Αναρτήθηκε από: filopappou | 18 Οκτωβρίου, 2009

Ψήφισμα της Λαϊκής Συνέλευσης για τους Λόφους Φιλοπάππου 18/10/09

Tην ηλιόλουστη Κυριακή 18 Οκτώβρη πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η λαϊκή συνέλευση και δράση κατοίκων στου Φιλοπάππου. Aκολουθεί το ψήφισμα που εγκρίθηκε.

Ψήφισμα της Λαϊκής Συνέλευσης για τους Λόφους Φιλοπάππου
18 Οκτωβρίου 2009

Καταδικάζουμε τις μεθοδεύσεις της εφορείας Ακροπόλεως (Α’ ΕΠΚΑ) να ποινικοποιήσει τον αγώνα της γειτονιάς μας για έναν ανοιχτό και πράσινο Φιλοπάππου. Με δύο μηνυτήριες αναφορές και διώξεις εις βάρος κατοίκων, τους κατηγορεί ως ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς για καταστροφές στον αρχαιολογικό χώρο και δεντροφυτεύσεις.

Η πραγματικότητα είναι ότι:

 1. Ηθικός αυτουργός των δεντροφυτεύσεων είναι η εγκληματική αδιαφορία και εγκατάλειψη της βλάστησης του Φιλοπάππου από την Α’ ΕΠΚΑ και το Δήμο Αθηναίων και όχι οι πολίτες που δεν έμειναν θεατές σε αυτό το έγκλημα.
 2. Ηθικός αυτουργός της πτώσης περιφράξεων, είναι η απαράδεκτη προσπάθεια του Υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠΠΟ) από το 2002 να στερήσει από τους κατοίκους της πόλης μας έναν από τους ελάχιστους χώρους πρασίνου και αναψυχής που διαθέτουν.

Δηλώνουμε ότι είμαστε ανυποχώρητα αντίθετοι και αντίθετες όχι μόνο σε συνολική περίφραξη του λόφου, αλλά και σε ξεχωριστή περίφραξη της Πνύκας. Θέλουμε ενοποίηση και όχι σαλαμοποίηση των αρχαιολογικών χώρων.

Θεωρούμε αδιανόητο και μικρόψυχο ότι η Eφορεία Ακροπόλεως και το ΥΠΠΟ χρησιμοποιούν ως οχύρωση την πολιτιστική κληρονομιά του λόφου μας για να διεξάγουν έναν πόλεμο ενάντια στους πολίτες με στόχο να τους μετατρέψουν σε πελάτες με ωράριο και εισιτήριο. Οι μεθοδεύσεις αυτές δεν έχουν καμία σχέση με προστασία και ανάδειξη μνημείων αλλά με εμπορευματοποίηση και καριερισμό.

Μόνη οδός, είναι η αρμονική συνύπαρξη των αρχαίων κατάλοιπων, του έργου Πικιώνη, του φυσικού περιβάλλοντος και των ανθρώπων. Οι προκρούστειες λογικές της Α’ ΕΠΚΑ οδηγούν σε φαινόμενα τύπου Αγίας Μαρίνας, Ολυμπιείου (πάρκο κοίτης Ιλισού) και της βορειοδυτικής πλευράς-κλιτύς της Ακρόπολης όπου η ασύμμετρη πολιτική προστασίας έχει οδηγήσει στο οριστικό σφράγισμα και ερήμωση των χώρων. Τέτοιες λογικές κάνουν ακόμα πιο εχθρική την ήδη αβίωτη πόλη μας. Το νομικό πλαίσιο είναι απολύτως επαρκές για την προστασία των μνημείων, εφόσον το ΥΠΠΟ ξοδέψει τα απαραίτητα κονδύλια για την συντήρηση και την προστασία τους με μόνιμο προσωπικό, σε αντίθεση με την υφιστάμενη κατασπατάληση δημοσίου χρήματος για κάγκελα και κοντέινερς.

Καλούμε την Εφορεία Ακροπόλεως και το ΥΠΠΟ :

 • Να άρουν την Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 154, 22/04/08) με την οποία υποβαθμίζονται οι όροι χρήσης και πρόσβασης των Λόφων εις βάρος της ενότητας φυσικού, πολιτιστικού και ανθρώπινου περιβάλλοντος.
 • Να πάψουν να εθελοτυφλούν και να παρανομούν και να εφαρμόσουν αυτή τη στιγμή τον αρχαιολογικό νόμο για τις καταπατήσεις του εστιατορίου του «Διονύσου» και την προκλητική παράνομη είσοδο αυτοκινήτων στο λόφο και πάνω στα κηρυγμένα μνημεία, λιθόστρωτα του Πικιώνη.
 • Να απομακρύνουν, επιτέλους, μετά από μία δεκαετία την παραγκούπολη των κοντέινερ της Α’ ΕΠΚΑ που προσβάλει την Πνύκα και το μνημειακό έργο Πικιώνη
 • Να συντηρηθεί το αναπαυτήριο του Πικιώνη που κινδυνεύει και να επαναλειτουργήσει ως λιτό καφενείο, χωρίς προσθήκες.

Απαιτούμε από το Δήμο Αθηναίων :

 • Να αναγνωρίσει άμεσα την κυριότητά του επί των 13ων στρεμμάτων στην περιοχή του «Διονύσου» και να την περιλάβει στα περιουσιακά του στοιχεία.
 • Να παρέμβει στο λόφο με φυτεύσεις και γεωπονική φροντίδα της βλάστησης.
 • Να αποκαταστήσει, επιτέλους, το κατεστραμμένο σύστημα ποτίσματος.
 • Να σταματήσει τους αλόγιστους και αντιεπιστημονικούς καθαρισμούς της χαμηλής βλάστησης.
 • Να κατασκευάσει νέα ήπια αντιδιαβρωτικά έργα και να συντηρήσει τα παλιότερα, καθώς και τις ήδη (σχεδόν) διαλυμένες πια διαμορφώσεις της δεκαετίας του 80. (ξύλινα σκαλοπάτια, μονοπάτια, γεφυράκια, τραπέζια πικ-νικ κ.α.).
 • Να διασφαλίσει την επαρκή και συστηματική καθαριότητα των Λόφων.
 • Να γίνει επιτέλους συνολική κυκλοφοριακή μελέτη που θα απαλλάξει τις γειτονιές μας από την καθημερινή εισβολή των πούλμαν.

Η γειτονιά μας ήταν είναι και θα είναι πάντα εδώ!

Φιλοπάππου by night


Responses

 1. Για πρώτη φορά μετά από χρόνια εθεάθηκαν οι φύλακες του Φιλοπάππου να περιπολούν στον Λόφο όλη νύχτα. Κανονικά τρώνε ντελίβερι στα κοντέινερς — μέσα στην πολιτιστική μας παράδοση βουτηγμένοι— και σκαν μύτη για μια βολτούλα ίσαμε το Μνημείο και πίσω.

  Με αυτήν την κατάσταση δεν θάχαν και χρόνο για να επεξεργαστούν την αναφορά τους για την Λαϊκή Συνέλευση. Πάει, ατεκμηρίωτη θα μείνει αυτή η Συνέλευση και είναι κρίμα.

 2. O λόφος – αθροιστικά & με την Ακρόπολη, Αγορά κ.λπ – είναι πολύ σημαντικό οικοσύστημα & χρίζει σωστής διαχείρισης & προστασίας. Υπάρχουν ακόμη & αρπακτικά – δείτε & 2 post πριν το Ξεφτέρι – & αυτό ενισχύει την επιχειρηματολογία για μια σωστή διαχείριση.
  Να προσθέσω ότι είναι σημαντικό για την ορνιθοπανίδα του λόφου, οι όποιες δενδροφυτέυσεις να μην περιλαμβάνουν ξενικά είδη & επίσης όπως πολύ σωστά παρατηρήσατε να διατηρείται η χαμηλή βλάστηση που μπορεί να προσφέρει ενδιαίτημα για πολλά είδη (όλα τα είδη των τσιροβάκων, Τρυποφράκτες, Κοκκινολαίμηδες κ.ά).
  Επίσης κάποια στιγμή θα πρέπει να σταματήσει να κυκλοφορεί μέσα στο λόφο οτιδήποτε μηχανοκίνητο (μέχρι & trial μηχανές έχω δει όπως έχω πει & παλιότερα).


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: