Αναρτήθηκε από: filopappou | Ιουλίου 23, 2009

…δεν θα μας αφήσουν ν’ αγιάσουμε…

Κείμενο του Άκη Παπασαράντη

Κραυγή στο ΚΑΣ της προηγούμενης βδομάδας: TO ΧΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ!

H υπόθεση του Φιλοπάππου φαίνεται πως μπαίνει ξανά σε  θερμή περίοδο.

Την πρώτη επίθεση δέχτηκε ο λόφος την περίοδο 2002-2004 με τα έργα Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας (”ενοποίηση” ήταν μια όμορφη λέξη όσο και παραπειστική για να περιγράψει την απομόνωση των αρχαιολογικών χώρων από τη ζωή της πόλης μας και την ένταξή τους στην τουριστική βιομηχανία). Η δεύτερη επίθεση στοιχειώθηκε από το όνομα του Ζαχόπουλου, όταν το 2007 με απόφασή του άνοιξε ο δρόμος για το χαρακτηρισμό των λόφων Φιλοπάππου ως οργανωμένου αρχαιολογικού χώρου. Και οι δύο αυτές επιθέσεις έληξαν με ήττα των γκανιάν Υπουργείου Πολιτισμού, ΥΠΕΧΩΔΕ, εργολάβων, κάποιων αρχαιολόγων που εξαργυρώνουν συστηματικά το κύρος της υπηρεσίας τους και λογής άλλων κυνηγών Ευρωπαϊκών κονδυλίων. Ποιοι νίκησαν; Όσο και αν δεν το πιστεύετε, οι πολίτες! Γιατί; Γιατί ήταν “πολίτες” με τη σημασία του όρου που έδωσαν οι αρχαίοι Αθηναίοι. Είμασταν ενεργοί, υπεύθυνοι, συστηματικοί, αποφασισμένοι και αποτελεσματικοί και πήραμε την κατάσταση στα χέρια μας.

Είσοδος από Αγία Σωτήρα, Άνω Πετράλωνα, Άνοιξη 2008

Φλας μπακ στα περί Πνύκας

Έγραφε στην υπηρεσιακή της αλληλογραφία το 2005 η κα Άλκηστις Χωρέμη, τότε διευθύντρια Α΄ΕΠΚΑ (Α΄Εφορεία Προκλασικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων): «Τέλος θεωρούμε αδιανόητο να εγκαλείται από ιδιώτη (σσ. η υπογράμμιση δική μας) μία δημόσια υπηρεσία (Α΄ ΕΠΚΑ) γιατί δεν προσέφυγε εναντίον άλλης (ΕΟΤ) για ένα τόσο νομικά σύνθετο και πολύπλοκο θέμα κυβερνητικού ενδιαφέροντος». Ποιο ήταν το θέμα με το οποίο οι “ιδιώτες” εγκαλούσαν την Α’ ΕΠΚΑ; Ότι η Διόνυσος ΖONAR’S ΑΒΕΕ διπλασίασε μέσα στον αρχαιολογικό χώρο του Φιλοπάππου, υπό τα όμματα όλων και χωρίς καμία άδεια, τις κτιριακές της εγκαταστάσεις και η Α΄ΕΠΚΑ έκανε και κάνει τουμπεκί ψιλοκομμένο. Και, όμως, είναι γνωστό ότι τα αυθαίρετα σε αρχαιολογικό χώρο δεν νομιμοποιούνται και δεν παραγράφονται.

Γιατί παρέθεσα αυτό το συγκεκριμένο χωρίον της κας Χωρέμη; Γιατί είναι ένα διαμάντι που σε τρεις γραμμές συμπυκνώνει την ουσία του τί είναι αυτοί, τί είμαστε εμείς και ποιον χαρακτήρα έχει ο αγώνας μας. Θα μου επιτρέψετε να αναλύσω με το δικό μου μάτι το χωρίον.

«Τέλος θεωρούμε αδιανόητο να εγκαλείται από ιδιώτη μια δημόσια υπηρεσία»: δεν είναι, ας πούμε, μη πρέπον ή παράτυπο ή υπερβαίνει τα θεσμοθετημένα πολιτικά μας δικαιώματα, είναι ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ… Την εποχή του δεσποτισμού, οι υπήκοοι δεν διανοούνταν να αμφισβητήσουν τα πεπραγμένα του κράτους γιατί το κράτος ήταν μια εξουσία ελέω Θεού. Η κα Χωρέμη απηχεί τέλεια τη δεσποτική νοοτροπία ενώ υποτίθεται ότι είναι θεματοφύλακας της κλασικής αρχαιότητας, συνεπώς της δημοκρατίας, όπου το κράτος είναι ελέω λαού. Μας χαρακτηρίζει “ιδιώτες” γιατί καταγγείλαμε στην αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία την κατ’ εξακολούθηση καταπάτηση του αρχαιολογικού χώρου και βαριά παραβίαση του αρχαιολογικού νόμου (και της πολεοδομικής νομοθεσίας, φυσικά). Ο ιδιώτης, κα Χωρέμη, περνάει, βλέπει τα κακώς κείμενα και τέλος κοιτάζει τη δουλίτσα του. Αντίθετα, ο πολίτης προσπαθεί να ενεργοποιήσει τις θεσμοθετημένες νόμιμες διαδικασίες για την απόδοση ευθυνών και την επαναφορά εις τα νόμιμα. Στην περίπτωση, όμως, που οι θεσμοί εκπροσωπούνται από ανθρώπους που στη πραγματικότητα εκπροσωπούν κάτι άλλο, τότε οι θεσμοί δεν κινητοποιούνται και οι ενέργειες των πολιτών πέφτουν στο κενό. Για την ιστορία θα πω εδώ ότι, αφού είδαμε και αποείδαμε, κάναμε εμείς μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα το 2005. Η δίκη πήρε αναβολή τον Απρίλιο του 2009 λόγω απεργίας των δικαστικών υπαλλήλων και θα γίνει τον Σεπτέμβρη του 2009.

Εν τω μεταξύ, στην προανάκριση, σε ερώτηση της εισαγγελέως (μίας εισαγγελέως που επιθυμούσε διακαώς να σώσει το κύρος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας) «Γιατί, κυρία Χωρέμη, δεν προσφύγατε στον εισαγγελέα για τις αυθαιρεσίες της ΖONAR’S;» η κα Χωρέμη απάντησε «Γιατί η υπηρεσία μου δεν είναι αρμόδια». Και τότε η εισαγγελέας της είπε ότι αυτή η απάντηση είναι απαράδεκτη γιατί η υπηρεσία της είναι η κατ’ εξοχήν αρμόδια να το κάνει. Η κα Χωρέμη δεν είναι κατηγορούμενη γιατί τα αδικήματα κάποιων δημοσίων υπαλλήλων στην υπόθεση έχουν παραγραφεί.

Αν ο πολίτης, κα Χωρέμη, δεν μπορεί να εγκαλεί μια δημόσια υπηρεσία τότε υπάρχει μια τεράστια παρανόηση σε αυτήν την χώρα και σπατάλη δυνάμεων γιατί υπάρχουν τόσες δίκες με αντιδίκους πολίτες από τη μία και Δημόσιο από την άλλη και να σπεύσετε να ενημερώσετε τις αρχές που δεν το έχουν αντιληφθεί.

Το δεύτερο σκέλος του αδάμαντος λέει ότι «δεν μπορεί να εγκαλείται η Α΄ΕΠΚΑ γιατί δεν προσέφυγε εναντίον του ΕΟΤ (σ.σ. που είναι ιδιοκτήτης του κτηρίου που παράνομα επεξέτεινε η ΖONAR’S) για ένα τόσο νομικά σύνθετο θέμα κυβερνητικού ενδιαφέροντος». Εάν ψάξετε και τα 75 άρθρα του Ν. 3028/2002, δηλαδή του αρχαιολογικού νόμου αλλά και όλη τη σχετική νομοθεσία και νομολογία, αυθαίρετα κτίσματα σε αρχαιολογικό χώρο δεν νομιμοποιούνται με κανένα τρόπο και κανένα παραθυράκι, ποτέ, ούτε από τον ίδιο τον Υπουργό. Η μόνη σύννομη ενέργεια είναι η κατεδάφιση. ΟΜΩΣ, καθώς φαίνεται, υπάρχει και το άρθρο 76 του αρχαιολογικού νόμου, αλλά μη το ψάξετε να το βρείτε στο ΦΕΚ (Φύλλο 153), είναι μυστικόοοοοο….για να μη το μάθουν οι εχθροί μας. Στο άρθρο 76, λοιπόν, βάσει του οποίου πορεύονταν η κυρία Χωρέμη, όταν ένα θέμα είναι “κυβερνητικού ενδιαφέροντος”, δηλαδή είναι, δεν θα πω τη λέξηηηηη… ΔΙΑΠΛΟΚΗ, γαμώ το κέρατό μου!!!… γαμώτο, μου ξέφυγε!… τότε σκάστε και κολυμπάτε. Το λέει καθαρά, άρθρο 76, παράγραφος 3, ογκόλιθος, κέρβερος της νομιμότητας.

Για να μην πολυλογώ, με ανάλογους όρους και γραπτά δεδομένα μπορώ να αναφερθώ και στον υπόλοιπο θίασο που για διάφορους ίδιους λόγους έχουν βάλει σκοπό να μας πάρουν το λόφο ΜΑΣ. Βογιατζόγλου, Λαζαρίδη, Μάντης, Ζαχόπουλος, ο Λιάπης απλώς υπέγραψε ό,τι μαγείρεψαν οι θεματοφύλακες. Θα προσέξατε ότι υπογράφω το κείμενο στο τέλος. Μην ελπίζετε να μου κάνουν μήνυση για συκοφαντία για να έρθετε στο δικαστήριο να γελάσετε, εγώ δεν ελπίζω πια αφού κάνουν τουμπεκί ψιλοκομμένο μετά από τόσα υπογεγραμμένα ενοχοποιητικά άρθρα. Αυτά παθαίνει όποιος έχει στοιχεία, λυώνει τις σόλες του να τα μαζέψει, ξοδεύει χιλιάδες εργατοώρες, κονταροχτυπιέται με τη γραφειοκρατία, πάει στα δικαστήρια, μπορεί ακόμη και να κερδίσει δίκες… τίποτε όμως δεν κλονίζει τους θεματοφύλακες του άρθρου 76. Στο τέλος αρχίζεις και φτύνεις — μετά λόγου γνώσεως— και κάποιοι λένε ψιχαλίζει.

Στην αρχή του κειμένου, πριν το φλας μπακ, είπα ότι η υπόθεση Φιλοπάππου μπαίνει σε θερμή περίοδο. Θα εξηγήσω στη συνέχεια τί γίνεται σήμερα στην Πνύκα, πιάνοντας το κουβάρι από την αρχή .

Πρώτο θέμα: Καταπατήσεις. Για πολλά χρόνια, δέκα και πλέον, ως την 01/08/2005, η κα Κανέλλου, ενοικιάστρια του Αναπαυτηρίου του Πικιώνη στο Λουμπαρδιάρη, δηλαδή της καφετέριας, εκτός από τις αλλοιώσεις στο κτίριο που είναι νεότερο μνημείο, είχε επίσης καταπατήσει ένα περίπου στρέμμα μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Πνύκας όπου διοργάνωνε κερδοσκοπικές συνεστιάσεις μετά από γάμους και βαφτίσια. Το 2000 το ΚΑΣ σε γνωμοδότησή του, ανάμεσα σε πολλά καταστροφικά για το λόφο, πρότεινε και δύο τρία θετικά. Ένα από αυτά ήταν ότι ζήτησε «να καθαιρεθεί η αυθαίρετη περίφραξη προς βορράν του Λουμπαρδιάρη που εγκλωβίζει το διατείχισμα». Αυτό μπήκε και στην υπουργική απόφαση του 2001 που έβαζε μπρος τα έργα ενοποίησης στο λόφο Φιλοπάππου. Όμως, η διευθύντρια κα Χωρέμη (πάλι η κα Χωρέμη), και οι κυρίες Βογιατζόγλου και Λαζαρίδου, υπεύθυνες για το Λόφο, δεν έδειξαν καμία σπουδή για την εφαρμογή της υπουργικής απόφασης σε ό,τι αφορούσε την καταπάτηση της Πνύκας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δηλαδή, δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να σταματήσουν η καταπάτηση και οι συνεστιάσεις μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, σε απόσταση λίγων μέτρων από το Βήμα της Πνύκας.

Όπως δήλωσε η κα Λαζαρίδη στην ημερίδα για τον Πικιώνη που οργάνωσαν οι κάτοικοι μαζί με την Ελληνική Εταιρεία (Απρίλιος 2005) υπήρχε και παράνομη υπενοικίαση στη Μεγάλη Βρετάνια. Ακόμη, το 2003, λόγω της ταραχής που είχαμε δημιουργήσει οι κάτοικοι με λαϊκές συνελεύσεις και δηλώσεις σε εφημερίδες γύρω από το θέμα, παραδέχθηκε ότι υπήρχε καταπάτηση από παλιά για την οποία σκόπευε η Α’ ΕΠΚΑ να αντιδράσει. Τελικά, έμειναν στη σκόπευση γιατί εν τω μεταξύ αντιδράσαμε εμείς. Συγκεκριμένα, το Μάιο του 2005 καταθέσαμε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα για τη καταπάτηση της Πνύκας και την αλλοίωση του νεότερου μνημείου, δηλαδή του Αναπαυτηρίου του Πικιώνη. Εν όψει της λήξης του μισθωτηρίου, που έληγε την 01/08/2005, κάναμε επιστολή στον Υπουργό Πολιτισμού όπου ζητούσαμε να αναλάβει επιτέλους το ΥΠ.ΠΟ. τις ευθύνες του και να ελέγξει επίσης τους όρους του νέου μισθωτηρίου έτσι ώστε να διασφαλιστεί η προστασία του μνημείου. Μετά από όλα αυτά, η κα Κανέλλου έκρινε πως δεν είναι επικερδής η επιχείρηση χωρίς τις συνεστιάσεις στον καταπατημένο χώρο και έτσι δεν ανανέωσε το μισθωτήριο και έφυγε οικειοθελώς. Η αρμόδια Α΄ ΕΠΚΑ δεν έκανε ποτέ καμμία νομική ή άλλου είδους ενέργεια εναντίον της.  Αυτοί, λοιπόν, φωνάζουν τώρα στο ΚΑΣ  “Χάνουμε το μνημείο πατριώτες!”.

Το Διατείχισμα προς τα Ανατολικά, παράλληλα με τις οδεύσεις Πικιώνη, αυτές που ανακάλυψε η κα Λαζαρίδη, ντε!

Δεύτερο θέμα: Η Πρόσβαση. Η Πνύκα, που είναι αναπόσπαστο μέρος του Φιλοπάππου, είχε για πέντε δεκαετίες μία εσωτερική περίφραξη από συρματόπλεγμα που έστησε ο ΕΟΤ και εξυπηρετούσε τις παραστάσεις του κιτς θεάματος ΗΧΟΣ και ΦΩΣ. ΄Οταν δεν είχε παραστάσεις, οι πόρτες ήταν ανοιχτές αλλά και ο φράχτης διάτρητος. Μετά την καθαίρεση του ΗΧΟΣ και ΦΩΣ το 2002, που μας βρίσκει σύμφωνους, αυτός ο φράχτης ήταν άχρηστος. Μετά την αποχώρηση της Κανέλλου το 2005, οι αρχαιολόγοι της Α΄ΕΠΚΑ, παραβιάζοντας με πάταγο ανοιχτές θύρες, καθαίρεσαν τον παράνομο φράχτη και αμέσως κατασκεύσαν άλλον εφαπτόμενο στο Λουμπαρδιάρη, τάχα για να μη ξαναγίνουν τα ίδια (λες και δεν μπορούσαν τόσα χρόνια να έχουν διώξει την κα Κανέλλου ή λες και μπορεί κάποιος άλλος στο μέλλον να ξανακαταπατήσει το χώρο αν αυτές απλώς κάνουν τη δουλειά τους). Όμως, το σχέδιο ήταν άλλο. Αρκετούς μήνες μετά άρχισαν να κλείνουν τη νύχτα μία πόρτα από τις τέσσερις της Πνύκας, μετά δύο πόρτες και στις αρχές του 2007, όλες τις πόρτες. Και ξαφνικά, έδιωχναν τους περιπατητές όταν έδυε ο ήλιος ή όταν γούσταραν κάτι συμβασιούχοι ημέτεροι φύλακες που την είχαν δει δερβέναγες. Όποιος τους ρώταγε γιατί κλείνει η Πνύκα, με βάση ποιαν απόφαση και ποια νομική ρύθμιση, είτε απαντούσαν χυδαιότατα με ύβρεις και απειλές, κυρίως σε κοπέλες, είτε παρέπεμπαν στην Α΄ΕΠΚΑ όπου όσοι πήγαιναν δεν τους δινόταν καμμία απάντηση.

Αποκορύφωμα ήταν ο άγριος ξυλοδαρμός ενός τακτικού περιπατητή της Πνύκας, κάτοικου μακρυνού προαστίου της Αθήνας, που είχε το θράσος να ζητήσει με αριθμό πρωτοκόλλου τα έγγραφα που όριζαν το κλείσιμο της Πνύκας. Φυσικά, δεν υπήρχε τίποτα. Έκλειναν γιατί έτσι γούσταραν. Ένα βράδυ, λοιπόν, που γινόταν εκδήλωση στη μνήμη της Μαρίας Κάλλας με ελεύθερη είσοδο και χιλιάδες κόσμο, αυτος ο περιπατητής μπήκε, όπως και άλλοι, από την επίσης ανοιχτή είσοδο των κοντέινερ που έχουν τα γραφεία τους οι αρχαιολόγοι και οι φύλακες. Έπεσε στον συγκεκριμένο φύλακα που δεν τον συμπαθούσε, ο οποίος τον έρριξε κάτω, άρχισε να τον χτυπάει με κλωτσιές στο πρόσωπο και στο κεφάλι και τον έσυρε αιμόφυρτο έξω σχίζοντας τα ρούχα του. Ο άνθρωπος δεν είχε μάρτυρες και ούτε αντιστάθηκε (ενώ ο φύλακας είχε τους συναδέλφους του) αλλά πήγε στην Αρεοπαγίτου και γύρισε με ένα περιπολικό. Ο φύλακας, ονόματι Καλαντζής, είχε εξαφανιστεί. Ακολουθήθηκε η νομική οδός με κάθε λεπτομέρεια. Στην απολογία του αλλά και στις καταθέσεις των προϊσταμένων είπαν ότι δεν τον άφησε να περάσει από εκεί γιατί ήταν σκοτεινά και κινδύνευε να χτυπήσει. Για να μη χτυπήσει, λοιπόν, τον έκαναν τόπι στο ξύλο.

Ας πούμε και αυτό το παραλειπόμενο για να γελάσουμε, ήταν και ένας ανηψιός αρχαιολόγου, συμβασιούχος φύλακας του πολιτισμού, ο οποίος έβρισε χυδαιότατα δύο καθημερινούς περιπατητές, άνδρα και γυναίκα, που αρνήθηκαν να βγουν από την Πνύκα και του είπαν αν έχει πρόβλημα να φέρει την αστυνομία να τους συλλάβει ώστε να κατηγορηθούν βάσει της νομικής πράξης που κλείνει την Πνύκα και μας την κρατούσαν κρυφή.

Αυτός τότε τους έβρισε και τους απείλησε χυδαιότατα με αποτέλεσμα να φέρουν την αστυνομία και να το σκάσει πάλι ο φύλακας (έχετε ξανακούσει εσείς να φέρνουν οι πολίτες αστυνομία και να το σκάνε οι φύλακες;). Έτσι κατέθεσαν μήνυση εναντίον του. Την άλλη μέρα, η κοπέλα με μία φίλη της βρισκόντουσαν στην Πνύκα όπου ήρθε ο ίδιος φύλακας. Πάλι αρνήθηκαν να βγουν έξω και τότε αυτός φώναξε ένα περιπολικό που έτυχε να βρίσκεται κοντά ζητώντας να τις συλλάβουν. Οι κοπέλλες είπαν ήρεμα στους αστυνομικούς ότι για τον κύριο ισχύει αυτόφωρο και παρακαλούμε να συλληφθεί. Το αποτέλεσμα ήταν να περάσει ο ανηψιός τη νύχτα στη στενή. Ακόμα γελάμε. Όλα αυτά, βεβαίως, δημιούργησαν μία ζοφερή ατμόσφαιρα ετσιθελισμού, τρομοκρατίας και χαφιεδισμού γιατί οι φύλακες, εκτός αυτού, κατόπιν εντολών των προϊσταμένων τους μαγνητοφωνούσαν κρυφά τις συγκεντρώσεις μας και φωτογραφίζαν πρόσωπα. Επίσης, συνέτασσαν αναφορές που βρήκαμε σε δικογραφίες και κάποιες από αυτές έχουμε ανεβάσει στο ιστολόγιό μας.

Το κοτετσόρυρμα του ΗΧΟΣ και ΦΩΣ, φως και καμάρι των φυλάκων της Πνύκας

Όλα αυτά οδήγησαν την Α΄ΕΠΚΑ στο να προσπαθήσει εκ των υστέρων να νομιμοποιήσει το κλείσιμο της Πνύκας, εκμαιεύοντας από το Ζαχόπουλο το κλείσιμο όλου του λόφου με τον χαρακτηρισμό του ως οργανωμένου αρχαιολογικού χώρου με ειδικές ρυθμίσεις για τη Πνύκα.

Προσπαθούν να κλείσουν την Πνύκα γιατί ξέρουν ότι είναι προς το παρόν αδύνατο να κλείσουν τον υπόλοιπο λόφο. Η ειρωνεία και το εξοργιστικό είναι το εξής: τόσα χρόνια δεν έκλειναν την Πνύκα ούτε είχαν προτάξει όλες αυτές τις ισχυρές μπαρούφες για την προστασία της γιατί δεν ήθελαν να ενοχλήσουν την κα Κανέλλου και τη Μεγάλη Βρετάνια. Γιατί αν έκλειναν την Πνύκα και αν έθεταν τότε στον Υπουργό όλα αυτά που θέτουν τώρα θα έπρεπε να διώξουν την κα Κανέλλου — την κα Κανέλου που δέκα τόσα χρόνια έκρυβε κάτω από τη μοκέτα που είχε στρώσει στον καταπατημένο χώρο το κομμάτι του διατεχείσματος που τώρα, κάπως όψιμα, αποφάσισε η Α’ ΕΠΚΑ να αναδείξει και να προστατέψει. Για αυτό και δεν εφάρμοσαν την Υπουργική Απόφαση του 2001, διαπράττοντας αμέλεια καθήκοντος, περιμένω απάντηση κα Χωρέμη, κα Λαζαρίδη, κα Βογιατζόγλου ή προσφυγή στη δικαιοσύνη για να σώσετε τη τιμή σας. Αυτοί οι άνθρωποι λένε στο ΚΑΣ και στα ΜΜΕ ότι εμείς είμαστε αυτοί που εμποδίζουν την ανάδειξη και την προστασία των μνημείων της Πνύκας. Διαβάζουμε στα δημοσιεύματα ότι τα μνημεία δεν μπορούν να αναδειχθούν και προστατευτούν αν δεν κλείσει ο λόφος. Σας διαβεβαιώνουμε ότι ποτέ οι κάτοικοι δεν αντέδρασαν σε ό, τι αφορούσε την αρχαιολογική έρευνα και την ανάδειξη των μνημείων. Αντέδρασαν μονάχα σε διοικητικού χαρακτήρα θέματα, σε βαριές κατασκευαστικές επεμβάσεις απαράδεκτες για το οικοσύστημα και την αρχιτεκτονική παράδοση του λόφου και σε κερδοσκόπους (Διόνυσος ZONAR’S και κα Κανέλλου + Μεγάλη Βρετάνια), οι οποίοι ανέπτυσσαν και συνεχίζουν να αναπτύσσουν τις παράνομες δραστηριότητές τους με την ανοχή των συγκεκριμένων αρχαιολόγων που προανέφερα.

Έτσι, αφού οι κάτοικοι, και όχι οι εντεταλμένοι για αυτό δημόσιοι υπάλληλοι, έδιωξαν τους καταπατητές, ήρθαν οι θεματοφύλακες του άρθρου 76 να προστατεύσουν την Πνύκα από εμάς. Ως εδώ. Μία λαϊκή συνέλευση τριακοσίων ατόμων με εντυπωσιακή αντιπροσώπευση της κοινωνικής σύνθεσης της γειτονιάς, μετά την απόφαση του γίγαντα της προστασίας του πολιτισμού Ζαχόπουλου, ξήλωσε όλη την εσωτερική περίφραξη της Πνύκας. Είναι χαρακτηριστικό ότι όσο έκλειναν τον φράχτη τη νύχτα, οι φύλακες φύλαγαν τον φράχτη. Τώρα που δεν υπάρχει φράχτης, λογικά δεν θα έπρεπε να επαγρυπνούν για την προστασία της Πνύκας; Κάντε μία βόλτα το βράδυ και ψάχτε για φύλακα.

Η Πνύκα σήμερα

Αυτή είναι η προϊστορία που μας φέρνει στο σήμερα. Ο κος Μάντης, νέος διευθυντής της Α’ ΕΠΚΑ δήλωσε κάποτε πως δεν θα αφήσει την τύχη της Πνύκας σε 30 οικολόγους. Για να μην σχολιάσω την αρνητική φόρτιση που βάζει στη λέξη “οικολόγος” θα του πω το εξής: Εμείς δεν θα αφήσουμε την τύχη της Πνύκας σε τρεις γραφειοκράτες (με όλη την αρνητική φόρτιση της λέξης “γραφειοκράτης”).

Η συνεδρίαση του ΚΑΣ με Ζαχόπουλο ήταν εμετική. Όποιος διαβάσει τα πρακτικά και γνωρίζει θα αναγουλιάσει από τα ψέμματα, τον φαρισαϊσμό και την αντιστροφή της πραγματικότητας. Επίσης, για το ότι μας δικάζουν χωρίς κανείς να έχει μπει στον κόπο να μας ακούσει. Λέγονται απερίγραπτα ψέμματα και σαχλαμάρες. Σταχυολογώ:

Σελίδα 1, κος Θεοφανόπουλος “Αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στο ΥΠ.ΠΟ, γνωστοποιεί ότι σύμφωνα με το άρθρο 46, παρ. 1 του Ν. 3028/2002, ένας … αρχαιολογικός χώρος κηρύσσεται ως οργανωμένος όταν ανήκει κατά κυριότητα στο Δημόσιο. Και θέτει το ερώτημα εάν αυτό ισχύει στην προκειμένη περίπτωση. Η κ. Πάντου (σημείωση δική μας, μία εκ των δύο εισηγητριών) επισημαίνει ότι ο χώρος είναι εκτός σχεδίου πόλεως και βεβαιώνει ότι είναι και δημόσιος χώρος”. Είναι ψέμμα και συνειδητή παραπληροφόρηση ότι το σύνολο του λόφου ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο. Όπως προκύπτει από έγγραφα του ίδιου του Υπουργείου Πολιτισμού και της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, στην περιοχή περί το Διόνυσο, έκτασης 13 στρεμμάτων, δεν υπάρχει δημόσια κτήση και ο χώρος ανήκει στο Δήμο Αθηναίων με το χαρακτηρισμό του κοινοχρήστου χώρου, ειδικότερα του χώρου για πλατεία και άλσος. Άρα παραβαίνουν το, υπάρχον αυτή τη φορά, άρθρο 46, παράγραφος 1 του αρχαιολογικού νόμου, το οποίο επικαλείται ο κος Θεοφανόπουλος.

Σελίδα 3. «Απομάκρυνση αυθαίρετων και μη συμβατών με τον αρχαιολογικό χώρο εγκαταστάσεων και χρήσεων, όπως ταβέρνες, οικίες, καταπατήσεις.» Τίποτε τέτοιο δεν έχουν κάνει και προκαλώ τους κκ Μάντη, Λαζαρίδη και Βογιατζόγλου να μας δείξουν μία νομική ενέργεια, μία προσφυγή στον εισαγγελέα για την καταπάτηση της Πνύκας ή αντίστοιχα του Διονύσου. Αλλοιώς, ας σταματήσουν να ψεύδονται.

Σελίδα 5. Μιλά η κα Λαζαρίδη: «Συγκεκριμένα ανακαλύφθηκαν (sic) 3,5 χιλιόμετρα λιθόστρωτα (του Πικιώνη) τα οποία ήταν χαμένα και διαδρομές». Σε ερώτηση του προέδρου Ζαχόπουλου αν τα λιθόστρωτα είχαν καλυφθεί από βλάστηση, η κα Λαζαρίδη απαντά «είχαν καλυφθεί από δενδροφυτεύσεις (sic), από πευκοβελόνες και από επιχώσεις». Το ότι λέει τέτοιες χοντράδες η κα Λαζαρίδη και δεν την πήραν με τις ντομάτες αποδεικνύει ότι τα μέλη του ΚΑΣ είτε δεν έχουν πατήσει το πόδι τους ποτέ στου Φιλοπάππου είτε έχουν πάρει τις αποφάσεις τους και έτσι για πλάκα ακούν την κα Λαζαρίδη να μιλάει για ούφο είτε και τα δύο. Έτσι που μας τα λέτε κα Λαζαρίδη, και εμείς τα έχουμε ανακαλύψει τα λιθόστρωτα τόσα χρόνια που κάνουμε βόλτα στο λόφο, δηλαδή περίπου 2672 φορές ο καθένας μας. Και εσείς μόνο μία!!!

Σελίδα 50. Και συνεχίζει η κα Λαζαρίδη στο ΚΑΣ.1

  • «Κ. Λαζαρίδη: Έχω εδώ μπροστά αυτό το έγγραφό σας που μας βοήθησε πάρα πολύ (σλουρπ, σλουρπ) προς τη Διαχειριστική Αρχή όταν τελείωσαν τα έργα το 2004. Δημοσιεύτηκαν κατ’ αρχήν στο ΦΕΚ οι χώροι οι οποίοι παράγουν έσοδα.
  • Χ. Ζαχόπουλος: Ναι
  • Κ. Λαζαρίδη: Και προς τη Διαχειριστική Αρχή το κοινοποιείτε και στις συναρμόδιες υπηρεσίες βεβαιώνετε εσείς ρητά ότι ο χώρος δεν μπορεί να παράγει έσοδα προς το παρόν διότι πρέπει για να γίνει αυτό να γίνει κοινή υπουργική απόφαση, αλλά όπως σωστά λέτε (σλουρπ, σλουρπ), να συνταχθεί η απαιτούμενη χρηματοοικονομική ανάλυση, εάν χρειαστεί να γίνει και εφόσον ερωτηθεί και η Διαχειριστική Αρχή με το κλείσιμο των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης, ελέγχου σημαντικότητας και ανάλυση ευαισθησίας και κινδύνου. Δηλαδή, το βάζετε πολύ σωστά (σλουρπ, σλουρπ), προβλέπετε ότι αν κηρυχθεί οργανωμένος χώρος δεν είναι ανάγκη να μπει εισιτήριο, που δεν το θέλουμε με τίποτα γιατί την ίδια στιγμή θα ισοπεδωθεί και η Πνύκα και ο Λόφος του Φιλοπάππου, θα κάνουν ότι μπορούν εναντίον του χώρου. Προβλέπετε πάρα πολύ σωστά (σλουρπ, σλουρπ) ότι για να γίνει, θα πρέπει να συνταχθεί ανάλυση ελέγχου σημαντικότητας, ευαισθησίας και κινδύνου Προβλέπετε πάρα πολύ σωστά .»

Από το παραπάνω απόσπασμα καταλαβαίνετε ότι το θέμα του εισιτηρίου είναι ανοιχτό και ας λένε δημοσίως άλλα.

Εάν κάποιος αμφισβητεί τα λεγόμενά μου μπορεί είτε να ακολουθήσει τη νόμιμη οδό για να προστετεύσει τη τιμή του είτε να αποτολμήσει δημόσια αντιπαράθεση κατοίκων και Υπουργείου Πολιτισμού, αν φυσικά αυτό δεν το θεωρεί απαράδεκτη αναβάθμισή μας.

Φαντάζομαι τί θα έχει ειπωθεί στο ΚΑΣ της προηγούμενης εβδομάδας όπου ξαναβάλαν το θέμα της Πνύκας… ‘Ετσι λοιπόν, τώρα που τελείωσαν με το νέο μουσείο της Ακρόπολης, θα μας ξανάρθουν στου Φιλοπάππου.

Αρχίσαν με δημοσιεύματα να προετοιμάζουν το έδαφος. Έχουν καθώς φαίνεται κάνει και γερή δουλειά στο lobbying: υπουργικές μεγαλοστομίες, ο πρόεδρος της Βουλής θέτει υπο την προστασία του σώματος την Πνύκα και μπλαμπλα. Αυτά βέβαια όλα προϋποθέτουν κάποιο μεγάλο εχθρό της Πνύκας. Όλοι ξέρουμε σε ποιους αναφέρονται.

Εμείς οι πολίτες είμαστε φαντάσματα. Κανείς δε μπαίνει στο κόπο να μας ακούσει για να καταλάβει, επιτέλους, πως πέντε άτομα, απολίτιστοι, νεάτερνταλ, καταστροφείς κλπ έχουν καταφέρει να ανακόψουν τα σχέδιά τους. Όλη αυτή η φασαρία που δημιουργείτε είναι σκόνη, πολλή σκόνη και όταν πάρει τον ανήφορο και έρθει στο Λόφο ΜΑΣ, μα το μελτέμι, μα η μπουκαδούρα του Σαρωνικού θα την σκορπίσει.

1Το απόσπασμα είναι από τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά (38 σελίδες) και όχι τα τελικά (8 σελίδες), από τα οποία και αφαιρέθηκε. Οι κάτοικοι είχαν ζητήσει να δουν τα πρακτικά και κράτησαν κάποιες σημειώσεις.


Responses

  1. Θα σχολιάσω το γεγονός ότι το ιστολόγιο φιλοξενεί επώνυμο κείμενο. Το βρίσκω ενδιαφέρον.

    Προσωπικά, θα χαιρόμουν να έβλεπα και άλλες απόψεις φιλοξενούμενες επωνύμως — ακόμη και τις αντίθετες (εννοείται, εφόσον υπάρχουν άνθρωποι που έχουν την διάθεση να εκθέσουν τις όποιες απόψεις τους στο συγκεκριμένο ιστολόγιο).

  2. Ζητώ συγγνώμη για τις τρομερές καταστροφές που προκάλεσα στο λόφο, εγώ και… η αλόγιστη δεντροφύτευση!!! Δεν είχα ιδέα!!! Αλλά δεν είμαι μόνη, κατά καιρούς οι κυρίες αυτές αρχαιολόγοι έχουν κατηγορήσει και τα έργα Πικιώνη ότι καταστρέφουν το Διατείχισμα… (γι’αυτό και τα καταστρέφουν καθημερινά με τα αυτοκίνητα τους και αφήνουν το αναπαυτήριο του Πικιώνη να γίνει ερείπιο).
    Μία είναι η λύση: να κοπούν όλα τα δέντρα και να ξηλωθούν τα έργα Πικιώνη, αφού πρώτα κλείσει ο λόφος σε αυτούς τους αργόσχολους που δεν έχουν τι να κάνουν και βολτάρουν πάνω-κάτω.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: