Αναρτήθηκε από: filopappou | 6 Απριλίου, 2009

Μιά «κακιά στιγμή» που… κράτησε για 10 χρόνια!

Στις 23 Απριλίου εκδικάστηκε η μήνυση Γ2005/2088 που είχαν καταθέσει  τον Απρίλιο του 2005  δύο κάτοικοι κατά παντός υπευθύνου για την κατάσταση στον Λουμπαρδιάρη,

Δηλαδή:

 1. Την από δεκαετίας τουλάχιστον καταπάτηση τμήματος της Πνύκας (όχι του Φραγκούλη!!!) πίσω από το Αναπαυτήριο από την  κυρία Αδαμαντία Κανέλλου η οποία νοίκιαζε από τον ΕΟΤ το καφενείο. Η κυρία Κανέλλου είχε στρώσει τον χώρο με πλαστική μοκέτα πράσινη και είχε βάλει ροζ ομπρελίτσες και σε αγαστή συνεργασία με τους πατέρες του Άη Δημήτρη αλλά και με την Μεγάλη Βρεττάνια έκανε εκεί δεξιώσεις μετά από γάμους και βαφτίσια. Η τενεκεδούπολη των αρχαιολόγων ήταν δίπλα αλλά, όπως λέει η τότε Έφορος Ακροπόλεως κα Χωρέμη στην κατάθεσή της «καλή τη πίστει» δεν έβγαλε τσιμουδιά για την καταπάτηση δέκα ολόκληρα χρόνια. No comments που θα ‘λεγε και ο Περικλής….
 2. Τις πάρα πολλές επεμβάσεις στο Αναπαυτήριο του Πικιώνη που είναι κηρυγμένο μνημείο: βάψιμο της πέτρινης σκεπής με ριπουλίνη, τοποθέτηση τεράστιων υαλοπινάκων, καταστροφή δομικών μερών του κτηρίου για να ανοίξουν τρύπες για τις διάφορες αλλαγές
 3. Τον κίνδυνο που διέτρεχε το άλσος από τις πολύ πρόχειρες εγκαταστάσεις φωτιστικών στον καταπατημένο χώρο
 4. Το γεγονός ότι η κυρία Κανέλλου πρόσφερε υπηρεσίες catering ενώ είχε άδεια καφενείου
 5. Το γεγονός ότι η κυρία Κανέλλου είχε προσθέσει αυθαίρετες κατασκευές στο αρχικό μνημειακό κτήριο

katapatisi1Η καταπάτηση με τις μοκέτες και την περίφραξη μέσα στην Πνύκα έμεινε για 10 χρόνια!

Υπεύθυνοι για αυτήν την κατάσταση ήταν:

 1. Η ίδια η κα Κανέλλου
 2. Ο ΕΟΤ που εκμίσθωνε τον χώρο στην κα Κανέλλου και δεν ασκούσε έλεγχο — εδώ πιθανόν θα είχε πολλά να μας πει η ίδια η κα Κανέλλου για αυτό το αλισβερίσι
 3. Η Εφορεία Ακροπόλεως που άφηνε ιδιώτη να καταπατά αρχαιολογικό χώρο — την Πνύκα. Θυμίζουμε, είναι η ίδια Εφορεία που αποφάσισε ότι οι κάτοικοι πρέπει να πληρώνουν εισιτήριο για να κάνουν μια βόλτα στον λόφο που μεγάλωσαν αυτοί και οι παππούδες τους
 4. Η Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων για τις καταστροφές στο μνημείο
 5. Η Υπηρεσία Δασών Αττικής για την καταστροφή του αλσυλλίου της Πνύκας

cateringH πινακίδα γράφει: «Λουμπαρδιάρης catering» παρά το ότι λειτουργεί με άδεια καφενείου

Η εισαγγελέας κα Ελισάβετ Καράλη έθεσε στο αρχείο την υπόθεση όσον αφορά τις ευθύνες των υπαλλήλων όλων των ως άνω αναφερθέντων δημοσίων υπηρεσιών διότι «δεν προέκυψε η τέλεση απ’ αυτούς αξιόποινων πράξεων και αναφορικά με τους υπευθύνους των δύο καταστημάτων (σσ. η κυρία εισαγγελέας αναφέρεται και σε μία ακόμη μήνυση των κατοίκων σχετικά με τον Διόνυσο) σε σχέση με τις καταγγελλόμενες πράξεις (κατάληψη, παραβάσεις της πολεοδομικής και αρχαιολογικής νομοθεσίας) που φέρονται τελεσθείσες προ του 2000, δοθέντος ότι πρόκειται για στιγμιαία (και όχι διαρκή) εγκλήματα, που φέρουν το χαρακτήρα πλημμελήματος και έχουν πέσει σε παραγραφή». Δηλαδή ήταν η κακιά η στιγμή, που κράτησε μόλις 10 χρόνια! Και αν το έγκλημα ήταν στιγμιαίο, τα έσοδα της κ. Κανέλλου από την καταπάτηση ήταν διαρκή.  Συμφέρει δηλαδή…

stegesΠέτρινες στέγες καταστράφηκαν με μονωτικό, άλλες αντικαταστάθηκαν με αλουμίνια

Τώρα, πώς η κατάληψη που λειτουργούσε μέχρι τις 31 Ιουλίου 2005 με χορούς και τραγούδια ήταν στιγμιαίο και όχι διαρκές πλημμέλημα (….), αυτό δεν το ‘χουμε καταλάβει ακόμη. Σε κάθε περίπτωση, βγήκαν όλοι λάδι

Στο δικαστήριο τώρα, άλλος εισαγγελέας. Επέμενε στο σημείο που αφορούσε το μέχρι πότε η κα Κανέλλου έκανε δεξιώσεις στην Πνύκα τζάμπα (και διασκέδαζε και η έρμη η τενεκεδούπολη και άνθιζε λίγο χαμόγελο στα σοβαρά χείλη των αρχαιολόγων). Έγινε προφανές, όχι τόσο από τις μαρτυρίες των εναγόντων αλλά από την ίδια την κατάθεση του ενός μάρτυρα υπεράσπισης (εργαζόμενου στην επιχείρηση της κας Κανέλλου) ότι οι δεξιώσεις σταμάτησαν μία μέρα πριν αδειάσει η κα Κανέλλου τον χώρο (31 Ιουλίου 2005). Δεν έχουμε την απόφαση του δικαστηρίου στα χέρια μας για να δούμε τί ακριβώς της αποδόθηκε, αλλά ήταν τουλάχιστον μια ηθική νίκη ότι βρέθηκε ένας δικαστικός λειτουργός που κατάλαβε τί γινόταν.

Με αυτό το κατηγορητήριο, όμως, δεν γινόντουσαν και πολλά πράγματα. Η κα Κανέλλου καταδικάστηκε σε 2 μήνες φυλάκιση εξαγοράσιμους προς 10 Ευρώ την ημέρα.

tzamariesΟι πρόσθετες τζαμαρίες και η είσοδος προς την καταπατημένη Πνύκα αφού έκλεισε
το καφενείο

Ηθικόν συμπέρασμα:

Συμφέρει να καταπατάτε αρχαιολογικό χώρο, μην δίνετε εμπιστοσύνη σε ανακρίβειες, οι αρχαιολόγοι είναι άνθρωποι με πάρα πολλή καλή πίστη για τους καταπατητές. Να διαθέτετε τον χώρο όπως σας γουστάρει και σας συμφέρει, το πρόστιμο είναι τρίχες. Όσο κοντύτερα στην Ακρόπολη είναι ο καταπατημένος αρχαιολογικός χώρος τόσο καλύτερα γιατί θα έχετε να κάνετε με αρχαιολόγους αποδεδειγμένης καλής πίστης, με την Εφορεία Ακροπόλεως δηλαδή.

Και έζησε η Α’ ΕΠΚΑ καλά και η κυρία Κανέλλου καλύτερα..

down


Responses

 1. Αμ δεν τελείωσε το παραμύθι εδώ. Η κα Κανέλλου άσκησε έφεση για να μην δώσει ούτε τα 600 Ευρώ. Και την ρετσινιά που την πας, είναι και η ρετσινιά…απαπαπα.

  Ρε σεις μάγκες, συφέρει, δεν το καταλαβαίνετε, φράγκα. Τζάμπα μέρος, πρώτο πράμα, και οι αρχαιολόγοι έξυπνα παιδιά και ξηγημένα. Έχει κάτι ηλίθιους εκεί που την έχουν δει και καλά. Τί ζόρι τραβάνε και τούτοι. Πάντως, η κονόμα εντάξει, γίνεται. Οι αρχαιολόγοι είναι εντάξει παιδιά.

 2. Η ίδια αρχαιολόγος που έχει τα κοντέινερ-γραφεία της 20 μόλις μέτρα από την καταπάτηση, έχει το θράσος να λέει ότι η υπηρεσία της δεν ήταν αρμόδια να ελέγξει τις εκτελούμενες (αυθαίρετες) εργασίες που έκανε το εστιατόριο Διόνυσος και να στείλει μηνυτήρια αναφορά στο εισαγγελέα.

  Μόνο που και η ίδια η εισαγγελέας, στην αναφορά της λέει ξεκάθαρα: «Το επιχείρημα αυτό είναι εντελώς αβάσιμο, καθόσον για εκτελούμενες εργασίες κατά παράβαση του Ν. 3028/2002 η υπηρεσία της ήταν η μόνη αρμόδια να επιληφθεί».

  Κάποια στιγμή πρέπει να λογοδοτήσουν αυτά τα ανθρωπάκια για όλα όσα γίνονται κάτω από τη μύτη τους. Η αρχή έγινε με την Κανέλλου και σύντομα με τον υπάλληλο της πολεοδομίας για παράβαση καθήκοντος. Και συνεχίζουμε…

 3. Και για να το πάρει το ποτάμι, η αρχαιολόγος στην οποία αναφέρεται ο/η «της γειτονιάς» είναι η κα Χωρέμη, τέως διευθύντρια της Α’ ΕΠΚΑ

  αλλά βλέπετε έχουν παραγραφεί όλα τα κρίματα
  για την κα Χωρέμη

  Και ο υπάλληλος της πολεοδομίας έιναι ο κος Βαρθαλίτης. Αλλά η δίκη ανεβλήθη επ’ αόριστον.

 4. Για τον γείτονα Μιχάλη Παπαγιαννάκη

  Σήμερα έφυγε ο γείτονας Μιχάλης Παπαγιαννάκης, καλό του ταξίδι. Κάτοικος της περιοχής, σκυλομπαμπάς, τακτικότατος περιπατητής των λόφων όλο το 24ωρο.

  Ως Ευρωβουλευτής είχε κάνει επερώτηση για την περίφραξη του Φιλοπάππου. Όταν η κα Βογιατζόγλου είχε καλέσει τρεις διμοιρίες ΜΑΤ επειδή ένα γυμνάσιο χόρεψε ελληνικούς χορούς μια Κυριακή στο μικρό νταμάρι, ο κος Παπαγιαννάκης συντάχθηκε με τους κατοίκους που ήταν εκεί και με την παρρησία του συνέβαλε στο να κυλήσουν τα πράγματα ομαλά (και έτσι το είδαμε και αυτό, το γυμνάσιο να χορεύει καλαματιανό με τρεις διμοιρίες ΜΑΤ γύρω γύρω, εν έτει 2003).

  Το τελευταίο που θα αναφέρω έγινε εν αγνοία του. Τον Νοέμβρη του 2007 κάποιοι κάτοικοι γιόρτασαν ονομαστικές εορτές με ένα μεσημεριανό τσιμπουσάκι στον Λουμπαρδιάρη. Πρόσφατα απεδείχθη ότι για αυτήν την μεσημεριανή οικογενειακή γιορτή υπήρχε αναφορά της αρχαιοφύλακος Π., η οποία μάλιστα, συμπεριελήφθη και σε δικογραφία (και έτσι έμαθα και εγώ για αυτήν). Αφού έφυγαν οι εορτάζοντες από τον Λουμπαρδιάρη και πέρασαν και κάποιες ώρες, έβγαλε ο κος Παπαγιαννάκης τον σκύλο του βόλτα και πέρασε από το λιθόστρωτο. Η φύλαξ τα κατάλαβε όλα: η γιορτή των κατοίκων ήταν στημένη από τον πολιτικό φορέα του κου Παπαγιαννάκη που πέρασε προφανώς για να τσεκάρει. Αναφέρει, λοιπόν, η φύλαξ ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι ο κος Παπαγιαννάκης έβγαλε τον σκύλο του βόλτα στο λιθόστρωτο κάποιες ώρες μετά την λήξη της γιορτής. Ίσως καλλίτερα που ο κος Παπαγιαννάκης δεν πληροφορήθηκε ποτέ για αυτήν την αναφορά, ήδη εξάλλου, όταν αυτή έγινε γνωστή, η υγεία του είχε επιδεινωθεί.

  Ευχαριστώ το blog που φιλοξενεί αυτό το σημείωμα. Το ένοιωσα σαν ανάγκη να αποχαιρετίσω, να αποχαιρετίσουμε, τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη, έναν πιστό φίλο του λόφου.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: