Αναρτήθηκε από: filopappou | 2 Ιουνίου, 2008

Από το τριήμερο εκδηλώσεων στου Φιλοπάππου

Αυτό το Παρασκευοσαββατοκύριακο είχαν προγραμματιστεί στου Φιλοπάππου συζητήσεις, προβολή, παιχνίδι για παιδιά, παρουσίαση του έργου του Πικιώνη και συνέλευση. Όλα αυτά στο πλαίσιο αποφάσεων των προηγούμενων συνελεύσεων κατοίκων που στόχο είχαν από την μία την καλύτερη γνωριμία του κόσμου και την ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμών και από την άλλη την χρήση του λόφου από τους κατοίκους. Γιατί η καλύτερη προστασία του Φιλοπάππου είναι να είναι ζωντανός. Να τον περιδιαβαίνουμε και να τον χαιρόμαστε.

Γενικά αρκετός κόσμος πέρασε το τριήμερο, αν και σε μεγάλο βαθμό δεν ξέφυγε πολύ από τον κόσμο (δεν είναι και λίγος όμως) που ασχολείται ενεργά με τον λόφο και την προστασία του από τα σχέδια του υπουργείου πολιτισμού και των αρχαιολόγων του λόφου για τουριστική εκμετάλλευση.

Συζήτηση στο χώρο του αναπαυτηρίου του Πικιώνη

Πολύς κόσμος παρακολούθησε τις κουβέντες που και ενδιαφέρον είχαν αλλά και αντιπαραθέσεις αφού όπως είναι φυσικό και ευπρόσδεκτο ένα κίνημα κατοίκων είναι ετερόκλητο, ενώνοντας στον κοινό σκοπό ανθρώπους με διαφορετικές αφετηρίες και σκεπτικά. Οι κουβέντες ξεκίνησαν με αφορμή του Φιλοπάππου και άγγιξαν μια σειρά από ευρύτερα θέματα της πόλης και του περιβάλλοντος, της σχέσης του ανθρώπου με όλα αυτά, αλλά και πολιτικές και κοινωνικές αντιλήψεις για τους τοπικούς αγώνες της γειτονιάς και τα χαρακτηριστικά τους.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε για τα περίπου τριάντα άτομα που παρακολούθησαν τον περίπατο στα λιθόστρωτα του Πικιώνη από του Φιλοπάππου ως την Ακρόπολη, η παρουσίαση που μας έκανε ο γείτονας Νίκος, που είχε κάνει την διπλωματική του εργασία πάνω στο θέμα. Οι περιγραφές και η φιλοσοφία του έργου, ξεκίνησαν από το πλαίσιο της εποχής και τα καλλιτεχνικά ρεύματα που διαμόρφωσαν την καλλιτεχνική σκέψη του Πικιώνη και έφτασαν σε ανάλυση μικρο κλίμακας των συνθέσεων με πέτρα του μεγάλου αρχιτέκτονα. όσοι και όσες παρακολουθήσαμε την παρουσίαση βγήκαμε πολύ πλουσιότεροι. Αλλά είδαμε φτάνοντας και στην κορυφή του λόφου, την μεγάλη προσβολή για το τοπίο που αποτελεί το νέο μουσείο της Ακρόπολης σε σχέση με το σεμνό και γήινο έργο του Πικιώνη της δεκαετίας του 50. Δηλαδή είδαμε την διαφορά μεταξύ της αρχιτεκτονικής δημιουργίας που υποτάσσεται και σέβεται το τοπίο και του αρχιτεκτονικού εγκλήματος που χλευάζει τοπίο, φυσικές κλίμακες και ανθρώπους.

http://indy.gr/newswire/apo-to-trimero-ekdilseon-stoy-filopappoy/pikionis1.jpg/image_large

Παρουσίαση του έργου Πικιώνη

Η Κυριακή ήταν η μέρα με το παιχνίδι για παιδιά που κάποιοι σχολίασαν ότι οι μεγαλύτεροι φάνηκε να το απολάμβαναν ακόμα περισσότερο από τα μικρά, ενώ το τρηήμερο έκλεισε με συνέλευση σχετικά με την απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού να μετατρέψει του Φιλοπάππου σε οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο, κίνηση που σαν στόχο έχει να περιορίσει την ελευθερία χρήσης του λόφου από τους πολίτες και να λύσει τα χέρια του υπουργείου για εμπορική και τουριστική αξιοποίηση. Περισσότερες φωτό δείτε εδώ. Και άρθρο του Ελέυθερου Τύπου εδώ.

Από τη συνέλευση

Καθ’ όλη την διάρκεια του τριημέρου, τα λιθόστρωτα ήταν φυσικά γεμάτα με αυτοκίνητα, που κατά τα άλλα απαγορεύονται αφού είναι κηρυγμένα σύγχρονο αρχιτεκτονικό μνημείο. Όχι τα αυτοκίνητα, τα λιθόστρωτα. Φαίνεται όμως η αρχαιολογική υπηρεσία να τα έχει μπερδέψει. Κατά τα άλλα τα ποδήλατα της φταίνε! Δείτε περισσότερα εδώ.

http://indy.gr/newswire/apo-to-trimero-ekdilseon-stoy-filopappoy/to-ais3c7os-ton-aytokinton-mesa-stoy-filopappoy/05.jpg/image_large

Αυτοκίνητα πρωί και βράδυ μέσα στο λόφο


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: