Αναρτήθηκε από: filopappou | 16 Απριλίου, 2008

Κατατέθηκε επερώτηση για τον Διόνυσο

Μεγάλη η χάρη των αρχαιολόγων του Φιλοπάππου, Βογιατζόγλου, Λαζαρίδη και της Α’ ΕΠΚΑ καθώς και της πολεοδομίας του δήμου Αθηναίων. Το μεγαλείο τους έφτασε και στη βουλή…

Ο βουλευτής Περικλής Κοροβέσης κατέθεσε επερώτηση σχετικά με τα αίσχη του Διονύσου και τις ευθύνες των αρμοδίων. Είναι γνωστό ότι απλά θα ακούσουμε γενικολογίες από τους υπεύθυνους που άλλωστε είναι και φορείς του «κυβερνητικού ενδιαφέροντος» για το Διόνυσο.

Το γεγονός της επερώτησης όμως έχει την σημασία του και πάνω απ’ όλα δείχνει ότι αν κάποιοι και κυρίως κάποιες θελαν να δράσουν κατά των καταπατήσεων του Διονύσου θα το είχαν κάνει. Αντί για αυτό και ενόσω οι κάτοικοι τρέχαν να ακυρώσουν την παράνομη άδεια του Διονύσου οι 2 αρχαιολόγοι τρέχαν στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων για να πάρουν ψήφισμα κατά των κατοίκων, ή ασχολούνταν με επισκευές περιφράξεων και και καλέσματα της αστυνομίας. Όταν δε τους ρώταγες για το Διόνυσο κρύβονταν πίσω από το «κυβερνητικό ενδιαφέρον» για να δικαιολογήσουν την αδράνεια και συγκάλυψη. Όμως η πορεία των γεγονότων έδειξε ότι είναι φορείς του κυβερνητικού ενδιαφέροντος και όχι θύματα.

Θα σας κρατάμε ενήμερους και ενήμερες για την συζήτηση πάνω στην επερώτηση.

Η επερώτηση:

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Α΄ ΑΘΗΝΑΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
1) Πολιτισμού 2)Περιβάλλοντος Χωροταξίας & Δημοσίων Έργων
Θέμα: Εστιατόριο Διόνυσος στο Λόφο Φιλοπάππου

Απέναντι από την Ακρόπολη και την είσοδο του Παρθενώνα, συμβόλου του Πολιτισμού ανά τους αιώνες, σε δημοτικό χώρο που προοριζόταν για άλσος και πλατεία, λειτουργεί από το 1961 το πολυτελές εστιατόριο Διόνυσος χωρίς άδεια, σύμβολο με τη σειρά του της αυθαίρετης σύγχρονης Ελλάδας. Την τελευταία δεκαετία, μάλιστα, ο Διόνυσος στεγάζει και βιοτεχνία catering, πράγμα που δεν προβλέπεται από την μισθωτήρια σύμβαση. Η εταιρεία ZONAR’S ΑΒΕΕ λειτουργεί το συγκεκριμένο εστιατόριο κατ’ ανάθεση, όλα αυτά τα χρόνια Όσον αφορά την νομιμότητα του κτηρίου, μόλις το 1993 με διαπιστωτική πράξη επιχειρήθηκε ένα είδος νομιμοποίησης του τότε υφισταμένου κτηρίου που αντιστοιχεί σε μέρος μόνο του σημερινού. Η διαπιστωτική αυτή πράξη έχει εκδοθεί από τον έχοντα παρανομήσει ΕΟΤ (δηλαδή ο παρανομών νομιμοποίησε τις παρανομίες του χωρίς καμία απόφαση και άδεια είτε της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας είτε της Πολεοδομίας!)

Η εταιρεία ZONAR’S ΑΒΕΕ από το 1961 μέχρι το 1995 είχε κάνει ελάχιστες επεκτάσεις στο κτήριο καθώς η Αρχαιολογική Υπηρεσία δεν το επέτρεπε διότι θεωρούσε ότι θα προσέβαλε το μοναδικό ιστορικό τοπίο. Κατά τη σύναψη νέου μισθωτηρίου με τον Ε.Ο.Τ. το 1995 είχε όντως ζητήσει να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις της, προβλεπόταν όμως εκ νέου προηγούμενη άδεια από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και την Πολεοδομία, άδειες που η εταιρεία δεν αιτήθηκε τελικά. Αντ’ αυτών η ZONAR’S ΑΒΕΕ το 2005 υπέβαλλε αίτηση στην Πολεοδομία για «εσωτερικές επισκευές για λόγους υγιεινής και χρήσεως » και ταυτόχρονα κατέθεσε τοπογραφικό με τις χωρίς άδεια επεκτάσεις των εγκαταστάσεων της και το τοπογραφικό αυτό υπογράφηκε παράνομα από την Υπηρεσία σε μια ατυχή προσπάθεια νομιμοποίησης των αυθαιρεσιών. Οι επεκτάσεις αυτές αφορούν προσθήκες μονάδων του εστιατορίου που καλύπτουν μεγάλες επιφάνειες αρχαιολογικού και δασικού χώρου.

Χάρη στη προσφυγή κατοίκου της περιοχής στις 11 Φεβρουάριο του 2008 η άδεια αυτή της Πολεοδομίας ακυρώθηκε στο Εφετείο. Όμως και το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης με έκθεση του ήδη από το Νοέμβριο του 2004 είχε συμπεράνει ότι κακώς δεν είχε γίνει αυτοψία στις εγκαταστάσεις του Διονύσου από την αρμόδια Πολεοδομία. Κατόπιν αυτού η Πολεοδομία είχε προβεί επιτέλους σε καθυστερημένη αυτοψία επιβάλλοντας πρόστιμο διατήρησης για τις αυθαίρετες κατασκευές αντί να τις κηρύξει κατεδαφιστέες όπως θα όφειλε, λόγω της ιδιαίτερης θέσης του Διονύσου.

Δυστυχώς, ούτε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ούτε εκ μέρους του Υπουργού Πολιτισμού έχει γίνει μέχρι στιγμής αυτοψία στις εγκαταστάσεις του εστιατορίου Διόνυσος και ούτε έχει δοθεί απάντηση στα σχετικά αιτήματα των κατοίκων της περιοχής (προς τον Υπουργό Πολιτισμού ΑΠ 338/23.1.2008 και προς ΔΙΠΚΑ ΑΠ. 6449/23.1.2008). Αντιστοίχως ούτε η Αρχαιολογική Υπηρεσία δεν έχει προβεί σε επαρκείς ενέργειες παρεμπόδισης των αυθαιρεσιών του εστιατορίου αλλά αντίθετα δηλώνεται στο έγγραφο με αριθμό πρωτοκ. 6459 της 1/11/2005 ότι θεωρείται «αδιανόητο να εγκαλείται από ιδιώτη δημόσια υπηρεσία (Α΄ΕΠΚΑ) γιατί δεν προσέφυγε εναντίον άλλης (ΕΟΤ) για ένα τόσο νομικά σύνθετο και πολύπλοκο θέμα, κυβερνητικού ενδιαφέροντος.» (!) Τις αυθαιρεσίες στην περιοχή διαπιστώνει και η νομική έκθεση Ασημακόπουλου από το γραφείο του καθηγητή Παπαδημητρίου (1999), έκθεση που συντάχθηκε κατόπιν αιτήματος της Α΄ΕΠΚΑ και της ΕΑΧΑ, αλλά που δεν αξιοποιήθηκε έκτοτε.
Με βάση τα προαναφερθέντα:

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί:

1.Τι προτίθενται να πράξουν περί αποκατάστασης της νομιμότητας στο χώρο του Διονύσου, απέναντι ακριβώς από την είσοδο του Παρθενώνα και δίπλα στο λόφο της Πνύκας;
2.Προτίθενται να δώσουν οδηγίες περί κατεδάφισης των νέων αυθαιρέτων επεκτάσεων του εστιατορίου εφόσον αυτές διαπιστωθούν, αλλά και παλαιότερων ώστε να υπάρξει έμπρακτη αλλά και συμβολική λύση στο πρόβλημα ;
3.Προτίθενται να ελέγξουν αν και κατά πόσο λειτούργησαν εύρυθμα σε σχέση με τις δραστηριότητες της εταιρείας ZONAR’S ΑΒΕΕ οι εμπλεκόμενες Υπηρεσίες;

Ο ερωτών Βουλευτής
Περικλής Κοροβέσης


Responses

  1. Για να δούμε τί θα πει ο Υπουργός, γιατί δεν έχει απαντήσει στο αίτημα για αυτοψία ακόμη?

  2. Poios kserei ti psemata lene tora oi amesa eblekomenoi/es sto perivallon tous gia na mazepsoun ta asymazeyta…
    Kai na fadastei kaneis oti den einai mono o Dionysos periptosi aythairesion kai paranomias apo to idio to Kratos, einai kai polla alla akoma stin perioxi… Tha erthei i ora tous. Inshallah.

  3. Και δεν είναι μόνο ο Διόνυσος… Αυτές οι κυριούλες έχουν γεμίσει τον Λόφο με αυθαίρετα: οι παράγκες τους, τα μαγαζάκια-«πωλητήρια» τους, τα φυλάκια τους. Δεν τους φτάνει που έχουν κάνει χάλια τον λόφο της Ακρόπολης, θέλουν να κάνουν τα ίδια και στου Φιλοπάππου.

  4. Κάτι ακούγεται, κάτι ακούγεται για το χωράφι που έκτισαν τον Διόνυσο, το Πωλητήριο, έβαλαν περίφραξη, κάτι ακούγεται…

    Αλλά με τα σιγανά δεν θα την βγάλουν καθαρή…ο σώζων εαυτόν σωθήτω…

    Οι κάτοικοι είναι εδώ


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: