Αναρτήθηκε από: filopappou | 10 Μαρτίου, 2009

Aπάτη της Α’ ΕΠΚΑ τα περί προστασίας του Φιλοπάππου από βανδαλισμούς

Φάκελος «Απόφαση ΚΑΣ»
Δημοσίευση τρίτη

Για να τελειώνουμε πια με τα υστερόβουλα παραμύθια της Εφορίας Ακροπόλεως περί βανδαλισμών στου Φιλοπάππου…

Ένα από τα βασικά επιχειρήματα που χρησιμοποιεί υπέρ της ανάγκης περίφραξης και ωραρίου στου Φιλοπάππου η Εφορία Ακροπόλεως και οι δύο υπεύθυνες αρχαιολόγοι κυρίες Λαζαρίδη και Βογιατζόγλου είναι η προστασία από «βανδαλισμούς«. Πολύ λογικό ακούγεται το επιχείρημα και κυρίως εξαιρετικά εύπεπτο. Το επικαλέστηκαν και κατά την συζήτηση στο ΚΑΣ τον Οκτώβριο του 2007 για να πείσουν το συμβούλιο και τον αξιότιμο γενικό γραμματέα κύριο Ζαχόπουλο για την ανάγκη μετατροπής του Φιλοπάππου σε οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο.

Εμείς που η ζωή μας έκανε πολύ καχύποπτους απέναντι και στην τελευταία λέξη που ακούγεται από πλευράς της Εφορίας Ακροπόλεως αποφασίσαμε να το ψάξουμε. Έχει βάση το επιχείρημα περί προστασίας από βανδαλισμούς ή είναι άλλη μία φαντασίωση της Α’ ΕΠΚΑ που βλέπει παντού εχθρούς εκτός από εκεί που υπάρχουν; Ζητήσαμε λοιπόν από την Εφορία Ακροπόλεως τις αναφορές περί βανδαλισμών στου Φιλοπάππου.

Φυσικά και κατά παράβαση των συνταγματικών μας δικαιωμάτων, λάβαμε για πολλοστή φορά την απάντηση ότι δεν μας απαντούν. Η κλασική δικαιολογία ήταν και πάλι ότι το αίτημα είναι αόριστο! Δεν πτοηθήκαμε και θέσαμε το ίδιο αυτό «αόριστο» αίτημα στο Αστυνομικό τμήμα Ακροπόλεως. Κατά περίεργο τρόπο οι αστυνομικοί φάνηκε να καταλαβαίνουν το ερώτημα που η Εφορία Ακροπόλεως θεωρούσε ακατανόητο. Συνεπώς το επιστημονικό προσωπικό της Α’ ΕΠΚΑ μάλλον έχει προβλήματα κατανόησης της Ελληνικής γλώσσας.

Στο ΑΤ Ακροπόλεως όμως οι αστυνομικοί αυθόρμητα μας είπαν «Ποιος Φιλοπάππου; Στην Ακρόπολη και την αγορά να δείτε τι γίνεται» Έτσι κάναμε και μια δεύτερη αίτηση. Εκτός από τα περιστατικά βανδαλισμών στου Φιλοπάππου ζητήσαμε να ενημερωθούμε και για τα αντίστοιχα περιστατικά στους χώρους της Αρχαίας αγοράς και του ιερού βράχου της Ακρόπολης. Το σκεπτικό προφανές. Με αυτόν το τρόπο θα μπορούσαμε να συγκρίνουμε την διαφορά ανάμεσα σε έναν ανοιχτό και ελεύθερο στην πρόσβαση χώρο όπως είναι του Φιλοπάππου σε σχέση με τους περιφραγμένους, φυλασσόμενους και με ωράριο γειτονικούς αρχαιολογικούς χώρους.

Τα αποτελέσματα μας εξέπληξαν! Οι αναφορές συμβάντων για του Φιλοπάππου από το 2002 αφορούσαν αποκλειστικά πτώσεις περιφράξεων από τους κατοίκους. Κανέναν βανδαλισμό σε κανένα αρχαίο ή νεότερο μνημείο. Το μόνο γεγονός που δεν αφορούσε τους κατοίκους ήταν η πτώση του κιγκλιδώματος των Κιμώνειων μνημάτων η οποία έγινε την Καθαρή Δευτέρα του 2008, όταν στον λόφο υπάρχουν χιλιάδες πολίτες. Μάλιστα επειδή το συγκεκριμένο κάγκελο για να μην τραυματίσει το μνημείο είναι πολύ πρόχειρα στηριγμένο, η πτώση του θα μπορούσε να συμβεί απλά και μόνο αν κάποιος στηριχθεί απάνω του.

Οι αναφορές για του Φιλοπάππου:

Όμως και αντιθέτως, οι αναφορές συμβάντων για την αρχαία αγορά και την Ακρόπολη για το αντίστοιχο διάστημα από το 2002, περιείχαν κυρίως βανδαλισμούς, σε αρχαία τμήματα. Τι έκπληξης! Οι περιφραγμένοι, φυλασσόμενοι, με ωράριο και εισητήριο χώροι ευθύνης της Εφορίας Aκροπόλεως κινδυνεύουν πολύ περισσότερο από τον ανοιχτό Φιλοπάππου. Τότε τι τρέλα τους έχει πιάσει να τον περιφράξουν; Γιατί θέλουν να ξοδέψουν εκατομμύρια για να τον προστατέψουν από φανταστικούς εχθρούς; Ποιοι είναι πραγματικά οι σκοποί τους, αφού είναι πια φανερό ότι δεν είναι η προστασία από τους ανύπαρκτους βανδαλισμούς; Εκτός και αν θεωρούν ότι με περιφράξεις θα προστατέψουν τον χώρο από καθαιρέσεις περιφράξεων! Όποιος βρει λογική σε αυτό ας ενημερώσει κι εμάς. Μήπως τελικά το θέμα μας είναι το εισιτήριο;

Οι αναφορές για αρχαία αγορά και Ακρόπολη:

Συμπέρασμα: Άλλο ένα από τα επιχειρήματα της εφορίας Ακροπόλεως, του ΥΠΠΟ και του ΚΑΣ υπέρ της περίφραξης του Φιλοπάππου, αποδεικνύεται ψευδές και υστερόβουλο. Τους προτείνουμε να το σβήσουν από την λίστα τους γιατί εκτίθενται.

Διαβάστε τις δύο προηγούμενες δημοσιεύσεις/αναλύσεις μας σεχετικά με την απόφαση του ΚΑΣ για την μετατροπή του Φιλοπάππου σε Οργανωμένο Αρχαιολογικό Χώρο.

  1. Παραπλάνησαν το ΚΑΣ για να αποσπάσουν τη γνωμοδότηση για το κλείσιμο του Φιλοπάππου
  2. Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια (χαμένοι στα στρέμματα)

Responses

  1. Όποιος χρησιμοποιεί τον ΗΣΑΠ μπορεί να δει, μεταξύ του Μοναστηρακίου και Θησείου, τα graffiti σε τοίχους (όχι σε αρχαία) στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Αγοράς, εκεί όπου υπάρχει περίφραξη. Πολύ απλά, όποιος έχει σκοπό να κάνει βανδαλισμούς δεν εμποδίζεται από την περίφραξη. Για άλλο λόγο κλείνουν αυτούς τους χώρους.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: