Αναρτήθηκε από: filopappou | 4 Ιουλίου, 2008

Πυροφύλαξη στου Φιλοπάππου!

Φίλοι και φίλες, γείτονες και γειτόνισσες

Καθώς το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά και οι καυτές μέρες διαδέχονται η μία την άλλη, ανησυχούμε όλο και περισσότερο για την προστασία του λόφου μας, του Φιλοπάππου, από πιθανή πυρκαγιά.
Οι περσινές καταστάσεις που ζήσαμε με τις ανεξέλεγκτες φωτιές σε όλη την Ελλάδα και γύρω και μέσα στην ίδια την Αθήνα δεν μας αφήνουν να ησυχάσουμε. Ο Φιλοπάππου βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κινδυνεύει. Άλλωστε δεν είναι και τόσο παλιά η εμπειρία με τις 17 φωτιές που ξέσπασαν το καλοκαίρι του 2003, μάλιστα, αρκετές από αυτές προκλήθηκαν από τα συνεργεία που έβαζαν την περίφραξη. Αλλά και οι πυροσβεστικοί κρουνοί που μπήκαν επιτέλους στον λόφο φέτος -με 5 χρόνια καθυστέρηση- και που δεν γνωρίζουμε αν λειτουργούν (θυμηθείτε τι έγινε στην αρχαία Ολυμπία) χρησιμεύουν για να σβήσει μία φωτιά και όχι για να μην ανάψει.

Πέρυσι, τις δύσκολες μέρες, κάτοικοι της περιοχής μας οργάνωσαν πυροφύλαξη στου Φιλοπάππου. Το ίδιο θα κάνουμε και φέτος.
Καλούμε λοιπόν ειδικά τις μέρες με υψηλές θερμοκρασίες ή ισχυρούς ανέμους να είμαστε όλοι και όλες σε επιφυλακή.

Πως:

Ξεκλέβουμε λίγο χρόνο για μια βόλτα στο λόφο. Περπατάμε, πάμε στα ψηλά σημεία, κοιτάζουμε.
Μαζεύουμε γυαλιά από το έδαφος που μπορούν να λειτουργήσουν ως φακοί για τον ήλιο και να προκαλέσουν πυρκαγιά.
Τσεκάρουμε ηλεκτρικές εγκαταστάσεις που μπορεί να σπινθηρίσουν.
Σημαντικός κίνδυνος υπάρχει πίσω από το Διόνυσο, όπου υπάρχουν κάτω από τα δέντρα παράνομες μηχανολογικές και ηλεκτρικές εγκαταστάσεις που λόγω θερμοκρασιών μπορεί να σπινθηρίσουν. Τέτοιος κίνδυνος υπάρχει και από τα φουγάρα του Διονύσου.
Αν δούμε οτιδήποτε ειδοποιούμε αμέσως την πυροσβεστική στο 199. Ενημερώνουμε και στο 6945535623, 6977220391, τη Συντονιστική Φιλοπάππου για να κινητοποιήσει κόσμο στο βαθμό που μπορεί.

Αν θέλετε να συντονιστούμε καλύτερα καλέστε στα τηλέφωνα που δώσαμε ή μπείτε στο blog μας και στείλτε μας μήνυμα ή mail. Στόχος μας είναι να συγκεντρωθούν τηλέφωνα κατοίκων που θα μπορούσαν να συνδράμουν στις πυροφυλάξεις σε ημέρες κινδύνου και σε άμεση κινητοποίηση σε περίπτωση φωτιάς.


Responses

 1. Στο λόφο η κατάσταση με τα αυτοκίνητα έχει γίνει πραγματικά αφόρητη. Την Κυριακή τη νύχτα κυκλοφορούσαν με ΜΕΓΑΛΕΣ ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ θηριώδη Jeep κλπ κυριολεκτικά κατά δεκάδες. Χώρια βέβαια τα 100 τουλάχιστον ΙΧ που στάθμευσαν στα πλακόστρωτα και ανήκαν στους επισκέπτες της εκκλησίας και στο Ηρώδειο.
  Χωρίς υπερβολή, κινδύνευσα πραγματικά αρκετές φορές από ΙΧ που έτρεχαν δαιμονισμένα, όταν περπατούσα -γύρω στα μεσάνυχτα- στα πιο απίθανα και μακρυνά απο τον Αη Δημήτρη δρομάκια.
  Το περσυνό καλοκάιρι είχαν ¨κόψει¨λίγο. Φέτος η κατάσταση είναι χειρότερη απο ποτέ.
  Εσείς που είστε καθημερινά εκεί θα το έχετε διαπιστώσει με τα ίδια σας τα μάτια.
  Ποιά είναι η γνώμη σας ; Τι μπορεί να γίνει γι αυτό;

 2. Σιωπή τόσες μέρες για αυτό το σχόλιο…
  Έχει δίκιο ο διαβάτης, δίκιο τεράστιο.

  Οι ακτιβισμοί του 2006 στα λιθόστρωτα απέδωσαν αυτά τα λίγα του περισυνού καλοκαιριού αλλά είχαν μεγάλο ανθρώπινο κόστος για όσους συμμετείχαν.

  Καλό θα ήταν να διατυπωθούν γνώμες, να γίνει κάποια συνάντηση…

 3. Αν πάω καμία μέρα στο λόφο και τους σκάσω όλα τα λάστιχα θα με πούνε βάνδαλο και ότι χρειάζεται φράχτης για να με εμποδίζει.
  Καλές οι διαμαρτυρίες αλλά χρειάζονται και ένα μάθημα.
  Μια ιδέα που άκουσα είναι να ρίχνεις σπόρια και ψίχουλα πάνω στα αυτοκίνητα και να αφήσεις τα περιστέρια να κάνουν την δουλειά για εσένα. Κανείς δεν μπορεί να σου κάνει τίποτα γιατί έριξες ψίχουλα πάνω σε ένα αυτοκίνητο. Επίσης ένα αυτοκολλιτάκι όπως αυτό με το γάιδαρο είναι πολύ χρήσιμο.
  Αν κάναμε τίποτε τέτοιους ακτιβισμού, με παρέα ή και μόνοι, ίσως η κατάσταση να γινόταν καλύτερη.
  Γιατί ούτε συνέχεια μπορείς να είσαι εκεί, ούτε και να τσακώνεσαι αν είσαι μόνος ή μόνη.

 4. Συγγνώμη επειδή δεν γνωρίζω κι επειδή με την κατάσταση που επικρατεί στον λόφο δεν έχω ακόμα καταλάβει επιτρέπεται ή όχι η διέλευση αυτοκινήτων στους πεζόδρομους εκεί; Μόλις γύρισα από εκεί και ήταν ακριβώς πίσω μου ένας τύπος που εκτός του ότι είχε ανεβάσει το αυτοκίνητο πιο πάνω κι απ’τον λουμπαρδιάρη δεν ξέρω πως αλλά κατάφερε να μπει η μία του ρόδα στο αυλάκι που είναι για να τρέχουν τα νερά και ύστερα αδυνατούσε να το βγάλει από εκεί. Εκείνη ακριβώς την ώρα κι ενώ εγώ ο άνθρωπος αγνάντευα την θέα από ένα παγκάκι περνά και το καθιερωμένο μπατσικό. Αγνόει παντελώς το αυτοκίνητο που προείπα και τελικά έρχεται σ’αυτόν που του φάνηκε πιο ύποπτος… Σ’εμένα. Εξακρίβωση στοιχείων – «φιλαράκι είσαι Έλληνας» – «έχεις ταυτότητα φιλαράκι» και τα κλασσικά όσο ο πίσω είχε τρελαθεί να μαρσάρει μπας και βγει το αυτοκιν.Αλλά σημασία. Τεσπα, τα στοιχεία του υπόπτου (εμού δλδ) πάντως τα κρατήσαν… Έτσι θα πιάσουν τους εμπρηστές μάλλον…

 5. Και τελικά πώς βγήκε το αυτοκίνητο? ¨Ηταν δικό τους με πολιτικά μήπως? Θα τους βοηθούσαν βέβαια σε αυτήν την περίπτωση…

  Δεν εξήγησαν τί στο διάολο τα ήθελαν τα στοιχεία?
  ‘Ηταν η μέρα της φωτιάς στο μνημείο? Από άλλους ζήτησαν στοιχεία?

  Εγώ εχθές είδα το μπατσικό να μπαίνει στην Πνύκα και να κατευθύνεται προς το βήμα. Οι αρχαιολόγοι/αρχαιοφύλακες πουθενά.

 6. Οι ίδιοι οι φύλακες του ΥΠ.ΠΟ. ανοίγουν την πόρτα στα αυτοκίντα για να μπουν στο λόφο.

  Η εικόνα είναι χαρακτηριστική του ελληνικού παραλόγου: αρχαιοφύλακας ανοιγοκλείνει την πόρτα -σαν κοινός παρκαδόρος- ενώ πάνω από το κεφάλι του υπάρχουν 4 διαφορετικά σήματα της τροχαίας που απαγορεύουν την είσοδο στο χώρο. Και όλα αυτά για να μπει κάποιος με το αυτοκίνητο του σε αρχαιολογικό χώρο και να οδηγήσει πάνω σε μνημείο σύγχρονης τέχνης (τα οποία υποτίθεται πρέπει να προστατέψει ο φύλακας-παρκαδόρος).

  Όσες φορές καλέσαμε την αστυνομία, δεν ήρθε. Μία φορά μόνο ήρθαν επειδή τους κάλεσε ένας τύπος που ήθελε να μπει με το αυτοκίνητο του και δεν τον αφήναμε (το αυτοκίνητο, εννοείται) τους κάλεσε και ήρθαν. Μέσα στην αναστάτωση αναγκάστηκαν οι αστυνομικοί να…. κάνουν την δουλειά τους και έτσι έκοψαν κλήσεις σε όσους ήταν παράνομα σταθμευμένοι. Η συνέχεια? Οι κλήσεις σβήστικαν!

  Οπότε έχουμε: αρχαιολογική υπηρεσία που ενθαρρύνει την είσοδο των αυτοκινήτων στο λόφο, αστυνομία που κάνει πως δε βλέπει (αλλά παρακολουθεί αυτούς τους ύποπτους που κάνουν tai-chi στην Πνύκα…).

  Και μετά αποκαλούν τους άλλους «βάνδαλους»!


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: