Αναρτήθηκε από: filopappou | 2 Νοεμβρίου, 2009

Φιλοπάππου: Ένας πνεύμονας σε ασφυξία

Ολοσέλιδο άρθρο αφιέρωσε στις 2 Νοεμβρίου 2009 η εφημερίδα «Έθνος» για τη δραματική κατάσταση της βλάστησης του Φιλοπάππου. Απ’ ότι φαίνεται οι κραυγές των κατοίκων δεν πάνε χαμένες. Δείτε το:

Ξεραμένα πεύκα, κυπαρίσσια, θάμνοι, κομμένοι κορμοί, απότιστες ελιές η εικόνα της εγκατάλειψης. Μπαλάκι οι ευθύνες μεταξύ Δήμου Αθήνας και Εφορείας Ακροπόλεως. Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι της περιοχής.

Σε οριακό σημείο βρίσκεται η βλάστηση στον Λόφο του Φιλοπάππου, η οποία τα δύο τελευταία χρόνια ξεραίνεται μαζικά, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει παρθεί κανένα μέτρο από την αρμόδια υπηρεσία πρασίνου του Δήμου Αθηναίων.

Ξεραμένα πεύκα, κυπαρίσσια, θάμνοι και κομμένοι κορμοί είναι η εικόνα που παρουσιάζει ο Λόφος, ο μεγαλύτερος πνεύμονας πρασίνου της πρωτεύουσας, ο οποίος αντιμετωπίζει το σημαντικότερο ίσως πρόβλημα στη μακραίωνη ιστορία του.

Η σωτηρία του, ωστόσο, μπλέκεται στα γρανάζια των συναρμόδιων υπηρεσιών. Ο Δήμος Αθηναίων δηλώνει αναρμόδιος και πετάει το «μπαλάκι» στην Εφορεία Ακροπόλεως (Α ΕΠΚΑ), η οποία, όπως υποστηρίζει, δεν του επιτρέπει να προχωρήσει σε εργασίες που αφορούν την ανανέωση του πρασίνου. Αν και έχει εγγράψει τον Λόφο Φιλοπάππου στο Κτηματολόγιο ως δημοτική περιουσία του, περιορίζεται μόνο στην καθαριότητά του και αυτή ανά αραιά διαστήματα.

Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι της περιοχής, που δραστηριοποιούνται για τη διάσωση του Λόφου, ζητούν την άμεση παρέμβαση του Δήμου Αθηναίων, πριν να είναι αργά για την πανίδα του Φιλοπάππου. Οι ίδιοι έχουν απευθυνθεί σε γεωπόνους, οι οποίοι σε έκθεσή τους κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη βλάστηση του ιστορικού λόφου της Αθήνας.

Σύμφωνα μάλιστα με την έκθεση, η επιβίωση των δέντρων κρίνεται οριακή, καθώς οι απώλειες μόνο στα κυπαρίσσια έχουν φτάσει στο 60%. Σημαντικές ξηράνσεις έχουν ακόμα και οι ελιές από την έλλειψη υγρασίας. Τα τοπία σε πολλά σημεία, κυρίως πίσω από το Αστεροσκοπείο, είναι σχεδόν ερημικά, με δεκάδες κομμένους κορμούς και η βλάστηση έχει αραιώσει επικίνδυνα.

«Από την άνοιξη και μετά παρατηρείται η μεγαλύτερη ξήρανση δέντρων», τονίζει ο κ. Γαβριήλ Παπασαράντης, ο οποίος δραστηριοποιείται μαζί με άλλους κατοίκους για τη διάσωση του Φιλοπάππου

Η περιοχή του Λόφου πάνω από το Κουκάκι, αν και βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση, αντιμετωπίζει επίσης προβλήματα (σύμφωνα με τους γεωπόνους), καθότι έχουν «αφαιρεθεί εκατοντάδες μηδικές από τα πρανή του περιφερειακού και υπάρχουν κίνδυνοι κατάρρευσής τους».

Επίσης στον δρόμο που ενώνει τον Λουμπαδιάρη με το θέατρο της Δόρας Στράτου, όπως αναφέρει η έκθεση των γεωπόνων, υπάρχει «ένδειξη χρήσης τοξικών και καταστροφής πολλών θάμνων και δέντρων. Πολλά διαφορετικά είδη φυτών, όπως πεύκα, κυπαρίσσια, κυπαρίσσια γλαυκά, χαρουπιές, κουμαριές, πικροδάφνες, μυρτιές, δενδρολίβανα έχουν ξεραθεί μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα».

Στην κατεύθυνση αυτή, οι επιστήμονες ζητούν άμεση δράση για την αναστροφή της κατάστασης και την εκπόνηση διαχειριστικής μελέτης, στην οποία θα ορίζονται οι όροι κλάδευσης, φύτευσης, συντήρησης, φυτοπροστασίας, ανάπλασης και προστασίας του υπάρχοντος οικοσυστήματος. Παράλληλα ζητούν την ύπαρξη σχεδίου φυτεύσεων και αντικαταστάσεων των χιλιάδων θάμνων που έχουν κοπεί και αποκατάσταση του έργου φύτευσης του Πικιώνη.

Αδεια
Από την πλευρά του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Γ. Ξεπαπαδάκος, υποστηρίζει ότι ο Δήμος Αθηναίων δεν μπορεί να προχωρήσει σε καμία ενέργεια χωρίς προηγουμένως να πάρει την άδεια της αρμόδιας αρχαιολογικής υπηρεσίας, καθώς ο Λόφος ανήκει στον ενοποιημένο αρχαιολογικό χώρο. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση αναφέρει ότι υπάρχει ήδη μελέτη για την ανανέωση του πρασίνου, ωστόσο η υπηρεσία του δήμου αναμένει το «πράσινο φως» από την Εφορεία Ακροπόλεως.

Οι κάτοικοι, πάντως, έχουν διαφορετική άποψη. Υποστηρίζουν ότι ο Λόφος έχει αφεθεί στην τύχη του τα τελευταία χρόνια, καθώς οποιαδήποτε ενέργεια προσκρούει στην αρχαιολογική υπηρεσία.

Ο κ. Γαβριήλ Παπασαράντης, ο οποίος δραστηριοποιείται στη Συντονιστική Επιτροπή της Λαϊκής Συνέλευσης για τους Λόφους Φιλοπάππου, αναφέρει τις «περιπέτειες» των κατοίκων που έζησαν όταν προχώρησαν οι ίδιοι σε δεντροφυτεύσεις. «Δεν αντέχαμε να βλέπουμε άλλο το δάσος να ξεραίνεται και πήραμε την απόφαση να φυτέψουμε δένδρα και θάμνους.

Ομως η αρχαιολογική υπηρεσία μάς παρέπεμψε στον εισαγγελέα. Εμείς, όμως, δεν το βάλαμε κάτω και κουβαλούσαμε νερό με μπουκάλια για να ποτίσουμε τα φυτά», αναφέρει, προσθέτοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνει γνωστό τι προκαλεί τις ξηράνσεις των δένδρων, καθώς οι γεωπόνοι πήραν δείγματα από τις φυλλωσιές τους.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΛΟΦΟΥ ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ
Ο Λόφος του Φιλοπάππου ή Λόφος των Μουσών, όπως ήταν γνωστός κατά την αρχαιότητα, πήρε το όνομά του από το ομώνυμο μνημείο που χτίστηκε από τους Αθηναίους προς τιμήν του ευεργέτη ηγεμόνα της Συρίας Γάιου Ιούλιου Αντιόχου Φιλόπαππο, ο οποίος μεταξύ 75-88 μ.Χ. ήταν εξόριστος στην Αθήνα.

Η συνολική του έκταση είναι 700 στρέμματα και είναι ο μεγαλύτερος πνεύμονας πρασίνου της πρωτεύουσας. Ο Λόφος έπαιξε αμυντικό ρόλο στην ιστορία της πόλης των Αθηνών, καθώς ο Δημήτριος ο Πολιορκητής -το 294 π.Χ.- έχτισε ένα φρούριο στην κορυφή του για να ελέγχει από εκεί τον δρόμο προς τον Πειραιά.

Από αυτήν τη θέση, το 1687, ο Μοροζίνι, ένας βέβηλος Ενετός, βομβάρδισε την Ακρόπολη καταστρέφοντας τον Παρθενώνα, ενώ κατά τη διάρκεια της επανάστασης ήταν πυροβολείο.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΑΡΙΜΑΛΗ – ΦΩΤΟ: ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: