτάκι προτεραιότητας
  19. 13 εγκρίσεις – όσοι πήρατε, πήρατε
  20. Δέκα σκοτεινοί αποχαρακτηρισμοί
  21. Αποχαρακτηρισμοί με το… τσουβάλι
  22. Xειρ Zαχόπουλου και σε διατηρητέα της Πάτρας
  23. Εδινε γραμμή σε μέλη του ΚΑΣ
  24. Οι αποχαρακτηρισμοί έφθασαν ώς τον βυθό
  25. Real estate πάνω στα αρχαία
  26. Εισαγγελέας για το αρχαίο τείχος της Θεσσαλονίκη
  27. Οι τάφοι που εξαφανίστηκαν και ο προϊστορικός οικισμός
  28. Zητούν 18 ξεσκονίσματα
  29. Θύμα Ζαχόπουλου και το φαράγγι της Καντάνου
  30. Τα αρχαία έγιναν λατομεία
  31. «Εξαφάνισαν» την Κάνδανο
  32. Οι 16 «γκρίζοι» φάκελοι
  33. Σενάρια για κύκλωμα αποχαρακτηρισμού αρχαιολογικών χώρων
  34. Προκαταρκτική για το οικόπεδο στην Τσιμισκή
  35. Κατεδάφισαν ιερό της αρχαίας Αθήνας
  36. Προσλήψεις για… «υδάτινες πολιτιστικές διαδρομές»
  37. Διακομματικός αποχαρακτηρισμός
  38. Το όργιο υποκρισίας και η τελευταία εντολη
  39. Τσιμέντο στο ναό της Αρτέμιδος
  40. «Ομφαλός» γκρίζων αποφάσεων
  41. Ο Ιος της Κυριακής για Ζαχόπουλο και ΚΑΣ
  42. Παράνομα κατεδαφίστηκε από το ΚΑΣ η «Columbia»
  43. Ακύρωσαν την απόφαση για την Columbia
  44. Νέα εισαγγελική παρέμβαση
  45. Κόκκινο από το ΣτΕ σε… έργα Ζαχόπουλου
  46. Τα μυστικά της Σκιάθου
  47. Δενδροφυτεύσεις και σε μπετόν στη Θεσσαλονίκη
  48. H παλιότερη αλλά χαρακτηριστική υπόθεση στο Ριζάρι Χίου [1]-[2]-[3]
  49. ΥΠ.ΠΟ: Οργια με προσλήψεις
  50. Εθαψε και το υδραγωγείο του Μ. Κωνσταντίνου


Τα μέλη του ίδιου του ΚΑΣ με ανακοίνωση τους στην Ελευθεροτυπία 27/12/2007 -που υπογράφουν 23 από τα 34 μέλη του- και με τίτλο «Δεν είμαστε κατευθυνόμενοι» λένε σε μια αποστροφή της ανακοίνωσης τους: «Οι εμπλεκόμενοι φορείς ή πολίτες έχουν τη δυνατότητα να παρίστανται στο Συμβούλιο εκθέτοντας τις απόψεις τους.» Από την εμπειρία του Φιλοπάππου αυτό είναι καθαρό ΨΕΜΑ και το ίδιο είχε γίνει και για τα κτήρια της Αρεοπαγίτου. Τα υπόλοιπα που λέει λοιπόν η ανακοίνωση είναι αλήθεια;

Και να τι λέει σε σχόλιο πολίτης που ζήτησε πρακτικά του ΚΑΣ: «Έχω κάνει αίτηση για να δω τα πρακτικά του ΚΑΣ της 9ης Οκτωβρίου και μου απάντησαν ότι δεν μπορώ να τα δω για κάποιο τεχνικό-γραφειοκρατικό λόγο… Ζήτω η διαφάνεια! Δεν είναι μόνο ο κ. Ζαχόπουλος το πρόβλημα, είναι ΟΛΟΙ τους.»

Είναι πραγματικά θλιβερό ότι θέματα που έπρεπε να είναι αντικείμενο διαρκούς δημοσιότητας με πλήρη διαφάνεια γιατί αφορούν ανεκτίμητη πολιτιστική κληρονομία, έρχονται στη δημοσιότητα μόνο και μόνο λόγο των παιχνιδιών εξουσίας. Είναι σαφές ότι κανένας γενικός γραμματέας και οι αποφάσεις κανενός ΚΑΣ δεν είναι πέραν της κρίσης και της κριτικής των πολιτών. Όσοι και όσες έσπευδαν με δέος να αγιοποιούν το ΚΑΣ ας το ξανασκεφτούν. Ο έλεγχος, η διαφάνεια και η κριτική είναι συστατικό στοιχίο της δημοκρατίας και κανένας επιστήμονας, ακόμα και ο καλύτερος δεν είναι πάνω από αυτά. Το ζήσαμε και το ζούμε στου Φιλοπάππου.


Responses

 1. Έχω κάνει αίτηση για να δω τα πρακτικά του ΚΑΣ της 9ης οκτωβρίου και μου απάντησαν ότι δεν μπορώ να τα δω για κάποιο τεχνικό-γραφειοκρατικό λόγο… Ζήτω η διαφάνεια! Δεν είναι μόνο ο κ. Ζαχόπουλος το πρόβλημα, είναι ΟΛΟΙ τους.

 2. Αλήθεια τα 11 μέλη του ΚΑΣ που δεν υπογράφουν την ανακοίνωση, πιστεύουν ότι είναι κατευθυνόμενα; Ή πιστεύουν ότι τα υπόλοιπα μέλη είναι κατευθυνόμενα; Διαφωνούν για κάποιους λόγους με την ανακοίνωση; Πάντως στα ονόματα που υπογράφουν υπάρχουν καραμπινάτα ονόματα στενών φίλων της κυβέρνησης.

 3. AΠO EΛEYΘEPOTYΠIA 28/12/2007
  «Προχθές, τα μέλη του ΚΑΣ (όχι όλα, 13 από τα 17 τακτικά μέλη) με επιστολή τους στον Τύπο υπερασπίζονται το ρόλο του οργάνου που παρουσιάζεται, όπως ισχυρίζονται, από τα ΜΜΕ ως «κατευθυνόμενο όργανο εξυπηρέτησης προσωπικών συμφερόντων». Λείπουν βέβαια από την ανακοίνωση υπογραφές κορυφαίων στελεχών του ΥΠΠΟ όπως του Γιάννη Σακελλαράκη και του Πέτρου Θέμελη, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα.»

 4. Το ΚΑΣ είναι πλέον κυρίως διορισμένο από τον Υπουργό πράγμα που δεν ίσχυε στο παρελθόν. Αυτές τις αλλαγές τις έκανε ο κος Βενιζέλος, υπουργός Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ, για να προωθήσει τα Ολυμπιακά Έργα και τα τεράστια κονδύλια που πέρασαν από το Υπουργείο Πολιτισμού τις μέρες εκείνες … μέσα σε αυτά ήταν και τα της Ενοποίησης των Αρχαιολογικών Χώρων όπου ανήκει και ο Φιλοπάππου. Σε εκείνο το ΚΑΣ ήταν μέσα η Έφορος της Εφορείας Ακροπόλεως κα Χωρέμη επί της εποχής της οποίας έγιναν τα έργα περίφραξης και τσιμεντοποίησης του Φιλοπάππου. Σε μια περίοδο συνυπήρξε με τον τωρινό Έφορο κο Μάντη, επίσης μέλος του ΚΑΣ με τους 200 αποχαρακτηρισμούς και τον ένα χαρακτηρισμό: του Φιλοπάππου ως οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο.

  Αυτό το ΚΑΣ λοιπόν είναι διορισμένο και μικρή σχέση δεν έχει με το ΚΑΣ προ κου Βενιζέλου. Και η ΝΔ το κληρονόμησε και της άρεσε πολύ, ως φαίνεται με το απόστημα που έσκασε τώρα και χύνει πύον.

  Δεν είναι δυνατόν οι άνθρωποι που συμμετείχαν στο ΚΑΣ επί κου Ζαχόπουλου να μην ήξεραν και να μην έβλεπαν. Κάποιοι από αυτούς είναι επιστήμονες με κύρος, δηλαδή, κατά τεκμήριον έξυπνοι άνθρωποι. Γιατί κρατούσαν το στόμα κλειστό, ακόμη και στην περίπτωση που έδιναν έναν αγώνα μέσα στο ΚΑΣ (ας πούμε ότι στην Δ. Αρεοπαγίτου χρειάστηκε η διπλή ψήφος του Φάρου του Πολιτισμού κου Ζαχόπουλου για να βγεί η επιθυμητή απόφαση…). Τι τους είχε τόσο γοητεύσει ώστε μεγάλο βόδι νάχει πατήσει την γλώσσα τους και να μην βγάζουν παραέξω τσιμουδιά?

  Η γιαγιά μου, Αθηναία και Υδραία στην καταγωγή, έλεγε ότι το κάθε αρνάκι από το ποδαράκι του κρέμεται. Όταν ανοίγουν τα φρέατα τα όζοντα, όπως τώρα, ο καθένας στέκεται γυμνός μπρος στις ευθύνες του και, δυστυχώς, σπιλώνει το ίδιο το όνομά του.

 5. Η κα Κοντράρου-Ρασσιά ύστερα από μακρά σιωπή για το θέμα Ζαχόπουλου μίλησε και μας είπε ότι ΕΔΙΝΕ ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΟ ΚΑΣ (άρθρο στην Ελευθεροτυπία 31/12/07 και link πιο πάνω)

  Εποχή που ο κος Ζαχόπουλος λύνει και δένει: η κα Κοντράρου Ρασσιά, μόνη από τους δημοσιογράφους που παρακολουθούν το ΚΑΣ, περιγράφει στο Πανελλήνιο με αλλαζονικό τρόπο και επιχαίρει για την χαμερπή συμπεριφορά του γενικού γραμματέα μέσα στο ΚΑΣ. Μόνη αυτή παρουσιάζει ως γενναία πράξη τους χαρακτηρισμούς που εκτόξευσε ο κος Ζαχόπουλος για το κίνημα κατοίκων του Φιλοπάππου διότι κέρδιζε από παντού: και τον κο Ζαχόπουλο κολάκευε ότι ήταν άνδρας δυνατός που γ… και έδ… (και δεν είχε δει και το περίφημο βίντεο) και τους αρχαιολόγους της Α’ ΕΠΚΑ ικανοποιούσε μεταφέροντας δημόσια την προσωπική τους εμπάθεια για τους κατοίκους (τέτοια ποιότητα δημοσιογραφίας…).

  Από αυτήν την γραμμή πλεύσης, σήμερα που τα πράγματα άλλαξαν και ο κος Ζαχόπουλος έχει γίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος, η κα Κοντράρου-Ρασσιά εμφανώς επέλεξε την αρχαία τακτική που περιλαμβάνει πρώτον, το θάψιμο του αδυνάτου, δηλ. του κου Ζαχόπουλου για τον εξαγνισμό από τις δικές της αμαρτίες και δεύτερον, την καταγγελία άλλων ότι είχαν ευλύγιστη μέση ώστε αυτή να αναδύεται κατάλευκη στον αφρό.

  Υπάρχει όμως και μία άλλη διάσταση, η οποία προκύπτει και από τα γραφόμενα της κας Κ-Ρ. Μην ξεχνάμε ότι η εν λόγω κυρία κολάκευε και όχι υψηλοβάθμια στελέχη του υπουργείου (ώστε να έχει στήριγμα στην «μέση βάση» του ΥΠ.ΠΟ.). Τώρα, μετά την πτώση του κου Ζαχόπουλου, η κα Κ-Ρ φαίνεται να εναγκαλίζεται διάφορες Εφορείες και να πολεμά μαζί τους για την διάσωση αρχαιολογικών χώρων…η καλή κα Κοντράρου-Ρασσιά.

  Αλλά με τέτοιον βίο και πολιτεία πώς να πιστέψει κανείς ότι η κα Κοντράρου-Ρασσιά ενδιαφέρεται για τους αρχαιολογικούς χώρους? Και μαζύ με αυτήν όλοι όσοι στήριξαν το σύστημα Ζαχόπουλου (και Βενιζέλου) τόσα χρόνια μέσα και έξω από το ΥΠ.ΠΟ.?

  Η κα Κ-Ρ ξέρει ότι ο τρόπος επιλογής των μελών του ΚΑΣ μετά τον κο Βενιζέλο έχει αλλάξει. Δεν ακούσαμε όμως από αυτήν το αίτημα να πάψει το ΚΑΣ να έχει κυρίως διορισμένα μέλη. Και κυρίως δεν το ακούσαμε από τους κόλπους του υπουργείου. Θα περιμέναμε, και το περιμένουμε, ότι οι προτάσεις για εξυγίανση θα ερχόντουσαν από τους ίδιους τους εργαζομένους, εκεί που ξέρουν πρόσωπα και πράγματα πρώτο χέρι.

  Γιατί όσο δεν εμφανίζεται μια τέτοια αντίδραση, είναι λογικό να υποψιάζεται κανείς ότι τώρα που ο κος Ζαχόπουλος έπεσε, θα υπάρχει ένα αλαλούμ ανακατανομής εξουσίας στο ΥΠ.ΠΟ. Να συμπεράνουμε λοιπόν ότι στο ΥΠ.ΠΟ., δεν ασχολούνται με το να σπάσουν τις δομές που έστησε ο κος Ζαχόπουλος (και ο κος Βενιζέλος) αλλά διαγκωνίζονται για το ποιος θα μπει τώρα στο ΚΑΣ (και τις υπόλοιπες αποφαστιστικές θέσεις) ώστε ο νέος ΓΓ να μπορεί να κατευθύνει ανάλογα τις κινήσεις του? Ότι ο καθένας περιμένει να ανα-τοποθετήσει τον εαυτό του όσο καλλίτερα μπορεί? Και ότι η κα Κ.-Ρ. παρακολουθεί την κίνηση στο ΥΠ.ΠΟ. και στήνει τις συμμαχίες της?

 6. Ο σύνδεσμος του 22ου άρθρου είναι εσφαλμένος. Δεν καταλήγει σε κάποια διεύθυνση. Δείτε το

 7. Ok το 22
  «Xειρ Zαχόπουλου και σε διατηρητέα της Πάτρας»
  Thanks!


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: