Αναρτήθηκε από: filopappou | 2 Δεκεμβρίου, 2008

Η Α’ ΕΠΚΑ θυμήθηκε το νόμο!

Ανακοίνωση
Διώξεις κατά πολιτών για δεντροφύτευση στου Φιλοπάππου!

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ύστερα από καταγγελία της Α’ ΕΠΚΑ κάλεσε σε απολογία τρεις πολίτες της περιοχής μας για δεντροφύτευση που έγινε τον Φεβρουάριο του 2008 στους λόφους Φιλοπάππου (περιοχή λόφου Νυμφών). Αφορμή για αυτήν και μια σειρά ακόμα δεντροφυτεύσεων στο λόφο ήταν η αγωνία των κατοίκων μετά το έγκλημα της καταστροφής της Πάρνηθας που είχε προηγηθεί το καλοκαίρι. Η δενδροφύτευση αυτή έγινε με πάνω από 40 άτομα, ενήλικες και παιδιά. Δύο αστυνομικοί ήρθαν στο χώρο αλλά αποχώρησαν αμέσως, ενώ το μόνο άτομο που εμφανίστηκε από την Α’ ΕΠΚΑ ήταν μια αρχαιοφύλακας. Η κλήτευση των συγκεκριμένων τριών ατόμων έγινε απλά και μόνο επειδή η Α’ ΕΠΚΑ γνωρίζει και περιέλαβε στην αναφορά της τα ονόματα τους λόγω της συνολικής και μακρόχρονης δράσης τους για την προάσπιση του λόφου. Χαρακτηριστικά, ο ένας από τους τρεις καταγγελλόμενους πολίτες ούτε καν ήταν στην επίμαχη δενδροφύτευση!

Ο χώρος της επίμαχης δεντροφύτευσης, κενός από βλάστηση λόγο των πυρκαγιών του 2003, σε αντίθεση με δεξιά και αριστερά. Τα βράχια πάνω και κάτω προδίδουν το μέλλον του αν δεν φυτεύει. Διάβρωση, απώλεια του λιγοστού χώματος

Στην αναφορά της για το γεγονός και σε μια απελπισμένη προσπάθεια να εφεύρει στοιχεία κατά των πολιτών, η υπεύθυνη αρχαιολόγος κυρία Λαζαρίδη καλυπτόμενη πίσω από την επιστημονική της ιδιότητα, αναφέρει ότι στο συγκεκριμένο τμήμα του λόφου υπάρχουν «αδιατάρακτα λεπτά στρώματα επιχώσεων πάνω σε σημαντικά αρχαία λαξεύματα, τα οποία καταστρέφονται ήδη από το ριζικό σύστημα μεγάλου αριθμού υπαρχόντων δέντρων. Εξάλλου, την επομένη 4-2-2008 περισυνελέγησαν όστρακα μελαβαμφών αγγείων και χρηστικών από τις εκσκαφές των λάκκων για την δενδροφύτευση»

Για να γίνει κατανοητή η ουσία της υπόθεσης παραθέτουμε μια σειρά από επισημάνσεις, που θα μπορούσαν να είναι και πολύ περισσότερες:

Για τη βλάστηση:

 • Η βλάστηση του Φιλοπάππου βρίσκεται σε εξαιρετικά άσχημη κατάσταση, και αυτό συμβαίνει με ευθύνη του υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Αθηναίων που δεν ξοδεύουν ούτε ένα ευρώ για να την συντηρήσουν, να την ανανεώσουν και, τουλάχιστον, να την ποτίσουν.
 • Η μόνη ενέργεια σχετικά με το πράσινο στο λόφο είναι η αποψίλωση της χαμηλής βλάστησης κάθε χρόνο, για λόγους καθαριότητας και ασφάλειας. Ο τρόπος με τον οποίο γίνεται θίγει έντονα την λειτουργία του οικοσυστήματος και πολλαπλασιάζει τις αιτίες που οδηγούν στην ξήρανση δεκάδες περιοχές στο λόφο.
 • Στην μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που συντάχθηκε μετά από παραγγελία της Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων ενόψει των έργων το 2001, αναφέρεται ότι ο λόφος Φιλοπάππου έχασε το 20% της βιομάζας του μέσα στην δεκαετία του 90 λόγω ξηρασίας και άλλων αιτίων.
 • Το καλοκαίρι του 2003, 17 φωτιές ξέσπασαν στο λόφο, κυρίως λόγω των έργων της περίφραξης, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύ πράσινο. Η Α’ ΕΠΚΑ τότε δεν άσκησε καμία δίωξη εναντίον των υπεύθυνων για τις φωτιές εργολάβων και, φυσικά, δεν αποκατάστησε την βλάστηση.
 • Οι λιγοστές φυτεύσεις που έγιναν ενόψει του 2004, ατύχησαν στο μεγαλύτερό τους μέρος, αφού ουδέποτε ποτίστηκαν. Έτσι τα νεαρά δέντρα στέκουν ξερά.
 • Τα αντιδιαβρωτικά έργα που είχαν γίνει στο λόφο τη δεκαετία του 80, έχουν σχεδόν διαλυθεί, αφού για πάνω από 20 χρόνια(!) δεν έχουν συντηρηθεί. Το αποτέλεσμα είναι να απογυμνώνονται τα εδάφη από την βροχή και οι συνθήκες διαβίωσης των φυτών να γίνονται πιο δύσκολες αφού το έδαφος είναι βραχώδες

Για την «προστασία»:

 • Ουδέποτε η Α’ ΕΠΚΑ άσκησε δίωξη κατά της Διόνυσος Zonars ΑΒΕΕ παρ’ ότι αυτή έχει τεκμηριωμένα και χωρίς καμία άδεια προβεί σε καταπατήσεις και εκσκαφές μέσα στον αρχαιολογικό χώρο. Αντίθετα παρείχε προστασία στο Διόνυσο απαντώντας στους πολίτες ότι είναι «κυβερνητικού ενδιαφέροντος»! (έγγραφο Α.Π. 6459, 01/11/2005)
 • Ουδέποτε η Α’ ΕΠΚΑ άσκησε ποινική δίωξη ενάντια στους μισθωτές του καφενείου του Πικιώνη για την τεκμηριωμένη καταπάτηση ενός στρέμματος μέσα στην Πνύκα επί 10 χρόνια (1995-2005) και τις άλλες παράνομες επεμβάσεις τους πάνω στο μνημείο. Αντίθετα, έδειξε καλή θέληση και ανεκτικότητα όπως αναφέρει σε έγγραφο της, η Έφορος Ακροπόλεως Άλκηστη Χωρέμη. (Α.Π. 2633, 01/04/2004)
 • Ουδέποτε η Α’ ΕΠΚΑ άσκησε την εξουσία της για να σταματήσει οριστικά η είσοδος αυτοκινήτων μέσα στο λόφο και πάνω στα διατηρητέα λιθόστρωτα του Πικιώνη. Αντίθετα πρώτοι και καλύτεροι οι υπάλληλοί της οδηγούν καθημερινά τα αυτοκίνητά τους και τις μηχανές τους μέσα στους λόφους και φυσικά όχι μόνο αυτοί.

Στην περίπτωση των αυτοκινήτων η Α’ ΕΠΚΑ λησμόνησε την εφαρμογή του νόμου…

Για τη συγκεκριμένη δεντροφύτευση:

 • Οι «αδιατάρακτες» επιχώσεις από την αρχαιότητα πάνω στις οποίες φύτεψαν οι κάτοικοι, όπως λέει η αναφορά της Α’ ΕΠΚΑ που υπογράφει η κυρία Λαζαρίδη, φιλοξενούσαν λατομεία και τη γειτονιά του Ασύρματου μέχρι τη δεκαετία του 50, γνωστή από την κλασική ταινία «Συνοικία το όνειρο». Αντιγράφουμε από το ενημερωτικό φυλλάδιο «Λόφοι Φιλοπάππου-Πνύκας-Νυμφών» Έκδοση Ένωσης Φίλων Ακροπόλεως σελ. 7 » …η δυτική πλευρά των λόφων παρέμεινε αγνοημένη και έρμαιο των λατόμων. Το 1922, με τη μικρασιατική καταστροφή, τα αρχαία λαξεύματα αποτέλεσαν την υποδομή για την εγκατάσταση προσφύγων του συνοικισμού του Ασυρμάτου». Επίσης, από το φυλλάδιο της Α΄ΕΠΚΑ (2000) με τίτλο «Συνολική Ανάδειξη Λόφων Μουσείου-Πνύκας-Νυμφών» σελ. 4«…το 1840 άρχισε εκ νέου λατόμευση του λόφου των Νυμφών, της πλευράς προς την Πνύκα…». Μήπως πρέπει, λοιπόν, να ελεγχθεί είτε η επιστημονική επάρκεια είτε απλά η πρόθεση όσων γράφουν τέτοιες ανοησίες στις αναφορές τους;
 • Στον ίδιο χώρο έχει επανειλημμένα φυτέψει το ελληνικό κράτος σε διάφορες περιόδους, αφού, όπως είναι γνωστό, οι λόφοι Φιλοπάππου ήταν απόλυτα ξεροί στις αρχές του 20ου αιώνα (βλέπε το πιο πάνω ενημερωτικό φυλλάδιο σελ. 8 και το φυλλάδιο της Α’ ΕΠΚΑ περί πολλαπλών κρατικών φυτεύσεων / αναδασώσεων του χώρου).
 • Επειδή η αγορά των φυτών γίνεται από χρήματα των πολιτών που δεν είναι και πολλά, τα φυτά είναι μικρά με συνέπεια να μην απαιτείται σκάψιμο πάνω από 20-25 πόντους για τη φύτευσή τους.
 • Στο συγκεκριμένο σημείο ξέσπασαν τρεις από τις 17 φωτιές του καλοκαιριού του 2003. Η βλάστηση που χάθηκε ουδέποτε αποκαταστάθηκε από τους «αρμόδιους».
 • Τα περί ανεύρεσης όστρακων μελαβαμφών αγγείων μετά την δεντροφύτευση (και επειδή κάποιοι ήμασταν εκεί) είναι απλώς μη επιβεβαιώσιμες βεβαιώσεις, με στόχο να προσδώσουν κύρος σε μια καταφανώς υστερική και αστήρικτη ως προς την ουσία της επίθεση κατά των κατοίκων. Έτσι και αλλιώς, οι λόφοι είναι γεμάτοι από τέτοια θραύσματα, τα οποία εντελώς πρόσφατα (2001-2003) αυξήθηκαν κατά πολύ καθώς για την -υπό την καθοδήγηση της κας Λαζαρίδη- ανασκαφή στην διπλανή με τις δενδροφυτεύσεις «Κοίλη» χρησιμοποιήθηκαν μπουλντόζες!!! Πράγμα που επαναλήφθηκε τον περασμένο Αύγουστο στο διατείχισμα της Πνύκας. Προφανώς οι τσάπες είναι πιο επικίνδυνες από τις μπουλντόζες.

//filopappou.files.wordpress.com/2008/09/cat.jpg?w=453&h=278” δεν μπορεί να προβληθεί επειδή περι�χει σφάλματα.

Αύγουστος 2008: Ανασκαφή με μπουλντόζα(!) στην Πνύκα. Βλέπετε οι εργάτες κοστίζουν. Ουδέν όστρακο μελαβαμφών αγγείων ανευρέθη…

Κατόπιν όλων αυτών είναι προφανές ότι:

 • Η επίθεση προς τους πολίτες γίνεται με προσχηματική χρήση της αρχαιολογικής σημασίας του συγκεκριμένου χώρου, αφού άλλοι χώροι, όπως ο πολύ πιο σημαντικός του Διονύσου, απέναντι από την Ακρόπολη, ουδέποτε έγιναν αντικείμενο ποινικών διώξεων, όταν υπήρχαν εκτεταμένες εργασίες και εκσκαφές χωρίς άδεια (1995-2004), ακόμα και σε θέση δεύτερου υπογείου!
 • Η δίωξη των συγκεκριμένων πολιτών είναι εκδικητική για τη συνολική τους δράση για το λόφο, αφού ο μεν ένας δεν ήταν καν παρών στο γεγονός ενώ για τους άλλους δεν προκύπτει από πουθενά κάποια ειδική ευθύνη και συμμετοχή στο γεγονός.
 • Η απουσία κάθε φροντίδας για τη βλάστηση του Φιλοπάππου και η μη αποκατάσταση των καμένων του 2003 αποδεικνύουν την πλήρη αδιαφορία των αρμοδίων ΥΠΠΟ και Δήμου Αθηναίων που σαν συνέπεια έχει το μαρασμό και ξήρανση του λόφου. Είναι προφανές ότι οι πολίτες σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να περιοριστούν στο ρόλο του θεατή αυτού του εγκλήματος, για οποιονδήποτε λόγο.
 • Αν η Α’ ΕΠΚΑ δεν επιθυμεί δενδροφυτεύσεις από πολίτες στο λόφο, το πρώτο που έπρεπε να πράξει είναι να τις κάνει η ίδια σε συνεργασία με το Δήμο. Αυτό θα έλυνε το πρόβλημα με τον καλύτερο τρόπο.

Δηλώνουμε ότι θα φροντίσουμε ώστε οι διώξεις κατά πολιτών για τις δενδροφυτεύσεις στου Φιλοπάππου να μετατραπούν σε ένα ακόμα, από τα πολλά, μνημεία υποκρισίας της Α’ ΕΠΚΑ και ένα ακόμα Βατερλό, μετά αυτό της προσπάθειας της για περίφραξη, εμπορευματοποίηση και εισιτήριο στον μεγαλύτερο πνεύμονα του κέντρου της Αθήνας. Ο λόφος θα μείνει πράσινος κόντρα στην αδιαφορία τους και οι πολίτες έχουν κάθε ηθικό δικαίωμα να το φροντίσουν. Ας μην έχουν καμία αμφιβολία για τη συνέχεια. Παραλάβαμε έναν πράσινο Φιλοπάππου και έτσι θα τον παραδώσουμε.

//filopappou.files.wordpress.com/2008/02/02.jpg” δεν μπορεί να προβληθεί επειδή περι�χει σφάλματα.

3 Φεβρουαρίου 2008

Δείτε τι είχαμε γράψει τότε για εκείνη τη δεντροφύτευση
Δείτε τις δημοσιεύσεις μας σχετικά με το «Φυσικό Περιβάλλον» στου Φιλοπάππου

Συντονιστική Επιτροπή της λαϊκής συνέλευσης για τους λόφους Φιλοπάππου


Responses

 1. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΟΥΡΑΣΤΗ ΔΡΑΣΗ ΣΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΛΟΦΩΝ!

  Η ΚΥΡΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ ΠΟΥ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΜΕΛΑΒΑΜΦΑ ΟΣΤΡΑΚΑ ΣΤΟ ΝΤΑΜΑΡΙ ΕΝΩ ΣΚΑΒΕΙ ΜΕ ΜΠΟΥΛΝΤΟΖΑ ΤΗΝ ΠΝΥΚΑ ΜΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕ ΕΝΑ ΓΕΡΟ ΠΡΩΙΝΟ ΓΕΛΙΟ ΚΑΙ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΓΕΛΟΙΟΥΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΑΝΑΚΟΛΟΥΘΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΣΚΟΠΟ ΣΑΣ!

 2. Φίλος αρχαιολόγος που γνωρίζει από μέσα μου είπε ότι λόγο της σημαντικότητας της η Α’ ΕΠΚΑ στις ανώτερες θέσεις της στελεχώνεται κατά προτεραιότητα, από καριερίστες και φιλόδοξους με βύσμα στην εκάστοτε κυβέρνηση και υπουργό ή με την ιδιότητα του χαμαιλέοντα, δηλαδή της προσαρμογής σε κάθε εξουσία.
  Αν είσαι αρχαιολόγος σε μια επαρχιακή εφορεία και έχεις βύσμα ζητάς μετάθεση στην Α’ ΕΠΚΑ ή σε κάποια άλλη του κέντρου. Από εκεί μπορείς από αναβαθμισμένη θέση να κάνεις καριέρα και να ανέβεις στην ιεραρχία. Οι αρχαιολόγοι πεδίου, που είναι εραστές των αρχαίων απαντώνται μόνο σε απομακρυσμένες ανασκαφές ή άκυρες θέσεις.
  Όσοι ξέρουν την πορεία του εφόρου ακροπόλεως (Α’ ΕΠΚΑ) κυρίου Μάντη καταλαβαίνουν πολύ καλά τα παραπάνω.

  Δεν είναι λοιπόν να απορεί κανείς με την κυρία Λαζαρίδη, που κάνει πως δεν βλέπει το Διόνυσο, ενώ καταγγέλλει του πολίτες. Έτσι φτάνεις να είσαι προϊσταμένη. Αν είχε κινηθεί έμπρακτα κατά του Διονύσου θα ήταν στην ΕΠΚΑ ανώ ποταμιάς.

 3. Το μότο των ημερών με αφορμή την υπόθεση Βατοπεδίου είναι: «Είναι ανήθικο αλλά είναι νόμιμο»
  Αυτή η φράση εμφορεί και την Α’ ΕΠΚΑ και τη δίωξη της κατά των πολιτών.
  Αντίθετα οι πολίτες διαπράττουν κάτι που είναι παράνομα αλλά ηθικό. Δεντροφύτευση.

  Ο καθένας εδώ κάνει τις επιλογές του…

 4. Πότε είναι νόμιμη μια δενδροφύτευση σε αρχαιολογικό χώρο? ¨Οταν η αρμόδια εφορία την έχει εγκρίνει. Αυτό είναι το νόμιμο σε αυτήν την περίπτωση.

  Η Α’ ΕΠΚΑ δεν θα ενέκρινε ποτέ αυτήν την δενδροφύτευση ένα γιατί θέλει να καταστρέψει την βλάστηση και δύο γιατί θα την έκαναν οι επάρατοι κάτοικοι που διεκδικούν την ζωή τους με επιτυχία.

  Τί μένει στους κατοίκους συνεπώς και σε κάθε άνθρωπο με τιμή και τσαγανό? Να είναι παράνομοι στον κόσμο της δικαιοσύνης της Α’ ΕΠΚΑ. Αυτό είναι τιμή.

 5. εε ρε σφαλιάρες που θέλουνε!

  μπράβο παιδιά για το blog, απίστευτος ο όγκος των πληροφοριών που παρέχει!

 6. Να αναφέρω ότι ενόχλησαν και εμάς από το Οικολόγιο, που θυμίζω ότι είχαμε εκείνη τη μέρα κάνει παιχνίδι για παιδιά μαζί με τη δεντροφύτευση. Δεχτήκαμε δηλαδή τηλεφώνημα από την Εισαγγελεία, όπου ρωτηθήκαμε που έχουμε τα γραφεία μας. Φυσικά, επειδή δεν έχουμε ούτε μέλη ούτε γραφεία, το θέμα μάλλον σταμάτησε εκεί. Σε ό,τι γίνει είμαστε μέσα. Επίσης να δούμε μαζί αν μπορούμε να τρέξουμε το θέμα ηλεκτρονικά.

 7. Έχετε δει όργανο της τάξης να του λες μέσα είναι οι εργάτες και χτίζουν παράνομα σε αρχαιολογικό χώρο 11 ή ώρα τη νύχτα και να σου λέει δεν θέλω να μπω, να του λες αυτό να το γράψεις στο δελτίο συμβάντων και να σου λέει δε θα μου πεις τί θα κάνω? Ε, ο αστυνόμος Π. Λ…άκος του τμήματος Ακροπόλεως ήταν αυτός, και οι κύριοι του Διονύσου ολοκλήρωσαν τις εργασίες τους σήμερα, Δευτέρα 15 Δεκέμβρη το πρωί. Πολύ ξενύχτι έπεσε στο τροχό και στη ψευδοροφή.

  Και αν δεν καταλάβατε καλά τί λέω τόσην ώρα, ο Διόνυσος ΕΚΑΝΕ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ μες στη μούρη και εν γνώσει της Α’ ΕΠΚΑ και την ΠΛΗΡΗ, ΩΜΗ ΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ.

 8. Και μέσα σε όλα αυτά, απολύθηκε, χρονιάρες μέρες, ο επικεφαλής του γραφείου τύπου του ΥΠΠΟ. Τον φώναξε σήμερα ο διευθυντής γραφείου υπουργού και του είπε αύριο κιολα να έχει φύγει. Ο συγκεκριμενος ήταν άψογος στη δουλειά του, αλλά… αξιοκρατία και ΥΠΠΟ φαίνεται πως δεν συμβιβάζονται.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: