Αναρτήθηκε από: filopappou | 25 Ιουνίου, 2008

Πυροσβεστικοί κρουνοί: Η Α’ ΕΠΚΑ έκανε την δουλεία με 5 χρόνια καθυστέρηση και το γιορτάζει!

Σε προηγούμενο σημείωμά μας είχαμε χαιρετήσει την τοποθέτηση πυροσβεστικών κρουνών στον Λόφο και, βεβαίως, και τώρα το ίδιο κάνουμε.

Δεν μπορούμε, όμως, να μην σχολιάσουμε και το κυριακάτικο της κας Ρασσιά (κλασικής κονδυλοφόρου της Α’ ΕΠΚΑ)… σαν να τόγραψε η κα Νινέττα για να το σχολιάσουμε εμείς είναι καλέ. [όλο το άρθρο εδώ]
«Μόλις παραλάβαμε 37 κρουνούς για τον αρχαιολογικό χώρο των λόφων Φιλοπάππου και Πνύκας. Αγοράσθηκαν με δαπάνες της Εταιρείας Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων», μας είπε ο έφορος Ακρόπολης Αλέξανδρος Μάντης όλο χαρά».

Η ΕΑΧΑ χρηματοδοτήθηκε για τα έργα πυρόσβεσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και θά ‘πρεπε να τάχε έτοιμα από το 2004. Ουσιαστικά, είχε παραδώσει το έργο λειψό. Όλα τα λεφτά πήγαν στα κάγκελα που ήταν θέμα στρατηγικής σημασίας…

«Πρέπει να σας πω ότι χαίρομαι περισσότερο όταν μου προσφέρεται ένας κρουνός, απ’ ό,τι χαιρόμουν παλιά όταν έβρισκα ένα κομματάκι που κολλούσε στα γλυπτά του Παρθενώνα».

Μαζί με τον κο Μάντη χαιρόμαστε και εμείς και κυρίως γιατί έχουμε κάτι κακές αναμνήσεις… για παράδειγμα, θυμόμαστε ότι κουβέντα δεν άρθρωσε η Εφορεία Ακροπόλεως για τις πυρκαγιές που είχαν μπει από αμέλεια του εργολάβου που έβαζε την περίφραξη και κάψανε καμπόσα στρέμματα στον λόφο Νυμφών. Έγινε μάλιστα και η σχετική δίκη όπου μόνο οι κάτοικοι, και όχι οι αρχαιολόγοι φύλακες άγγελοι του λόφου εμφανίστηκαν ως μάρτυρες αλλά φυσικά δικαζόταν ένας καημένος Ρουμάνος εργάτης και όχι ο εργολάβος. Τελικά, εννοείται, ούτε γάτα ούτε ζημιά για τον εργολάβο. Επίσης θυμόμαστε ότι η Εφορεία Ακροπόλεως έβαλε τον Σύλλογο Αρχαιολόγων να καταγγείλει τους κατοίκους εφέτος που δενδροφύτεψαν τον χώρο το περυσινό χειμώνα (2008).

Και άλλες αναμνήσεις…η οικολογική ευαισθησία του κου Μάντη μας συγκινεί βαθιά. Θυμόμαστε ότι κάποτε μίλησε πολύ υποτιμητικά για τους «30 οικολόγους» που θέλουν τον λόφο ανοιχτό. Ε, τώρα με τον κο Μάντη γίναμε 31 οι οικολόγοι. Γουρλίδικο το νούμερο.

«Οταν έγιναν τα έργα ενοποίησης τοποθετήθηκε σύστημα πυρόσβεσης περιμετρικά των αρχαιολογικών χώρων, όχι εντός αυτών, γιατί όσο και να φαντάζει περίεργο δεν έχουν ακόμη πλήρως ανασκαφεί.»

Άντε πάλι η Εφορεία Ακροπόλεως, την έκανε την προπαγάνδα της, τα είπε τα ψεμματάκια της. Τί περιμετρικά μπήκαν οι κρουνοί κα Λαζαρίδου μας? Μες την καρδιά του Λόφου είναι όσον αφορά την Ανατολική μεριά (πάνω από τον Διόνυσο) που υπάρχουν αρχαία. Ακολουθεί την γραμμή που ακολουθούσε η πρώτη περίφραξη που βάλατε και χώριζε τα δέντρα από τα δέντρα. Εσείς μετά την κατεβάσατε στον Περιφερειακό γιατί, έτσι λέτε στα έγγραφά σας, βρίσκατε αρχαία. Στην Νότια πλευρά, πάλι, (πάνω από το Κουκάκι), που πάλι εσωτερικά προχωρούν οι κρουνοί και καλά κάνουν, δεν υπάρχουν αρχαία. Η Εφορεία Ακροπόλεως δεν αδειοδότησε σε αυτήν την πλευρά τα δύο τσιμεντένια τέρατα, την Έκθεση Γλυπτικής και το Θέατρο 1000 θέσεων ακριβώς γιατί εδώ δεν υπάρχουν αρχαία και άρα βουρ για «αξιοποίηση»? Αχ κυρία Πέπη μας, πάλι τα μπουρδουκλώσατε τα πράγματα για να καταλήξετε ότι ο λόφος είναι χωράφι σας.

«Σε κάποια σημεία είχαν τοποθετηθεί οι πυροσβεστικοί κρουνοί, όπως επί της οδού Απ. Παύλου, όχι όμως σε όλα. Οι λόφοι, ωστόσο, συνολικής έκτασης 700 στρεμμάτων, που είναι κατάφυτοι και γι’ αυτό πολύ επικίνδυνοι το καλοκαίρι για πυρκαγιά, διέθεταν πάντα ένα καλό δίκτυο ύδρευσης και άρδευσης, με πολύ νερό, που χρησιμοποιεί ο Δήμος Αθηναίων για να διατηρεί τη βλάστηση και η Α’ Εφορεία για να προστατεύει τα μνημεία της, όπως μας είπε η υπεύθυνη αρχαιολόγος Πέπη Λαζαρίδου.»

Αχ, τί ωραίες που είναι αυτές οι ρεβεράντζες με τον Δήμο Αθηναίων, κορίτσια της Εφορείας Ακροπόλεως. Αχ.

Τι προστατεύει ο Δήμος να το μάθουμε και εμείς. Πέρισυ με τον καύσωνα, λόγω πολλής προστασίας, μαράθηκαν μέχρι και οι χαρουπιές, αν είναι δυνατόν, τα πιο σκυλιά δέντρα μαράθηκαν γιατί ο Δήμος δεν πότιζε με τους 48 βαθμούς. Και τώρα, που κάναν αναδάσωση οι κάτοικοι, έχουν κλείσει τις βρύσες για να μην ποτίζονται τα νεοφυτεμένα δεντράκια. Όχι ότι αυτό εμποδίζει τους κατοίκους, σιγά. Αλλά να μην τα λέμε και όπως θέλουμε. Να λέμε ότι ο Λόφος έχει χάσει 20% της βιομάζας του μέσα στην δεκαετία του 90, ότι αυτό το διαπιστώνει η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που συνέταξε η ΕΑΧΑ το 2001, ότι δέντρο δεν έχει φυτευτεί στον λόφο για χρόνια πλην κάτι ολίγων που έβαλε η κα Μπακογιάννη στην αρχή της θητείας της και κάτι άλλων ολίγων που έβαλαν οι αρχαιολόγοι στην θέση του θεάτρου Μπαστιά. Μιλάμε για καμιά πενηνταριά δέντρα σύνολο την στιγμή που ο λόφος χρειάζεται καμιά 500αριά δέντρα με τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις.

«Εχουμε διάφορα συστήματα πυρόσβεσης γύρω από το βράχο και ένα εκτεταμένο δίκτυο στην Αρχαία Αγορά. Εχουμε ελέγξει αν λειτουργεί, έχουμε κάνει δοκιμές παντού, αλλά η φωτιά είναι ένας επικίνδυνος εχθρός, που δεν αντιμετωπίζεται, όσα μέσα κι αν διαθέτεις. Πρ έπει να έχουμε συνεχώς τη σκέψη μας εκεί. Θα συνεχίσουμε τη θωράκιση των αρχαιολογικών χώρων της Α’ Εφορείας, γιατί η φωτιά είναι ένας πραγματικός εφιάλτης», πρόσθεσε ο κ. Μάντης.»

Κύριε Μάντη μας να την συνεχίσετε την καλή προσπάθεια, από το στόμα σας και στου Θεού το αυτί γιατί εμείς, μ’ αυτά που λέτε, είμαστε τίγκα στις απορίες. Ούτε τα φράγκα βάλατε για τους κρουνούς (τα έβαλε η ΕΑΧΑ) ούτε τα παλληκάρια σας (οι φύλακες) φάνηκαν να κάνουν κάτι πέρυσι που καιγόταν η Ελλάδα. Κλεισμένοι στα αριστουργηματικά σας κοντέινερς στην Πνύκα ήσαν. Τους λόφους τους φύλαξαν οι κάτοικοι. Και τότε και το 2003.

Να, τέτοια ακούμε και γράφουμε σχόλια.

Ρε σε καλό σας, κορίτσια και αγόρια της Εφορείας Ακροπόλεως…

Η αρχαία Ολυμπία στις φλόγες και ο Γάλλος πυροσβέστης που ξεκλέβει λίγο χρόνο για να φωτογραφίσει το άγαλμα. Συγκινητική στιγμή που δείχνει πόσο λίγο το ελληνικό κράτος και το υπουργείο πολιτισμού εκτιμά τους πανανθρώπινους θησαυρούς που έχει ταχθεί να προστατεύει.


Responses

 1. Encore des mots, toujours de mots, les memes mots…
  Rien que des mots…
  Des mots magiques, des mots tactiques, qui sonnent faux…
  Oui tellement faux…

  Paroles, paroles, paroles,
  Paroles et encore des paroles que tu semes au vent…

 2. Είναι σύνηθες πλέον στην εποχή μας που το κοινωνικό έργο έχει φτάσει στο μηδέν #0# να πανηγυρίζουν οι αρχές όταν κάνουν τη δουλεία τους. Πράγματα δηλαδή που θα έπρεπε να είναι τα προβλεπόμενα και αυτονόητα, τώρα γίνονται αφορμή για να κόβονται κορδέλες και εκφωνούνται δεκάρικοι λόγοι ή να παρουσιάζονται μέσα από πληρωμένα άρθρα στις εφημερίδες.
  Πρώτος διδάξας ο Κακλαμάνης, που κάνει το ένα εγκαίνιο μετά το άλλο, απλά και μόνο γιατί πχ σε μια πλατεία που προϋπήρχε έβαλε δυο παγκάκια και ένα δέντρο. Αλλά και ο Μάντης καλά το κάνει το κόλπο. Αντί να ντρέπεται που το έργο έγινε με 5 χρόνια καθυστέρηση, πανηγυρίζει απλά για έγινε. Κάτι θα ξέρει. Όταν δεν κάνεις τίποτα, τότε πανηγυρίζεις αν κάνεις κάτι.

 3. Δεν φτάνει που τα κάναν όλα τα λεφτά κάγκελα και βάλανε μόλις τώρα τους κρουνούς, αφού κάηκε η Ολυμπία, δεν ντρέπονται για αυτό…

  Μας κάνει και πλύση εγκεφάλου η κα Πέπη Λαζαρίδη ότι ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΣΚΑΦΕΙ Ο ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ, ΤΙ ΝΤΡΟΠΗ, ΤΙ ΠΑΡΑΞΕΝΟ, ΤΙ ΚΑΚΟ!!!!!

  Στον Διόνυσο πάντως έχει ανασκαφεί καλά καλά και η κα Πέπη έκανε ότι δεν έβλεπε


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: