Αναρτήθηκε από: filopappou | 9 Δεκεμβρίου, 2009

Διαδικτυακή διαφάνεια

Στέλλα Μαρκαντωνάτου

Με την ανακοίνωση της πρόθεσης της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ/Γ. Παπανδρέου να προωθήσει τα θέματα της διαφάνειας, νοιώσαμε συγκρατημένη ελπίδα και αν το θέλετε, λίγη περηφάνεια. Περηφάνεια γιατί η περίπτωσή μας μελετήθηκε ιδιαίτερα από τον Συνήγορο του Πολίτη που βρίσκεται σε συνεργασία με την κυβέρνηση στα θέματα της διαφάνειας και θεωρούμε ότι είμαστε και εμείς στα παραδείγματα που έχουν υπόψη τους. Λέμε πως τίποτε δεν πάει χαμένο.

Γιατί οι κάτοικοι της περιοχής έχουμε δώσει σκληρό και συστηματικό αγώνα για το δικαίωμά μας να ξέρουμε τί μαγειρεύεται πίσω από την πλάτη μας.

Όταν το 2003 ξεκινήσαμε να δουλεύουμε για το λόφο μας, βασικό μας μέλημα ήταν να αποκτήσουμε τεκμηριωμένη εικόνα για την κατάσταση, δηλαδή
• Το ιδιοκτησιακό
• Τις καταπατήσεις στο Λουμπαρδιάρη και στο Διόνυσο
• Την κατάσταση των Έργων Πικιώνη
• Τις αδειοδοτήσεις των έργων της ενοποίησης
• Μελλοντικά σχέδια

Ζήσαμε μια απερίγραπτη αλληλουχία αρνήσεων, καθυστερήσεων και κακοπροαίρετων σχολίων από όλους, ξεκινώντας από την ΕΑΧΑ ΑΕ, περνώντας στην Εφορεία Ακροπόλεως και καταλήγοντας στο ΚΑΣ και σε Υπουργούς του ΥΠΠΟ. Από τα έγγραφα που ζητήσαμε ελάχιστα ήρθαν δια της νομίμου οδού, δηλαδή, ελάχιστα μας έδωσαν οι ίδιες οι υπηρεσίες με λελογισμένη καθυστέρηση. Τα περισσότερα τα αποκτήσαμε
• Ως έγγραφα δικογραφιών (….σε σέρνουν σε δίκη ή τους σέρνεις και κάτι μαθαίνεις στη χειρότερη περίπτωση)
• Από ερωτήσεις βουλευτών
• Με εισαγγελικές παραγγελίες
• Απευθυνόμενοι στις αρχές περί προσωπικών δεδομένων

Αυτά και ενώ ίσχυε και ισχύει ο νόμος περί Διοιητικής Διαδικασίας ο οποίος προβλέπει υπέροχα πράγματα, δηλαδή χορήγηση εγγράφων εντός 20-ημέρου, έγγραφες ειδοποιήσεις εκ μέρους των αρχών σε περίπτωση προβλημάτων, πρόστιμα στους γραφειοκράτες σε περίπτωση καθυστερήσεων κλπ.

Αυτά η πράξη τα καθιστά φιλολογικές ανησυχίες, τίποτε δεν ίσχυσε μέχρι σήμερα. Τί ίσχυσε? Ιδού:
• Με το έτσι θέλω δεν γίνεται χορήγηση εγγράφων. Μάστορας σε αυτό η Εφορεία Ακροπόλεως, η οποία δια στόματος τέως εφόρου κας Χωρέμη ενυπογράφως ανέφερε προς τους ανωτέρους της ότι «θεσπίζει» την μη χορήγηση εγγράφων. Και οι ανώτεροί της προφανώς αισθανόντουσαν άνετα γιατί δεν της είπαν «προσέξτε, είσαστε παράνομη». Μέχρι σήμερα ακόμη δεν έχουμε δει από την Εφορεία Ακροπόλεως παρά ελάχιστα
• Συνήγορος του Πολίτη. Με πολύ μακρόχρονες διαδικασίες μας δικαίωσε αλλά… έγγραφα ακόμη δεν έχουμε δει. Πρόκειται για έγγραφα που ζητούμε από το 2005…
• Συμβούλιο της Επικρατείας. Και αυτό μας δικαίωσε, εκδίδοντας μάλιστα προδικαστική απόφαση αλλά έγγραφα, του 2005 και αυτά, ούτε ένα.

Μετά από έξι χρόνια στο κουρμπέτι, διατηρώντας πάντα ηθικό ακμαιότατο και γι’ αυτό, καλή διάθεση στο ακέραιο, ευχόμαστε η διαφάνεια στα δημόσια θέματα να γίνει πραγματικότητα.

Όμως, δεν φτάνει το Διαδίκτυο. Πρέπει να προβλεφθεί η επιβολή σοβαρών ποινών στους γραφειοκράτες που παραβαίνουν τον νόμο περί διαφάνειας. Η επιβολή των ποινών πρέπει να γίνεται από ανεξάρτητη αρχή και όχι την ίδια την υπηρεσία τους, όπως τώρα, που πάντα τους βγάζει λάδι.

Επιπλέον, επισημαίνουμε ότι υπάρχουν κατηγορίες σημαντικότατων εγγράφων που δεν φαίνεται να συμπεριλαμβάνονται στις εξαγγελίες (βλ. Απόσπασμα Καθημερινής). Φέρνουμε το παράδειγμα των απομαγνητοφωνημένων πρακτικών του ΚΑΣ. Ο κος Βενιζέλος, που έφερε εις πέρας τα Ολυμπιακά έργα, απαγόρευσε τη χορήγηση των απομαγνητοφωνημένων πρακτικών και επέτρεψε τη χορήγηση επιλεκτικών περιλήψεων.

Παράδειγμα τρανό η περίπτωση της κήρυξης του λόφου μας σε οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο το 2007. Στο ΚΑΣ ακούστηκαν φοβερά πράγματα όπως:
• Η κα Λαζαρίδη υποσχέθηκε την επιβολή εισιτηρίου όταν δεν θα υπάρχει κίνδυνος από τους κατοίκους «να κάψουν τον λόφο». Το περί καψίματος πέρασε στις εφημερίδες αλλά λείπει από τα επίσημα πρακτικά.
• Ο κος Ζαχόπουλος έβρισε σκαιά τους κατοίκους «αλήτες», «νεάτερνταλ» κλπ το οποίο επίσης πέρασε στις εφημερίδες αλλά στα επίσημα πρακτικά του ΚΑΣ λέγεται ότι ο Γενικός Γραμματέας αναφέρθηκε στην κακή αισθητική των κατοίκων (????!!!!!).

Την άποψή μας αυτή θα καταθέσουμε και στον υπουργό κο Ραγκούση και στον ΣτΠ, πάντα στο πνεύμα της καλής διάθεσης.

Όσο για την πράξη, περιμένουμε…Έτσι και αλλοιώς, εμείς και ο ελεύθερος Λόφος ΜΑΣ ζούμε και νικάμε…

Καθημερινή, 3.12. 2009.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, στο Διαδίκτυο θα αναρτώνται οι νόμοι που ψηφίζονται ή πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, τα προεδρικά διατάγματα κανονιστικού χαρακτήρα, οι προϋπολογισμοί, απολογισμοί, ισολογισμοί και οι επιμέρους δαπάνες υπουργείων και υπηρεσιών του Δημοσίου, του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι πράξεις διορισμού μονομελών οργάνων, οι πράξεις συγκρότησης αμοιβόμενων ή μη επιτροπών, οι προκηρύξεις επιλογής προσωπικού, οι πίνακες αποτελεσμάτων των προκηρύξεων επιλογής προσωπικού, το σύνολο των πράξεων που αναφέρονται σε αναπτυξιακούς νόμους, οι περιλήψεις διακηρύξεων, οι πράξεις παραχώρησης δημόσιων και δημοτικών κτημάτων κ.λπ.
Τέλος, ο κ. Ραγκούσης ανακοίνωσε την απελευθέρωση της πρόσβασης των πολιτών στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως χωρίς κανένα κόστος, ενώ θα υπάρχει και μηχανή αναζήτησης προκειμένου να διευκολύνεται ο ενδιαφερόμενος.


Responses

  1. Ζούμε σ΄ έναν κόσμο ψευδαισθήσεων …

    Ας βιώσουμε και αυτήν την μέγα ψευδαίσθηση : Διαφάνεια στην Ελληνική Διοίκηση …

    Λέτε μετά το «Αλβανός τουρίστας» που όχι μόνον έγινε πραγματικότητα, αλλά έγινε και Αλβανός ιδιοκτήτης ξενοδοχείου, να δούμε και «Διαφανής Ελληνική Διοίκηση» ;

    Ίδωμεν …

    Άλλωστε στην Ελλάδα γίνονται τα ΠΑΝΤΑ !


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: