Αναρτήθηκε από: filopappou | 30 Οκτωβρίου, 2008

Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια

Φάκελος «Απόφαση ΚΑΣ»
Δημοσίευση δεύτερη

Σε συνέχεια της προηγούμενης δημοσίευσης μας για την απόφαση του ΚΑΣ για του Φιλοπάππου, θα δείξουμε επιπλέον πώς παρουσίαζαν με αλχημείες ότι δήθεν πρόσγραψαν στο λόφο 55 ή 126 στρέμματα καταπατημένων εκτάσεων!

Τη δημοσίευση αυτή είχαμε ετοιμάσει μάλιστα πριν σκάσει η βόμβα (28/10/2008) ότι 6 ιδιώτες διεκδικούν στρέμματα στην περιοχή της Δώρα Στράτου. Το τελευταίο αυτό γεγονός έδειξε ότι η κατάσταση είναι χειρότερη απ’ ότι την περιγράφαμε, αφού για να πετύχουν πάση θυσία την απόφαση για κήρυξη του Φιλοπάππου ως Οργανωμένου Αρχαιολογικού Χώρου και την συνεπακόλουθη περίφραξη του, απόκρυψαν από το ΚΑΣ τα ιδιοκτησιακά προβλήματα, που έπρεπε, αλλά δεν είχαν λυθεί από την περίοδο των έργων 2000-2004. Αποτέλεσμα ήταν να αφήσουν το λόφο έρμαιο στα χέρια διεκδικητών. Αποδείχτηκε επίσης ξεκάθαρα ότι η περίφραξη του λόφου δεν έχει καμία σχέση με προστασία από καταπατήσεις, οι οποίες στις μέρες μας και στο κέντρο της Αθήνας γίνονται με έγγραφα, που δεν τα εμποδίζουν κάγκελα. Αυτά εμποδίζουν μόνο τους πολίτες να χαίρονται το λόφο.

Χαμένοι στα στρέμματα

Ένας από τους βασικούς λόγους που επικαλούνται η ΔΙΠΚΑ, η Α’ ΕΠΚΑ και οι υπεύθυνες αρχαιολόγοι κυρίες Λαζαρίδη και Βογιατζόγλου για να περιφράξουν τον λόφο Φιλοπάππου, είναι η προστασία του από καταπατήσεις. «Το έργο που υλοποιήθηκε στη φάση 2000-2004 περιλαμβάνει: περιμετρική οριοθέτηση προκειμένου να αποτραπούν νέες καταπατήσεις…» (Πρακτικά ΚΑΣ σελ. 3). Για να  τεκμηριώσουν τον κίνδυνο, αναφέρουν ότι διάφορες καταπατημένες εκτάσεις προσγράφηκαν στον αρχαιολογικό χώρο κατά τα έργα ανάδειξης των ετών 2000-2004. Το ενδιαφέρον είναι ότι το εμβαδόν των εν λόγω εκτάσεων διαφέρει ανάλογα την περίπτωση!!! Έτσι, στη συνεδρίαση του ΚΑΣ (9/10/07) για την κήρυξη του Φιλοπάππου ως Οργανωμένου Αρχαιολογικού Χώρού, οι εισηγήτριες κυρίες Κόρκα και Πάντου μίλησαν για έκταση 55 στρεμμάτων χωρίς να προσδιορίζεται ποια. [Πρακτικά σελ. 3 σημείο 5] Εσχάτως πάλι, στις αρχές Οκτώβρη, έπεσε στα χέρια μας έγγραφο της κυρίας Λαζαρίδη, το οποίο στη σελίδα 2, ανεβάζει αυτά τα στρέμματα σε 126(!): «…και την προσγραφή στον αρχαιολογικό χώρο 126 περίπου στρεμμάτων καταπατημένων εκτάσεων». [Δείτε το έγγραφο σελ. 1 & 2].

Όλα αυτά τα χρόνια που αγωνιζόμαστε για να μείνει ανοιχτός ο λόφος του Φιλοπάππου συχνά βρεθήκαμε αντιμέτωποι με, επιεικώς αφελείς ανθρώπους που κατάπιναν αμάσητα τα περί προσγραφής 55 καταπατημένων στρεμμάτων και τα επικαλούνταν για να στηρίξουν την αναγκαιότητα περίφραξης για προστασία του χώρου και από καταπατήσεις. Ακόμα και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) σε ψήφισμα του, αναπαράγει μεταξύ άλλων τα περί 55 καταπατημένων στρεμμάτων. Αποφασίσαμε λοιπόν ότι έπρεπε να μάθουμε ποια επιτέλους είναι αυτά τα στρέμματα, πόσο μάλλον που η έκτασή τους «χτύπησε» το εξωφρενικό «126». Και αυτό γιατί παρ’ ότι οι περισσότεροι από εμάς είμαστε γέννημα θρέμμα των περιοχών γύρω από το λόφο, αδυνατούμε να βρούμε που στο καλό είναι αυτά τα δεκάδες νέα στρέμματα και ποιες μπορεί να είναι οι καταπατήσεις (από 55 έως και 126 στρέμματα) που δεν τις είχαμε πάρει χαμπάρι τόσες δεκαετίες.

Ψάξαμε και βρήκαμε λοιπόν το σχετικό κατάλογο των περίφημων 126 στρεμμάτων καταπατημένων εκτάσεων που προσγράφηκαν στον αρχαιολογικό χώρο:

Αναλυτικά:

 1. Αρχαιολογικός χώρος Αγίας Μαρίνας: 4,5 στρέμματα
 2. Αφαίρεση επιχωματώσεων περί το νταμάρι Κωνσταντέλου: 2,5 στρ.
 3. Καταπάτηση με καλλιέργειες ιδιώτη στην Οδό Λακείου: 914 τ.μ.
 4. Νέα οριοθέτηση στην Εκκλησία Αγ. Σωτήρας: 826 τ.μ.
 5. Κατεδάφιση ερειπωμένων οικίσκων στην οδό Λακείου: 1 στρ.
 6. Νέα οριοθέτηση Δώρας Στράτου: 16 στρ.
 7. Καθαίρεση νότιας περίφραξης Αστεροσκοπείου: 27 στρ.
 8. Άρση καταπάτησης των μισθωτών του Καφενείου Πικιώνη: 1,8 στρ.
 9. Τραπεζάκια ταβέρνας «Αττικός»: 200 τ.μ.
 10. Αποδέσμευση στο «Διόνυσο»: 2,3 στρ.
 11. Κατεδάφιση θεάτρου Μπαστιά και αφαίρεση επιχωματώσεων: 10 στρ.
 12. Παύση του «ήχος και φως» στην Πνύκα: 57 στρ.

Σύνολο περίπου 126 στρέμματα

Η άλλη εκδοχή, η «σεμνή και ταπεινή», που αναφέρει μόνο 55 στρέμματα καταπατημένων εκτάσεων, περιλαμβάνει όσα καταμετρούνται από το νούμερο 1 έως και 8. Κάποιοι, φαίνεται, αντιλαμβάνονται ότι η υπερβολή των 126 οδηγεί στη γελοιοποίηση, οπότε επιλέγουν απλώς την υπερβολή των 55 που μοιάζει και πιο εύπεπτη!

Για όποιον δεν ξέρει ή δεν τον βολεύει να μάθει, όλα αυτά τα 55 ή 126 νέα στρέμματα παρουσιάζονται ως σπουδαίο έργο των κ. Λαζαρίδη, Βογιατζόγλου ή Α’ ΕΠΚΑ και ταυτόχρονα αποδεικνύουν την ανάγκη περίφραξης, για τους αφελείς που νομίζουν ότι οι καταπατήσεις γίνονται όταν δεν υπάρχουν περιφράξεις, όπως στα χωριά τη δεκαετία του 50. Διαβάστε, όμως, τι συνέβαινε και συμβαίνει στην πραγματικότητα. Πως με αλχημείες κάνουν το άσπρο μαύρο, προκειμένου από τη μία να γίνει πειστική η ανάγκη κλεισίματος του Φιλοπάππου και από την άλλη να φουσκώσουν με αέρα (κοπανιστό) τις καριέρες τους.

Η αποδόμηση:

1. Αρχαιολογικός Χώρος Αγίας Μαρίνας: 4,5 στρέμματα

 • Στην πραγματικότητα αυτός ο χώρος δεν είχε καταπατηθεί, αλλά το ίδιο το υπουργείο Γεωργίας τον είχε παραχωρήσει από το 1933 στην εκκλησιαστική επιτροπή της Αγίας Μαρίνας, η οποία μίσθωνε το 1/5 περίπου του χώρου για τα τραπεζάκια παρακείμενης ταβέρνας και ξενοδοχείου. Δηλαδή δεν υπήρχε καταπάτηση αλλά κρατική παραχώρηση που άρθηκε. Το ΥΠΠΟ απλώς πήρε το χώρο, τον περιέφραξε και σήμερα είναι ερμητικά κλειστός για όλους. Άλλαξε ένα κακό καθεστώς του παρελθόντος με ένα νέο απαράδεκτο, νέκρωσε το χώρο και δεν τον απέδωσε ούτε στους πολίτες ούτε τον ένωσε με του Φιλοπάππου ούτε τον έκανε ξεχωριστό λειτουργικό αρχαιολογικό χώρο. Μηδέν εις το πηλίκον δηλαδή.

Ο ερμητικά κλειστός χώρος κάτω από την Αγία Μαρίνα

2. Αφαίρεση επιχωματώσεων περί το νταμάρι Κωνσταντέλου: 2,5 στρέμματα

 • Εδώ και πάλι δεν υπάρχει καταπάτηση. Απλά αφαιρέθηκαν χώματα που είχαν αποθέσει εκεί από τη διάνοιξη της Λ. Συγγρού τη δεκαετία του 70. Συγγνώμη, αλλά δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί αυτά τα στρέμματα αθροίζονται στην προσγραφή καταπατημένων χώρων.

3-4-5. Οδός Λακείου: 2,7 στρέμματα.

 • Καταπάτηση από ιδιώτη με καλλιέργειες: 914 τ.μ. Νέα οριοθέτηση στην Εκκλησία Αγ. Σωτήρας: 826 τ.μ. Κατεδάφιση ερειπωμένων οικίσκων: 1 στρέμμα. Τα δύο πρώτα σίγουρα ισχύουν. Είναι προϊόν δικαστικού αγώνα που είναι και απόδειξη ότι υπήρχε καταπάτηση. Το τρίτο δεν είναι πολύ σαφές και μάλλον αφορά απαλλοτρίωση. Αν είναι έτσι, δεν υπάρχει καταπάτηση. Λόγο ασάφειας, όμως, ας το προσθέσουμε κι αυτό στις καταπατημένες εκτάσεις.

6. Νέα οριοθέτηση Δώρας Στράτου: 16 στρέμματα

 • Φαίνεται πως στην εποχή μας τα στρέμματα έχουν γίνει σαν τα στραγάλια. Όσο και αν σκαλίζουμε τη μνήμη μας δεν βρίσκουμε να υπάρχουν 16 νέα στρέμματα στην περιοχή της Δώρας Στράτου. Και σαν καθημερινοί περιπατητές του λόφου αδυνατούμε να εντοπίσουμε την αλλαγή στην περίφραξη του χώρου της Δώρας Στράτου που θα απελευθέρωνε τα 16 στρέμματα. Αυτό βέβαια συμβαίνει διότι η αλλαγή που έγινε στην Δώρα Στράτου είναι στα χαρτιά και είναι η εξής: ενώ ο χώρος είχε παραχωρηθεί παλιότερα στον ΕΟΤ (που είναι και αυτός Δημόσιο), με ενέργειες της Α’ ΕΠΚΑ έφυγε από την κυριότητα του ΕΟΤ. Αυτό έγινε διότι σχεδίαζαν να μεταφέρουν την Δώρα Στράτου στο θέατρο που θα χτιζόταν στο μικρό νταμάρι στην καρδιά του άλσους, αδιαφορώντας για το οικοσύστημα. Αυτό δεν πραγματοποιήθηκε λόγω της αντίστασης των κατοίκων. Σε κάθε περίπτωση, δεν υπήρχε καταπάτηση απο τη Δώρα Στράτου για να αρθεί, απλά ο χώρος πέρασε σε διαφορετικό τομέα του Δημοσίου. Επειδή όμως δεν έχουμε κάποιο στοιχείο που έγκυρα να αμφισβητεί αυτά τα 16 νέα στρέμματα, θα δεχτούμε με επιφύλαξη την ύπαρξη τους. Αυτά είχαμε γράψει πριν εμφανιστούν οι ιδιώτες που διεκδικούν στρέμματα στην περιοχή αυτή. Προφανώς τώρα η Α’ ΕΠΚΑ οφείλει κάποιες… «μικρές» εξηγήσεις.

7. Καθαίρεση νότιας περίφραξης Αστεροσκοπείου: 27 στρέμματα

 • Ξεχνάνε όμως να ανφέρουν μια «μικρή ασήμαντη λεπτομέρεια«. Δεν κερδήθηκε κάποιος χώρος του Αστεροσκοπείου για να αποδοθεί έτσι απλά στο κοινό. Το Αστεροσκοπείο από μόνο του δέχτηκε την καθαίρεση της περίφραξης αυτής με την σημείωση ότι ο χώρος του ανήκει και με την προϋπόθεση ότι θα περιφρασσόταν πλήρως ο λόφος του Φιλοπάππου, θα υπήρχαν ελεγχόμενες είσοδοι και αστυνόμευση. Μάλιστα διαμαρτυρήθηκε και ζήτησε να ξαναμπεί η περίφραξή του, όταν έγινε φανερό ότι μετά τις αντιδράσεις των κατοίκων το συνολικό σχέδιο περίφραξης πάγωσε. Εδώ λοιπόν έχουμε μεν 27 νέα στρέμματα ανοιχτά στο κοινό, γεγονός αναμφισβήτητα θετικό, όμως και πάλι δεν προκύπτει καταπάτηση. Και είναι σίγουρο ότι το Αστεροσκοπείο δεν θα χαιρόταν καθόλου αν μάθαινε ότι έγγραφα της Α’ ΕΠΚΑ το παρουσιάζουν ως καταπατητή! Έτσι δεν είναι;

8. Άρση καταπάτησης που έκαναν οι ενοικιαστές του Καφενείου στου Λουμπαρδιάρη: 1,8 στρέμματα

 • Εδώ γελάμε… Φωνάζει ο κλέφτης ότι είναι ο νοικοκύρης! Γιατί είναι θράσος να αφήνεις μια καταπάτηση εντός αρχαιολογικού χώρου για μία δεκαετία (1995-2005), η καταπάτηση να αίρεται ΜΟΝΟ λόγο των αγώνων των κατοίκων και, πάντως, μετά τη λήξη του μισθωτηρίου, δηλαδή αφού έκλεισε το καφενείο και να τολμάς να λες ότι εσύ την απομάκρυνες. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε απόσπασμα από έγγραφο της τότε εφόρου Ακροπόλεως κας Άλκηστης Χωρέμη, που για την καταπάτηση λέει επί λέξει: «Η υπηρεσία μας στα πλαίσια καλής θελήσεως και αναμονής εγκρίσεως κονδυλίων για την αποκατάσταση του στην πρότερη μορφή και οριστικής οριοθέτηση του χώρου της Πνύκας, έδειξε ανεκτικότητα απέναντι στη διεύθυνση του αναψυκτήριου». Αυτό τον Απρίλιο του 2004. Η «ανεκτικότητα» κράτησε 16 μήνες ακόμα! Μετά απλά έκλεισε το καφενείο και όλη η ανεκτικότητα έπεσε πάνω στις καταπατήσεις του Διόνυσου.

Τμήμα της περίφημης καταπάτησης 1,8 στρεμμάτων, που επί 10 χρόνια έχαιρε της ανεκτικότητας της Α’ ΕΠΚΑ. Τον 11ο χρόνο την προσθέσανε στα παράσημα τους!

9. Τραπεζάκια ταβέρνας «Αττικός»: 200 τ.μ.

 • Εδώ και πάλι δεν έχουμε καταπάτηση αφού η ταβέρνα νόμιμα νοίκιαζε το χώρο. Η ανάκληση της άδειας δεν είχε σαν αποτέλεσμα να αποδοθεί ο χώρος σε ελεύθερη χρήση για το κοινό, αλλά αντίθετα σε αυτό το σημείο χτίστηκε παράνομα από το ΥΠΠΟ πωλητήριο αρχαίων ομοιωμάτων. Δηλαδή τη θέση των νόμιμων τραπεζοκαθισμάτων, όπου ο κόσμος έπινε τον καφέ του, κατέλαβε το παράνομο τσιμεντένιο πωλητήριο. Μεγάλη πρόοδος!

10. Αποδέσμευση στο «Διόνυσο»: 2,3 στρέμματα

 • Άλλο κουφό. Εδώ οι ίδιες τον καταγγέλουν στην αστυνομία πως κατεδαφίζει την περίφραξη του αρχαιολογικού χώρου και τσιμεντοστρώνει. Πως γίνεται να συμβαίνουν αυτά, να ομολογεί η ίδια η ΔΙΠΚΑ ότι ο Διόνυσος καταπατά και επεκτείνεται και ταυτόχρονα να κερδίζονται και 2,3 στρέμματα για τον αρχαιολογικό χώρο, αυτό μόνο η Α’ ΕΠΚΑ το ξέρει. Όποιος βρει ποια είναι αυτά τα στρέμματα ας μας το πει και εμάς.

11. Κατεδάφιση θεάτρου Μπαστιά και αφαίρεση επιχωματώσεων στην αρχαία Κοίλη οδό: 10 στρέμματα

Φωτο 1. Το θέατρο Μπαστιά λίγο πριν το κατεδαφίσουν. Σε άλλα σημεία τα έργα είναι ήδη σε εξέλιξη. 2. Έγινε η κατεδάφιση. 3. Η σημερινή εικόνα της έκτασης. Ένα ενδιαφέρον σημείο είναι ότι η βλάστηση στην πρώτη και την Τρίτη φωτο, διαφέρουν ελάχιστα, σε αντίθεση με όσα λέει η Α’ ΕΠΚΑ για εκτεταμένες φυτεύσεις

 • Η έκταση μέσα στην οποία βρισκόταν και το ημιτελές θέατρο του 1939, ανήκε οριστικά στο Δημόσιο από το 1976. Επίσης ο χώρος ήταν επισκέψιμος πάντα, αν εξαιρέσει κανείς τα περίπου 4 στρέμματα που καταλάμβανε το ημιτελές και επικίνδυνο θέατρο. Συνεπώς δεν υπάρχει καμία άρση καταπάτησης εδώ ούτε αποδόθηκε κανένας καινούργιος χώρος. Απλώς κατεδαφίστηκε το θέατρο και ανασκάφτηκε η αρχαία Κοίλη οδός. Ας μην βαυκαλίζονται κάποιοι ότι πριν τα έργα του 2000-2004 δεν υπήρχε Φιλοπάππου.

12. Παύση του «Ήχος & Φως» στην Πνύκα: 57 στρέμματα

 • Ε, αυτό πια είναι το κορυφαίο! Ούτε λίγο ούτε πολύ, μόλις η κ. Λαζαρίδη μάζεψε τις 900 καρέκλες του τουριστικού θεάματος «Ήχος & Φως» ανακάλυψε από κάτω 57 στρέμματα Πνύκας! Εκτός και αν κάνουμε λάθος και το «Ήχος & Φως» είχε 57.000 καρέκλες. Μήπως μας περνάνε για ηλίθιους; Να ενημερώσουμε την Α’ ΕΠΚΑ ότι ο λόφος της Πνύκας υπήρχε και πριν το 2000 και οι πολίτες τον επισκέπτονταν ελεύθερα.

Τα καθίσματα του «Ήχος & Φως», που η απομάκρυνση τους προσέθεσε 57 νέα στρέμματα Πνύκας !!!

Η αποκατάσταση της πραγματικότητας

Τελικά από τα 126 στρέμματα της κ. Λαζαρίδη, προσγράφηκε στον αρχαιολογικό χώρο καταπατημένη έκταση το πολύ 2,7 στρεμμάτων.
Καταπάτηση με καλλιέργειες ιδιωτών στην Οδό Λακείου: 914 τ.μ.
Νέα οριοθέτηση στην Εκκλησία Αγ. Σωτήρας: 826 τ.μ.
Και πιθανά, κατεδάφιση ερειπωμένων οικίσκων στην οδό Λακείου: 1 στρέμμα

Ακόμα 48 στρέμματα, όχι καταπατήσεων αλλά δημόσιας γης, ορθώς άλλαξαν χρήση και αποδόθηκαν στο κοινό. Παύση του «Ήχος & Φως»: 1 στρέμμα. Κατεδάφιση Θεάτρου Μπαστιά: 4 στρέμματα. Καθαίρεση νότιας περίφραξης Αστεροσκοπείου: 27 στρέμματα και με επιφύλαξη η νέα οριοθέτηση της Δώρας Στράτου: 16 στρέμματα.

Η προσγραφή των 48 στρεμμάτων δημόσιας γης στου Φιλοπάππου αποτελεί αναμφισβήτητα ένα θετικό γεγονός. Έχει όμως εντελώς διαφορετική διάσταση και νομική φύση από αυτή που κουτοπόνηρα προσπαθεί η Α’ ΕΠΚΑ και η κ. Λαζαρίδη να τους αποδώσει ονομάζοντας τους πάντες καταπατητές. Στην πραγματικότητα, το ΥΠΠΟ ως δημόσιο, ένωσε με τον λόφο εκτάσεις που κακώς το ίδιο το δημόσιο στις διάφορες εκδοχές του (ΕΟΤ, Εθνικό Αστεροσκοπείο) είχε αποκόψει.

Τα υπόλοιπα περίπου 75 στρέμματα είναι απλώς ΜΠΟΥΡΔΕΣ για να φουσκώσουμε το έργο μεγαλειώδες μας.

Συμπεράσματα:

Η άποψη που έχει εκφραστεί από τις συνελεύσεις των κατοίκων, ότι ως προς την φυσική προστασία από καταπατήσεις η οριοθέτηση του λόφου από τον περιφερειακό δρόμο είναι αρκετή, είναι βάσιμη.

Όπως επίσης βάσιμη είναι και η άποψη ότι οι καταπατήσεις που πραγματικά απειλούν το λόφο, έχουν γίνει με την ανοχή και συγκάλυψη της Α’ ΕΠΚΑ. Παλιότερα από το καφενείο και σήμερα με τα κοντέινερ στην Πνύκα και βέβαια από τον «κυβερνητικού ενδιαφέροντος» όπως μας απάντησε η Α’ ΕΠΚΑ, «Διόνυσο». (Δείτε το σχετικό φάκελο).

Τέλος, όπως αποδείχτηκε με την τελευταία περίπτωση της διεκδίκησης των στρεμμάτων στη περιοχή της Δώρα Στράτου, οι σύγχρονες καταπατήσεις δε γίνονται επειδή δεν υπήρχε φράχτης και κάποιος έφερε τα πρόβατα να βοσκήσουν, αλλά γίνονται με υπαρκτούς ή κατασκευασμένους τίτλους και χαρτιά και βασίζονται στην ανικανότητα και την αδιαφορία των αρμόδιων να θωρακίσουν νομικά το λόφο.

Προτάσεις:

Προτείνουμε, λοιπόν, στην κ. Λαζαρίδη να αλλάξει την παράγραφο της αναφοράς της με την οποία ξεκινήσαμε τη δημοσίευση μας σε: «… και προσγραφή στον αρχαιολογικό χώρο 2,7 περίπου στρεμμάτων καταπατημένων εκτάσεων». Τα υπόλοιπα 48 στρέμματα πρέπει να τα αναφέρει σε άλλη παράγραφο, γιατί δεν αποτελούν καταπατημένες εκτάσεις αλλά ζήτημα διαχείρισης δημόσιας γης και γι’ αυτό η προσγραφή τους είναι… κομματάκι λιγότερο ηρωική. Και τέλος τα εναπομείναντα 75 από το σύνολο των 126 στρεμμάτων να τα αξιοποιήσει σε συγγραφή παραμυθιών για παιδιά.

Προτείνουμε δε, στον υπουργό Πολιτισμού κ. Μ. Λιάπη, την προϊστάμενη της ΔΙΠΚΑ κ. Κόρκα, στον Έφορο Ακροπόλεως κ. Μάντη και στις κυρίες Λαζαρίδη και Βογιατζόγλου να συνεννοηθούν λιγάκι μεταξύ τους έτσι ώστε στα δημόσια έγγραφα να αναφέρουν τα ίδια στρέμματα, 55 ή 126 ή 1.126, όσα θέλουν τέλος πάντων, γιατί πολύ μας έχουν μπερδέψει.

Όσο για τους καλοθελητές που επικαλούνταν τις καταπατήσεις σαν λόγο για την περίφραξη του Φιλοπάππου και την περίφραξή ως δήθεν προστασία από καταπατήσεις, τους προτείνουμε να διαγράψουν το επιχείρημα αυτό «η περίφραξη προφυλάσει από καταπατήσεις» από τη λίστα τους. Ειδικά τώρα μετά τις διεκδικήσεις ιδιωτών στην περιοχή της  Δώρα Στράτου. Και σύντομα θα χρειαστεί να διαγράψουν κι άλλα… υπομονή.

Υ.Γ. Για όσα αναφέρονται στο κείμενο διαθέτουμε πλήρη τεκμηρίωση, βάσει δημόσιων εγγράφων που με πολύ κόπο, μαζέψαμε.


Responses

 1. Οι ξεφτίλισμένες των κοντέινερ διέδωσαν και ακούστηκε σε εκπομπή του Σκάι σήμερα, ότι οι κάτοικοι βρίσκονται πίσω από αυτούς που διεκδικούν τις εκτάσεις στη Δώρα Στράτου. Δεν ξέρω τι να πω ρε παιδιά. Το γιαούρτι είναι λίγο για τέτοια άτομα.
  Φαίνεται ότι το πνεύμα της χωροφυλακής στου Μακρυγιάννη, το συνεχίζει η Α’ ΕΠΚΑ που στεγάζεται εκεί.

 2. Κάθε φορά που ανεβαίνει ένα post σε αυτό το blog, αυτές βουλιάζουν όλο και βαθύτερα.

  Να’ναι καλά η τεχνολογία…

 3. Η λειτουργία του ΥΠΠΟ για αρχάριους.

  Ο αρχαιοφύλακας λέει ένα ψεματάκι στον προϊστάμενο αρχαιοφύλακα, για να τον πείσει ότι κάνει καλά τη δουλειά του και είναι υπάκουος. Ο προϊστάμενος, μαζεύει διάφορα τα ψεματάκια, τα συνθέτει, τα φουσκώνει και λίγο και κάνει αναφορά στην κυρία Βογιατζόγλου, που μένει πολύ ευχαριστημένη και ουρλιάζοντας πάει στην κυρία Λαζαρίδη. Της λέει ότι αυτοί οι βάνδαλοι πάλι υπονομεύουν την υπηρεσία και η κ. Λαζαρίδη, φουντωμένη γιατί της υπονομεύουν την καριέρα, φουσκώνει κι άλλο την αναφορά, την ανακατεύει και με διάφορα ψέματα για το έργο της, ρίχει και τίποτα λογοτεχνικούς χαρακτηρισμούς για λούμπεν στοιχεία και πάει περήφανη την αναφορά στον κύριο Μάντη για να τον πείσει, ότι η υπηρεσία, δηλαδή η Α’ ΕΠΚΑ, κινδυνεύει. Ο κ. Μάντης δεν προλαβαίνει και δεν έχει και όρεξη να ασχοληθεί γιατί έχει την προσοχή του στραμμένη ψηλότερα αν με πιάνετε… Έτσι στέλνει την αναφορά ως έχει στην κ. Κόρκα της ΔΙΠΚΑ, η οποία είναι και ψιλο-άσχετη και που να το ψάχνει τώρα και αφού το λέει ο Μάντης, μία και δύο πάει και λέει copy-paste τα ίδια στο ΚΑΣ. Το ΚΑΣ έχει 70 θέματα και αφού το λέει η κ. Κόρκα έτσι θα είναι και λέει το «ναι». Το παίρνει μετα και ο γενικός γραμματέας και μετά ο υπουργός, δηλαδή σιγά μην το είδαν και οι ίδιοι, το υπογράφουν και έτσι οι λάσπες που μαγειρεύτηκαν στα κοντέινερ του Φιλοπάππου έχουν τώρα την υπογραφή του υπουργού.

 4. Τα Ελληνικά και γενικότερα ο λόγος της Α’ ΕΠΚΑ δίνουν μιαν άλλη διάσταση στη γλωσσική μας πραγματικότητα

  Ας πούμε, η κα Λαζαρίδη είχε πει από το μικρόφωνο στην ημερίδα για τον Πικιώνη στο Ίδρυμα Γουλανδρή-Χορν τον Απρίλη του 2005 την πιο κάτω νεωτερική φράση που κάτι θυμίζει από σύστοιχο αντικείμενο αλλά δεν είναι: «έρχομαι από ημερίδα όλη μέρα».

  Τώρα πάλι το ενδιαφέρον μας κινεί η δημιουργική χρήση του ρήματος «προσγράφω» που, από ό,τι συνάγεται από τα γραπτά κείμενα της Α’ ΕΠΚΑ, στο ιδίωμα του εν λόγω επαγγελματικού κύκλου σημαίνει «βγάζω το τεφτέρι μου και ό,τι μου αρέσει το ΠΡΟΣΓΡΑΦΩ».

  Πραγματικά πρόκειται για επιτυχημένη διεύρυνση της σημασίας του ρήματος. Θεωρώ σίγουρο ότι σύντομα θα διαδοθεί η χρήση του «προσγράφω» με αυτήν την σημασία έτσι ώστε φράσεις του τύπου «Τα κατάφερε η Α’ ΕΠΚΑ να φτάσει στο σημείο να την προσγράφουν όλοι στα παλιά τους τα παπούτσια», «τους έχουν προσγραμμένους», «τους προσγράφουν ξέρεις που» να είναι απολύτως δόκιμες.

 5. Μη σας κάνεί εντύπωση ο ποταμός ψεμάτων της Α ΕΠΚΑ. Γενικά στο δημόσιο, όπου υπάρχουν υπάλληλοι με φιλοδοξίες ανόδου, πέφτει το ψέμα τις αρκούδας. Φυσικά και στον ιδιωτικό τομέα, απλά η διαφορά εδώ είναι ότι τα ψέματα φέρουν τη σφραγίδα του Ελληνικού κράτους.
  Θα είχε πλάκα να πηγαίνατε σε όλους αυτούς που η κ. Λαζαρίδη βγάζει καταπατητές και να τους το λέγατε. Να μάθει για παράδειγμα το Αστεροσκοπείο, ότι η κ. Λαζαρίδη, που στάνταρ θα τους γλύφει στις όποιες επαφές τους, τους παρουσιάζει κατά τα άλλα ως καταπατητές. Η γελοιότητα της Α ΕΠΚΑ βαράει κόκκινα. Βέβαια βλέποντας ποιον έχει έφορο καταλαβαίνεις το γιατί.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: