Αναρτήθηκε από: filopappou | 31 Οκτωβρίου, 2009

Το οικοσύστημα του Φιλοπάππου

Ο λόφος μας και οι γύρω αρχαιολογικοί χώροι αποτελούν ένα κρίσιμο ευαίσθητο και απειλούμενο από τις ανθρώπινες δραστηριότητες οικοσύστημα. Σχεδόν 130 ήδη ενδημικών και αποδημητικών πουλιών βρίσκουν καταφύγιο στου Φιλοπάππου και γύρω.

Δείτε από το εξαιρετικό blog Deep in birds φωτογραφίες πουλιών από το λόφο μας την Κυριακή 18 Οκτώβρη. Παλιότερα φιλοξενήσαμε και άλλες φωτογραφίες του ίδιου blog από τα πετούμενα στου Φιλοπάππου.

Παρ’ όλα αυτά η βλάστηση του λόφου μας είναι εγκαταλελειμμένη και από τα Υπουργείο Πολιτισμού και τον Δήμο Αθηναίων. Παρά τις επιστημονικές έρευνες και αναφορές που ακόμα και από τη δεκαετία του 90 μιλάνε για τη μείωση της βιομάζας του λόφου και το θάνατο της βλάστησης. Ακόμα χειρότερα η αρχαιολογική υπηρεσία και ο Δήμος κάθε καλοκαίρι καθαρίζουν όλη τη χαμηλή βλάστηση με αποτέλεσμα 1) και το ρηχό χώμα του βραχώδους λόφου μας να ξεραίνεται μαζί με τα φυτά αλλά 2) και να χάνονται πολύτιμα καταφύγια για τα πουλιά και τα ζωντανά του λόφου. Επίσης λόγω του ότι οι περισσότερες βρύσες είναι κλειστές και το σύστημα ποτίσματος κατεστραμμένο εδώ και χρόνια όχι μόνο 1) δεν ποτίζεται ο λόφος το καλοκαίρι, αλλά 2) δεν υπάρχει και το κρίσιμο νεράκι που κάνει φιλόξενο το λόφο για τα πουλιά.

XefteriΓεράκι (Sparrowhawk), Ξεφτέρι, πάνω από του Φιλοπάππου [deep in birds].  Εξαιρετικά σπάνιο να συναντήσεις αρπακτικά σε ένα αστικό πάρκο. Ίσως οι πυρκαγιές του καλοκαιριού στη βόρεια Αττική να το μετέτρεψαν κι αυτό σε «λάθρο»μετανάστη σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής…

Δείτε: Επιστημονική έκθεση για την χλωρίδα στο λόφο του ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ


Responses

 1. Καλημέρα σας. Αφήσατε απ’εξω το καλύτερο,

  http://deepinbirds.wordpress.com/2009/10/18/accipiter-nisus-sparrowhawk-%CE%BE%CE%B5%CF%86%CF%84%CE%AD%CF%81%CE%B9/

  Το ξεφτέρι από την ίδια μέρα.

 2. Που κατάντησε η Αττική. Σε λίγο θα βλέπεις τα γεράκια μαζί με τα περιστέρια στο Σύνταγμα να τρώνε σπόρια από τους τουρίστες.

 3. Και γεράκια στου Φιλοπάππου ?
  Μάλλον θα πρέπει το blog σας να κυκλοφορήσει καινούρια μπλουζάκια.
  Δε λέω, συμπαθητικές οι χελώνες και σύμβολο μακρωζωϊας, ηρεμίας, υπομονής, αλλά τα γεράκια… είναι το κάτι άλλο !
  Πάντως θα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον να καταγράψει κανείς την πραγματικά πολυποίκιλη πανίδα (ιπτάμενη και χερσαία) που ενδημεί στους λόφους.
  Προσωπικά έχω δει οχιές, πολλούς τσαλαπετινούς, περισσότερα απο ένα είδη/μεγέθη κουκουβάγιας, καρακάξες (που συναγωνίζονται σε αριθμό ακόμα και τα περιστέρια) και πάρα πολλά είδη μικρότερων πουλιών που χωρίς να ξέρω να το όνομά τους, είμαι σίγουρος ότι δεν τα έχω συναντήσει σε κανένα άλλο σημείο της πόλης.
  Μου φαίνεται μάλιστα ότι ο αριθμός των ειδών έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Σε αντίθεση με τις δύσμοιρες χελώνες που έχουν απομείνει πλέον ελάχιστες.

 4. Ο λόφος μας έχει και πυγολαμπίδες ναιναιναι. Ακόμη χθες είχε μεγάλες πορτοκαλί πεταλούδες, με τέτοιο κρύο.

  Όσο για τις καρακάξες,……..

 5. Για περισσότερες & πιό έγκυρες επιστημονικά πληροφορίες σχετικά με την ορνιθοπανίδα στις πόλεις – η οποία μπορεί να είναι σημαντικότατη ανεξαρτήτως καταστοφών στο γύρω φυσικό περιβάλλον- στον τελευταίο «Οιωνό’ το περιοδικό της Ελληνικής Ορνιθολιγικής Εταιρίας, που έχει αφιέρωμα ακριβώς για τα πουλιά στις πόλεις.
  Η παρατήρηση αρπακτικών δεν είναι κάτι σπάνιο για τα αστικά πάρκα (ούτε & κάτι έυκολο).
  Προσωπικά έχω παρατηρήσει στον λόφο εκτός από Ξεφτέρι (δεν είναι γεράκι, ανήκει σε άλλη οικογένεια & είναι περισσότερο δασόβιο αρπακτικό), βραχοκιρκίνεζα (το πιό κοινό είδος γερακιού) & μάλιστα πριν 1 1/2 χρόνο ειχα παρατηρήσει 5 άτομα μαζί ! & Γερακίνες.

 6. Ε, μα κι αυτοί του SKAI πιά το παρακάνανε με το Πάνειο όρος και την Πάρνηθα. Εμάς δεν μας έχει πάρει το αυτί τους ποτέ; Δεν είμαστε Πνεύμονας κι εμείς; Μέχρι και γεράκι διαθέτουμε. Κραα!! Να έτσι να κάνουνε μία μικρή αναδάσωση, να γεμίσει ο τόπος οχιές και καρακάξες. Να χαίρεσαι να τα βλέπεις.

 7. Καλημέρα και μπράβο για τις προσπαθειές!
  Ασχολούμαι ερασιτεχνικά με τη βοτανική και μπορώ και να βοηθήσω τη προσπάθεια σας για τη προστασία του λόφου. Εκεί υπάρχουν τουλάχιστον 4 είδη φυτών (ορχιδέες, Biarum, κυκλαμινο το ελληνικό, Sternbergia) που προστατεύονται με διάταγμα. Ας επικοινωνήσει κάποιος μαζί μου για περισσότερες πληροφορίες.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: