Αναρτήθηκε από: filopappou | 30 Αυγούστου, 2008

Ο πολιτισμός της κατεδάφισης ή το αντίστροφο;

Δεν φτάνει που η Αθήνα είναι η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που σεβάστηκε λιγότερο από κάθε άλλη τη σύγχρονη αρχιτεκτονική της ιστορία. Δεν φτάνει που έχει γεμίσει με ατελείωτους όγκους τσιμέντου. Δεν φτάνει που το Νέο Μουσείο Ακροπόλεως (ΝΜΑ) προσγειώθηκε από άλλο πλανήτη ποδοπατώντας και εγκιβωτίζοντας αρχαιότητες για να απλώσει τον ακαλαίσθητο όγκο του. Δεν φτάνει που το μουσείο, σύγχρονο μνημείο απώλειας του μέτρου, θέλει να κατεδαφίσει τα κτήρια της οδού Αρεοπαγήτου για να χωνεύει με θέα τους πρόποδες της Ακρόπολης… Άλλα και δύο ακόμα κτήρια, από τα λίγα δείγματα μιας Αθήνας που θάφτηκε κάτω από το τσιμέντο, κινδυνεύουν με κατεδάφιση. Η απόφαση έχει παρθεί εδώ και μήνες. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει, ότι η λογική των κατεδαφίσεων γύρω από το μουσείο, μαζί και για την Αρεοπαγήτου, δεν είναι για να έχει θέα το μουσείο, αλλά για να υπάρχει θέα από παντού προς το μουσείο. Αυτό είναι το κέντρο του ενδιαφέροντος. Έτσι είναι… Για να πουλάς μεγαλείο χρειάζεσαι βιτρίνα.

Αντιγράφουμε απο το site

Άλλα δύο κτήρια κινδυνεύουν με κατεδάφιση πίσω από το νέο Μουσείο Ακρόπολης

Τα κτήρια στις γωνίες Μακρυγιάννη & Χατζηχρήστου και Χατζηχρήστου & Μητσαίων

Στις γωνίες των οδών Μακρυγιάννη και Χατζηχρήστου και Χατζηχρήστου και Μητσαίων, πίσω ακριβώς από το νέο Μουσείο Ακρόπολης, βρίσκονται δύο πολύ ενδιαφέροντα κτήρια, το πρώτο του τέλους του 19ου αιώνα και το δεύτερο των αρχών του 20ού αιώνα. Τα κτήρια αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα του αστικού κλασικισμού. Η τύχη τους έχει αποφασισθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού, είναι αυτή της κατεδάφισης για χάρη του νέου Μουσείου. Η απόφαση πάρθηκε ύστερα από τη γνωμοδότηση κατά πλειοψηφία υπέρ της μη κήρυξής τους ως διατηρητέων μνημείων στην κοινή συνεδρίαση των δύο γνωμοδοτικών οργάνων του ΥΠΠΟ, του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, στις 27 Μαρτίου 2008. Τα κτήρια ανήκουν στο ΥΠΠΟ ύστερα από απαλλοτρίωση και περιλαμβάνονταν στα κτήρια που θα απαλλοτριώνονταν για λόγους δημόσιας ωφέλειας και ειδικότερα για την ανέγερση του νέου Μουσείου.

Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφερθεί ότι η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Αττικής έκανε εισήγηση υπέρ της διατήρησής του κελύφους τους «λόγω της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, πολεοδομικής, ιστορικής και καλλιτεχνικής σημασίας τους», αλλά δεν στάθηκε αρκετή για την προστασία των δύο κτηρίων που συμβάλλουν αναμφισβήτητα στη διατήρηση του πολεοδομικού ιστού της περιοχής και της ιστορικής μνήμης της και μπορούν να συνοδεύσουν αρμονικά το νέο Μουσείο.

Ήδη έχει γίνει αίτηση αναστολής και ακυρώσεως της απόφασης στο ΣτΕ από κατοίκους της περιοχής.


Responses

  1. […] πήραν την πρώτη απάντηση από το ΣτΕ. Δείτε και παλιότερη δημοσίευση μας για το […]


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: