Αναρτήθηκε από: filopappou | 16 Φεβρουαρίου, 2009

Πληγές στο πράσινο του Φιλοπάππου

Σημερινό άρθρο από την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» Δευτέρα, 16.02.09

Καταπέλτης η έκθεση έξι δασολόγων και γεωπόνων

Λαμπερό πρωινό στου Φιλοπάππου, αναζητώντας ίχνη ακρωτηριασμένων δέντρων, ξεραμένων θάμνων, άγονης γης. Η έκθεση έξι δασολόγων και γεωπόνων ήταν ξεκάθαρη. «Η επιβίωση των δέντρων είναι οριακή», γράφουν κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη χλωρίδα του λόφου, ενός εκ των σημαντικότερων χώρων πρασίνου στον πυρήνα της πόλης.

«Διαπιστώσαμε πως το πράσινο στου Φιλοπάππου υποβαθμίζεται κάθε χρόνο. Αυτό είναι αποτέλεσμα της απομάκρυνσης των χόρτων, που οδηγεί στην ξήρανση του επιφανειακού χώματος πάνω στον ασβεστόλιθο με αποτέλεσμα να ευνοείται η διάβρωση του εδάφους σε υψηλό ποσοστό», εξηγεί ο γεωπόνος και μέλος της Επιτροπής Πρασίνου ΓΕΩΤΕΕ Κώστας Τάτσης, ένας από τους επιστήμονες που υπογράφουν τη μελέτη.

dentraet

Η αυτοψία της ομάδας στον ιστορικό λόφο -ύστερα από την προτροπή της Επιτροπής Κατοίκων Φιλοπάππου- διαπίστωσε επίσης το κλάδεμα θάμνων προκειμένου να μετατραπούν σε δέντρα, το κόψιμο χιλιάδων θάμνων «για λόγους καθαριότητας και αισθητικής κάποιων», την, κατά τόπους, επικίνδυνα αραιή βλάστηση. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του κυπαρισσώνα που περιβάλλει το Αστεροσκοπείο, όπου η πυκνότητα των δέντρων μετράει απώλειες της τάξεως του 60%! Η ερασιτεχνική ματιά θα επιβεβαιώσει την επιστημονική καταγραφή.

Ανηφορίζοντας το λιθόστρωτο του Πικιώνη, στην κορυφή του θέατρου Δόρας Στράτου, δεκάδες πεύκα, χαρουπιές, μυρτιές και πικροδάφνες λυγίζουν ξερά. «Εκεί υπάρχει ένδειξη χρήσης τοξικών, με ενδεχόμενο να ευθύνεται και το αυτόματο πότισμα», προσθέτει ο κ. Τάτσης.

Τις πρώτες σοβαρές πληγές στο πράσινο τοπίο του Φιλοπάππου «διέγνωσαν» οι κάτοικοι της περιοχής το περασμένο καλοκαίρι, ενοχοποιώντας το προβληματικό σύστημα άρδευσης και την ελλιπή φροντίδα από πλευράς δήμου. «Η εξωθεσμική παρέμβαση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας σε προσπάθειες συντήρησης του πρασίνου είναι καθοριστική. Ο δε δήμος, ενώ έχει αναλάβει συγκεκριμένες αρμοδιότητες από το υπουργείο Γεωργίας, επαναπαύεται και δεν κάνει όσα οφείλει. Ετσι, το πράσινο του λόφου είναι έρμαιο σε χέρια ανθρώπων που δεν ενδιαφέρονται», τονίζει ο Ακης Παπασαράντης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των κατοίκων. «Η Αρχαιολογική Υπηρεσία μάς έχει δηλώσει εγγράφως ότι το πράσινο καταστρέφει τις αρχαιότητες. Αντιλαμβάνεστε ποια είναι η μοίρα της βλάστησης».

saloniet

Το θέμα εξετάστηκε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο με πρωτοβουλία της συμβούλου της «Ανοιχτής Πόλης» Ελθίνας Αγγελοπούλου. «Ο δήμος υπεκφεύγει. Η απάντηση ήταν “το κοιτάζουμε”, τη στιγμή που είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι ο φάκελος του λόφου έχει να ανακινηθεί χρόνια», παρατηρεί η κ. Αγγελοπούλου.

Η έκθεση των «έξι» αναδεικνύει το οξύμωρο σχήμα στη διαχείριση του Φιλοπάππου, σύμφωνα με το οποίο ο δήμος, αν και θεσμικά αρμόδιος για τη συντήρηση, συμμορφώνεται με τους όρους που τελικά επιβάλλει η Αρχαιολογική Υπηρεσία. «Η κατάσταση του λόφου δεν είναι καλή», παραδέχεται η τμηματάρχης Πρασίνου στο 3ο διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων Κατερίνα Κοτρώτσου. «Από τη μία, δεν έχουμε σταθερό συνεργείο συντήρησης και από την άλλη, ό,τι κι αν κάνουμε χρειάζεται άδεια από τους αρχαιολόγους.Συχνά, δεν επιτρέπεται η είσοδος σε υπαλλήλους μας. Ο δήμος δεν παρεμβαίνει αποφασιστικά όταν μας απαντούν ότι τα αρχαία προϋπήρχαν του πρασίνου».

Μια στείρα αντιμετώπιση, με την οποία θα διαφωνούσε και ο Δημήτρης Πικιώνης, στον οποίο οφείλεται η αναγέννηση του Φιλοπάππου. «Η θεώρησή του ήταν πως το θεμέλιο ενός αρχαίου ναού έχει ανάλογη αξία με ένα γηρασμένο δέντρο», υπενθυμίζει ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας Ζήσης Κοτιώνης. «Για τον Πικιώνη τρεις ήταν οι αξίες του λόφου: η χλωρίδα, τα μνημεία και η γεωμορφολογία του. Στόχος του ήταν να αναδείξει ισότιμα τα υπάρχοντα στοιχεία».

Τις επόμενες ημέρες, συνεργείο του δήμου με άδεια της Διεύθυνσης Δασών θα επιχειρήσει την απομάκρυνση των ξερών, όπως μας ενημερώνει ο διευθυντής Κηποτεχνίας και Πρασίνου Δήμου Αθηναίων Δημήτρης Κυριακάκης, ενώ θα αποκατασταθεί και η βλάβη στην αντλία παροχής νερού.

Βεβαίως, το αδιέξοδο της «αξιοποίησης από κάποια κακόγουστη δημοτική ή κρατική υπηρεσία», όπως προφητικά έγραφε ο Ταχτσής για τους λόφους Φιλοπάππου και Λυκαβηττού («Η γιαγιά μου η Αθήνα»), θα παραμείνει.

Προτάσεις για αποκατάσταση

Με γνώμονα ότι η διαχείριση του λόφου πρέπει να βασίζεται «σε κανόνες της γεωτεχνικής επιστήμης και όχι σε ιδεοληψίες και δοξασίες», η ομάδα των γεωπόνων και δασολόγων (Καπάνταης, Τάτσης, Μπαρμπής, Μέξης, Κατσογιάννη και Μπαϊρακτάρη) προτείνει την άμεση εκπόνηση μελέτης στην οποία θα οριστούν οι όροι κλάδευσης, φύτευσης, συντήρησης και ανάπλασης του υπάρχοντος συστήματος.

«Να υπάρξει ένα σχέδιο φυτεύσεων και αντικαταστάσεων των χιλιάδων θάμνων που έχουν κοπεί και αποκατάσταση του έργου φύτευσης του Πικιώνη», προτείνουν και παράλληλα συστήνουν τον εκσυγχρονισμό του συστήματος πυρόσβεσης. Την ανάγκη για ένα στρατήγημα παρέμβασης επισημαίνει και ο Ζήσης Κοτιώνης. «Χρειάζεται μια αναλυτική καταγραφή και αποτύπωση του φυτικού πλούτου -ακόμα και μέσα από το Google Earth- ώστε να προκύψει ακριβής μελέτη επέμβασης από γεωπόνους και αρχιτέκτονες τοπίου. Μόνο έτσι θα ξέρουμε τι πρέπει να αφαιρεθεί και τι να προστεθεί».

Της Στέλλας Xαραμή, Φωτό: Στέλιος Αξιώτης

dentra2et


Responses

  1. Εξαιρετικό άρθρο, πληροφοριακό, ισορροπημένο και διαυγές. Μπράβο στη δημοσιογράφο.

    Και μακάρι να δούμε τα όσα υπόσχεται ο κύριος Κυριακάκης να γίνονται πραγματικότητα…για να πάψουμε να κουβαλάμε τα νερά στην πλάτη το καλοκαίρι…

  2. Αφού η ανανέωση του πρασίνου του Φιλοπάππου είναι στο πρόγραμμα του κ. Κακλαμάνη δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούμε. Θα κάνει στα σίγουρα ότι έκανε στο παρκάκι στα Πατήσια που ήταν στο πρόγραμμα του να το εξαφανίσει για να φτιάξει πάρκινκγ. Θα εμφανιστεί ένα πρωί 5 π.μ. στου Φιλοπάππου με τα συνεργεία του και δεκάδες δέντρα (ίσως μερικά από αυτά που ξερίζωσε στα Πατήσια) και θα αρχίσει να φυτεύει πυρετωδώς. Αν αντιδράσουν οι αρχαιολόγοι, θα τους πει μπαχαλάκηδες και περιοδεύων θίασο και θα βάλει τα ΜΑΤ να τους πλακώσουν στο ξύλο και τα χημικά. Την άλλη μέρα θα φέρει και παρακρατικούς να τους ξανά δείρουν.
    Γιατί ο δήμαρχος μας είναι αποφασισμένος να εφαρμόσει ΟΛΟ το πρόγραμμα που ψήφισαν οι Αθηναίοι που τον εξέλεξαν. Αμφιβάλετε;


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: