Αναρτήθηκε από: filopappou | 27 Μαρτίου, 2009

Παρέμβαση ενημέρωσης για τη βλάστηση του Φιλοπάππου

Το Σάββατο 28 Μάρτη 8μμ ο Δήμος Αθηναίων, το WWF και ο Σκάι, οργανώνουν συναυλία στην Πνύκα για την ώρα της γης. Αξιοποιώντας την προσέλευση κόσμου στο λόφο για τη συναυλία, αλλά και το περιβαλλοντικό περιεχόμενο της, καλούμε φίλους και γείτονες για παρέμβαση ενημέρωσης.

Θέλουμε να αναδείξουμε το οξύ πρόβλημα που αντιμετωπίζει η βλάστηση του Φιλοπάππου, λόγω της εγκατάλειψης και της αδιαφορίας του Δήμου Αθηναίων και του Υπουργείου Πολιτισμού.

Θα συναντηθούμε στις 7 μ.μ. στην είσοδο από Δ. Αρεοπαγίτου στο λιθόστρωτο. Θα μοιράσουμε κείμενα και θα προβάλουμε με πικέτες το θέμα. Καθώς φτάνει το καλοκαίρι έχει μεγάλη σημασία να πιεστεί ο Δήμος, μήπως και αποφασίσει να κάνει τα αυτονόητα. Τη δουλειά του.

Από παλιότερη παρέμβαση για το θέμα

Ακολουθεί το κείμενο που θα μοιραστεί:

Ο Δήμος σήμερα σβήνει τα φώτα για το περιβάλλον…
Aύριο όμως θα συνεχίζει να του τα αλλάζει;

Βρίσκεσαι στου Φιλοπάππου. Το μεγαλύτερο χώρο πρασίνου του Δήμου της Αθήνας. Αυτός ο χώρος δυστυχώς αποτελεί άλλη μια τραγική επιβεβαίωση ότι για τη δημοτική αρχή ακόμα και η συντήρηση του υπάρχοντος πρασίνου αποτελεί αγγαρεία. Παρ’ ότι η ενίσχυση και η φροντίδα του πρασίνου του Φιλοπάππου ήταν στο πρόγραμμα του κ. Κακλαμάνη, μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει απολύτως ΤΙΠΟΤΑ!

ΤΙΠΟΤΑ για το πότισμα. Το σύστημα ποτίσματος του λόφου είναι αδρανοποιημένο γιατί ΔΕΝ συντηρείται. Ενώ υπάρχει δίκτυο σωληνώσεων οι αντλίες του νερού είναι χαλασμένες, τα πλαστικά λάστιχα κομμένα και οι περισσότερες βρύσες κλειστές ή ξερές. Ποτέ, ούτε το κατακαλόκαιρο, δεν ποτίζεται ο λόφος.

Αν και νεαρά.. ξερά δέντρα

ΤΙΠΟΤΑ για το πράσινο. Ο Δήμος, προφασιζόμενος ότι δεν τον αφήνει η Εφορεία αρχαιοτήτων Ακροπόλεως, δεν έχει ενισχύσει το πράσινο από το 2004. Μα και αρκετά δέντρα από τα λίγα που φυτεύτηκαν τότε, στέκουν τώρα ξερά γιατί δεν ποτίστηκαν ποτέ. Δεν υπάρχει καν προσωπικό της υπηρεσίας πρασίνου του Δήμου για την φροντίδα των 700 στρεμμάτων του λόφου. Το Υπουργείο Πολιτισμού είναι συνυπεύθυνο στο έγκλημα. Μέρος της φύτευσης του λόφου είναι τμήμα των Έργων Ακροπόλεως-Φιλοπάππου του αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη. Τα Έργα κηρύχτηκαν μνημείο το 1996 και χρήζουν προστασίας στο σύνολο τους. Και στη βλάστηση.

ΤΙΠΟΤΑ για τη διάβρωση. Τα αντιδιαβρωτικά έργα του 80’ είναι σχεδόν κατεστραμμένα αφού δεν έχουν συντηρηθεί ποτέ. Αποτέλεσμα: έντονη διάβρωση του εδάφους στις απότομες πλαγιές και βαθιά χαντάκια επικίνδυνα για περιπατητές και αθλούμενους.

Κατεστραμένα αντιδιαβρωτικά έργα. Οι μικροί κορμοί μπηκάν τη δεακετία του 80 και από τότε δεν ξανά ασχολήθηκε κανείς μαζί τους…

Οι ενεργοί πολίτες των περιοχών του Φιλοπάππου αντιστέκονται στην εγκατάλειψη της βλάστησης από το 2003. Αναδασώνουν και ποτίζουν τα νεαρά φυτά με κουβάδες όλο το καλοκαίρι! Για αυτό η Εφορεία Ακροπόλεως τους έχει στείλει στον εισαγγελέα!

Σύμφωνα με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που συντάχθηκε μετά από παραγγελία της Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων για τα έργα του 2001, ο λόφος Φιλοπάππου έχασε το 20% της βιομάζας του μέσα στην δεκαετία του 90’ λόγω ξηρασίας και άλλων αιτίων. Πρόσφατα, μετά από έκκληση πολιτών της περιοχής, 6 Γεωπόνοι συνέταξαν έκθεση που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση της βλάστησης στο λόφο. Το θέμα μπήκε στο Δημοτικό συμβούλιο 09/02/2009, υπήρξαν και κάποια σχετικά δημοσιεύματα αλλά.. . ούτε φωνή ούτε ακρόαση από το Δήμο.

Κι όμως, ο Δήμαρχος που καλεί τους πολίτες στου Φιλοπάππου για να γιορτάσουν την ώρα της γης, εμφανίζεται στο λόφο μόνο στα κούλουμα και σε συναυλίες, καλή ώρα… Τι θα γίνει επιτέλους; Θα κάνει ο δήμαρχος τα αυτονόητα; Θα φροντίσει ποτέ τον λόφο του Φιλοπάππου ή να συνεχίσουμε εν έτει 2009 να χορεύουμε τον χορό της βροχής;

Χαντάκι από τη διάβρωση του εδάφους


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: