Αναρτήθηκε από: filopappou | 3 Νοεμβρίου, 2008

6 χρόνια κινήματος πολιτών στου Φιλοπάππου!

Σαν σήμερα πριν από 6 χρόνια, 3 Νοεμβρίου του 2002, γκρεμίστηκαν για πρώτη φορά τα κάγκελα στου Φιλοπάππου, από την πρώτη συνέλευση κατοίκων.

Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2002

Από τότε και για έξι χρόνια ένα δραστήριο και δυναμικό κίνημα κατοίκων έχει ριζώσει στις γειτονιές μας. Με τις λαϊκές του συνελεύσεις όχι μόνο έχει κρατήσει του Φιλοπάππου ανοιχτό ενάντια σε υπουργούς και αστυνομίες, αλλά έχει επεκτείνει και τη δράση του σε πολλά από τα ζητήματα που απασχόλησαν και απασχολούν την περιοχή.

Δεν μπορούμε λοιπόν, με την ευκαιρία αυτή, παρά να ευχαριστήσουμε όλους και όλες αυτές, την ΕΑΧΑ, το ΥΠΠΟ, την Α’ ΕΠΚΑ και τις αρχαιολόγους του Φιλοπάππου, που με τα αντικοινωνικά τους σχέδια, έδωσαν ζωή στη γειτονιά, μας έβγαλαν στους δρόμους, μας βοήθησαν να γνωριστούμε και να δημιουργήσουμε ένα κίνημα κατοίκων, που αποτέλεσε παράδειγμα για πολλές γειτονιές της Αθήνας.

6 χρόνια και συνεχίζουμε!

Συνεχίζουμε γιατί οι ίδιοι οι αντίπαλοί μας παραδέχονται ότι η παρουσία μας είναι και ο λόγος που σήμερα δεν πληρώνουμε για να μπούμε στου Φιλοπάππου. Διαβάστε δήλωση αρχαιολόγου στο ΚΑΣ πέρυσι τον Οκτώβριο στη συζήτηση για την κήρυξη του Φιλοπάππου ως οργανωμένου αρχαιολογικού χώρου:

«…αν κηρυχθεί οργανωμένος χώρος δεν είναι ανάγκη να μπει εισιτήριο, που δεν το θέλουμε με τίποτα γιατί την ίδια στιγμή θα ισοπεδωθεί και η Πνύκα και ο Λόφος του Φιλοπάππου, θα κάνουν ό,τι μπορούν εναντίον του χώρου».

(απομαγνητοφωνημένα πρακτικά ΚΑΣ 9/10/2007, σελ. 50)

Δεν σχολιάζουμε τα φαιδρά περί ισοπέδωσης του λόφου, γιατί είμαστε πολλαπλά χαρούμενοι και χαρούμενες να διαβάζουμε ότι δεν μπορεί να μπει εισιτήριο, όχι για κάποιον άλλο λόγο, αλλά επειδή υπάρχει το κίνημα κατοίκων!

Ευχαριστούμε την κυρία Λαζαρίδη γιατί η δήλωσή της αυτή αποτελεί τη μεγαλύτερη δικαίωση για τα 6 χρόνια αγώνων. Την υψηλότερη ανταμοιβή για τις χιλιάδες ώρες που έχουμε ξοδέψει σε αυτόν τον αγώνα και το καλύτερο δώρο για τα έκτα γενέθλια του κινήματος κατοίκων, έστω κι αν η δήλωση έγινε ένα χρόνο πριν (στο θέμα αυτό θα επανέλθουμε σε επόμενη δημοσίευση).

Χρόνια πολλά σε όλους και όλες που αναγνωρίζουν κάπου τον εαυτό τους σε αυτήν την εξάχρονη πορεία.


Διαβάστε την προκήρυξη – κάλεσμα για την πρώτη συνέλευση και αναφορά στο γεγονός από την Ελευθεροτυπία. Ακολουθούν αποσπάσματα από το διαδίκτυο που μετέδιδαν τότε την είδηση για την πτώση της περίφραξης.

«ΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ ΤΟΥΣ ΕΠΕΣΑΝ – ΠΡΟΣΑΓΩΓΕΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΣΤΟ ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ

Ύστερα από συγκέντρωση-συνέλευση κατοίκων της περιοχής του Φιλοπάππου αποφασίστηκε το γκρέμισμα των κάγκελων που βάζουν γύρω από το λόφο. Εκατοντάδες κάτοικοι συμμετείχαν ενεργά τόσο στη συγκέντρωση όσο και στην υλοποίηση της απόφασης.Ο λόφος είναι προσβάσιμος πλέον για του κατοίκους από παντού.
Η αστυνομία δεν τόλμησε να κάνει τίποτα μπροστά στους εκατοντάδες κατοίκους. Μετά το τέλος της συγκέντρωσης, όμως, προχώρησε στην προσαγωγή 3 κατοίκων που γύριζαν στα σπίτια τους ύστερα υπό υποδείξεις ασφαλιτών. Τους κρατούνε στο Τμήμα Πετραλώνων και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν κατηγορίες. Όποιος γνωρίζει περισσότερα ας προσθέσει…»

——————

«Αλληλεγγύη από Ηλιούπολη
Αλληλεγγύη στους πολίτες της περιοχής Φιλοπάππου
Καταδίκη της αστυνομικής επέμβασης και των συλλήψεων

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ»

——————

«ΝΑ ΑΦΕΘΟΥΝ ΑΜΕΣΩΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΟΙ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ

Κανένας δεν ρώτησε τους κατοίκους του Φιλοπάππου αν θέλουν να είναι κλειστός ο περιφερειακός του Φιλοπάππου, αν θέλουν να είναι πάρκινγκ εκατοντάδων πούλμαν της Ακρόπολης, αν μπορούν να αντέξουν τα δεκάδες χιλιάδες νέα αυτοκίνητα υπερτοπικής κυκλοφορίας που διέρχονται απ΄ τα Πετράλωνα.
Ως γνωστόν με πρόσχημα την αξιοποίηση του λόφου του Φιλοπάππου η Εταιρεία Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων (Ε.Α.Χ.Α) αυθαίρετα απέκλεισε τις προσβάσεις που είχαν οι Αθηναίοι (εδώ και χιλιάδες χρόνια) σ΄ αυτό το μοναδικό και μεγαλύτερο ελεύθερο και πράσινο χώρο της Αθήνας. Φυσικά αυτός ο αποκλεισμός δεν έγινε για την προστασία του λόφου από «επικίνδυνους» επισκέπτες, αλλά για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων.
Ουσιαστικά ο χώρος ιδιωτικοποιείται και πιθανόν να μπει και εισιτήριο πρόσβασης αρχικά για τους τουρίστες και στη συνέχεια και για τους ίδιους τους κατοίκους!
Για την «ανάδειξή» του η Ε.Α.Χ.Α. κατασκευάζει υπαίθρια εκθετήρια γλυπτικής και σχεδιάζει να δημιουργήσει και ιδιωτικά αναψυκτήρια. Τα συνεργεία δουλεύουν πυρετωδώς, οι μπουλντόζες σκάβουν, κόβουν δέντρα, τσιμεντοποιούν το παλαιό λατομείο.»

——————

«ΚΡΑΤΟΥΝΤΑΙ 4 ΣΤΟ ΑΣΤ. ΤΜ. ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ
Αυτή τη στιγμή τέσσερα άτομα (κάτοικοι της περιοχής) κρατούνται στο αστυνομικό τμήμα Ακροπόλεως. Γίνονται προσπάθειες να απελευθερωθούν. Σε διαφορετική περίπτωση θα γίνει το βράδυ μεγάλη συγκέντρωση έξω από το αστυνομικό τμήμα! Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ.»

——————

«ΤΕΡΜΑ ΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ
Λαϊκή συνέλευση των Πετραλωνιωτών αποφάσισε να ρίξει τα κάγκελα στο περιφερειακό Φιλοπάππου. Η απόφαση εκτελέστηκε άμεσα. 4 άτομα συνελήφθησαν και κρατούνται μέχρι στιγμής»

——————

«ΑΦΕΘΗΚΑΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ
Οι προσαγωγές ήταν τελικά τρεις και πριν από λίγη ώρα αφέθηκαν ελεύθεροι (ύστερα από 6 ώρες).»

——————

«ΗΤΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 1500 ΑΤΟΜΑ
Δεν ήταν 400 ή 500 κάτοικοι αυτοί που πραγματοποίησαν τη διαδήλωση, Λαϊκή συνέλευση στο Λόφο του Φιλοπάππου και γκρέμισαν τα κάγκελα. Ήταν περισσότερα από 1500 άτομα διασκορπισμένα στην περιοχή.
Το SΤΑR μίλησε για 1000 άτομα περίπου. Η αστυνομία για 1200 περίπου.»

——————

«Μπράβο στους κατοίκους της περιοχής, μακάρι να γινόταν αυτο οπου υπάρχει παρόμοιο πρόβλημα στην Αθήνα. Αντε γιατι γεμίσαμε κάγκελα (κατα το γνωστο ασμα). Και πάλι μπράβο.»


Responses

 1. Χρόνια πολλά σε όλους του Βάνδαλους, Νεάτρνταλ και λούμπεν του Φιλοπάππου.

  Ο θεός να τους κόβει κάγκελα και να σας δίνει μέρες…

  :ο)

 2. Aμ αυτό που λέει η Λαζαρίδη, ότι την ίδια στιγμή που θα μπει εισιτήριο θα ισοπεδωθεί ο λόφος.
  Δεν νιώθεις θεός, όταν ο αντίπαλος σου αναγνωρίζει τέτοια ικανότητα αντίδρασης; Τέτοια επιχειρησιακή ετοιμότητα;
  Την ίδια στιγμή!

  Κυρία Λαζαρίδη, μας κακομαθαίνετε με αυτά τα κομπλιμέντα. Δεν ήταν ανάγκη.
  Η αλήθεια είναι ότι αυτό το «την ίδια στιγμή» μας υπερτιμά.
  Σίγουρα θα χρειαζόταν κανα μισάωρο μέχρι να ζεσταθούν οι μπουλντόζες για να έρθουμε να ισοπεδώσουμε την Πνύκα και τον λόφο.

 3. Μπράβο παιδιά. Καλή δύναμη να ρίξουμε και τα κάγκελα των μυαλών μας (και …τους)….

 4. Πολύ ξεφτίλα αυτή η Λαζαρίδη.
  Δηλαδή δεν βρήκε κανέναν άλλο λόγο, για να μην μπει εισιτήριο, πέραν του κινήματος κατοίκων;
  Η ιστορική μνήμη των Αθηναίων;
  Η ανάγκη για χώρους πρασίνου;
  Η φιλοσοφία των διαμορφώσεων του Πικιώνη;
  Τι να πω… αυτή τώρα είναι και επιστήμονας;

 5. Χρόνια μας πολλά!
  Και όσο καιρό υπάρχουν άτομα με τέτοια μυαλά,
  με ένα «φφφφφφ» θα φυσάμε για να σβήνουν τα κεράκια μας και για να πέφτουν τα κάγκελα τους.

 6. εναντίον του χώρου…

  Ρε παιδιά του ΚΑΣ και της Α’ ΕΠΚΑ που τόσα χρόνια μας πουλάτε φύκια για μεταξωτές κορδέλλες

  εναντίον του χώρου ή εναντίον της λόξας σας και της εντεταλμένης σας υπηρεσίας?

  η λόξα σας, sorry re Pepaki, να σας πούνε σπουδαίες

  και η εντεταλμένη υπηρεσία να φαν οι εργολάβοι
  γιατί η περιφραξη στοίχισε 1,5 εκατομύριο ευρώ
  δεν θα μπορούσατε με δαύτα να απαλλοτριώσετε τα κτήματα Κωνσταντέλλου και να μην τραβάνε την Δώρα Στράτου τώρα? Αλλά οι Κωνσταντέλλοι δεν ήταν «αναπτυξιακοί» εργολάβοι ενώ οι καγκελάδες …

  αχ Πέπη αχ Όλγα αχ Αλέξανδρε και συ συνταξιοδοτημένη Άλκηστη, και συ Ευάγγελε (Βενιζέλε) και λοιπά και λοιπά μέχρι τις μέρες μας
  όσον αφορά την ιστορία την έχετε κάτσει

 7. Μπράβο στο κίνημα πολιτών του Φιλοπάππου
  Καλή δύναμη για ακόμη καλύτερη συνέχεια

 8. Χρόνια πολλά και μια υπόσχεση στις κυρίες Βογιατζόγλου και Λαζαρίδη:
  Επειδή δείξανε υπεροψία και αλαζονεία απέναντι στους κατοίκους της γειτονιάς, θα τις πάμε βήμα-βήμα, χεράκι-χεράκι, μέχρι τη σύνταξη.
  Θα κάνουμε του Φιλοπάππου, Βατερλό του καριερισμού και των αντικοινωνικών σχεδίων τους. Και στρατιωτική ζώνη να κηρύξουν το λόφο, κάγκελα δεν θα μπουν ποτέ! Ας βρουν άλλο τρόπο να γραφτεί το ονοματάκι τους στις χρυσές σελίδες των αρχαιολόγων.

 9. Ευχαριστώ και γω με την σειρά μου όλους εσάς που προσπαθείτε με αγάπη και συνέπεια να μείνει ο λόφος μας χωρίς κάγκελα και όχι μόνο.
  Έτσι μπορούμε και εμείς να κάνουμε ανενόχλητοι την πρακτική μας στο Ται-τσι κάθε Σάββατο.

  Εύχομαι να πάνε όλα καλά και να μην ξαναμπούν κάγκελα ποτέ όχι μόνο στο λόφο αλλά και όλα τα μέρη που μας ανήκουν!

 10. Δηλαδή, αλλοιώς το θέλουν το εισιτήριο?

  Τί λαβράκι είναι αυτό!!!

  Δηλαδή, η Α’ ΕΠΚΑ το ήθελε το εισιτήριο.

  Δηλαδή, θα βάζαν εισιτήριο.

  Πουλάκια μου…μπροστά στον Ζαχόπουλο τα ξερνάτε όλα…

 11. Η κυρία Λαζαρίδη το λέει καθαρά. Δεν θέλουμε εισιτήριο, γιατί οι κάτοικοι θα «ισοπεδώσουν» τον λόφο. Το πλάγιο συμπέρασμα είναι ότι αν δεν υπήρχε η απειλή της ισοπέδωσης, θα βάζανε εισιτήριο.
  Αλλά αν δεν βάζουν εισιτήριο για να μην «ισοπεδώσουν» οι κάτοικοι το λόφο, γιατί θέλουν να βάλουν κάγκελα που σίγουρα οι κάτοικοι θα τα ισοπεδώσουν;
  Εκεί που σταματάει η λογική αρχίζει η Α’ ΕΠΚΑ.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: