Αναρτήθηκε από: filopappou | 7 Οκτωβρίου, 2009

Αναζητώντας τις κακές αδελφάδες στου Φιλοπάππου

Το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου παρακολουθήσαμε ξενάγηση στους λόφους Φιλοπάππου με θέμα «Μάγοι, ξόρκια και φυλακτά. Η μαγεία στον αρχαίο και χριστιανικό κόσμο» που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς». Οπωσδήποτε μια θετική πρωτοβουλία. Την ξενάγηση έκανε η αρχαιολόγος κ. Όλγα Βογιατζόγλου γνωστή στους ενεργούς πολίτες της περιοχής μας από την εμμονή της για περίφραξη και επιβολή ωραρίου λειτουργίας στους λόφους καθώς και από την ανοχή της στις καταπατήσεις του Διονύσου και την είσοδο τροχοφόρων στα λιθόστρωτα του Πικιώνη. Ο κόσμος ήταν κυρίως δάσκαλοι και συμμετείχαν μετά από κάλεσμα του Γραφείου Πολιτιστικών Θεμάτων της Α΄ Δ/νσης Πωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνών. Το κουφό του πράγματος είναι ότι δινόταν στους δασκάλους βεβαίωση συμμετοχής!

Η ξενάγηση είχε αρκετές ενδιαφέρουσες αποστροφές και ειδικά την παρουσίαση αναφορών των -ανα τους αιώνες- περιηγητών που έγραψαν για του Φιλοπάππου και τις δοξασίες της περιοχής. Το δυστύχημα όμως ήταν ότι παρ’ ότι η ξενάγηση διήρκεσε πολύ ώρα τα σημεία του λόφου από τα οποία πέρασε και στάθηκε ήταν ελάχιστα και κυρίως αρχαιολογικού και όχι «μεταφυσικού» ενδιαφέροντος όπως ήταν και το θέμα. Χαρακτηριστικά, ενώ μεγάλο μέρος αφορούσε τα βράχια της Αγίας Μαρίνας ή κάποιες σπηλιές που βρίσκονται στο Αστεροσκοπείο, δεν περάσαμε καθόλου από αυτά τα σημεία. Προφανώς γιατί και τα δύο είναι περιφραγμένα και πάντα κλειστά για το κοινό! Το μόνο σημείο από το οποίο περάσαμε και είναι στην ουσία σχετικά άγνωστο ήταν η σπηλιά «Του Κουφού» ή κατά μια άλλη εκδοχή «Της Τυφλής». Εκεί είχαμε τη δυνατότητα να διαπιστώσουμε πόσο κατευθυνόμενο ήταν το δημοσίευμα της κ. Ρασσιά στην Ελευθεροτυπία για τη δήθεν «μόλις ανακαλυφθείσα» αυτή σπηλιά. Γράψαμε σχετικά σε προηγούμενη ανάρτηση μας.

Έξω από τη σπηλιά "Της Τυφλής"Ο κόσμος έξω από τη σπηλιά που …»μόλις ανακαλύφθηκε»!

Αποδείχτηκε ότι η σπηλιά αυτή ήταν κατά ένα μέρος εμφανής πριν την …»ανακαλύψει» η κυρία Βογιατζόγλου και μάλιστα ήταν καταγεγραμμένη και περιφραγμένη από την υπηρεσία της κ. Βογιατζόγλου, δηλαδή την αρχαιολογική! Είχε καλυφθεί κατά ένα μέρος από χώματα, πιθανά κατά τη διαμόρφωση τη δεκαετία του 50 μονοπατιού που οδηγεί στο θέατρο της Δώρα Στράτου. Η ίδια η κυρία Βογιατζόγλου μας είπε ότι σε παλιότερη ξενάγηση ένας ηλικιωμένος της είπε ότι εκεί έμενε ένας κουφός. Συνεπώς και η ίδια η αρχαιολόγος γνώριζε εδώ και πολύ καιρό την ύπαρξη της σπηλιάς. Τώρα το γιατί και πως καταλήξαμε να γράφει η εφημερίδα περί «νέας ανακάλυψης» και να δαφνοστολίζει την κ. Βογιατζόγλου …άγνωστο! Ή μήπως όχι;

Η σπηλιά "Της Τυφλής"Με την καφέ επιφάνεια φαίνονται (όπως είπε η κυρία Βογιατζόγλου) τα όρια του χώματος που σκέπαζαν την σπηλιά. Και μόνο από αυτό είναι φανερό ότι η μία είσοδος ήταν εμφανής. Σε όλους εκτός από τους υπεύθυνους αρχαιολόγους του λόφου!

Το συμπέρασμα από την περιήγηση αυτή, κατά την άποψη μας, ακυρώνει ακριβώς αυτό που επιδιώκει η κ. Βογιατζόγλου και οι γραφειοκράτες του Υπουργείου Πολιτισμού για τους λόφους. Οι αναφορές σε παραδόσεις, δοξασίες και αναθήματα που φτάνουν ακόμα και στις μέρες μας (η κ. Βογιατζόγλου το είπε) αποδεικνύει ότι στο λόφο αυτόν συνεχίζει να γράφεται ιστορία ανθρώπων, κοινωνιών και παραδόσεων. Και αυτό ακριβώς είναι που λέμε οι κάτοικοι που υπερασπιζόμαστε έναν ανοιχτό Φιλοπάππου. Ότι δηλαδή οι λόφοι μας είναι ζωντανό κομμάτι της ζωής της πόλης και των κατοίκων και δεν πρέπει να μετατραπεί σε κλειστό αποστειρωμένο μουσειακό χώρο. Κανείς και καμία δεν δικαιούται να παγώσει την ιστορία σε ένα χώρο που σημαδεύει τους ανθρώπους και σημαδεύεται από αυτούς από τότε που γνωρίζουμε την ιστορία του.

Οι τρεις κακές αδελφάδες στις οποίες αναφέρθηκε η κ. Βογιατζόγλου, η Πανώλη, ή Χολέρα και Ευλογιά, δε γνωρίζουμε αν έζησαν κάποτε στις σπηλιές των λόφων, ή μόνο στη φαντασία των ανθρώπων. Όμως στη μοντέρνα εκδοχή και ποιητική αδεία, μάλλον υπάρχουν ακόμα αδελφάδες στο λόφο που επιδιώκουν με άλλους τρόπους να ερημώσουν το χώρο από τους ανθρώπους του. Με σύγχρονες ασθένειες χειρότερες από τις παλιές. Τη λατρεία του εμπορεύματος και της καριέρας, που ποδοπάτα τις ανθρώπινες ανάγκες και το περιβάλλον. Μάταια όμως! Θα το βεβαιώσει και ο αρχαιολόγος του μέλλοντος.

03Τα κάγκελα με τα οποία ήταν περιφραγμένη από την αρχαιολογική υπηρεσία «άγνωστη» σπηλιά.

Υ.Γ. Κατεβάστε σε PDF, το φυλλάδιο «Το μεγαλύτερο κέντρο των ξωτικών» που διανεμήθηκε πριν την περιήγηση. Σας το προσφέρουν ηλεκτρονικά οι κάτοικοι καθώς το Υπουργείο Πολιτισμού αποκλείεται να το κάνει. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και το οικονομικό της εκτύπωσης δε καλύφθηκε από το Υπουργείο αλλά από την «Ένωση Φίλων Ακροπόλεως». Φυλάνε βλέπεις τα χρήματα για περιφράξεις…

witch


Responses

 1. Καλά τώρα…
  Η Βογιατζόγλου «ανακάλυψε» μια σπηλιά μερικές μέρες πριν την σχετική ξενάγηση.
  Αν αύριο γίνει μια άλλη ξενάγηση με θέμα ρωμαϊκά μνημεία στους Δυτικούς Λόφους, πιθανά να ανακαλύψει κάνα μνημείο του Αντίοχου του Φιλόπαππου.

 2. Η κα Βογιατζόγλου είπε ένα σωρό θαυμάσια πράγματα σε αυτήν την περιήγηση που συνδυαζόμενα με την μοναδική ανακάλυψη της σπηλιάς του κουφού γράφουν γλαφυρά σε ευγενικά παλ χρώματα το πορτραίτο της εν τω Λόφω αρχαιολογικής υπηρεσίας.

  Είπε λοιπόν για εκείνον τον Ινδό υψηλό επισκέπτη που ζήτησε να πάει στις «φυλακές του Σωκράτη» και όχι στην Ακρόπολη και τον ξενάγησε η κα Βογιατζόγλου. Ο Ινδός υψηλός επισκέπτης μπήκε στις «φυλακές» και είχε κάποια εμπειρία τύπου «κόλπα ζόρικα που κάνουν στις Ινδίες» ή A Passage to India και, αν θέλετε το πιστεύετε εσείς αλλά εγώ το έζησα είπε η κα Βογιατζόγλου προφανώς δηλώνοντας ευρύτητα πνεύματος και καρδίας.

  Είχε, όμως, προηγηθεί κάτι ακόμη καλλίτερο. Μπροστα στην σπηλιά του κουφού (μα γιατί μούρχεται συνέχεια αυτό «στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα»???) λέει η κα Βογιατζόγλου στο πλήθος (άλλο που μούρχεται συνέχεια, αυτό του Σαββόπουλου για τους πολιτικούς της μεταπολίτευσης και δώθε «το λόγο τους αντανακλά σαν κάτοπτρο το πλήθος και όπως άλλαζα βρακί (δις) μου βγήκε αυτός ο στίχος) — αϊντα, πάμε λοιπόν, λέει η κα Βογιατζόγλου στο πλήθος: «Εμείς (η Α’ ΕΠΚΑ, δηλαδή) θέλουμε τους λόφους φιλικούς στους επισκέπτες».

  Πόσο μπορεί κανείς να μην ντρέπεται για όσα λέει δημοσίως? Φιλικούς στους επισκέπτες κα Βογιατζόγλου και
  1— καλείτε δύο διμοιρίες ΜΑΤ γιατί ένα γυμνάσιο χορεύει ελληνικούς χορούς στο νταμάρι μαζί με τους γονείς του Κυριακή μεσημέρι και μετά δηλώνετε με αυταρέσκεια στους κατοίκους που διαμαρτύρονται για την απαράδεκτη βία «όπου και να πηγαίνετε θα βρίσκετε μπροστά σας την αστυνομία»
  2— δηλώνετε στις εφημερίδες ότι τα ποδήλατα σας ενοχλούν στους λόφους
  3— εσείς καθημερινά μπαίνετε στους λόφους με το αυτοκίνητό σας, εσείς που θάπρεπε να δίνετε το παράδειγμα της αγάπης για το περιβάλλον, τον αρχαιολογικό χώρο και το μνημειακό έργο του Πικιώνη — (το τί ωραία γράφετε για τον Πικιώνη σε άλλο μας αφιέρωμα)
  4—στέλνετε στον εισαγγελέα δενδροφυτευτές
  5—έχετε γεμίσει τον τόπο με αδρανή (οδεύσεις Κοίλης, οδεύσεις λόφου Νυμφών, μεγάλο λατομείο)
  6—έχετε ρίξει όση άσφαλτο μπορούσατε (Πνύκα)
  7—έχετε κτίσει όσες αηδιαστικές παράγκες μπορούσατε στην καρδιά του αρχαιολογικού χώρου, φάτσα φόρα, μέσα στο μνημειακό πράσινο του Πικιώνη (κοντέινερς Πνύκα)
  8—έχετε εμποδίσει τον Δήμο Αθηναίων να κάνει και τα ελάχιστα που προτίθεται για τον λόφο
  9—θέλετε να σταματήσετε την λειτουργία του Άη Δημήτρη Λουμπαρδιάρη
  10–αφήσατε τον Διόνυσο να γίνει μαμούθ σε βάρος του αρχαιολογικού χώρου
  11–ταχταρίζατε την κα Κανέλλου και την καταπάτησή της, τις όμορφες πλαστικές μοκετούλες πάνω από το Διατείχισμα, για δέκα τουλάχιστον χρόνια μέχρι που την διώξανε οι κάτοικοι και όχι εσείς που πληρωνόσαστε για αυτήν ακριβώς την δουλειά από τη φορολογία του πολίτη
  12–πάτε και ερχόσαστε στο ΚΑΣ λέγοντας ότι οι λόφοι πρέπει να κλείσουν (με σποντούλες στον κο Ζαχόπουλο, δια στόματος κας Λαζαρίδη, ότι σαν έρθει ο καιρός θα βάλουμε και εισιτήριο)?

  Σαν την ανθρωπιστική παρέμβαση των Αμερικανών στο Ιράκ και την Γιουγκοσλαβία μοιάζει αυτό το «φιλικοί λόφοι» που εκστομίσατε. Θεός φυλάξοι, Ινδός ή όποιος άλλος.

 3. Ερώτηση ενός άσχετου.
  Η κυρία Βογιατζόγλου που «ανακάλυψε» τη σπηλιά, όπως λέει το άρθρο του Έθνους δεν πρόλαβε να κάνει και έρευνα-ανασκαφή σε αυτήν.
  Μήπως λέω εγώ, αφού τη σπηλιά τελικά γνώριζε και είχε περιφράξει η αρχαιολογική υπηρεσία, είχε κάνει ήδη και την απαραίτητη έρευνά;

  Το λέω για να μην χάνει η κ. Βογιατζόγλου το χρόνο της. Τον έχασε που τον έχασε ξανά ανακαλύπτοντας τη σπηλιά. Να τον ξανά χάσει ξανά ανασκάπτοντας την…;
  Ας κάνει πρώτα τον κόπο να ψάξει τα κιτάπια της υπηρεσίας της πριν ξανά ανακαλύψει την Αμερική. Γιατί αν το είχε κάνει ίσως να γνώριζε και τη σπηλιά πριν την «ανακαλύψει».

 4. Θα τρίζουν τα κόκκαλα του Μανώλη Ανδρόνικου με κάτι
  Αρχαιολόγους Γραφείου που υπάρχουνε.

 5. και τι έχετε να πείτε για το νέο άρθρο-ξεσκόνισμα της κας Ρασσιά για τον διευθυντή του Βυζαντινού Μουσείου;
  http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=91506


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: