Αναρτήθηκε από: filopappou | 10 Σεπτεμβρίου, 2009

Λεπτές στρώσεις από αδιατάρακτες κουταμάρες…

Ένα Αυγουστιάτικο μεσημεράκι Σαββάτου μας οδήγησε σε μια βόλτα στου Φιλοπάππου. Περνώντας μπροστά από την τενεκεδούπολη της Α’ ΕΠΚΑ (τα γνωστά κοντέινερ) το βλέμμα μας έπεσε πάνω στο δύστυχο σκύλο των αρχαιολόγων. Ναι αυτών που θέλουν να απαγορεύσουν τα σκυλιά στου Φιλοπάππου! Το τετράποδο είχε σκάσει από την ζέστη και το ένστικτο το έσπρωξε να σκάβει λάκκους και να χώνει το σώμα του μέσα αναζητώντας λίγη δροσιά. Η περίμετρος που το ζωντανό φτάνει με την αλυσίδα του είναι γεμάτη τέτοιες τρύπες και στην φωτογραφία όπως φαίνεται είναι χωμένο σε μια από αυτές.

Ως εδώ όλα καλά. Όμως η μνήμη ελέφαντα όσων αγωνιζόμαστε για την προστασία του Φιλοπάππου, με αφορμή αυτή την εικόνα, μας πήγε κατευθείαν σε ένα άλλο επεισόδιο της εντελώς πρόσφατης ιστορίας μας. Πριν δύο χειμώνες κάτοικοι της περιοχής μας κινούμενοι και αυτοί από το ένστικτο της αυτοσυντήρησης, σαν το σκύλο της ιστορίας μας, προχώρησαν σε δενδροφύτευση της πλαγιάς της Μελίτης, απέναντι από τα πέτρινα σπίτια των Άνω Πετραλώνων. Φύτεψαν σε σημεία που τα δέντρα είχαν καεί το 2003 και που ποτέ δεν αποκαταστάθηκαν από την Εφορεία Ακροπόλεως ή το Δήμό Αθηναίων.

Τότε λοιπόν ξέσπασε «ιερή» αγανάκτηση των αρχαιολόγων κατά των κατοίκων. Δηλαδή του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ). Σοβαροί επιστήμονες με διπλώματα, διδακτορικά, καριέρες και περγαμηνές στον τομέα της αρχαιολογίας συνυπέγραψαν ψήφισμα του συλλόγου κατά των κατοίκων το οποίο συμφωνούσε με τα λεγόμενα της κ. Λαζαρίδη, δηλαδή της υπεύθυνης αρχαιολόγου για το λόφο του Φιλοπάππου. Και τι μας έλεγαν αυτοί οι σπουδαίοι επιστήμονες; Ότι «στο συγκεκριμένο τμήμα του λόφου υπάρχουν αδιατάρακτα λεπτά στρώματα επιχώσεων πάνω σε σημαντικά αρχαία λαξεύματα…». Δηλαδή ότι η φύτευση έγινε πάνω σε έδαφος αδιατάρακτο από την αρχαιότητα και γι’ αυτό σίγουρα κατέστρεψε αρχαία. Ε, αφού το λένε οι επιστήμονες αρχαιολόγοι έτσι θα είναι.

Σαν συμπέρασμα, αν διαβάσετε σε βιβλία, συγγράμματα, αναφορές, εκθέσεις, άρθρα, αφιερώματα, εγκυκλοπαίδειες, έγγραφα ή όπου αλλού ότι στο συγκεκριμένο χώρο υπήρχε μετά το 1922 ο προσφυγικός συνοικισμός του Ασύρματου, ότι οι πρόσφυγες χρησιμοποίησαν τα λαξεύματα των βράχων ώστε να θεμελιώσουν τα σπίτια τους, ότι εκεί γυρίστηκε η ταινία «Συνοικία το όνειρο», ότι ο χώρος απαλλοτριώθηκε και καθαρίστηκε το 1955 από τον Καραμανλή, ότι φυτεύτηκε τη δεκαετία του 70 και άλλα σχετικά μην πιστέψετε λέξη. Σύμφωνα με τους σπουδαίους αρχαιολόγους του Δ.Σ. του ΣΕΑ και την κ. Λαζαρίδη, η περιοχή αυτή είναι αδιατάρακτη από την αρχαιότητα και μάλιστα σε λεπτές στρώσεις!

Αεροφωτογραφία μετά το 1955-56: Στην κόκκινη γραμμή φαίνεται το απαλλοτριωμένο και καθαρισμένο τμήμα του λόφου, ακόμα αφύτευτο. Στην κίτρινη γραμμή φαίνονται υπολείμματα του προσφυγικού συνοικισμού. Στην πράσινη γραμμή βλέπουμε τα πέτρινα σπίτια που κτίστηκαν το 1955-56 για να στεγάσουν τους Μικρασιάτες πρόσφυγες που έμεναν στις πλαγιές του Φιλοπάππου. Πάνω ξεχωρίζει το θέατρο Μπαστιά, και κάτω το Αστεροσκοπείο.

Και τελειώνουμε την ιστορία μας επιστρέφοντας από εκεί που ξεκινήσαμε, από τον …σκύλο. Ο τετράποδος «υπάλληλος» της Α’ ΕΠΚΑ, σκάβει τις τρύπες του στον λόφο της Πνύκας. Δηλαδή πράγματι σε έναν λόφο ο οποίος ενδεχόμενα έχει και αδιατάρακτες επιχώσεις. Μήπως λοιπόν ο σκύλος της Α’ ΕΠΚΑ πρέπει να συλληφθεί για λαθρανασκαφή; Γιατί αν ήταν κάτοικος της περιοχής που έσκαβε για να φυτέψει θα είχε ήδη σχηματιστεί δικογραφία εναντίον του ενώ ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων θα εξέφραζε τον αποτροπιασμό του για το έγκλημα! Αποτροπιασμό που δεν θα εξέφραζε για παράδειγμα για τις καταπατήσεις του Διονύσου.

Εκτός βέβαια και αν το μόνο αδιατάρακτο στου Φιλοπάππου να είναι η αλαζονεία της επιστημονικής αυθεντίας, που προκειμένου να εξυπηρετήσει τις σκοπιμότητες της βαφτίζει το κρέας ψάρι.

Αεροφωτογραφία του 1967: Το κόκκινο βέλος δείχνει την πλαγιά που παραμένει κενή και αφύτευτη. Το πράσινο βέλος τα πέτρινα σπίτια και το κίτρινο τη μεγάλη πολυκατοικία που στέγασε τους υπόλοιπους πρόσφυγες. Ακόμα δεν έχει χαραχτεί ο σημερινός περιφερειακός δρόμος του λόφου.

Αεροφωτογραφία του 2007: Μέσα στην κόκκινη γραμμή φαίνεται ο χώρος των «αδιατάρακτων» επιχώσεων. Δεξιά έχει φυτευτεί, ενώ αριστερά έχει προκύψει και ένα ύψωμα από τα χώματα που αποτέθηκαν εκεί κατά την περίοδο διάνοιξης της λεωφόρου Συγγρού τη δεκαετία του 70.


Responses

 1. Να χαρώ εγώ «επιστήμονες»! Κουδούνια έπρεπε να τους κρεμάσουν. Αν για να κάνουν το «συναδελφικό» ρουσφετάκι στην κολλητή τους Λαζαρίδη, υπογράφουν ό,τι διήγημα επιστημονικής φαντασίας τους φέρνει, φαντάσου τι άλλο μπορεί να έχουν υπογράψει και κυρίως να έχουν κάνει προκειμένου να εξυπηρετήσουν άλλους κολλητούς. Όπως εύστοχα είχε πει ο δυσαρεστημένος (και καλά) πολιτικός, «η κοινωνία των κολλητών» αντί για πολιτών.
  Καλά επιστημονική αξιοπρέπεια δεν είχαν να τσεκάρουν λιγάκι πριν υπογράψουν; Και κοτζάμ ΔΣ δεν υπήρχε ένας που να έχει ακούσει για τον συνοικισμό του Ασύρματου; Και μόνο η έννοια «αδιατάρακτες επιχώσεις από την αρχαιότητα» στο κέντρο της Αθήνας χωράει πολύ σκέψη πριν την εκστομίσεις. Ούτε ο ιερός βράχος δεν έμεινε αδιατάρακτός, θα έμεναν οι πλαγιές στα όρια μιας παλιάς γειτονιάς?
  Εδώ θα μου πεις κάποτε μια έφορος Ακροπόλεως έλεγε σε δημόσια τοποθέτηση της ότι ο λόφος του Φιλοπάππου είναι καμιά 40αρία στρέμματα, αντί γα 700!
  Ε ρε θρανίο που τους χρειάζεται. Πρωτοετάκια στη Φιλοσοφική να πάνε.

 2. Βασικό μάθημα γραμματικής για Νεάντερταλ

  η συντεχνία
  της συντεχνίας
  ΩΩΩΩ συντεχνία

  Αδεται μετ’ ευλαβίας κάθε πρωί στην κοντεινερούπολη της Πνύκας:

  Ευχαριστώ ω συντεχνία
  εν αφθονία μου παρέχεις
  μέσον, λειρί και προστασία
  ευχαριστώ ω συντεχνία

 3. Αναίδεια και Έπαρση γυμνοσαλιάγκων !

  Για την «Μυστήρια κλοπή κιονόκρανου στην Αρχαία Ολυμπία» σε απόλυτα φυλασσόμενο και περιφρουρούμενο χώρο θα πούνε τίποτα (http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artId=287230&dt=08/09/2009) ;

  Θα βγάλει καμμία ανακοίνωση το Δ.Σ των Αρχαιολόγων ;

  Ή λόγω συντεχνιακής αλληλοκάλυψης θα κάνουνε την πάπια και άλλα είδη του ζωϊκού βασιλείου (την μαϊμού, τον λαγό, την στρουθοκάμηλο, το σαλιγκάρι κλπ.) ;

 4. Δείξε μου το σκύλο σου να σου πω ποιός είσαι…
  Όταν βλέπω σκυλιά σε τέτοια κατάσταση εκνευρίζομαι.

  Το Θεοχοντρο (ΔΕΝ βγαίνει ποτέ βόλτα) θηλυκό pitpull της φωτογραφίας είναι η Σιμπα, την οποία την λύνουν μόνο το βράδυ για να τους φυλάει τα αρχαιοπρεπή containers.

 5. Γαβ γαβ, διοριστηκα με δόντι Ζαχόπουλου, να ενα δόντι, κυνόδοντας!


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: