Αναρτήθηκε από: filopappou | 23 Οκτωβρίου, 2008

H απάντηση του INURA στην Α’ ΕΠΚΑ

Όπως είχαμε γράψει πρόσφατα, στις αρχές Οκτώβρη έγινε στην Αθήνα η ετήσια συνάντηση του Διεθνούς Δικτύου για την Έρευνα και την Δράση στην Πόλη – INURA. Στα πλαίσια μιας εκ των πολλών περιηγήσεων του INURA στην Αθήνα, έγινε και προγραμματισμένη συνάντηση κατοίκων της περιοχής μας, που δραστηριοποιούνται για του Φιλοπάππου, με τους συμμετέχοντες στην περιήγηση. Η συνάντηση αυτή περιελάμβανε συζήτηση και σπιτικό γεύμα, στο κλειστό καφενείο ή αναπαυτήριο του Πικιώνη στου Φιλοπάππου. [Δείτε το κάλεσμα]

Όμως η Α’ ΕΠΚΑ που πολύ «κόπτεται» για την προστασία του λόφου, δια των υπεύθυνων αρχαιολόγων Λαζαρίδη και Βογιατζόγλου, αντέδρασε, μιας και θεώρησε ότι το γεύμα και γενικά η συνάντηση αποτελούν απειλή, ενώ προφανώς τα αυτοκίνητα στο λόφο και τόσα άλλα, όχι. Έτσι με τηλέφωνα και e-mail (σελίδα 1 και 2) προσπάθησαν να αποτρέψουν τους διοργανωτές του INURA από τη συνάντηση. Επιπλέον στην τηλεφωνική τους επικοινωνία συκοφάντησαν το κίνημα κατοίκων ενώ σαν επιστέγασμα και δείγμα του πολιτισμού τους έστειλαν αστυνομική συνοδεία που ακολουθούσε την περιήγηση, προς έκπληξη των ξένων συμμετεχόντων, από το την Αγίων Ασωμάτων ως το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης και φυσικά του Φιλοπάππου. [Δείτε εδώ]

Φωτογραφία από το γεύμα πριν την κουβέντα στο καφενείο του Πικιώνη

Σας παρουσιάζουμε την επιστολή-απάντηση,
που έστειλαν τα μέλη του INURA στην Α’ ΕΠΚΑ.

Προς την Α΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Σας γράφουμε σαν απάντηση στην επιστολή σας με ημερομηνία 03/10/2008, η οποία στάλθηκε στα γραφεία του INURA (Διεθνές Δίκτυο για την Έρευνα και την Δράση στην Πόλη) στην Αθήνα. Σας απαντούμε ως μέλη του INURA, διεθνούς δικτύου με περισσότερα από 300 μέλη, που κυρίως είναι πολεοδόμοι, αρχιτέκτονες και ειδικοί της αστικής ανάπτυξης. Συναντηθήκαμε στην Αθήνα για να συζητήσουμε θέματα αστικού ενδιαφέροντος που αφορούν την συγκεκριμένη πόλη, συμπεριλαμβανόμενης και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Εξετάσαμε την επιστολή σας που μας απέτρεπε να επισκεφθούμε τον Λόφο Φιλοπάππου και να γευματίσουμε πρόχειρα εκεί και αποφασίσαμε να μην ανταποκριθούμε στην επιθυμία σας. Κατά πρώτον, αδυνατούμε να κατανοήσουμε γιατί οι προτεινόμενες δραστηριότητες θα αποτελούσαν κίνδυνο για τις εργασίες που περιγράφετε στην επιστολή σας. Είμαστε εξαιρετικά ευαίσθητοι σε ό,τι αφορά τα αρχαία μνημεία της πόλης και δεν θα κάναμε ποτέ κάτι που θα απειλούσε την ακεραιότητά τους.

Κατά δεύτερον, είχαμε κανονίσει να συναντηθούμε με κατοίκους από τις γειτονιές που περιβάλλουν τον Λόφο. Θεωρήσαμε ότι ήταν σημαντικό να επισκεφθούμε τον χώρο και να τον χρησιμοποιήσουμε ακριβώς με τον τρόπο που προασπίζουν οι κάτοικοι με τους αγώνες τους. Η επιστολή σας (που είχε σαν συνέπεια την παρουσία δυνάμεων της αστυνομίας και ιδιωτικών αστυνομικών) έδειξε ανάγλυφα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής και τους λόγους για τους οποίους απαιτούν να χρησιμοποιούν τον χώρο όπως χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες.

Έχουμε ακούσει και τις δύο απόψεις σχετικά με το θέμα επειδή μελετήσαμε την επιστολή σας και συζητήσαμε με τους κατοίκους. Πιστεύουμε, όμως, ότι οι γειτονιές που περιβάλλουν τον Λόφο Φιλοπάππου (και οι κάτοικοι της Αθήνας) είναι κληρονόμοι όχι μόνον της Κλασικής Ελλάδας αλλά και του πολιτισμού που ανέπτυξαν όλες οι γενιές ανθρώπων που ακολούθησαν. Το είπαν καθαρά οι κάτοικοι, οι Λόφοι είναι μέρος της ψυχής τους.

Είναι καθαρό για εμάς ότι οι κάτοικοι εργάζονται σκληρά για να προστατεύσουν και τον Λόφο και την πολιτιστική του κληρονομιάς. Δεν μας ήταν καθαρό γιατί ένα ελαφρό γεύμα θα μπορούσε να εγείρει αντιρρήσεις. Οι απορίες μας πολλαπλασιαστήκαν όταν είδαμε ότι στα βαφτίσια που γινόντουσαν στην εκκλησία στον Λόφο οι καλεσμένοι ερχόντουσαν με τα αυτοκίνητά τους.

Εν κατακλείδι, και εσείς και οι κάτοικοι έχετε ταχθεί με αφοσίωση στην προστασία του Λόφου. Μας δημιούργησε θλίψη το γεγονός ότι η δουλειά σας και η δουλειά των κατοίκων που συναντήσαμε αντιμετωπίζονται, για οποιοδήποτε λόγο, ως ασύμβατες.

Με τιμή,

Richard Wolff, Co-secretary Inura Common Office, Zurich
International Network of Urban Research and Action (INURA) -18th conference Athens

Ακολουθούν Υπογραφές:

Ruth Pringle, MFA
Chris Tranchell, Hammersmith Community Trust, Uk
Sebastian Muller, professor University of Dortmund
Narges Lanakrani, Free University, Berlin
Angela Stienen, prof. Pedagogical University of Bern
Raffaelle Paloscia, prof. University of Florence
Stavros Stavrides, School of Architecture, NTUA, Athens
Fereniki Vatali, School of Architecture, NTUA, Athens
Katerina Lolou, School of Architecture, NTUA, Athens
Penny Koutrolikou, School of Architecture, NTUA, Athens
Richard Milgrom, Univeristy of Manitobe, WInnipeg, Canada
Louanne Tranchell, Hammersmith Urban Studies Center, Uk
Tino Buchholz, University of Groningen, NL
Ingo Bader, Center for Metropolitan Studies, TU, Berlin
Anke Domschky, Univeristy of Applied Arts, Zurich
Bettina Kohler, Technical University of Vienna
Philipp Klaus, University of Zurich
Andreas Wirz, Architect, ETH, Zurich
Daniel Blumer, University of Basel, Ch
Liana Ricci, University of Rome Sapienza
Katerina Polychroniadi, Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, Paris
Iacopo Zetti, Researcher in the «Regional Institute Economic Planning of Tuscany» Florence
Jan Dohnke, Lecturer and Research Fellow, Freie Universität Berlin
Barbara Rahder, Dean, Faculty of Environmental Studies, York University, Toronto, Canada
Michael Edwards, Bartlett School of Planning, University College London England
Silke Oetsch, Dr. , Faculty of Architecture, University of Innsbruck, Austria
Daniela Wullers, Woningstichting Rochdale, housing association in Amsterdam, Netherlands
Ute Lehrer, Professor, York University, Toronto, Canada
Petropoulou Christy, School of Urban-Regional Planning and Development Engineering, Aristotle University of Thessaloniki
Marvi Maggio, INURA Florence

Κυριακή 19 Οκτωβρίου 10 π.μ. Κάτοικοι διαμαρτύρονται σε οδηγό γιατί κινείται εντός του Φιλοπάππου και πάνω στα λιθόστρωτα. Γύρω υπάρχουν άλλα 15 αυτοκίνητα παρκαρισμένα, ενώ οι αρμόδιοι για την προστασία του χώρου είναι εξαφανισμένοι.


Responses

 1. Ένα διεθνές ρεζιλίκι έλειπε από το βιογραφικό της κυρίας Λαζαρίδη. Δεν μένει παρά να ζητήσει από την interpol να παρακολουθεί τα ύποπτα άτομα που υπογράφουν την επιστολή. Για να της πηγαίνουν κόντρα μάλλον θα έχουν σχέσεις με την Al Qaida!

 2. Σχετικά με τα αυτοκίνητα στο λόφο την περασμένη Κυριακή.

  Μέσα στο λόφο υπήρχαν τουλάχιστον 15 αυτοκίνητα. Πήγαν λοιπόν κάποιοι πολίτες και κολλήσανε πάνω στα παρμπρίζ, αυτοκόλλητα που γράφουν: « Μην παρκάρεις στο πεζοδρόμιο γιατί εκνευρίζομαι. Και όταν εκνευρίζομαι κολλάω αυτοκόλλητα». Μία εργαζόμενη του ΥΠΠΟ, άγνωστης ειδικότητας αλλά με ασύρματο στο χέρι ζήτησε από πολίτη τα στοιχεία του! Δεν ντράπηκε που είχε παρκάρει μέσα στο λόφο, το αυτοκόλλητο στην BMV της την πείραξε. Φυσικά δεν της δόθηκαν στοιχεία.

  Λίγο μετά έφτασε στο λόφο, από εσωτερικά ένα ασφαλίτικο Citroen που προφανώς είχε φωνάξει η κυρία και ένας άλλος με ασύρματο και άρχισαν να μιλάνε. Είχαν φωνάξει την αστυνομία!!! Όσοι και όσες ήμασταν εκεί τα έχουμε ξανά δει αυτά και δεν μας κάνουν εντύπωση. Κάναμε και χαβαλέ ρωτώντας τον υπάλληλο του ΥΠΠΟ με τον ασύρματο, αν είναι παρκαδόρος. «Σου φαίνομαι για παρκαδόρος;» ήταν η αντίδραση. « Ε, με τόσα αυτοκίνητα χρειάζεται και ένας παρκαδόρος εδώ» η απάντηση.

  Αυτά στις 10 το πρωί. Στις δώδεκα το μεσημέρι, φίλος που πήγε στο λόφο, είδε κόσμο στην είσοδο να τσακώνεται. Το θέμα ήταν ότι δεν άφηναν καθόλου αυτοκίνητα να μπουν στο λόφο!!! Ποια όμως ήταν η δικαιολογία…; όχι ότι απαγορεύεται, αλλά ότι υπήρχαν κάτοικοι που σπάνε αυτοκίνητα!!!. Τα αυτοκόλλητα γίνανε σπάσιμο!. Ας είναι. Ας μην αφήνουν αυτοκίνητα, έστω και με ψέματα.

 3. Γιατί μόνο η κα Λαζαρίδη? Και η κα Βογιατζόγλου που την ημέρα του επικίνδυνου πικνικ ήταν στα κοντέινερ (τα προστάτευε…) και έβγαζε απαγορεύσεις. Και ο κος Μάντης που ξέρει ότι αυτά γίνονται στην Εφορεία του.

  Εκτός και αν οι επιστήμονες του ΙΝURA είναι και αυτοί για απαξίωση.

  Θυμόμαστε όλοι την αντίδραση της κας Βογιατζόγλου για τον πολεοδόμο της ΕΑΧΑ που ήταν υπεύθυνος την εποχή των μεγάλων σχεδιασμών και είχε ανακοινώσει σε αρχιτεκτονικό συνέδριο ότι στον Λόφο Φιλοπάππου θα μπαίναν και ΕΚΔΟΤΉΡΙΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: ότι ο συγκεκριμένος επιστήμονας έλεγε περίπου ό,τι ήθελε.

  Μία είναι η αλήθεια και την πρεσβεύουν οι κυρίες των κοντέινερ. Και όποιος δεν την πιστεύει, τον τρώει αστυνομία!!!

 4. Ας προσεύχονται στον Άη Δημήτρη τον Λουμπαρδιάρη να μην έρθει η ώρα που θα ζητάνε «έλεος» …

 5. Η Α’ ΕΠΚΑ και η Λαζαρ/όγλου, είναι τόσο βουτηγμένες στο ψέμα που ούτε οι προσευχές τις σώζουν. Το εκπληκτικό είναι ότι τα ελεεινά τους ψέματα, αναμεταδίδονται στα ανώτερα επίπεδα του ΥΠΠΟ, χωρίς κανέναν έλεγχο. Δηλαδή αν η Λαζαρίδη γράψει μία αναφορά που λέει ότι ο Λιάπης είναι καραφλός, είναι σχεδόν σίγουρο, ότι μέσα σε 2-3 μήνες θα δούμε κείμενο υπογεγραμμένο από τον Μάντη και μετά από την Κόρκα και μετά τον ίδιου το Λιάπη, που θα λέει ακριβώς το ίδιο πράγμα. Μιλάμε ανακαλύπτεις τι σαπουνόφουσκα είναι η εξουσία τους. Μια αλυσίδα απάτης και αγνοίας.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: