Αναρτήθηκε από: filopappou | 15 Σεπτεμβρίου, 2008

Καλοκαιρινά ποτίσματα στο λόφο

ΚΕΡΔΙΣΑΜΕ! Τα μικρά δεντράκια στο Λόφο, που φύτεψαν οι κάτοικοι το χειμώνα, βγάλαν και το καλοκαίρι.

Η πλαγιά των Άνω Πετραλώνων που είχε αδειάσει με τις φωτιές του 2003

Όχι ότι δεν είχαμε απώλειες αλλά όχι από έλλειψη νερού. Κάπου 15 δεντράκια ξεριζώθηκαν από «αγνώστους» αμέσως μετά που τα φυτέψαμε και κάπου 10 ακόμη ξεράθηκαν από μηκυτίαση. 3-4 χαθήκαν από έλλειψη νερού.

Τα άλλα όμως, κάτι παραπάνω από 160 δεντράκια, είναι εκεί, θαλερά και μας περιμένουν. Ολόκληρο το καλοκαίρι τα ποτίζαμε, παρέες παρέες. Τα φυτέψαμε με τα χέρια μας το χειμώνα και υποσχεθήκαμε ότι θα τα φροντίσουμε. Γιατί, και για να μην ξεραθεί το άλσος πάλι οι κάτοικοι πρέπει να τρέξουν καθώς το γενικό πότισμα του λόφου από το Δήμο είναι υποτυπώδες, έως και ανύπαρκτο σε πάρα πολλά σημεία.

Ξέραμε ότι δεν υπήρχε περίπτωση τα κοντά 200 μικρά φυτά μας να βγάζανε το καλοκαίρι και μάλιστα μέσα σε απανωτούς και παρατεταμένους καύσωνες αν δεν το παίρναμε επάνω μας. Έτσι, με πολύ ιδρώτα αρκετές βάρδιες ανθρώπων, σε διαφορετικά σημεία του λόφου πότιζαν και συνεχίζουν να το κάνουν, 2 φορές την εβδομάδα, τα νεαρά φυτά. Στην πλευρά του Κουκακίου στο μεγάλο νταμάρι και την περιοχή γύρω του, στην πλαγιά απέναντι από τα πέτρινα σπίτια των Άνω Πετραλώνων, στο Μπελ Βεντέρε και στην κορυφή του λόφου.

Γέμισμα μπουκαλιών

Δεν είναι εύκολο να μεταφερθεί το νερό. Οι περισσότερες παροχές στο λόφο είναι κλειστές ή στεγνές και το νερό το φέρνουμε από απομακρυσμένες βρύσες, συχνά ανεβαίνοντας κάθετες ανηφόρες και μονοπάτια. Μηχανευτήκαμε διάφορες λύσεις: αυτοσχέδιες μεταφερόμενες δεξαμενές, σωλήνες για τη μεταφορά του νερού, βαρέλια, τσάντες, μπουκάλια… Πολύ δουλειά έκανε ένα οικοδομικό καρότσι που χρησιμοποιούμε για να μεταφέρουμε τα γεμάτα μπουκάλια από την τροφοδοσία στην κατανάλωση!!! …αλλά δεν πάει το άτιμο, βλέπετε, παντού. Στα απότομα σημεία, που δεν είναι λίγα, πάμε τα μπουκάλια με τσάντες και φχαριστιόμαστε γυμναστική (για να ξέρουν όσοι κρατούν τις βρύσες κλειστές…) και, κυρίως, δενόμαστε περισσότερο με τα μικρά που απλώνουν τις ριζούλες τους στον Λόφο. Φυσικά και σκοπεύουμε να τους φέρουμε και παρέα, μιας και όλο το φθινόπωρο και τον χειμώνα θα γίνουν και νέες δενδροφυτεύσεις σε διάφορα σημεία του λόφου. Παρέα τους φέρνει και ο ίδιος ο Λόφος γιατί σε κάποια σημεία έχουν βγει αυτοφυή πευκάκια, κυπαρισσάκια και βρωμούσες που έχουν βρει την τύχη τους καθώς πάντα περισσεύει και για αυτά λίγο νεράκι.

Στις δύσκολες πλαγιές

Ταυτόχρονα μαθαίνουμε περισσότερα για τον Λόφο μας: ποια φυτά, πού, τί αρρώστειες, τί ανάγκες, τί αντιμετώπιση. Όλα αυτά είναι γνώσεις που θα χρησιμοποιήσουμε στο μέλλον για να οργανωθούμε καλύτερα και θα τις μοιραστούμε με όποιον πραγματικά ενδιαφερθεί για τον βιότοπο στου Φιλοπάππου.

Όπως είπαμε και σε πρόσφατο σημείωμά μας, τον Αύγουστο έγινε ανασκαφή στην Πνύκα. Φροντίσαμε και καταγράψαμε τα δέντρα στο σημείο της ανασκαφής με στόχο να πιέσουμε να κοπούν όσα γίνεται λιγότερα και, εάν κάποια κοπούν, να αντικατασταθούν εκεί κοντά. Αυτό θα το διεκδικήσουμε γιατί έχουμε πολύ λίγες ελπίδες ότι η Αρχαιολογική Υπηρεσία θα αντικαταστήσει ό,τι κόψει. Δεν μας έχουν συνηθίσει σε τέτοια!! Πάντως, θα χαιρόμασταν ιδιαίτερα να διαψευόμασταν σε αυτήν μας την πρόβλεψη.

Σχεδιάγραμμα με τα δέντρα στο σημείο της ανασκαφής στην Πνύκα


Responses

  1. Ποτίζοντας ήρθαμε και πιο κοντά στο χώρο και δυστυχώς η αγωνία μας για το μέλλον του λόφου εντάθηκε. Η κατάσταση δεκάδων δέντρων στο λόφο είναι δραματική. Νεκρά δέντρα. Δέντρα φυτεμένα το 2004 ξερά από έλλειψη ποτίσματος. Άρρωστα δέντρα. Χώματα που κυλούν ανεμπόδιστα προς τα κάτω. Κατεστραμμένες αντιδιαβρωτικές βαθμίδες και σκόρπιοι κορμοί τους. Σκουπίδια. Πολλά σκουπίδια. Μια κοπέλα του Δήμου, μάζευε μια μέρα σκουπίδια και σε σακούλες τα άφησε δίπλα σε ντενεκέ. Το αυτοκίνητο του δήμου μία βδομάδα μετά δεν είχε έρθει να τα πάρει. Αλλά και οι φίλοι και φίλες με σκύλους πρέπει να προσέχουν. Συχνά οι ακαθαρσίες των κατοικίδιων βρίσκονται στη μέση μονοπατιών ή βρωμάνε πολύ χαλώντας τη διάθεση των περιπατητών.
    Ας βάλουμε ένα χεράκι όλοι να φροντίσουμε το λόφο γιατί αν περιμένουμε από το ΥΠΠΟ ή τον Κακλαμάνη, θα τον δούμε νεκρό και βρώμικο.

  2. Nα προσθέσουμε και τα αυτοκίνητα. Ούτε μια πινακίδα δεν υπάρχει στην είσοδο από Ορλώφ ότι δεν επιτρέπονται.

    Σιγά μην νοιαστούν για κάτι που δυσκολεύονται (λόγω κατοίκων) να πουλήσουν.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: