Αναρτήθηκε από: filopappou | 2 Ιουνίου, 2008

H αβάσταχτη μικρότητα των αρχαιολόγων του Φιλοπάππου

Στα πλαίσια του τριημέρου εκδηλώσεων στου Φιλοπάππου (διαβάστε παρακάτω γι’ αυτό) δεχτήκαμε αυτή την ενημέρωση: «το πρωί (7.30) της Κυριακής 1/6 μια ομάδα από αρχαιολόγους – αρχαιοφύλακες, έψαχναν προσεκτικά τους χώρους και εντόπισαν μερικές κηλίδες χρώματος πάνω στα μαρμάρινα δάπεδα (από ένα πανό που έφτιαχναν τις προηγούμενες μέρες κάποια παιδιά). Όταν τις είδαν και αφού έκαναν τις απαραίτητες χαρούλες, έφυγαν και επέστρεψαν σε λίγο με φωτογραφικές μηχανές και βιντεοκάμερα και κατέγραφαν για πολύ ώρα».
Δεν χρειάζονται και πολλές ερμηνείες για αυτή την πράξη. Οι αρχαιολόγοι του λόφου βρίσκονται σε ευθεία αντιπαράθεση με τους κατοίκους και η δράση τους έχει ξεφύγει προ πολλού από τα όρια του επιστημονικού τους καθήκοντος και των επαγγελματικών τους υποχρεώσεων.

Και γιατί το λέμε αυτό:
Το αναπαυτήριο του Πικιώνη έχει υποστεί βάρβαρες επεμβάσεις από την μισθώτρια του μέχρι τον Αύγουστο του 2005. Πολλές τρύπες στα μάρμαρα, επάλειψη της λίθινης στέγης με μονωτικά υλικά, προσθήκη στέγης από αλουμίνιο και πολλά ακόμα (φωτό [1] και [2]). Αυτά συνέβαιναν περίπου 10 μέτρα από τα γραφεία των αρχαιολόγων. Σε σχέση με αυτές τις καταστροφές οι κάτοικοι έκαναν ειδική ερώτηση στον υπουργό πολιτισμού (Ιανουάριος 2007).
Τα λιθόστρωτα του Πικιώνη δέχονται κάθε μέρα την πίεση δεκάδων αυτοκινήτων που απαγορεύεται να κυκλοφορούν πάνω τους. Στη διάρκεια του τριημέρου και σε μία συγκεκριμένη στιγμή μετρήσαμε 27 αυτοκίνητα μέσα στο λόφο. (δείτε σχετικές φωτό και ζημιές στα λιθόστρωτα)
Λίγο πιο κάτω υπάρχουν οι καταπατήσεις του Διονύσου μέσα στον αρχαιολογικό και δασικό χώρο κατά των οποίων αγωνίζονται οι κάτοικοι ενώ οι υπεύθυνοι αρχαιολόγοι του λόφου κάνουν πως δεν τις βλέπουν.
Αυτά είναι μόνο μερικά από τα δείγματα που δείχνουν ότι οι κυρίες Βογιατζόγλου και Λαζαρίδου, υπεύθυνες αρχαιολόγοι του λόφου, έχουν ξεχάσει προ πολλού την υποχρέωση τους για την προστασία του λόφου από συγκεκριμένα προβλήματα και έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα κατά φανταστικών απειλών και πολέμου κατά των κατοίκων. (δείτε κείμενα παρακολούθησης των κατοίκων)

Θα οργιζόμασταν αν η στάση τους δεν ήταν τόσο θλιβερή και επιζήμια για την πολιτιστική κληρονομιά. Για αυτό και η έρευνα των επίδοξων «Κλουζώ» για κηλίδες χρώματος δεν μπορούν παρά να προκαλούν γέλια σε όσους και όσες γνωρίζουν τα πραγματικά προβλήματα του Φιλοπάππου.

Φυσικά τα ίχνη (υδρο)χρωμάτων τα οποία με χαρά ανακάλυψαν, έχουν καθαριστεί, όπως και γενικά ο χώρος του αναπαυτηρίου όταν έφυγε ο κόσμος την Κυριακή το απόγευμα. Οι απαράδεκτες όμως επεμβάσεις στο μνημείο και στον αρχαιολογικό χώρο του Φιλοπάππου, συνεχίζουν να υπάρχουν ελέω των δύο εν λόγω αρχαιολόγων και της Α’ ΕΠΚΑ.


Responses

 1. Ο τίτλος του άρθρου τα λέει όλα. Οι κυρίες αυτές αποδεικνύουν με κάθε τους πράξη πόσο μίζερα και συντηρητικά άτομα είναι. Κρύβουν πίσω από την ταμπέλα του αρχαιολόγου έναν βαθύ κοινωνικό συντηρητισμό, ένα φόβο για την ζωντάνια και την ποικιλία της κοινωνίας και την υποταγή τους στις εμπορικές στοχεύσεις του υπουργείου που κέρδισε επάξια το όσκαρ διαφθοράς για το ακαδημαϊκό έτος 2007-2008.
  Μέσα από αυτή τη βρόμα και δυσωδία του Υπουργείου Πολιτισμού, που παραδίδει ακόμα και αυτό το νέο μουσείο Ακροπόλεως στην ιδιωτική εκμετάλλευση, βγάζουν τα κεφάλια τους οι δύο αρχαιολόγοι του Φιλοπάππου για να δουν αν υπάρχουν ίχνη χρωμάτων στα μάρμαρα του καφενείου. Αν αυτά δεν είναι δείγματα εξαχρείωσης και παρακμής του έργου προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, τότε τι είναι?

 2. Επειδή η εμμονή ΟΛΗΣ της ιεραρχίας της Α’ ΕΠΚΑ δεν έχει ούτε επιστημονικό, ούτε ηθικό, αλλά ούτε λογικό έρεισμα, αναρωτιέμαι όπως και πολλοί άλλοι πολίτες μήπως έχει ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ έρεισμα ;
  Α, πα πα πα πα !!!
  Τι λέω ;
  Είναι δυνατόν σε αυτό το νεο-ελληνικό κρατίδιο όπου κυριαρχεί το ήθος, η αξιοκρατία, η επιστημοσύνη και πάνω από όλα η ΕΥΘΥΝΗ, να υπάρχουν δημόσιοι λειτουργοί που εμπλέκονται οικονομικώς σε ζητήματα «κυβερνητικού ενδιαφέροντος» ;
  Α Π Ο Κ Λ Ε Ι Ε Τ Α Ι …

  Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε … ;
  :) :) :) …

 3. Ο Αττίλας! Τα κοντέινερ δεν εχουν θέση στον Λόφο και οι υπάλληλοι αργομισθούν. Κανένα «αρχαιολογικό εργο»* δεν εκτελείται στο αποσπασμένο γραφειο των αρχαιολογων στο Πάρκο. Το να φωτογραφίζουν και να συντάσσουνε ρουφιανιές των διαμαρτηριών είναι η μόνη δουλειά που κάνανε απο το 2004.
  Ας μην γελιόμαστε φίλοι, πέρα απο κομπλεξικά άτομα ή όχι, αυτες οι κυρίες έχουνε κρυφό συμφέρον. Γιαυτό ο προσωπικός ζήλος και το πρωινό κυριακάτικο ξύπνημα. Ας έχουμε το αυτί μας ανοιχτό.
  Ευχαριστώ για την φιλοξενία. Pops
  _______________
  *Η επίσημη δικαιολογία για το παρκάρισμα αυτοκινήτων Ι.Χ. πανω στις πευκοβελόνες του Λουμαρδιάρη είναι το αρχαιολογικό εργο. Πράγμα που φυσικά δεν ισχύει.

 4. Ότι οι αρχαιολόγοι είναι αυτοί που είναι δεν περιμέναμε να το μάθουμε, το ξέραμε. Και δεν θα αλλάξουν. Επίσης, να προστεθεί ότι εκεί ήταν και o security της ΕΤΑ ΑΕ, ο οποίος, ως εκπρόσωπος των ιδιοκτητών θα έπρεπε να θορυβηθεί αλλά όχι μόνον δεν θορυβήθηκε, θεώρησε και την συμπεριφορά των αρχαιολόγων υπερβολική.

  Πρέπει όμως και εμείς να είμαστε προσεκτικοί ως προς αυτά που κάνουμε. Δεν κάνουμε πανώ στον Λουμπαρδιάρη και καθαρίζουμε αμέσως αυτά που μας ξεφεύγουν.

  Για να έχει νόημα ο λόγος μας, που σε μας είναι λόγος τιμής και υπογραφή εντιμότητας, ότι ο Φιλοπάππου είναι χώρος που προσέχουμε και απαιτούμε όλοι να τον προσέχουν σαν τα μάτια τους και πάρα πάνω.

 5. Τις κηλίδες αίματος μπροστά στα containers τους -τον περασμένο Σεπτέμβριο- τις καθαρίσανε γρήγορα… το αίμα ενός πολίτη μετά τον άγριο ξυλοδαρμό από έναν φύλακα του ΥΠΠΟ (γνωστός σε όλους για τις βρισιές και τις απειλές του). Δεν ήθελαν να υπάρχουν αποδείξεις. Πράγματι, η δράση τους έχει ξεφύγει προ πολλού από τα όρια…


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: