Αναρτήθηκε από: filopappou | 19 Οκτωβρίου, 2009

Από τη λαϊκή συνέλευση στου Φιλοπάππου την Κυριακή 18 Οκτώβρη 2009

Κυριακή 18 Οκτώβρη και δεν θα μπορούσε να μας φερθεί καλύτερα ο καιρός. Μετά από τρεις μέρες διαρκών βροχών, ο λαμπρός ήλιος και το καθαρό περιβάλλον συνέβαλαν τα μέγιστα σε μια πετυχημένη και ευχάριστη συνέλευση κατοίκων στο λόφο μας. Οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στην αρχή των λιθόστρωτων του Πικιώνη έτσι που με την παρουσία τους πέτυχαν να εμποδίσουν την είσοδο αυτοκινήτων στο λόφο. Όσο κράτησε η συνέλευση ούτε ένα δεν πέρασε. Αρκετή ώρα αφού έφυγαν οι κάτοικοι, μπήκε το πρώτο, δυστυχώς ανενόχλητο από τους φύλακες της Α’ ΕΠΚΑ .

NoCarsΟ λόφος χωρίς αυτοκίνητα! Επιτυχία της συνέλευσης «άμα τη εμφανίσει»!

Η συμμετοχή του κόσμου ήταν πολύ καλή. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Τις μέρες πριν την συνέλευση, είχε γίνει εκτεταμένη αφισοκόλληση στις γειτονιές μας. Μπήκαν περισσότερα από 2000 αφισάκια (ποτέ με κόλλα, πάντα με χαρτοταινία) και είναι χαρακτηριστικό της αποδοχής που έχει ο αγώνας μας ότι αφισάκια που κολλιούνται με ταινία στην είσοδο πολυκατοικιών παραμένουν στη θέση τους για ημέρες. Κανείς δεν τα κατεβάζει.

To μπλουζάκιΣτην ίδια τη συνέλευση συμμετείχαν αρκετοί γείτονες και γειτόνισσες που δεν είχαν ξανά έρθει και γνωρίσαμε και μερικούς που μόλις μετακόμισαν στις περιοχές μας. Στα πηγαδάκια πριν έγινε πολύ συζήτηση και πολύς κόσμος ενημερώθηκε για τα διάφορα ζητήματα του λόφου και της περιοχής μας. Η συντονιστική είχε τυπώσει και μερικά μπλουζάκια τα οποία προσφέρθηκαν για οικονομική ενίσχυση και δεν ήταν επίσης λίγοι αυτοί και αυτές που έδωσαν mail και τηλέφωνα για να παραμείνουμε σε διαρκή επαφή.

synelefsiΛίγο πριν ξεκινήσουμε τη συνέλευση. Το πανό γράφει: «Για έναν ελεύθερο και πράσινο Φιλοπάππου, για μια ανθρώπινη πόλη.

Τα βασικά θέματα της συνέλευσης που αναλύθηκαν ήταν αυτά που ήδη έχουμε αναφέρει στο κάλεσμα. Οι διώξεις κατά κατοίκων, τα σχέδια περίφραξης και πιθανά εισιτηρίου στην Πνύκα, καθώς και η άσχημη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η βλάστηση του λόφου μας, λόγο της αδιαφορίας της αρχαιολογικής υπηρεσίας (Α’ ΕΠΚΑ) και του Δήμου. Στη συζήτηση που ακολούθησε θίχτηκαν και μια σειρά άλλα ζητήματα. Υπήρξε ένα κοινό πνεύμα ότι οι κάτοικοι πρέπει να είμαστε σε επαφή ώστε, σε περίπτωση που προχωρήσουν οι διώξεις ή γίνει προσπάθεια περίφραξης της Πνύκας, να υπάρξει άμεση απάντηση. Επίσης συμφωνήσαμε ότι στη διάρκεια του χειμώνα θα συνεχίσουμε να φροντίζουμε και να ενισχύουμε τα φυτά που είδη έχουν φυτέψει κάτοικοι στο λόφο. Στο τέλος της συνέλευσης εγκρίθηκε ψήφισμα το οποίο και δημοσιεύουμε παρακάτω. [Το ψήφισμα]

Στη συνέλευση βρέθηκαν και κάποιοι φίλοι και φίλες από γειτονικές επιτροπές. Από το σύλλογο Μ. Αλέξανδρος (Κεραμεικού, Γκάζι, Ρουφ), από την Επιτροπή Πολιτών για τη Διάσωση του Ελαιώνα, από το Παναττικό Δίκτυο Κνημάτων Πόλης και Ενεργών Πολιτών κ.α.

Μετά τη συνέλευση ακολούθησε και μια δράση με συμβολισμό αλλά και ουσία, την οποία περιγράφουμε παρακάτω σε ξεχωριστή δημοσίευση, καθώς έχει και …ουρά στο χρόνο. Μετά τη συνέλευση και τη δράση ο κόσμος μαζεύτηκε τελικά στο κλειστό καφενείο, το αναπαυτήριο του Πικιώνη, όπου και ακολούθησε τσιμπούσι ρεφενέ, οινοποσία και πολύ κουβεντούλα. Φυσικά την αποχώρηση του κόσμου συνόδευσε αυστηρή καθαριότητα του χώρου.

kosmosΑμέσως μετά τη συνέλευση στου Πικιώνη

faiΤσιμπούσι ρεφενέ…

cleanΑκολούθησε αυστηρή καθαριότητα του χώρου

ΥΓ.1 Να σημειώσουμε εδώ ότι αυτή η Κυριακή δεν ήταν μόνο δική μας. Οι καλοί φίλοι της Διαρκούς Κίνησης Χαϊδαρίου, οργάνωναν την δική τους περιήγηση στα κατάλοιπα της αρχαίας Ιεράς οδού στην περιοχή του Σκαραμαγκά. Ενώ στην περίπτωση του Φιλοπάππου το Υπουργείο Πολιτισμού χρησιμοποιεί την προστασία των αρχαίων για να περιορίσει την πρόσβαση των πολιτών στους λόφους, το ίδιο υπουργείο στο Χαϊδάρι, αδιαφορώντας για την προστασία και ανάδειξη της Ιεράς οδού, επιτρέπει τεράστιους και αχρείαστους νέους αυτοκινητόδρομους να βανδαλίσουν το φυσικό περιβάλλον και την πολιτιστική μας κληρονομιά. Διαβάστε περισσότερα στο blog της Διαρκούς Κίνησης Χαϊδαρίου.

ΥΓ.2 Διαβάστε ενημέρωση για τη λαϊκή συνέλευση του Φιλοπάππου και από το blog της «Αντίπνοιας«


Responses

  1. Εύγε παιδιά. Πάντα τέτοια. Να βλέπουν οι γραφειοκράτες του Υπουργείου Πολιτισμού και της Α’ ΕΠΚΑ ότι έχουν μπλέξει άσχημα. Η εμπορευματοποίηση και οι καριερισμοί δεν περνάνε στου Φιλοπάππου. Aς καταλάβει ο κ. Μάντης ότι εδώ δεν πεταλώνουμε αλλά ενυλώνουμε και τον ψύλλο άμα χρειαστεί. :o)

  2. Από το λόφο της Ηχούς στο Ποικίλο αγωνιστικούς χαιρετισμούς στους λόφους Φιλοππάπου!
    Κρατάτε γερά.
    Φιλικά Διαρκής Κίνηση


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: