Αναρτήθηκε από: filopappou | 8 Ιανουαρίου, 2009

Εισήγηση – μπλόκο στην κατεδάφιση έξι κτιρίων

Οι βάνδαλοι του ΥΠΠΟ και του Δήμου Αθηναίων πήραν την πρώτη απάντηση από το ΣτΕ. Δείτε και παλιότερη δημοσίευση μας για το θέμα.

Από το Έθνος

Τα επίμαχα κτίρια βρίσκονται κοντά στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης

«Φρένο» στην προσπάθεια του υπουργείου Πολιτισμού να κατεδαφίσει όλα τα αξιόλογα κτίρια που βρίσκονται κοντά στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Δικαστική εισήγηση, που απασχόλησε χθες μείζονα σύνθεση του Ε Τμήματος ΣτΕ, πρότεινε να ακυρωθούν οι αποφάσεις του υπουργείου, με τις οποίες αρνήθηκε να χαρακτηρίσει ως διατηρητέα δύο σύνολα 6 κτιρίων (το πρώτο στη συμβολή των οδών Μητσαίων και Χατζηχρήστου και το άλλο 5 κτιρίων στη συμβολή των οδών Μακρυγιάννη και Χατζηχρήστου) παρά τις επισημάνσεις της Σχολής Αρχιτεκτόνων και άλλων ειδικών πανεπιστημιακών ότι πρόκειται για κτίρια αξιόλογα και με πολεοδομικό ενδιαφέρον.

Κατά την ίδια εισήγηση της συμβούλου Επικρατείας Αικ. Σακελλαροπούλου, πρέπει παράλληλα να ακυρωθούν και οι αποφάσεις των πολεοδομικών υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων που διέταξαν την κατεδάφιση των κτιρίων.

Επισημαίνεται μάλιστα στην εισήγηση ότι ακόμα και αν υπήρχε πρόβλημα στατικής επάρκειας κάποιων κτιρίων (όπως υποστήριζε το υπουργείο και σχετική μελέτη καθηγητή), αυτό δεν μπορεί να εμποδίσει την κήρυξή τους ως διατηρητέων, δεδομένου ότι υπάρχουν οι τεχνικές δυνατότητες για τη στήριξη και τη συντήρησή τους.

Η ανώτατη δικαστής τόνισε ότι το υπουργείο αιτιολόγησε με πλημμελή τρόπο την άρνησή του να χαρακτηρίσει ως διατηρητέα κυρίως το κτίριο της οδού Μητσαίων και το κτίριο Ε του συνόλου των 5 κτιρίων της οδού Μακρυγιάννη.

Ως ιδιαίτερα κρίσιμο στοιχείο χαρακτήρισε την επισήμανση της Σχολής Αρχιτεκτόνων, αλλά και καθηγητών που μετείχαν στα γνωμοδοτικά όργανα ότι τα κτίρια λειτουργούν ως στοιχεία οριοθέτησης των γωνιών του οικοδομικού τετραγώνου του Νέου Μουσείου Ακρόπολης (ΝΜΑ), συμπληρωματικά του κτιρίου Weiler, υποστηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο την ένταξη και του σύγχρονου κτιρίου του ΝΜΑ στον πολεοδομικό ιστό της πόλης.

Η επισήμανση αυτή θα βαρύνει ιδιαίτερα για την επικείμενη απόφαση του ΣτΕ

ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ


Responses

  1. Στο εξαιρετικό διώροφο δίπλα στο γωνιακό Χατζηχρήστου και Μακρυγιάννη, είχε το βιβλιοδετείο του ο κύριος Βραχωρίτης.

    Σε εποχές που τα βιβλία ήταν πολύτιμο αγαθό, κάποια βιβλία που ξεχώριζαν τα δέναμε με δέρμα. Με τον πατέρα μου είχαμε διαλέξει ως τέτοια την Άλγεβρα της πέμπτης γυμνασίου (τριώνυμο γαρ…) και τον Αγαμέμνονα του β’ έτους του Πανεπιστημίου. Τα είχε δέσει ο κύριος Βραχωρίτης, σε εκείνο το υπόγειο που ακόμη και για εμένα είχε έναν αέρα dungeon and dragons.

    Θα μου πείτε, δεν διατηρούνται κτήρια για τέτοιους λόγους. ΟΚ, μέσα και εγώ, αλλά εδώ δόθηκαν πολλοί και καλοί λόγοι από τους αρχιτέκτονες. Εγώ μιλώ για την ψυχή της περιοχής που την κάνει αναγνωρίσιμη σε μας και στα παιδιά μας.

    Για αυτήν την ψυχή μιλάμε εδώ και πολύν καιρό.

    Μιά ιδέα ρίχνω, σε αυτό το θαυμάσιο διώροφο με αυτήν την ιστορία δεν θα ήταν δυνατόν να χωροθετηθούν τα περί εκδόσεων? Ίσως να έχει μείνει και κάτι από τα σύνεργα του κυρίου Βραχωρίτη.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: