Αναρτήθηκε από: filopappou | 12 Οκτωβρίου, 2008

Τα 55 στρέμματα έγιναν 126!!!

Στην προηγούμενη δημοσίευση μας, παρουσιάσαμε μεταξύ άλλων, το e-mail της κ. Λαζαρίδη προς τους διοργανωτές του INURA. Στο mail αυτό, (σελίδα [1] και [2]), η υπεύθυνη για του Φιλοπάππου αρχαιολόγος της Α’ ΕΠΚΑ, έκανε αναφορά στο έργο που έγινε στο λόφο –επί των ημερών της φυσικά- για να καταλήξει ότι ο χώρος δεν είναι κοινόχρηστος αλλά οργανωμένος αρχαιολογικός. Το τι ακριβώς εννοούσε με αυτό, φάνηκε και το εξηγήσαμε στην προηγούμενη δημοσίευση. Όμως, όπως επίσης αναφέραμε, αυτή η περιγραφή του έργου βρίθει από ανακρίβειες, υπερβολές, ψέματα και κυρίως αποσιωπήσεις.

Έτσι λοιπόν διαβάσαμε, ανάμεσα σε άλλα, ότι στο πλαίσιο του έργου αυτού, προσγράφηκαν στο λόφο 126(!) στρέμματα καταπατημένων εκτάσεων (δες σελ. 2). Δηλαδή σχεδόν το 1/5 της συνολικής έκτασης του Φιλοπαππου!!!. Η έκπληξη μας ήταν μεγάλη μιας και μέχρι σήμερα η κ. Λαζαρίδη σε όλες της τις αναφορές ακόμα και στο ΚΑΣ πέρσι τον Οκτώβριο, έλεγε για 55 στρέμματα (σελ. 3 σημείο 5), τα οποία μάλιστα δεν προκύπτουν από πουθενά και παρ’ όλες τις ερωτήσεις μας, ποτέ δεν πήραμε απάντηση για το ποια είναι αυτά. Για όσους ξέρουν η μόνη καταπάτηση που πρακτικά άρθηκε, ήταν τα 10 τραπεζάκια της ταβέρνας «Τα Βραχάκια», στην Αγία Μαρίνα. Στη συνέχεια ο χώρος αυτός σφραγίσθηκε και τώρα κανείς δεν μπορεί να τον επισκεφθεί, παρά μόνο να τον δει πίσω από κάγκελα σαν επίσκεψη σε φυλακισμένο (αυτό εννοούν προστασία). Όμως αυτή η μικρής σημασίας καταπάτηση, που ορθός άρθηκε, αφορούσε λιγότερο από στρέμμα. Ποια λοιπόν είναι τα 55 στρέμματα; Πολύ περισσότερο ποια είναι τα 126 καταπατημένα στρέμματα; Είπαμε να πούμε υπερβολές για να προβάλουμε το μεγαλειώδες έργο μας, αλλά αυτό ξεπερνάει κάθε όριο και είναι ενδεικτικό του πόσα ακόμα ψέματα ακούγονται και γράφονται και μάλιστα σε επίσημα έγγραφα.

Η ταβέρνα «Τα βραχάκια» με το βέλος και ο χώρος που έβαζε τα τραπεζάκια δίπλα. Σήμερα όλος αυτός ο χώρος κάτω από την Αγία Μαρίνα είναι ερμητικά κλειστός για το κοινό. Η απόλυτη προστασία!

Κανονικά δεν θα είχαμε κανένα λόγο να ασχοληθούμε με αυτές τι κουταμάρες. Το αν κάποιος υπερ-προβάλει και υπερβάλει το έργο του και μάλιστα σε βαθμό επιστημονικής φαντασίας, είναι δικό του θέμα και ο καθένας μας κρίνει. Ειδικά αν ξέρει τι συνέβαινε και συμβαίνει πίσω από τη βιτρίνα και οι κάτοικοι της περιοχής ξέρουμε. Όπως ξέρουμε και για τις καταπατήσεις του Διόνυσου, του καφενείου στου Λουμπαρδιάρη μέχρι το 2005 και του πωλητήριου, που έγιναν επί των ημερών της κ. Λαζαρίδη.

Ασχολούμαστε όμως με το θέμα γιατί η εν λόγο αρχαιολόγος έχει μετατρέψει την προβολή του έργου της (όπως αυτή το βλέπει) σε όπλο κατά ενός Φιλοπάππου ανοιχτού στους πολίτες. Οι επαναληπτικές και ανιαρές πια αναφορές της, έχουν πάντα σαν μονότονη κατάληξη, ότι λόγο αυτού του έργου ο χώρος πρέπει να κλίσει. Έτσι λοιπόν έφτασε και σε αυτό το σημείο, αναίσχυντα να μετατρέπει τα υποτιθέμενα 55 στρέμματα στα προκλητικά 126. Τη στιγμή μάλιστα που οι μόνες υπαρκτές καταπατήσεις σήμερα, έχουν γίνει και συνεχίζονται με την ανοχή της και τις οποίες αφήνει εκτός οργανωμένου αρχαιολογικού χώρου, για ανεμπόδιστες μπίζνες. Είναι για γέλιο, αλλά δυστυχώς είναι και για κλάματα.

Βρείτε τα 126 στρέμματα που απελευθέρωσε από καταπατήσεις η κ. Λαζαρίδη
και κερδίστε πλούσια δώρα!


Responses

 1. Προφανώς η Λαζαρίδη θεωρεί τους οργανωτές του INURA ηλίθιους που θα πιστέψουν ότι μαλ…κια τους πει. Και σίγουρα κάποιος που δεν ξέρει και που δεν είναι από την περιοχή, μπορεί να πιστέψει ότι του πει η αξιότιμη κυρία αρχαιολόγος. Έτσι ίσως σε κανένα συνέδριο του εξωτερικού να πει ότι απελευθέρωσε από καταπατήσεις το 110% του λόφου. Ξέρεις, οι κάθε είδους «αξιότιμοι» συνήθως είναι διαθέσιμοι να πιστέψουν ο ένας ότι μαλακία του πει ο άλλος. Η αυθεντία βλέπεις… Για να σου αναγνωρίζουν τη δικιά σου, πρέπει και εσύ να αναγνωρίζεις του άλλου. Και τι ωραία που τα είπατε για τους βάνδαλους του Φιλοπάππου και μπράβο σας που σώσατε 1821 στρέμματα και γλυψ, γλυψ…

 2. Το τριδυμάκι των κυριών Χωρέμη-Λαζαρίδη- Βογιατζόγλου, και μετά την συνταξιοδότηση της κας Χωρέμη την θέση της πήρε ο κος Μάντης, έχει βαλθεί να εξαφανίσει και το τελευταίο ίχνος αξιοπρέπειας του κλάδου των αρχαιολόγων. Κρίμα και γιατί από τις τάξεις αυτού του σώματος δόθηκαν αγώνες από ανθρώπους με μυαλό και τσαγανό και γιατί αυτή η υπηρεσία πρέπει να είναι ισχυρή και έντιμη για να προστατεύει από Βατοπέδια και άλλα ναρκοπέδια την ιστορική μνήμη.

  Δεν είναι καλό για κανέναν το γεγονός ότι άνθρωποι σαν την αμετροεπή κα Λαζαρίδη και τον βουλιμικό κο Ζαχόπουλο (βουλιμικό στο φαί, στο σεξ, στην εξουσία…) δίνουν τον τόνο στις πράξεις της αρχαιολογικής υπηρεσίας.

 3. Χωρίς καμία διάθεση να κρίνω ή να υποτιμήσω το όποιο έργο της κ. Λαζαρίδη, (άλλωστε δεν το γνωρίζω), μου έχει προκαλέσει έκπληξη στο παρελθόν η εμμονή της στην παρουσίαση του έργου της στου Φιλοπάππου. Μάλιστα μεγάλη εντύπωση μου είχε κάνει όταν σε στιγμές αντιπαράθεσης με τους κατοίκους η κυρία Λαζαρίδη, έλεγε σχεδόν με παράπονο: «μα καλά, τίποτα καλό δεν έχω κάνει;». Σαν να ήθελε να της αναγνωριστεί κάποιο έργο και να μην της αναγνωριζόταν. Βέβαια δεν μπορούσε να καταλάβει ότι οι κάτοικοι πρώτα ενδιαφέρονται για το αν ο λόφος είναι ανοιχτός, παρά για το έργο της.
  Τελικά που οφείλεται η εμμονή της κυρίας Λαζαρίδη στην προβολή του έργου της, σε σημείο να φτάνει και σε τραγικές υπερβολές; Δεν ξέρω, αλλά ίσως η βαριά οικογενειακή της κληρονομιά ίσως να εξηγεί κάτι. Για όσους δεν ξέρουν είναι κόρη του Δημήτρη Λαζαρίδη, ενός πολύ σημαντικού αρχαιολόγου (εφόρου ανατολικής Μακεδονίας), που έκανε την ανασκαφή της Αμφίπολης για σχεδόν 30 χρόνια, από το 1956-1984. Την ανασκαφή αυτή συνέχισε και η κ. Λαζαρίδη για κάποια χρόνια ανασκάπτοντας το γυμνάσιο της Αμφίπολης. Όταν λοιπόν ανήκεις σε οικογένεια αρχαιολόγων ίσως η καταξίωση να είναι πολύ σημαντική και να την αναζητάς πάση θυσία. Ακόμα και αν για χάρη της πρέπει να αφαιρέσεις 700 στρέμματα κοινόχρηστου χώρου από τους πολίτες της Αθήνας.

 4. Θά ήταν πραγματικά καταξιωμένος ο αρχαιολόγος εκείνος που δεν θα έκλινε τον αυχένα στις απαιτήσεις του Διονύσου και στην καταπάτηση της Πνύκας. Αυτός θα ήταν κληρονόμος και συνεχιστής λαμπρής αρχαιολογικής παράδοσης.

  Και θα ήταν άνθρωπος με όραμα για να αξίζει και την ποθούμενη υστεροφημία όποιος έβαζε την κοινωνία στο παιχνίδι της προστασίας των λόφων και όλων των αρχαιολογικών χώρων.

  Το βιογραφικό των γνωστών αρχαιολόγων της Α’ ΕΠΚΑ, ανεξάρτητα από ποια οικογένεια προέρχονται, τέτοια προσόντα δεν έχει να δείξει.
  Θα μείνουν στην ιστορία ακριβώς για αυτήν την τεράστια ένδεια προσόντων.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: