Αναρτήθηκε από: filopappou | Αύγουστος 26, 2008

Ηριδανός – Φιλοπάππου: Παράλληλες ιστορίες

Η μελετητική ομάδα της πλατείας Μοναστηρακίου υπογράφει το κείμενο που ακολουθεί και που αποτελεί τη διαμαρτυρία της για το γεγονός ότι όχι μόνο αποφασίστηκε η κάλυψη του Ηριδανού, αλλά και ότι αυτό από πλευράς του ΚΑΣ και της εκεί εφορίας αρχαιοτήτων έγινε με το γνωστό αλαζονικό τρόπο τον οποίο πολύ καλά γνωρίζουμε και εδώ στου Φιλοπάππου. Οι υπογράφοντες/ουσες υποστηρίζουν με τρόπο πανομοιότυπο με τους πολίτες που κινητοποιούνται για να κρατήσουν του Φιλοπάππου ανοιχτό, ότι οι αρχαιολογικοί χώροι πρέπει να εντάσσονται στο δημόσιο χώρο της πόλης.

//tovima.dolnet.gr/data/D2008/D0406/1rea46b.jpg” δεν μπορεί να προβληθεί επειδή περι�χει σφάλματα.

Διαβάστε το κείμενο τους:

Ο Ηριδανός αποτελεί τμήμα του δημόσιου χώρου
και όχι τοπίο για έριδες των αρχαιολόγων.

Η απόφαση του Κ.Α.Σ.η οποία μας έγινε γνωστή από τις εφημερίδες, 1 Αυγούστου 2008, μας βρίσκει αντίθετους –ες:
Θεωρούμε τον ποταμό Ηριδανό στη θέση στην οποία βρέθηκε στην πλατεία Μοναστηρακίου, στην καρδιά της πόλης, πολύ σημαντικό εύρημα το οποίο πρέπει άμεσα να αναδειχτεί για τους κατοίκους αλλά και για τους επισκέπτες της Αθήνας.
Το ότι το ποτάμι ήταν ζωντανό μετά τόσα χρόνια αλλά κρυμμένο κάτω από το έδαφος απετέλεσε για μας έκπληξη αλλά μας έδωσε και μεγάλη χαρά καθώς φανταστήκαμε ότι θα μπορούσαν στην πλατεία οι κάτοικοι και οι επισκέπτες να έρχονται σε επαφή μαζί του, το οποίο σημαίνει επαφή με την ιστορία και τον πολιτισμό τους και με το κρυμμένο φυσικό της τοπίο. Πιστεύουμε ότι κάτω από ένα γυαλί αυτό θα είναι αδύνατο.

Θεωρούμε τον ποταμό Ηριδανό σημαντικό μέρος της πλατείας, του δημόσιου χώρου της οποίας ζωντανό τμήμα ζητάμε να αποτελέσει. Αυτό που εξ αρχής ζητήσαμε ήταν ολοκληρωμένη μελέτη για την ανάδειξη του ποταμού Ηριδανού σε συνεργασία με τους αρχαιολόγους και περιβαλλοντολόγους, κάτι που ποτέ δεν έγινε. Ζητάμε να ακυρωθεί η απόφαση του Κ.Α.Σ., στο οποίο έτσι κι αλλιώς ως άμεσα ενδιαφερόμενοι δεν προσκληθήκαμε. Σχετικά με τα σχόλια ότι οι πολίτες βρωμίζουν τους αρχαιολογικούς χώρους είναι ζήτημα παιδείας, ένταξης αυτών των χώρων στο δημόσιο χώρο της πόλης μέσα από αρχιτεκτονικές μελέτες κ.λπ.

Η απόφαση αυτή εκφράζει μία γενικότερη αντίληψη υποβάθμισης του δημόσιου χώρου και της σημασίας του καθώς και του πολιτισμού μας και της σύνδεσης του με το παρόν και το μέλλον της Αθήνας. Ζητάμε τους αρχαιολογικούς χώρους ζωντανούς μέσα στη πόλη.

Το κείμενο υπογράφεται από τη μελετητική ομάδα της πλατείας στο Μοναστηράκι.
Νίκος Καζέρος
Χριστίνα Παρακεντέ
Ελένη Τζιρτζιλάκη

————————————-
Οι εργασίες για την ολοκλήρωση της πλατείας Μονατηρακίου είχε αρχικά σχεδιαστεί να τελειώσουν το 2004. Το σχέδιο αυτό προσέκρουσε στη διαφωνία του κεντρικού αρχαιολογικού συμβουλίου για την επιλογή των αρχιτεκτόνων να καλύψουν την πλατεία με «χρωματιστούς» κυβόλιθους. Αντί για αυτούς, το συμβούλιο είχε επιμείνει να χρησιμοποιηθούν μεγαλύτερα σε μέγεθος, κοινά πλακάκια πεζοδρομίου.

Advertisements

Responses

 1. Θέλουν να κλείσουν του Φιλοπάππου για να τον προστατέψουν από τους βάνδαλους πολίτες, θέλουν να κλείσουν τον Ηριδανό για να μην τον βρομίζουμε… Μήπως τελικά θα ήταν καλύτερη λύση να απαγορευτεί η κυκλοφορία μετά τη δύση του ηλίου;

 2. Αν βρωμίζουν οι αρχαιολογικοί χώροι (και άλλοι χώροι) ας κάνουν κάτι
  –οι Δήμοι
  –οι εκπαιδευτικοί
  –η τηλεόραση

  έχουν πολλά να κάνουν

  όχι πονάει χέρι κόβει χέρι
  και να τα παίρνουν οι εργολάβοι για να στο κόψουν…

 3. Οι αρχαιολόγοι δίνουν τα ρέστα τους και η κυβέρνηση της εμπορευματοποίησης των πάντων δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερους συμμάχους.

  Η λογική της προστασίας αρχαιολογικών χώρων μέσω της… «συσκευασίας» (βλέπε τζάμι στον Ηριδανό, κάγκελα στου Φιλοπάππου), είναι πανομοιότυπη με την λογική… «συσκευασία προϊόντος για πούλημα» (εισιτήριο κλπ) δηλαδή τη λογική με την οποία το Υπ. Πολιτισμού αντιλαμβάνεται τη δουλειά του.

  Για αυτό τα τελευταία χρόνια, Ζαχόπουλοι, ΚΑΣ, διάφορες εφορίες και διάφοροι αρχαιολόγοι γίνανε κολλητοί με υπουργούς και κυβερνήσεις. Κρατάμε να σε κρατώ.

  Όμως η λογική του ΚΑΣ και των αρχαιολόγων έχει και άλλη συγγένεια. Ταιριάζει γάντι με τις λογικές επιτήρησης και καταστολής, τις λογικές της συλλογικής ευθύνης καθώς και την κατάργηση του τεκμηρίου της αθωότητας. Πολύ απλά γιατί θεωρούν εκ των προτέρων τους πολίτες ένοχους τέλεσης βανδαλισμών και φροντίζουν να τους αποκλείσουν προληπτικά από το δημόσιο αγαθό της πολιτιστικής κληρονομιάς.

  Αντίθετα ανοίγουν τις πόρτες διάπλατα για τους κάθε λογής σπόνσορες που είναι καθώς πρέπει και φοράνε και γραβάτες και όχι βερμούδες σαν ελόγου μου…

 4. Τι τρέλες είναι αυτές; Άκου να βλέπουμε και να ακούμε το ποτάμι… Υπάρχει έστω μία σοβαρή πρωτεύουσα στην Ευρώπη που να έχει ποτάμι; Έστω και δείγμα; Ξέρουν οι αρχαιολόγοι και ειδικά το υπέροχο ΚΑΣ τι είναι καλό για εμάς. Γιατί να μας ρωτήσουν;

 5. Μια απλή σκέψη:
  Αφού θα κλείσουν με τζάμια τον Ηριδανό για να μην πετάνε μέσα οι άθλιοι Αθηναίοι τα κουτάκια από τις μπύρες τους και τον βρομίζουν, τότε που θα τα πετάνε; Προφανώς στην υπόλοιπη πλατεία και θα την βρομίζουν.
  Μήπως λοιπόν θα ήταν πιο σωστή και ολοκληρωμένη λύση να καλύψουν ολόκληρη την πλατεία με τζάμια και να την βλέπει ο κόσμος απ’ έξω;
  Μια άλλη λύση θα ήταν να δώσουν την πλατεία για να γίνει πολυκατοικίες να ησυχάσουμε. Ή ακόμα καλύτερα να την πάρει το ΚΑΣ στο σπίτι του που θα την προσέχει καλύτερα απ’ όλους. Απλές και πρακτικές λύσεις υπάρχουν πάντα.

 6. Αν δει κανείς τα περιφραγμένα/αποκλεισμένα από το κοινό αρχαία που βρίσκονται στην πλατεία του δημαρχείου της Αθήνας θα καταλάβει ακριβώς πως εννοεί την προστασία των αρχαίων το ΥΠΠΟ και πόσο σέβεται το δημόσιο χώρο και τους πολίτες. Το 1/4 της πλατείας είναι ένα περιφραγμένο νεκρό κομμάτι, ενώ το έγκλημα εκεί έχει ολοκληρώσει ο Δήμος αφήνοντας την πλατεία χωρίς πράσινο.
  Λίγο πιο πέρα όμως κάτω από το κτίριο της Εθνικής τράπεζας, η αρχαία Αχαρναϊκή πύλη δεν αποτέλεσε πρόβλημα για να χτιστεί το κτίριο, πατώντας πάνω στα αρχαία.
  Το συμπέρασμα είναι ότι αν τα αρχαία είναι σε δημόσιο χώρο, τόσο το χειρότερο για τον χώρο και τους πολίτες. Ενώ αν είναι σε ιδιωτικό χώρο και ειδικά μεγάλων επενδυτών τότε πάντα κάτι θα γίνει για να μην θιγούν τα συμφέροντα τους.
  Πολίτες – Τραπεζίτες 0-1. (Φυσικά με την στημένη διαιτησία του ΥΠΠΟ). Α ρε Ζαχόπουλε… τα πάντα εν σοφία εποίησες


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: