Αναρτήθηκε από: filopappou | 1 Σεπτεμβρίου, 2008

Ανασκαφή στην Πνύκα

Μέσα στον Αύγουστο άρχισαν ανασκαφές στην Πνύκα για την αποκάλυψη του διατειχίσματος*.

Το γεγονός, αν και θετικό, δημιουργεί και κάποια εύλογα ερωτήματα. Πρώτον ως προς τις προτεραιότητες του Υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠ.ΠΟ.), σε μια εποχή που η υποχρηματοδότηση έχει γίνει συνώνυμο της αρχαιολογικής υπηρεσίας για πολύ πιο σοβαρές υποχρεώσεις της. Δεύτερον γιατί αναπόφευκτα συνδυάζουμε το γεγονός της ανάδειξης του διατειχίσματος με την πρόσφατη υπουργική απόφαση για περίφραξη του Φιλοπάππου αλλά και ξεχωριστή περίφραξη της Πνύκας. Δεν μας έχει συνηθίσει το ΥΠΠΟ να δίνει χρήματα αν δεν έχει σκοπό με κάποιο τρόπο να τα πάρει πίσω. Αναρωτιόμαστε λοιπόν με πιο κριτήριο αποφασίστηκε και χρηματοδοτήθηκε η συγκεκριμένη ανάδειξη. Με το κριτήριο της προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο, ή με το κριτήριο της ενίσχυσης της τουριστικής αξίας της Πνύκας με ό,τι αυτό θα μπορούσε να φέρει; (βλέπε, περίφραξη, εισιτήριο) Η πολιτική του ΥΠ.ΠΟ. από το 2000 στου Φιλοπάππου έχει κάνει εξαιρετικά δύσπιστους τους κατοίκους της περιοχής μας.

Ο χώρος της ανασκαφής (κόκκινη γραμμή). Ανάμεσα στο βήμα της Πνύκας (πάνω δεξιά) και στα αυθαίρετα κοντέινερ των αρχαιολόγων (κάτω αριστερά)

Όμως υπάρχει και κάτι ακόμα

Γι’ αυτές τις ανασκαφές είχαμε διαβάσει στα πρακτικά της συνεδρίασης του ΚΑΣ στην οποία πάρθηκε η απόφαση να κηρυχθούν οι λόφοι οργανωμένος αρχαιολογικός χώρος. Στη συνεδρίαση αυτή (Οκτ 2007) υπό την προεδρία Ζαχόπουλου, η κα Όλγα Βογιατζόγλου, αρχαιολόγος της Α’ ΕΠΚΑ δραστηριοποιούμενη στους Λόφους, εξήγησε παραστατικά στην ομήγυρη πόσο κακές είναι οι σχέσεις της αρχαιολογικής Υπηρεσίας με τους κατοίκους, λέγοντας, μεταξύ άλλων:
«Ο. Βογιατζόγλου: Φέρω παράδειγμα ότι στις πρόσφατες μελέτες ωρίμανσης εμείς έχουμε βάλει ότι θέλουμε να αναδείξουμε ένα κομμάτι του διατειχίσματος. Θα πρέπει κάποια στιγμή να το καθαρίσουμε. Δεν γίνεται δηλαδή να αναδειχθεί το κομμάτι αν δεν το καθαρίσουμε. Ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν μπορούμε να κουνήσουμε βήμα. Θα έρθουν την ίδια μέρα το πρωί (οι κάτοικοι) και θα λένε: γιατί κόβετε εδώ, γιατί κάνετε εκείνο. Δηλαδή έχει γίνει πολύ δύσκολη η σχέση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και των κατοίκων».

Η κυρία Βογιατζόγλου λοιπόν, και ορθώς, φοβάται ότι αν κόψει δέντρα οι κάτοικοι θα αντιδράσουν. Φαίνεται ότι για αυτήν, όπως και για κάποιες ακόμα κατηγορίες συμπολιτών μας, η διάθεση κατοίκων να υπερασπιστούν το λιγοστό πράσινο της πόλης τους αποτελεί πρόβλημα. Πρώτος διδάξας ο προϊστάμενος της Α. Μάντης. Τη στιγμή μάλιστα που η κ. Βογιατζόγλου θα μπορούσε εκ της θέσεως της να θέσει ως προϋπόθεση για τις εργασίες, ότι όποια βλάστηση αφαιρεθεί θα πρέπει να αποκατασταθεί στο πολλαπλάσιο στην γύρω περιοχή. Απλά πράγματα. Όμως πιο απλό αποδείχτηκε να κατηγορείς του κατοίκους για κάτι που θα έπρεπε να είναι τίτλος τιμής. Η κυρία Βογιατζόγλου φοβάται ακριβώς γιατί δεν έχει σκοπό να αποκαταστήσει οποιαδήποτε βλάστηση βλάψει. Μακάρι να έχουμε λάθος, αλλά η πρόσφατη ιστορία στο λόφο, ειδικά μετά τις φωτιές του 2003, δεν αφήνει περιθώρια ψευδαισθήσεων. Σε μία πόλη μάλιστα που το πράσινο θεωρείται, από τους κάθε λογής διοικούντες, ως οικονομικά ασύμφορη πολυτέλεια. Όπως και να έχει ενημερώνουμε ότι ήδη έχουμε χαρτογραφήσει τα δέντρα του συγκεκριμένου σημείου για να είμαστε σε θέση να διαπιστώσουμε αν υπάρξουν κοπές.

Φυσικό περιβάλλον και αρχαία κατάλοιπα μπορούν και πρέπει να συνυπάρχουν.

Ένα άλλο στοιχείο που έχει ενδιαφέρον σε αυτή την υπόθεση είναι ότι οι εργασίες ανασκαφής-ανάδειξης του διατειχίσματος, κατά ένα μέρος τους έγιναν με δύο μικρούς εκσκαφείς. Δεν είμαστε σε θέση από επιστημονικής πλευράς να κρίνουμε την ορθότητα της επιλογής να κινηθούν και να δουλέψουν βαρέα οχήματα στην Πνύκα. Όμως δεν μπορούμε να μην συνδέσουμε το γεγονός με όσα έγιναν και ειπώθηκαν τον περασμένο Φλεβάρη όταν ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, με πρόταση της κ. Λαζαρίδη (της δεύτερης αρχαιολόγου του λόφου), έβγαλε απόφαση καταδίκης των κατοίκων για δενδροφύτευση στην άλλη πλαγιά του ίδιου λόφου, προς τα Άνω Πετράλωνα. Τότε οι κάτοικοι στηλιτεύτηκαν ως καταστροφείς αρχαίων (ακόμα και βράχων!), όταν με μικρά εργαλεία άνοιξαν τρύπες 20 εκατοστών για να φυτέψουν, εκεί που είχαν κάψει τη βλάστηση τα συνεργεία της περίφραξης το 2003 και που ποτέ δεν αποκαταστάθηκε από το ΥΠΠΟ ή τον Δήμο.
Πώς γίνεται οι μπουλντόζες να έχουν πιο «ελαφρύ χέρι και πόδι» από τους κατοίκους, το αφήνουμε στην κρίση σας.

Εκσκαφείς στην Πνύκα;! Ο συγκεκριμένος μάλιστα έχει χαλάσει αφού του κόπηκε η ερπύστρια.

Ακόμα περισσότερο η χρήση αυτών των μηχανημάτων σημαίνει ότι η Α’ ΕΠΚΑ πρακτικά δεν αντιμετωπίζει τον λόφο της Πνύκας ως ευπαθή. Όποτε εύλογο είναι το ερώτημα: Προς τι η περίφραξη του με δικαιολογία την προστασία των αρχαιοτήτων; Τι θα προστατέψει το ωράριο και οι απαγορεύσεις, που δεν κινδυνεύει από βαρέα οχήματα;

———

* Κατά το τελευταίο τέταρτο του 4ου αι. π.Χ., πάνω στη ράχη των υψωμάτων, μεταξύ του λόφου των Νυμφών και του λόφου του Φιλοπάππου, κτίζεται νέο τείχος, το διατείχισμα. Παράλληλα, κτίζονται βορειοδυτικά του διατειχίσματος οι Μελιτίδες Πύλες, που οδηγούσαν στη Μελίτη, και το «Δίπυλον υπέρ των Πυλών», που διακρίνεται πάνω στο δρόμο, δίπλα στο ναό του Αγίου Δημητρίου Λουμπαρδιάρη.

Περισσότερα στην σελίδα μας: Ιστορικά


Responses

 1. Τι περίεργο… Πράγματι: το timing αυτής της ανασκαφής. Τόσα χρόνια μας είχαν συνηθίσει να εργάζονται σε ρυθμούς χελώνας -ίσα ίσα για να δικαιολογούν το μισθό τους- σαν εκείνο το τεύχος του Asterix όπου οι ρωμαίοι εργάτες φτιάχνουν τον αυτοκινητόδρομο βάζοντας ένα χαλικάκι την ημέρα. Και τώρα: μπουλντόζες και εκσκαφείς, εργάτες, σκόνη… Βγήκαν από το λήθαργο των κοντέινερ! Τι άλλαξε ξαφνικά;;;;

 2. Όποιος δει το μέρος από κοντά θα δει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να κοπούν δέντρα και ας ελπίσουμε ότι δεν θα το τολμήσουν. Τα κομμάτια του τοίχους είναι υπέροχα στην σκιά των δέντρων.
  Ας είμαστε σε επαγρύπνηση για να μην κοπεί τίποτα. Γιατί σιγά μην φυτέψουν αλλού αν κόψουν κάτι. Αυτοί μόνο γλάστρες στα κοντέινερ ξέρουν να βάζουν.

 3. Όντως περίεργο…
  Μπουλντόζες που δουλεύουν πυρετωδώς Αύγουστο μήνα, μόνο οι καταπατητές το συνηθίζουν. Και τι βιασύνη! Ανασκαφή με μπουλντόζα…! Για να τελειώνουμε γρήγορα; Και κάθονται κάτι άλλοι και δουλεύουν με τα σκουπάκια. Άντε παιδία και την άλλη φορά με δυναμίτη η ανασκαφή. Είστε για γέλια… Ειδικά ο ανεκδιήγητος φραγκοφονιάς ο Μάντης.

 4. Αν αυτοί οι άνθρωποι ήξεραν από Πολιτισμό, ούτε δέντρα θα έκοβαν, ούτε μα τα αυτοκίνητα τους θα οδηγούσαν στα λιθόστρωτα.

 5. Μες τον Αύγουστο που δεν έχει φασαρία και όλοι λείπουν είναι καλό να κάνει κανείς ανασκαφές, να βάζει περιφράξεις με μια, δυο, τρεις διμοιρίες ΜΑΤ παρέα κλπ Είναι θαυμάσια εποχή, η κίνηση αραιή και ο αέρας της πόλης με λιγότερα καυσαέρια, πράγμα που διευκολύνει την βαριά πνευματική εργασία.

  Τώρα, ειδικά στου Φιλοπάππου οι ανασκαφές πέφτουν πολύ βαριές για αυτό γίνονται ΜΠΑΝΤΑ ΜΠΕ ΜΠΟΥΛΝΤΟΖΑΚΙΑ. Με μικρές μπουλντόζες ανέσκαψαν και την Κοίλη το 2002-03 και μετά την κάναν οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο για να μην πάθει τίποτε από τα παπούτσια των περιπατητών. Να πετάτε ρε.

 6. Αν κόψει δέντρα στην Πνύκα η Βογιατζόγλου, εγώ θα της εκδώσω ποιητική συλλογή. Έγραψα ήδη ένα πρωτότυπο ποιηματάκι:

  «Στης Πνύκας την κατάξερη ράχη
  περπατώντας η Βογιατζόγλου μονάχη
  μελέτα τη λαμπρή της καριέρα
  και στεφάνι στην κόμη φορεί
  καμωμένο απ’ τα λίγα χορτάρια
  που δεν είχε κόψει από την έρημη γη»

 7. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΣ Ο ΣΟΛΩΜΟΣ !

 8. Η ανασκαφή δεν φαίνεται ολοκληρωμένη. Είναι σαφές ότι υπάρχει ένα ακόμη τμήμα του Διατειχίσματος, περίπου όσο και αυτό που έχει ήδη αποκαλυφθεί. Αν αυτό ανασκαφεί η τύχη 3 κατ’ ελάχιστον ή και 6 ή 7 δέντρων με πιο πραγματιστικούς υπολογισμούς είναι προδιαγεγραμμένη.

  Μάλιστα, δύο από τις μεγάλες ελιές που είναι ακριβώς επάνω στο μη ανεσκαμμένο Διατείχισμα φαίνονται πολύ ταλαιπωρημένες. Ταλαιπωρημένες από την ξηρασία, από το κόψιμο ριζών (αυτό ισχύει μόνο για τη μία), από κάτι άλλο?… Ο Θεός ξέρει.

  Όμως τα πράγματα είναι απλά, ό,τι χάνεται στους λόφους για οποιοδήποτε λόγο, ανασκαφή, μηκυτίαση, γήρανση, ακραίες καιρικές συνθήκες πρέπει να αντικαθίσταται.

  Για αυτό είναι υπεύθυνος ο Δήμος Αθηναίων και, βεβαίως, η Αρχαιολογική Υπηρεσία εάν υπάρχει άκρα ανάγκη να κόψει έναν μικρό αριθμό δέντρων.

  Και μια και τα λέμε αυτά, η Αρχαιολογική Υπηρεσία και η ΕΑΧΑ ΑΕ καλά θα κάναν να μαζεύανε τα αδρανή που έχουν ρίξει στον Λόφο Νυμφών κάτι χρόνια τώρα μαζί με τα σακκιά τους (στο δρόμο προς το περιβόητο Μπελβεντέρε). Αλλοιώς θα ζητήσω από τον Σύλλογο Αρχαιολόγων να σας καταγγείλει γιατί (πραγματικά) χαλάνε τα λαξεύματα….

  Άντε, σε καλό σας, γέλασα και σήμερα (για να μην κλάψω…)


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: