Αναρτήθηκε από: filopappou | 24 Σεπτεμβρίου, 2009

H αρχαιολόγος, ο ηλικιωμένος και τα κουφά του Φιλοπάππου

Αν δεν είναι πληρωμένη καταχώρηση, πρόκειται για χρονογράφημα. Μόνο έτσι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει κανείς το σημερινό άρθρο (24/09)της κ. Κοντράρου-Ρασσιάς στην Ελευθεροτυπία για την «ανακάλυψη» σπηλιάς στου Φιλοπάππου από την κ. Βογιατζόγλου.

28-1

Κρατείστε από το άρθρο τα παρακάτω αποσπάσματα:

 • «Η Ολγα Βογιατζόγλου, μάλιστα, μόλις ανακάλυψε και μια ανεξερεύνητη σπηλιά και τη βάφτισε «Του Κουφού»»
 • «…μια ανεξερεύνητη σπηλιά, που δεν την ανέφεραν ούτε οι περιηγητές, βρέθηκε αυτές τις μέρες στον λόφο των Μουσών, κοντά στην Πνύκα. Το ενδιαφέρον είναι ότι το εύρημα αυτό αποκαλύφθηκε με την ευκαιρία των καθαρισμών των λόφων για τη συμμετοχή της Α’ Εφορείας Αρχαιοτήτων στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς»
 • «…την αρχαιολόγο Ολγα Βογιατζόγλου, που είχε την τύχη να βρει τη «Σπηλιά του Κουφού», όπως την αποκάλεσε η ίδια, γιατί κάποιος ηλικιωμένος τής είπε ότι κάποτε εκεί κατοικούσε ένας κουφός.»
 • «Στο εσωτερικό της διαμορφώνονται δωμάτια λαξευμένα στον βράχο και στο δάπεδό της υπάρχουν έξι συλημένοι κιβωτιόσχημοι τάφοι. Το υπόσκαφο αυτό μνημείο βρέθηκε μπαζωμένο και η Ολγα Βογιατζόγλου αγωνίστηκε να το καθαρίσει σε ελάχιστο χρόνο για να το καταστήσει προσβάσιμο στο κοινό από αύριο, που αρχίζουν οι εκδηλώσεις».

Έχουμε και λέμε…

Μετά από περισσότερα από δέκα χρόνια κατά τα οποία η αρχαιολόγος κυρία Βογιατζόγλου είναι υπεύθυνη για του Φιλοπάππου, «ανακάλυψε», όχι σε κάποιο απομακρυσμένο σημείο του λόφου (αν υπάρχει τέτοιο) αλλά κοντά στην Πνύκα όπου είναι και τα κοντέινερ-γραφεία της, μια σπηλιά.

Μάλιστα αυτή ήταν τόσο καλά κρυμμένη που την «ανακάλυψε» όχι στα πλαίσια μιας οργανωμένης έρευνας, αλλά απλά καθαρίζοντας! Σύμφωνα με το άρθρό η κ. Βογιατζόγλου «είχε την τύχη» να βρει τη σπηλιά την οποία ονόμασε «Tου Kουφού» γιατί κάποιος ηλικιωμένος της είπε ότι κάποτε εκεί κατοικούσε ένας κουφός. Δηλαδή τη σπηλιά που είχε «την τύχη» να «ανακαλύψει» η κ. Βογιατζόγλου, όχι μόνο τη γνώριζε ήδη ένας τυχαίος ηλικιωμένος, αλλά ήξερε και ποιος κατοικούσε κάποτε εκεί!

cleaning

oldman

Επιπλέον, σύμφωνα με το δημοσίευμα, παρ’ ότι «μόλις ανακάλυψε μια ανεξερεύνητη σπηλιά», με αγώνα της κ. Βογιατζόγλου καθαρίστηκε «σε ελάχιστο χρόνο» για να είναι προσβάσιμη στις εκδηλώσεις! Το τελευταίο στο οποίο παραπέμπει αυτή η περιγραφή είναι σε σοβαρή επιστημονική έρευνα. Βιασύνη και αρχαιολογία είναι λέξεις που δεν μπορεί συντάσσονται με θετικό πρόσημο στην ίδια φράση.

Μερικά συμπεράσματα:

 • Από όσα γράφει το άρθρο συμπεραίνουμε ότι ενώ η κ Βογιατζόγλου θα έπρεπε μετά από τόσα χρόνια να γνωρίζει το χώρο ευθύνης της πόντο-πόντο, γνώριζε λιγότερα από έναν τυχαίο ηλικιωμένο περιπατητή. Με τη διαφορά ότι ο ηλικιωμένος δεν είχε την απαραίτητη φαντασία ή κίνητρο ή διασυνδέσεις (π.χ. με την κ. Ρασσιά) για να κάνει το θέμα βούκινο. Που να του περάσει από το μυαλό του ανθρώπου ότι η σπηλιά που έμενε ο κουφός(!) θα μπορούσε να μετατραπεί σε είδηση και να αποσπάσει δάφνες «ανακάλυψης»!
 • Όπως προκύπτει από το άρθρο είναι προς τιμήν ενός αρχαιολόγου μόλις ανακαλύψει κάτι να το καθαρίσει στα γρήγορα για να είναι έτοιμο άμεσα για το κοινό.
 • Τέλος η καθαριότητα είναι καλό πράγμα, γιατί όταν την κάνεις βρίσκεις πότε τίποτα ξεχασμένα ευρώ σε κανά συρτάρι και πότε καμία σπηλιά.

Το γελοίο του πράγματος είναι ότι ενώ το άρθρο της κυρίας Ρασσιάς προσπαθεί …αυθορμήτως να δαφνοστολίσει την κ. Βογιατζόγλου στην ουσία με αυτά που λέει την εκθέτει. Τι τους θέλανε τους ηλικιωμένους και τους κουφούς; Η προσπάθεια υπερ-προβολής αφαιρεί κάθε σοβαρότητα και μετατρέπει την είδηση σε γελοιογραφία. Το εξοργιστικό όμως για όσους γνωρίζουν τι συμβαίνει στους λόφους, είναι ότι η κ. Βογιατζόγλου είναι αυτή που θεωρεί ότι χρειάζεται περιορισμός της ελεύθερης χρήσης των λόφων από τους περιπατητές. Δηλαδή λέει ότι η δυνατότητα για παράδειγμα του ηλικιωμένου που αναφέρει το άρθρο να επισκεφθεί τον λόφο μετά τη δύση του ηλίου αποτελεί πρόβλημα, ενώ το γεγονός ότι αυτή (πάντα σύμφωνα με το άρθρο) γνώριζε μετά από τόσα χρόνια λιγότερα από τον ηλικιωμένο για τα σημεία ενδιαφέροντος του λόφου… όχι!

Μετά από όλα αυτά ήδη κάτοικος της περιοχής πρότεινε αντί να υιοθετηθεί για τη σπηλιά το όνομα «Του Κουφού» να προτιμηθεί το «Της Τυφλής». Καθώς χρειάστηκε πάνω από μία δεκαετία και μια απλή καθαριότητα για να δει η αρχαιολόγος αυτό που ένας ηλικιωμένος γνώριζε πάντα και θεωρούσε αυτονόητο.

blind-man

Υ.Γ. Στη δημοσίευση της Ελευθεροτυπίας ήρθε να προστεθεί (25/09) για το ίδιο θέμα και μία του Έθνους [Δείτε εδώ]. Προσέξτε τις διαφορές. Σε αυτή και προφανώς επειδή οι «φιλικές» προσβάσεις δεν είναι οι ίδιες, η αρθρογράφος είναι πολύ πιο προσεκτική από την κ. Ρασσια της Ελευθεροτυπίας. 1) Αναφέρει αλλά δεν δικαιολογεί το όνομα της σπηλιάς «Του Κουφού». 2) Αφήνει απ’ έξω τον «ηλικιωμένο» αλλιώς θα αναιρούσε την έννοια «ανακάλυψη». 3) Δεν λέει τα περί καθαριότητας του λόφου που οδήγησαν στην «ανακάλυψη» αποφεύγοντας το γελοίο του πράγματος. 4) Δεν μιλά για ταχύτατο καθαρισμό του σπηλαίου, αλλά για ανασκαφή που δεν έγινε ακόμα καθώς προφανώς θεωρεί πιο σοβαρή την υπόθεση από την κ. Ρασσιά που αντιθέτως επιχαίρει για καθαρισμό σε «ελάχιστο χρόνο»! Αυτές οι διαφορές δείχνουν ανάγλυφα πώς μέσω του τύπου και «γνωριμιών» κατασκευάζονται μαγικές εικόνες και σπρώχνονται καριέρες. Πώς δύο διαφορετικές αρθρογράφοι μπορούν να κάνουν την ίδια είδηση γελοία στην πρώτη περίπτωση και μια αξιοπρεπή είδηση στην δεύτερη.


Responses

 1. Απιστευτο, παιδια, τοσα γελια ειχα καιρο να κανω. Τι πως; εμπρος;

 2. Τα εγκαίνια πότε θα γίνουν ;

  Τελικά δεν κατάλαβα : θα καλεστεί τιμητικώς η συμπαθής κοινωνική ομάδα των «κουφών», των «τυφλών» ή των εντελώς ανικάνων και ηλιθίων ;

  Συγγνώμη, τι είπατε ; Δεν υπάρχει τέτοια κοινωνική ομάδα ;
  Έχετε δίκιο, λάθος έκανα …

  Εννοούσα τον Σύλλογο των Ελλήνων Αρχαιολόγων …

  Του επιστημονικού εκείνου Συλλόγου της χώρας που επιβεβαίωνε την ύπαρξη των αδιατάρακτων λεπτών επιστρώσεων κουταμάρων, ουπς συγγνώμη, επιχώσεων ήθελα να πω …

  Άντε και καλά κρασιά …

 3. Nομίζω το σημαντικότερο από το άρθρο είναι ότι τη σπηλιά «δεν την ανέφεραν ούτε οι περιηγητές»! Δηλαδή δια μέσου των αιώνων οι μόνοι που γνώριζαν για τη σπηλιά ήταν: Ένας κουφός, ένας ηλικιωμένος και μία αρχαιολόγος. Μας λείπει και ένας Πόντιος για να έχουμε έτοιμο ανέκδοτο.

 4. Είμαι ο Κουφός.
  Την επόμενη των εκλογών επιστρέφω από το χωριό μου όπου είχα πάει διακοπές και παραμένω για να ψηφίσω.
  Κανονίστε, να επιστρέψω και να βρω το σπίτι μου πειραγμένο,
  Θα σας πάω μέσα για βανδαλισμό !
  Δεν αστειεύομαι.

 5. Μα δεν βλέπετε ότι η όλη υπόθεση είναι στημένη; Έχουν συνεννοηθεί ο ηλικιωμένος, ο κουφός, η αρχαιολόγος και η αρθρογράφος, για να βγει ο κουφός μετά και να πει ότι η σπηλιά του ανήκει. Πρόκειται για κλασικές τακτικές καταπατητών.

 6. Εγώ είμαι με τον Κουφό … όχι με την Τυφλή …

  Αααα επίσης και με τον Πόντιο …

 7. Εγώ πρόσφατα ανακάλυψα στου Φιλοπάππου κάτι κοντέινερ. Δεν τα ανέφεραν ούτε οι περιηγητές! Ένας ηλικιωμένος μου είπε ότι εκεί έμενε μια τυφλή αρχαιολόγος. Έχει κανείς το τηλέφωνο της κυρίας Κοντράρου-Ρασσιάς να μου φτιάξει και εμένα ένα αρθράκι; Γιατί τώρα που αλλάζει η κυβέρνηση καλό είναι να έχω να δείξω έργο μπας και με κρατήσουν.

 8. Ζηλεύετε ρε γι’ αυτό τα λέτε όλα αυτά. Ζηλεύετε την αληθινή φιλία.
  Γιατί τι άλλο είναι αν όχι φιλιά χωρίς όρια όταν η κυρία Ρασσιά είναι διατεθειμένη να γράψει δημόσια, με την υπογραφή της και να διαβάσουν χιλιάδες άνθρωποι τέτοιες και τόσες κουταμάρες, μόνο και μόνο για να βοηθήσει την φίλη της την αρχαιολόγο στην καριέρα της;
  Μακάρι να είχαμε όλοι φίλους που να ήταν έτοιμοι να γίνουν ρόμπες για πάρτη μας.

 9. Τα μούσκεψε η κα Κοντράρου-Ρασιά. Γράφει:

  «Δεν τις κάνουν τίποτα πειραγμένοι τύποι, που αρέσκονται στα σύγχρονα μάγια. …Η Ολγα Βογιατζόγλου, μάλιστα, μόλις ανακάλυψε και μια ανεξερεύνητη σπηλιά και τη βάφτισε «Του Κουφού»»

  Κα Βογιατζόγλου, μας έχετε τρελλάνει. Εσείς μια αυστηρή αρχαιολόγος μας ξεναγείτε στα σύγχρονα μαγικούρια που κάνουν οι πειραγμένοι κάτοικοι της περιοχής…Τί να υποθέσουμε? Ότι άλλαξε ο αγέρας εκεί ψηλά στο Υπουργείο? Ότι σας αρέσουν τα μαγικούρια? Ότι τα θαλάσσωσε η φιλενάδα σας κα Κοντράρου-Ρασιά?

 10. Αύριο στην ξενάγηση δέχεστε κουτσούς?

 11. Κουτσοί, κουφοί, τυφλοί όλοι ευπρόσδεκτοι στην ξενάγηση. Μόνο ηλικιωμένους δεν δεχόμαστε γιατί μπορεί να μας κάνουν ρόμπα με αυτά που ξέρουν.
  Στην ξενάγηση θα παραστεί επίσης ο γνωστός μάγος Γιούρι Γκέλερ. Ψάχνει για τον αντικαταστάτη του και έμαθε ότι στον λόφο γίνονται κάτι μαγικά. Βγάζουν σπηλιές από καπέλα, ενώ σκουπίζουν!

 12. Η Ρασσιά παραποίησε την είδηση.
  Δεν πρόκειται για την σπηλιά του κουφού αλλά του kung fu. To είπε ένας ηλικιωμένος βουδιστής καλόγερος στην κυρία Βογιατζόγλου την ώρα που αυτή καθάριζε τον λόφο κάτω από τον καυτό ήλιο… που την είχε βαρέσει και λιγάκι. Ο ήλιος όχι ο καλόγερος.

 13. Αυτό που δεν κατάλαβα είναι γιατί βάλανε τον Μπιμπίλα τον ηθοποιό να διαβάζει παραμύθια στα παιδιά στην πρώτη ξενάγηση. Νομίζω ότι πιο κατάλληλη για την περίπτωση θα ήταν η κυρία Κοντράρου-Ρασσιά της Ελευθεροτυπίας. Σίγουρα αφού γράφει τόσο διασκεδαστικά παραμύθια θα μπορεί και να τα διαβάζει καλά.

 14. Εγώ μια απορία την έχω. Τόσους αιώνες, τόσοι περιηγητές περάσανε από του Φιλοπάππου, όταν μάλιστα αυτός δεν είχε όχι δέντρο αλλά ούτε θάμνο. Πως είναι δυνατόν να μην είδαν την σπηλιά. Και αυτός ο κουφός τι διάολο βιονική όραση είχε που την είδε και την έκανε και σπίτι του. Τελικά νομίζω ότι για του Φιλοπάππου δύο είναι τα κορυφαία πρόσωπα της ιστορίας. Ο κουφός και η κ. Βογιατζόγλου. Όλοι οι άλλοι ούτε μια σπηλιά δεν ήταν άξιοι να βρουν.

 15. Τώρα την είδαν δεν την είδαν οι περιηγητές την σπηλιά, πρέπει να το τσεκάρει κανείς πριν αγοράσει τα της κας Βογιατζόγλου. Όπως πρέπει να τσεκάρει πόσο σπουδαία είναι η σπηλιά. Αλλά, σίγουρα σε ένα σημείο μας δουλεύει η κα Βογιατζόγλου. Η σπηλιά ήταν φραγμένη με κάγκελα, αυτά τα κάγκελα που έβαζε η αρχαιολογική υπηρεσία μια φορά και έναν καιρό. Άρα ήταν καταγεγραμμένη από την υπηρεσία της κας Βογιατζόγλου πριν την ανακαλύψει εκ νέου η μικρή εξερευνήτρια της Α’ ΕΠΚΑ. Εξ άλλου, ότι έμενε εκεί ένας κουφός το έμαθε η μικρή εξερευνήτρια της ιστορίας μας από έναν ηλικιωμένο κύριο κατά την διάρκεια μιας ξενάγησης–τουλάχιστον έτσι είπε η ίδια δημόσια.

  Δηλαδή….πού το πάει ο ποιητής?

 16. Πράγματι. Διπλα ακριβώς στη σπηλιά, μαζί με τα μπάζα που έβγαλαν από μέσα (ναι, μπάζα είναι !), υπάρχουν ακόμα ριγμένα και τα κάγκελα που την έφραζαν.

 17. Κύριοι σοβαρευθείτε. Λαμβάνω την τιμή να σας ανακοινώσω, προχτές την Δευτέρα ανακάλυψα μια νέα ήπειρο! Βρίσκεται ανάμεσα στον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό, είναι τεράστια, φαίνεται – απο φωτογραφίες που είδα – να κατοικείται και θα ήθελα να την ονομάσω εγώ. Θα την λέμε Ολγακή (Olgaca). Ευχαριστώ.

 18. Repackaging αρχαιοτήτων

  Λοπόν πήγα κ το έιδα. Τάφος είναι όχι σπηλιά. Δεν είναι και ότι πιό σπάνιο: εχει κανα δυο τέτοιους γύρω-τριγύρω φιλοπάππου. Ήτανε μισοχωμένος (φαίνεται το σημάδι του χώματος στην φωτό) και του βγάλανε τα χώματα.

  Κοιτάξτε, είναι δουλειά τους να συντηρουνε τα αρχαια – αν τα ‘χει μισοσκεπάσει το χώμα απο την ανασκαφή και μετά σημαίνει οτι δεν κανουνε την δουλεια τους καλά. Αυτο ειναι απορίας αξιο πως τους «ξέφυγε» ο τάφος αυτός 150 μέτρα απο την παράγκα. Καλά τι κάνουνε ολη μέρα – οολη μέερα μέσα στην παράγκα. Ε ρε που πάνε τα λεφτά μας.

  Εκτος αν τα αφήνουνε τα αρχαιάκια να τα σκεπάζει το χώμα επίτηδες για να τα ξανα-ανακαλύπτουνε και να το παίζουνε χρήσιμοι στους προισταμένους τους. Ξέρετε πως ειναι στο δημόσιο.

  Πάντως η όλη φάση ειναι repackaging. Αυτό που οι δισκογραφικές εταιρίες ξαναβγάζουνε για καινούργιο ένα αλμπουμ που δεν πουλάει αλλάζοντάς του λίγο τη μούρη.

  Κάτι ακόμα: Τις θαυμάσιες σιδεριές του προηγούμενου αιώνα που είναι σφυρηλατημένες στο χέρι θα τις φάει ο εργολάβος; Γιατί τις εχουνε ψιλοκρύψει πιο πέρα σαν να θέλει να τις καβατζάρει.
  Πάντως ο τάφος ειναι ψευτοκλεισμένος με πλέγμα απο μπετόβεργες σκουριασμένο. Ευτυχώς που ειναι φθινόπωρο και δεν βρέχει, το μάρμαρο δεν κινδυνεύει να λεκιάσει.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: