Αναρτήθηκε από: filopappou | 28 Μαΐου, 2008

Καφεδάκι στου Λουμπαρδιάρη!

Τρεις μέρες στον λόφο μας με καφεδάκι, κουβέντες, προβολές, παιχνίδια και συνέλευση.

Παρασκευή 7.00 μμ Συζήτηση: Φιλοπάππου. Ένα φυσικό περιβάλλον στην καρδιά της πόλης
Σάββατο 5.00 μμ Περίπατος και κουβεντούλα στα Έργα Πικιώνη
Ακολουθούν Συζήτηση στο Λουμπαρδιάρη με θέμα: Δημόσιοι χώροι έλεγχος και αντιστάσεις και Προβολή ταινίας
Κυριακή 12.00 Δρώμενο για μικρά παιδιά
1.00 μμ ΛΑΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ με θέμα: Ο χαρακτηρισμός του λόφου ως οργανωμένου αρχαιολογικού χώρου και η απόρριψή του στην πράξη

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30, ΣΑΒΒΑΤΟ 31 ΜΑΙΟΥ 2008 μετά τις 5 5.00 μμ
ΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΣΤΟΝ ΛΟΥΜΠΑΡΔΙΑΡΗ ΞΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ

Αγαπητοί γείτονες

Δημοσιεύτηκε η απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού που χαρακτηρίζει τον Φιλοπάππου οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο. Ο λόφος είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος εδώ και πενήντα χρόνια. Ο επιπλέον χαρακτηρισμός συνεπάγεται κλείσιμο του λόφου, ωράριο επίσκεψης και σειρά από απαγορεύσεις, όπως ακριβώς συμβαίνει σε κάθε τέτοιο αρχαιολογικό χώρο, πχ. στην Ακρόπολη. Για να προλάβουν τις αντιδράσεις, δεν προβλέπει η απόφαση εισιτήριο, όπως ήταν η δηλωμένη τους πρόθεση από το 1999. Όμως, βάσει του αρχαιολογικού νόμου, εισιτήριο στου Φιλοπάππου μπορεί να μπει πολύ απλά με μια ακόμη απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού.

Το μέχρι τώρα καθεστώς ήταν και είναι απολύτως επαρκές για την προστασία των μνημείων, των αρχαιολογικών καταλοίπων και του φυσικού χώρου: έθεσε τέρμα στην λατόμευση και έδωσε ένα ισχυρό νομικό όπλο κατά των καταπατήσεων σε όσους αρχαιολόγους ήταν έντιμοι στο καθήκον. Η ζωή έχει δείξει ότι είναι δυνατή η ομαλή συνύπαρξη του αρχαιολογικού χώρου και της καθημερινότητας της πόλης. Γιατί, λοιπόν, θέλησε το ΥΠ.ΠΟ. να αποστειρώσει από κάθε υγιή δραστηριότητα τον πιο παραδοσιακό ελεύθερο χώρο περιπάτου της Αθήνας?

Βέβαια, όλοι ξέρουμε ότι κάθε θεσμική θωράκιση αδρανεί όταν δεν υπάρχουν έντιμοι άνθρωποι να την εφαρμόσουν. Οι αρχαιολόγοι της Εφορείας Ακροπόλεως (Α’ ΕΠΚΑ) κκ Ο. Βογιατζόγλου, Κ. Λαζαρίδη και Α. Χωρέμη που αποπειράθηκαν να περιφράξουν τον λόφο την περίοδο 2001-2003, άφησαν ανενόχλητους τους καταπατητές με «κυβερνητικό ενδιαφέρον»: τον Διόνυσο που ανέσκαψε και έκτισε παράνομα μέσα στον αρχαιολογικό χώρο και την Μεγάλη Βρετάνια που οργάνωνε κερδοσκοπικές συνεστιάσεις καταπατώντας την Πνύκα δέκα ολόκληρα χρόνια. Και στις δύο περιπτώσεις μονάχα πολίτες κινήθηκαν νομικά. Οι κυβερνώντες, οι ως άνω αρχαιολόγοι και ο τωρινός Έφορος κος Α. Μάντης που σε συνεργασία με τον κο Ζαχόπουλο οδήγησαν το ΚΑΣ να χαρακτηρίσει τον λόφο οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο, βαρύνονται με προσωπικές ευθύνες γιατί αδιαφόρησαν και συνεχίζουν να αδιαφορούν για τις καταπατήσεις. Οι ίδιοι ‘προστάτες’ του λόφου έχουν κτίσει αυθαίρετα το πωλητήριο στον κοινόχρηστο χώρο του Δήμου Αθηναίων στον Διόνυσο και την έκθεσης γλυπτικής στην νότια πλαγιά του λόφου, διατηρούν χωρίς σύννομο λόγο εργοταξιακά κοντέινερς στην Πνύκα και οδηγούν καθημερινά τα αυτοκίνητά τους πάνω στα πεζοδρομημένα λιθόστρωτα του Πικιώνη.

Η τύχη του λόφου Φιλοπάππου, όπως έδειξε η ζωή τα τελευταία έξη χρόνια, δεν θα κριθεί από την όποια υπουργική απόφαση αλλά από όλους τους πολίτες που τον αγαπούν πραγματικά.

Σας καλούμε λοιπόν για τρεις μέρες , Παρασκευή 30 Μαίου μέχρι Κυριακή 1η Ιουνίου 2008 να συζητήσουμε για το λόφο μας, να περιδιαβάσουμε στις ομορφιές του και να αποφασίσουμε πώς εμείς τον θέλουμε στο μέλλον.

Οι εκδηλώσεις είναι απόφαση προηγούμενων συνελεύσεων μας


Responses

 1. Για τους πυροσβεστικούς κρουνούς είναι το σχόλιο αλλά δεν δουλεύει το submit comments στην αντίστοιχη δημοσίευση.

  Χαιρόμαστε πάρα πολύ που τους βλέπουμε τους κρουνούς και το λέμε ανοιχτά και μακάρι να φτάσει στα αυτιά όποιων τους βάζουν γιατί δεν μας είναι καθαρό με τί χρηματοδότηση γίνεται το έργο.

  Τότε, δηλαδή το 2004, η χρηματοδότηση ήταν μέσω του Πολιτισμός του Β’ ΚΠΣ και τα έργα είχε αναλάβει η ΕΑΧΑ ΑΕ που δεν τα ολοκλήρωσε. Για αυτό πολίτες διαμαρτυρήθηκαν στην ΕΕ αλλά…από ψηλά βρωμάει ο ιχθύς….

  Για εμένα είναι καθαρό ότι η γενική κατακραυγή των πυρκαγιών του περασμένου καλοκαιριού με αποκορύφωμα την καταστροφή του Κρονίου Λόφου στην Ολυμπία που έκανε ρεζίλι τον κο Ζαχόπουλο (ο άνθρωπος βέβαια είχε και άλλους άσσους στο μανίκι όσον αφορά το ρεζίλεμα…και έτσι διέσωσε τον κο Βουλγαράκη και τον κο Βενιζέλο και τον κο Καραμανλή και τον κο Τατούλη και την κα Πετραλιά και όλη τη γραφειοκρατία του περιώνυμου ΥΠ.ΠΟ.νόμου) οδήγησε τώρα αυτούς που χρηματοδοτούν το έργο να προστατέψουν την ευρύτερη περιοχή Ακροπόλεως. Και μαζί το γεγονός ότι σε αυτήν την περιοχή είναι αυτοί οι Νεάτερνταλ που συνέχεια τους βγάζουν τα άπλυτα στην φόρα, ποιος θα τους μαζεύει εάν καεί ο Φιλοπάππου…

  Αλλά δεν θάπρεπε να είναι έτσι, μια σχέση φόβου ανάμεσα στην Αρχαιολογική Υπηρεσία και τους κατοίκους. Θα έπρεπε να είναι μια σχέση συνεργασίας. Οι κάτοικοι φυτεύουν, κάνουν πυρασφάλειες, διώχνουν αυτοκίνητα, καθαρίζουν, τρέχουν σε δίκες για να διώξουν τους καταπατητές. Πόσα ακόμη να κάνουν ώστε να δει η αρχή ότι απλώνουν το χέρι?

  Εκτός αν η αρχή τα θέλει όλα αυτά, της αρέσουν ή απλώς έτσι επιβάλλει their master’s voice. Και αυτοί, πιστοί στο καθήκον αρχαιολόγοι, τρέχουν στις προσταγές της…


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: