Αναρτήθηκε από: filopappou | 25 Νοεμβρίου, 2009

Tα συμφέροντα της νύχτας δεν έχουν θέση στη γειτονιά μας

Τα ξημερώματα της Παρασκευής 20 Νοεμβρίου ο Γιάννης Γιαννατσής και η οικογένειά του δέχθηκαν τρομοκρατική εμπρηστική επίθεση στην πολυκατοικία στην οποία διαμένουν. Παρ’ όλο που η φωτιά κατασβέστηκε σχετικώς έγκαιρα δημιουργώντας μόνον υλικές ζημιές, εν τούτοις κινδύνευσαν πολύ σοβαρά ανθρώπινες ζωές από τις δηλητηριώδεις αναθυμιάσεις.

Ο Γιάννης Γιαννατσής είναι γνωστός από τις κοινωνικές του δράσεις απέναντι σε συμφέροντα ιδιωτών και αυθαιρεσίες του δημοσίου. Έχει ενεργή συμμετοχή στις πρωτοβουλίες πολιτών για την αποτροπή της εμπορευματοποίησης των Λόφων Φιλοπάππου, των επικίνδυνων κεραιών κινητής τηλεφωνίας και υπερ της υπογειοποίησης του προαστιακού και της απόδοσης των δημοσίων χώρων στους πολίτες. Έχει επίσης ενεργή συμμετοχή στις δράσεις αλληλεγγύης προς την Κωνσταντίνα Κούνεβα που, καθώς είναι γνωστό, δέχτηκε εγκληματική και εκφοβιστική ενέργεια σε βάρος της ζωής της και πάλι στην γειτονιά των Πετραλώνων.

Δεν είναι τυχαίο ότι το τρομοκρατικό αυτό κτύπημα έρχεται αμέσως μετά την συμμετοχή του Γιάννη Γιαννατσή στις δράσεις των κατοίκων των Πετραλώνων ενάντια στην ασύδοτη επέκταση και κατάληψη δημοσίων χώρων (πεζοδρόμια, οδοστρώματα) των νυχτομάγαζων που με γοργό ρυθμό επεκτείνονται στην γειτονιά αυτή ακολουθώντας την ανάλογη «αξιοποίηση» του Θησείου, του Ψυρρή και του Γκαζιού.

Ούτε είναι τυχαίο ότι έγινε στόχος ένας αγωνιστής που έχει διαθέσει τον εαυτό του ανιδιοτελώς σε κοινωνικούς αγώνες ενάντια στην αυθαιρεσία και την τρομοκρατία. Ο προφανής σκοπός τους είναι να εκφοβίσουν όλους όσους πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να αποφασίζουν οι άλλοι για τις ζωές μας και το διεκδικούμε.

Δεν λογαριάζουν σωστά όμως. Οι γειτονιές μας έχουν αποδείξει ότι ξέρουν και να οργανώνονται και να διεκδικούν και να φέρνουν αποτελέσματα. Απέναντι μάλιστα σε πολύ ισχυρότερους αντιπάλους.


Responses

  1. Τα «σκυλιά της νύκτας» χρειάζονται «φίμωτρο» και «λουρί» …

    Έσσεται ήμαρ !

  2. Αυτή η κατάσταση απαιτεί περίσκεψη και συναίνεση. Αν βγάλουμε έξω τους τυχόντες μπράβους της νύχτας, οι παραδοσιακοί μαγαζάτορες των Πετραλώνων έχουν κοινά συμφέροντα με τους υπόλοιπους κατοίκους της γειτονιάς. Υπάρχει τρόπος συνεννόησης και διευθέτησης της κατάστασης αφήνοντας πέρα και μακρυά τον καπνό των μπράβων ή των τσογλαναραίων που άναψαν την φωτιά στο σπίτι του γείτονά τους. Πριν καθιερωθεί κράτος τρόμου και φόβου στη γειτονιά, ας βρεθούν οι ανθρώποι μαζί να δούνε τί μπορεί να γίνει, και μπορούν να γίνουν ουσιαστικά πράγματα.
    Αρκεί να είναι μαζί και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με γνώση και περίσκεψη όχι σε επίπεδο μπρα-ντε-φερ στο δρόμο μόνο (αν και αυτό χρειάζεται). Γιατί οι μπράβοι και οι τσογλαναραίοι μπορεί τελικά να έχουν τις καλύτερες διασυνδέσεις και οι υπόλοιποι μαγαζάτορες και οι κάτοικοι να είναι τα θύματα μιας παρέας που ο καθένας μπορεί να φανταστεί από ποιους απαρτίζεται.

  3. Το Παρατηρητήριο Ελεύθερων Χώρων εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση του στο συναγωνιστή Γιάννη και Τρισεύγενη Γιαννατσή και θεωρεί ότι είναι επίθεση κατά όλων των κινημάτων πόλης.
    Ηλίας Γιαννίρης


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: