Αναρτήθηκε από: filopappou | 17 Νοεμβρίου, 2009

Η απάντηση των κατοίκων στην αδιαφορία Δήμου Αθηναίων και Εφορείας Αρχαιοτήτων για το πράσινο του Φιλοπάππου

Κυριακή 15 Νοέμβρη, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία παρέμβαση ενημέρωσης και συλλογής υπογραφών πολιτών για το πράσινο του Φιλοπάππου. Στόχος να δοθεί τέλος στην απουσία και αδιαφορία του Δήμου της Αθήνας και της Εφορείας Αρχαιοτήτων για τη φθίνουσα βλάστηση του μεγαλύτερου πνεύμονα του κέντρου της Αθήνας.


Ο πιτσιρίκος βάζει την πρώτη του υπογραφή! Άλλωστε γι’ αυτόν είναι όλη η υπόθεση…

Και τι δεν κάναμε…

Και τι δεν έχουμε κάνει για να πιέσουμε το Δήμο Αθηναίων να ασχοληθεί και να φροντίσει το πράσινο του Φιλοπάππου. Οργανώσαμε σειρά από διαμαρτυρίες.  Μεταφέραμε ξερό δέντρο έξω από το δημαρχείο. Μοιράσαμε κείμενα ενημερώνοντας τον κόσμο στο λόφο την Καθαρά Δευτέρα και στη συναυλία για την «ώρα της γης». Επιδιώξαμε και πετύχαμε δημοσιεύσεις σε μεγάλες εφημερίδες π.χ. [1] & [2]. Απευθυνθήκαμε σε φίλους γεωπόνους οι οποίοι έκαναν ενυπόγραφη -από έξι επιστήμονες- έκθεση για την κακή κατάσταση της βλάστησης του λόφου. Πετύχαμε να τεθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο αρκετές φορές. Μάταια!

Δεν κάναμε όμως μόνο διαμαρτυρίες. Προχωρήσαμε και σε θετικές δράσεις. Κάναμε πολλές δεντροφυτεύσεις με πάνω από 200 δέντρα και θάμνους. Ποτίζουμε με μεγάλο κόπο, κουβαλώντας νερό σε δοχεία, δύο χρόνια τώρα τα νεαρά φυτά που βάλαμε. Κάναμε πυροφύλαξη τα καλοκαίρια. Πήραμε δείγματα για να ελεγχθούν χημικά οι αιτίες θανάτου των φυτών. Και γι’ αυτά η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ακροπόλεως (Α’ ΕΠΚΑ)  μας «φιλοδώρησε» με μηνυτήρια αναφορά για δεντροφυτεύσεις!

Όπως κάθε απλός εργαζόμενος άνθρωπος καταλαβαίνει όλα αυτά για να τα κάνουμε απαιτούν πολύ κόπο και χρόνο. Δηλαδή ξοδεύουμε τον λιγοστό ελεύθερο χρόνο μας για να φροντίζουμε τον λόφο μας και για να πιέζουμε τον Δήμο Αθηναίων και την αρχαιολογική υπηρεσία να κάνουν, όχι κάποια πολυτέλεια, αλλά την δουλεία για την οποία τους πληρώνει ο φορολογούμενος πολίτης.

Χαμός στο τραπεζάκι από κόσμο που ήθελε να υπογράψει…

Αυτό κάναμε και την Κυριακή 15 Νοέμβρη. Βγήκαμε στην Αποστόλου Παύλου στις 12 το μεσημέρι και μέχρι τις 4 μαζέψαμε περίπου 850 υπογραφές πολιτών για την σωτηρία της βλάστησης του Φιλοπάππου. Η παρέμβαση μας συνοδευόταν και από ένα κείμενο που μοιράστηκε σε περισσότερα από 1000 αντίτυπα. Είχαμε επίσης ταμπλό με φωτογραφίες και επεξηγηματικές λεζάντες από τα ξερά του Φιλοπάππου και τρία νεκρά δέντρα που είχαμε φέρει από το λόφο. Εξηγούσαμε με συζήτηση αλλά και μέσω μεγαφώνου στους περαστικούς πολίτες για την κακή κατάσταση της βλάστησης εξαιτίας της αδιαφορίας των υπευθύνων για το λόφο, Δήμου Αθηναίων και Εφορίας Ακροπόλεως. Η ανταπόκριση των πολιτών στην προσπάθεια μας ήταν θερμή. Κι εμείς φροντίσαμε με το κείμενο, τις φωτογραφίες και την έκθεση των γεωπόνων που είχαμε σε αντίτυπα, όχι μόνο να υπογράφουν αλλά να είναι πραγματικά ενημερωμένοι και ενημερωμένες για το πρόβλημα πριν το πράξουν.

Η έκθεση φωτογραφίας με τα ξερά του Φιλοπάππου και τις επεξηγηματικές λεζάντες απέδειξε σε πολύ κόσμο την ύπαρξη του προβλήματος.

Και συνεχίζουμε…

Αυτή η κίνηση μας, η συλλογή υπογραφών, θα συνεχιστεί. Αφορμή αποτέλεσαν όσα ειπώθηκαν από τον αντιδήμαρχο κ. Μοσχονά για το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο της 20ης Οκτωβρίου 2009. Ο κύριος Μοσχονάς όταν τέθηκε το θέμα της βλάστηση του λόφου απάντησε προκλητικά και με πλήθος από ψέματα. Αυτό μας έδειξε ότι ο Δήμος της Αθήνας δεν αδιαφορεί απλώς για το πρόβλημα, αλλά δεν θέλει καν να το γνωρίζει και εχθρεύεται τους πολίτες που διαμαρτύρονται, βάζοντας τους ως «πολίτες» εντός εισαγωγικών όπως ειπώθηκε! Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι η σημερινή δημοτική αρχή και παρά το γεγονός ότι μπαίνουμε σε προεκλογική χρονιά για την τοπική αυτοδιοίκηση, δεν έχει σκοπό να παρέμβει θετικά στου Φιλοπάππου. Θα απουσιάζει όπως έκανε τρία χρόνια τώρα παρά το γεγονός ότι η φροντίδα του Φιλοπάππου ήταν μέρος τους προεκλογικού προγράμματος του κ. Κακλαμάνη …όταν ζήταγε την ψήφο μας το 2006 [Δείτε σελ. 8]. Σύντομα θα γράψουμε για το δημοτικό συμβούλιο που αναφέραμε. Για όσους ενδιαφέρονται μπορούν να δουν ΕΔΩ τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά.

Ο κόσμος κοίταζε έκπληκτος τα τρία ξερά δέντρα που είχαμε φέρει. Τα αφισάκια πάνω τους, έγραφαν ενάντια στην εγκατάλειψη και ζητούσαν τη φροντίδα του λόφου, ενώ ένα έλεγε: «Το πότισμα δεν είναι ντροπή! Κύριε δήμαρχε πότισε του Φιλοπάππου»

Θα συνεχίσουμε τη συλλογή υπογραφών και στην Απ. Παύλου αλλά και στις γειτονιές γύρω από το λόφο, γιατί θέλουμε να γνωρίζει η δημοτική αρχή, ότι όσο περισσότερο αδιαφορεί για το πράσινο του αγαπημένου μας λόφου, τόσο περισσότεροι πολίτες και δημότες θα μαθαίνουν την αλήθεια για τη στάση της.

Ακολουθεί το κείμενο κάτω από το οποίο μαζεύονται οι υπογραφές:

ΖΗΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΥ ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ ΑΠΟ  ΤΟ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ, ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ:

 1. Να αποκατασταθεί το σύστημα άρδευσης των λόφων Φιλοπάππου σε όλη τους την έκταση.
 2. Να αποκατασταθεί η βλάστηση στου Φιλοπάππου που έχει χαθεί από την γήρανση, τις ασθένειες, τις πυρκαγιές κ.α. και να ενισχυθεί  αποφασιστικά  με κατάλληλες και εκτεταμένες φυτεύσεις δένδρων και θάμνων.
 3. Οι καλοκαιρινοί καθαρισμοί της βλάστησης να μην καταστρέφουν το σύνολο της χαμηλής βλάστησης, τη φυσική αναβλάστηση και τη φυσική λίπανση.
 4. Να εξασφαλιστεί η συντήρηση της βλάστησης και η συνεχής φροντίδα των 700 στρεμμάτων με  κατάλληλο και αριθμητικά επαρκές  προσωπικό.
 5. Όλες οι παρεμβάσεις στο πράσινο να γίνονται ΜΟΝΟ με την έγκριση και επίβλεψη ειδικών γεωπόνων.
 6. Να αποκατασταθούν τα έργα συγκράτησης του εδάφους, οι οδεύσεις, οι χώροι ανάπαυσης  και οι εγκαταστάσεις γυμναστικής.
 7. Να εφαρμοστεί η απαγόρευση κυκλοφορίας  οχημάτων στο λόφο και να κλείσουν με κατάλληλα αποτρεπτικά  (οχημάτων) όλες οι είσοδοι.

Μοίρασμα κειμένου στους περαστικούς

«Για έναν ελεύθερο και πράσινο Φιλοπάππου, για μια ανθρώπινη πόλη» έγραφε το πανό μας.

Το κείμενο που μοιράζαμε…
Σχόλια

 1. ΘΕΛΩ ΚΙ ΕΓΩ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΩ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑ ΝΑ ΕΡΘΩ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ .ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΩ ΝΑ ΣΑΣ ΒΡΩ

 2. Δεν έχει σχέση με το άρθρο τόση, αλλά εντυπωσιάστηκα. Μόλις γύρισα από το λόφο όπου στην περιοχή των Αναρριχητών είδα κουνέλι, ναι ναι, έναν κουνέλαρο ίσαμε δύο κιλά. Μασούσε ασταμάτητα μολόχες, αγριάδες, ρόκες…

  Μάλλον κάποιος το άφησε το ζωντανό εκεί, αλλά με λίγη φαντασία, κάτι τα γεράκια, κάτι οι τσαλαπετεινοί, κάτι οι χελώνες στη ξηρά και στις λίμνες…σαν παραμύθι ακούγεται αυτός ο λόφος μέσα στην άγρια ερημιά του τσιμέντου.

 3. Έχετε βεβαίως και τη δική μου υπογραφή, Λούζη Μαργαρίτα, Σολωμού 29,
  Σας δίνω τα συγχαρητήριά μου για όλο σας τον αγώνα, κι εμείς αγωνιζόμαστε για τη διάσωση του Υμηττού στο Δίκτυο πολιτών Χολαργου και στη Διαδημοτική Επιτροπή.
  Νάστε όλοι καλα.

 4. Φυσικά και ειμαστε στο πλευρό σας.
  Και ως ποδηλάτης εχω επισκευθεί το Λόφο αρκετές φορές.
  Αντίστοιχα προβλήματα διαδραματίζονται και στο Πεδίο του Αρεως οπου εξ άιτίας της δρομολογούμενης Ανάπλασης των 9150.000 Ευρώ, πραγματοποιείται Σφράγιση γης – εδάφους απο δομικά υλικά τσιμεντοστρώσεων σκυροδετήσεων, μαρμαρων και αφαιρείται απο την επίσημη εκταση του πάρκου των 235 στρεμμάτων δασική βλάστηση ……..60 στρεμμάτων ! δηλαδή το 1/4 με τραγικές επιπτώσεις δημόσιας υγείας στους διαβιούντες κατοίκους, εργαζόμενους του κέντρου της Αθήνας και την γενικώτερη Αειφορία.

  http://kyameftopedioareos.blogspot.com.

  Πού θα υπογράψω για τον Λόφο;;;


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: