Αναρτήθηκε από: filopappou | 29 Φεβρουαρίου, 2008

Το άλλο με την προστασία των αρχαιοτήτων το ξέρετε;

Η Ωραία Α’ ΕΠΚΑ

Και ενώ η Α’ ΕΠΚΑ δίνει σθεναρή, ηρωική μάχη ενάντια στους νεάτερνταλ του Φιλοπάππου για την προστασία των αρχαίων που κινδυνεύουν, μπόρεσε με αυταπάρνηση, θυσία και υψηλό αίσθημα ευθύνης και ανθρωπισμού, να κάνει μια μικρή παύση από τη μάχη για να ασχοληθεί με την ηλίαση από την οποία κινδυνεύουν οι επισκέπτες της Ακρόπολης.

Για το καυτό πρόβλημα στην αρχή προτάθηκε να μοιράζονται κινέζικα καπελάκια με ενσωματωμένο ανεμιστηράκι, αλλά η ιδέα απορρίφθηκε ως αντιοικολογική, (θέλουν μπαταρίες). Η επόμενη ιδέα, που είναι και της μόδας, ήταν να φτιαχτεί μια ιδιωτική εταιρία Α.Ε. που να ασχοληθεί με το θέμα. Ο Πρόεδρος της θα διοριζόταν από την κυβέρνηση και θα έπαιρνε περίπου όσα και ο αντίστοιχος της ΔΕΗ. 300 χιλιάδες ευρώ. Η ιδέα φάνηκε καλή και μονδέρνα, αλλά φοβήθηκαν αντιδράσεις και την απέρριψαν. Έτσι κατέληξαν στην πρόταση να γίνει το παλιό μουσείο της ακρόπολης καφετέρια. Με πόνο ψυχής βέβαια γιατί είναι γνωστός ο ατσάλινος σεβασμός της Α’ ΕΠΚΑ για τους αρχαιολογικούς χώρους. Πόσο μάλλον για τον ιερό βράχο. Στου Φιλοπάππου το ξέρουμε καλά αυτό. Η πρόταση αυτή συζητήθηκε μακριά από κάθε λογική εμπορευματοποίησης, αλλά με μόνο κριτήριο το ανθρώπινο ενδιαφέρον για τους τουρίστες που υποφέρουν από τη ζέστη και που δίνουν τελικά τα λεφτά τους για νερό και αναψυκτικά αλλού.

Ακόμα και ο A. Μάντης, ο έφορος Ακροπόλεως, γνωστός για το «μεγάλο έργο» του και τις «καλές σχέσεις» με τους εργαζόμενους, την υποστήριξε. Διαβάστε τι είπε ο αμίμητος Μάντης, που κατά τα άλλα δεν θέλει τους χαρταετούς της Καθαράς δευτέρα στου Φιλοπάππου για να «προστατέψει» τα αρχαία: «Από την άποψη των προτεραιοτήτων δεν με ενδιαφέρει αυτήν τη στιγμή να βρεθεί η μυκηναϊκή Πύλη ή το Ιερό του Πανδίονος που είναι κάτω από το παλαιό μουσείο. Εκείνο το οποίο με ενδιαφέρει είναι τα δύο εκατομμύρια επισκέπτες της Ακρόπολης, που αφήνουν χρήματα στη χώρα, να βρίσκουν απαντήσεις στα ερωτήματά τους και να ενημερώνονται επί της ουσίας. Και ακόμη να μπορούν σε μια ισχυρή νεροποντή ή σε έναν καύσωνα να βρουν καταφύγιο. Είναι λογικό λοιπόν να υπάρχει ένα αναψυκτήριο.» Προσέξατε το ενδιαφέρον για να μην πηγαίνουν χαμένα τα χρήματα των επισκεπτών, ακόμα και εις βάρος ανασκαφών…; Αυτό θα πει αληθινό ανθρώπινο ενδιαφέρον!

Διαβάστε και την εύγλωττη τοποθέτηση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων σχετικά με το θέμα.

servitoros

Διαβάστε επίσης απόψεις πάνω στο θέμα στα blog: Advocatus Diaboli, Ιφιμέδεια, και Ημερολόγιο ανασκαφής.
Δείτε πως μεταφέρει το κλίμα της συνεδρίασης η δημοσιογράφος της Ελευθεροτυπίας, Κοντράρου- Ρασσιά, που συνήθως τρέχει να υποστηρίξει με κάθε τρόπο τους αρχαιολόγους. Έπεσε από τα σύννεφα. Δεν το περίμενε. Διαβάστε:

——–ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΑΤΙΑ——–

Ταμπλάς από τα «τραπεζάκια», όχι από τον ήλιο

Μόνο ως ανέκδοτο μπορεί κανείς να δεχτεί τη λειτουργία καφενείου πάνω στην Ακρόπολη με απλωμένα έξω τραπεζάκια. Δεν πιστεύαμε στ’ αυτιά μας όταν προχθές ακούγαμε τα μέλη του Συμβουλίου Μουσείων του ΥΠΠΟ να συζητούν απενοχοποιημένα και άνετα αυτό το ενδεχόμενο που πρότεινε (άκουσον άκουσον) η Α’ Εφορεία Ακρόπολης.

Κάποιοι μάλιστα, στρογγυλοκαθισμένοι στο οβάλ τραπέζι του δύσμοιρου ΥΠΠΟ, πλειοδότησαν της πρότασης, λέγοντας πως δεν φτάνουν 3-4 τραπεζάκια για χιλιάδες επισκέπτες. Αρα, απλώστε τα! Καλύψτε όλο το βράχο, αρκεί να μη φαίνονται από κάτω. Μπράβο σας. Εδώ κόντεψε να γίνει «εμφύλιος» για το υπαίθριο καφενείο του νέου Μουσείου της Ακρόπολης στην ταράτσα του πρώτου ορόφου και αποφασίστηκε να καλυφθεί με μεταλλική πέργκολα για να μη «ρυπαίνει» οπτικά τη θέα από την Ακρόπολη. Κι εσείς ονειρεύεστε καφεδάκι στη σκιά του Παρθενώνα;

Στο επιχείρημα ότι πουθενά αλλού δεν χρειάζεσαι πιο πολύ ένα ποτήρι νερό όσο εκεί πάνω, ιδίως τις καυτές μέρες του καλοκαιριού, δεν τόλμησε κανείς να διαφωνήσει. Ολοι συμφώνησαν στην εγκατάσταση αναψυκτηρίου σε κάποιο σημείο, μέσα ή έξω, στην εμπρός ή στην πίσω αυλή, σε απόσταση αναπνοής από το ναό της Παλλάδας. Η μόνη που είπε ξεκάθαρα «σε καμία περίπτωση τραπεζάκια έξω» ήταν η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Μουσείων, Μαίρη Πάντου. Κανένας άλλος.

Ούτε κανείς θύμισε στους καλούς διευθυντές μουσείων ότι δεν είναι Πινακοθήκη η Ακρόπολη και εν πάση περιπτώσει ποτέ δεν απαγορεύτηκε, παρ’ όλο που θα μπορούσε γιατί γεμίζει ο βράχος σκουπίδια, να έχουν μαζί οι επισκέπτες ένα μπουκαλάκι νερό. Χρυσές δουλειές κάνει το αναψυκτήριο έξω από τον αρχαιολογικό χώρο. Και δόξα τω Θεώ, δεν είδαμε να πάθει κανείς από τα εκατομμύρια των επισκεπτών της Ακρόπολης ανεπανόρθωτη βλάβη από την έλλειψη νερού, όπως μια βαριάς μορφής ηλίαση, μια θερμοπληξία, μια αποπληξία, έναν ταμπλά τέλος πάντων. Παρ’ όλα αυτά, αν είμαστε τόσο ευαίσθητοι σε θέματα υγείας, ποιος θα αρνιόταν την προσφορά ενός φιαλιδίου με δροσερό νερό, και μάλιστα δωρεάν, σε όσους το επιθυμούν από τον αύλειο χώρο του μουσείου;

Αυτό όμως απέχει πολύ από το να μετατρέψουμε το παλιό μουσείο της Ακρόπολης σε καφενείο με θέα, εκμεταλλευόμενοι την πόρτα που άνοιξε στο πίσω μέρος του για να βγουν τα γλυπτά και να μεταφερθούν στου Μακρυγιάννη. Δεν είναι να επιτρέψεις στον Ελληνα να ανοίξει πόρτα ή παράθυρο γιατί ,να το, το ‘στησε το μαγαζάκι του. Εγώ πάντως θα πρότεινα κάτι καλύτερο. Να στεγάσουν τον Παρθενώνα ή τα Προπύλαια και να φτιάξουν εκεί ένα σούπερ εστιατόριο με γκουρμέ γεύσεις από αρχαία Ελλάδα…

Και για να σοβαρευτούμε: δεν φτάνει που έχει καταλάβει όλη τη χώρα η αισθητική του φραπέ, θέλετε να την αναρτήσετε και στον ιστό της σημαίας της Ακρόπολης;

Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ – ΡΑΣΣΙΑ, Ελευθεροτυπία 22/02/2008

—————————————-

Αυτοί λοιπόν είναι οι άνθρωποι που θέλουν να περιφράξουν του Φιλοπάππου για να προστατέψουν τα αρχαία!

Και επιδή από αυτούς δενέχουμε τίποτα να περιμμένουμε ας υπογράψουμε για να μην γίνει ο ναός της Αγροτέρας Αρτέμιδας στο Μετς οικόπεδα προς οικοδόμηση, όπως τον προορίζει το Υπουργείο «Πολιτισμού», περιφράξεων & ειδικών κονδυλίων.

Υπογράψτε εδώ


Responses

 1. Να σας πω ένα παραμύθι:

  Θα πηγαίναν την έκθεση Κορρέ που φιλοξενείται στο Βάιλερ στο παλιό μουσείο της Ακρόπολης ώστε να βλέπουν οι επισκέπτες πώς κτίστηκε ο Βράχος.

  και έτσι θα ελευθερωνόταν χώρος για γραφεία της Α’ ΕΠΚΑ και θα μάζευε τα κοντέινερ από την Πνύκα (επειδή δεν έχουν χώρο στο Βάιλερ έχουν καταπατήσει την Πνύκα και έχουν στήσει το τσαντήρ μαχαλά εκεί, όπως είπαν, εκτός παραμυθιού αυτό…., οι κυρίες Λαζαρίδη και Βογιατζόγλου σε πρόσφατη μάζωξη σε γραφείο του ΕΜΠ).

  Η χρηματοοικονομική μελέτη όμως που κατήρτησε η Α’ ΕΠΚΑ έδειξε ότι το συμφέρον του Έθνους απαιτεί να γίνει καφενές το μουσείο στο Βράχο, τσαντήρ μαχαλά η Πνύκα, αλάνα το κτήριο Κουρεμένου, της ‘δώσε και μένα μπάρμπα το κάγκελο’ ο Λόφος Φιλοπάππου και πλίνθοι και κέραμοι ο Πικιώνης. Έτσι, ξεχάστε το παραμύθι που σας είπα πιο πάνω.

 2. Πρόταση: να δοθεί το μουσείο της Ακρόπολης στην ΖΟΝΑR’S ABEE που θα το μεγαλώσει, θα το κάνει παλάτι από χαμοκέλα που είναι, γιατί είναι σοβαροί επιχειρηματίες.

  Εξάλλου, είναι γνωστοί με την Α’ ΕΠΚΑ από παλιά και δεν θα υπάρξουν προβλήματα συνεργασίας.

 3. […] χώρου. Ταυτόχρονα η πρόταση της Α’ ΕΠΚΑ για καφενείο πάνω στο βράχο της Ακρόπολης και η τύφλωση της στις καταπατήσεις του Διόνυσου […]

 4. Οσα γράφονται γιά τούς Αρχαιολόγους , δείχνουν απλώς τήν τεράστια αγνοια τών ελλήνων πολιτών σχετικά μέ τήν νομοθεσία καί τήν πρακτική τής προστασίας τών μνημείων. Καί ταυτόχρονα είναι απαράδεκτο, οχυρωμένος κανείς πίσω από τήν ανωνυμία του, νά εξευτελίζει άλλους. πού αναφέρονται μέ τό όνομά τους.

 5. Κυρία Λιάνα

  Οι Αρχαιολόγοι μας γνωρίζουν με ονοπατεπόνυμο και τους έχουμε καταγγείλει άπειρες φορές, πάντα με στοιχεία και έγγραφα, παρακαλώντας τους να μας κάνουν μήνυση. Ουδέποτε το έπραξαν πολύ απλά γιατί έχουμε δίκιο και το ξέρουν. Δείτε χαρακτηριστικά την υπόθεση του Διανύσου. Του λέμε ότι υπάρχει καταπάτηση εν γνώση τους, τους εγκαλούμε για παράβαση καθήκοντος, ενυπόγραφα γα ανα μας μηνύσουν αν θέλουν και δε το κάνουν. Οπότε αυτό που λέτε δεν ισχύει τουλάχιστον στου Φιλοπάππου

  Πάντως συνεχίστε να διαβάζεται το blog μας. Θα σας βοηθήσει να καταλάβετε για το ρόλο των υπεύθυνων αρχαιολόγων του Φιλοπάππου

 6. Προς την κυρία Λιάνα Παρλαμά

  Αγαπητή κυρία Παρλαμά,

  θα ήθελα να σας επιστήσω την προσοχή στο εξής. Οι επώνυμοι αρχαιολόγοι, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τους λόφους Φιλοπάππου, δεν εξευτελίζονται και δεν μπορούν να εξευτελιστούν από ανυπόστατες κατηγορίες. Το μόνο το οποίο μπορεί να είναι επιβαρυντικό για τους ιδίους και την υστεροφημία τους είναι τα ίδια τους τα έργα.

  Είναι τιμή και ένδειξη θάρρους και καθήκον του πολίτη να λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Η ύπαρξη των αυθαιρέτων του Διονύσου μέσα στον αρχαιολογικό χώρο του Φιλοπάππου, η καταπάτηση της κας Κανέλλου (για την οποία υπάρχει πλέον δικαστική καταδίκη) μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Πνύκας, τα αυτοκίνητα των εργαζομένων της Α’ ΕΠΚΑ πάνω στα λιθόστρωτα του Πικιώνη, τα κακάσχημα κοντέινερς της ίδιας υπηρεσίας μέσα στο μνημειακό πράσινο του Πικιώνη είναι πράξεις που παραβιάζουν κατάφωρα τον αρχαιολογικό νόμο και, συνεπώς, δεν τιμούν τους δημόσιους λειτουργούς που φέρουν την ευθύνη για αυτά. Εφόσον αυτοί ευθύνονται για αυτές τις πράξεις, αυτών το όνομα πρέπει να ακούγεται, όχι άλλων.

  Σας παρακαλώ να μου υποδείξετε πώς δεν παραβιάζεται ο αρχαιολογικός νόμος από αυτές τις πράξεις. Πραγματικά, δεν διεκδικώ το αλάθητο και ασπάζομαι το «γηράσκω αεί διδασκόμενος» («διδασκομένη» στην περίπτωσή μου). Είμαι σίγουρη ότι, ως υπεύθυνος άνθρωπος, είστε σε θέση να υποστηρίξετε την άποψή σας με στοιχεία και με αυτόν τον τρόπο θα ωφελήσετε τον Ελληνικό δημόσιο βίο.

  Με τιμή

  Στέλλα Μαρκαντωνάτου

 7. Διάβασα με προσοχή για το επιστημονικό έργο του κυρίου Μάντη. Είμαι και εγώ αρχαιολόγος και ξέρω λίγο από Α’ΕΠΚΑ. Αυτό που έχω να καταθέσω είναι ότι ο κύριος Μάντης είναι ειδικός στη γλυπτική των αριστουργημάτων της Ακρόπολης και όχι μόνο. Ειδικότητά του οι συγκολλήσεις θραυσμάτων διαμελισμένων γλυπτών. Πολλές φορές τα θραύσματα των γλυπτών βρίσκονται στις πλαγιές των λόφων της Ακρόπολης. Την περίοδο 2003 -2005 περίπου, ο κύριος Μάντης βρήκε ένα θραύσμα γλυπτού από το δυτικό αέτωμα του Παρθενώνα. Ήταν σφαιρικό, και σχετικά μικρό. Μόνο ένας ειδήμονας θα μπορούσε να πετύχει ταύτιση. Και όμως ο κύριος Μάντης κατάφερε να το ταυτίσει. Ήταν το αρχίδι μιας ανδρικής μορφής από το αντίστοιχο αέτωμα!!! Ως εκεί φτάνει η επιστημονική του διάνοια! Βέβαια για τα υπόλοιπα και φυσικά για διοίκηση είναι αμφιβόλου ποιότητας. Με τιμή ένας αρχαιολόγος.

 8. Παιδια μου πήρατε την ιδέα! Χαλαλι σας γιατι ειναι καλυτερη απο τη δικη μου.

  Τις μερες εκεινες με το πανό του ΚΚΕ, ειχα γραψει «Η Ακροπολη ως gourmet εστιατοριο».

  http://e-cynical.blogspot.com/2010/05/gourmet.html


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: