Αναρτήθηκε από: filopappou | 16 Δεκεμβρίου, 2009

Για την προστασία της βλάστησης του Φιλοπάππου …αναμείνατε στο ακουστικό σας!

Πρόσφατα και δύο μέρες μετά τη συνέλευση κατοίκων που έγινε για του Φιλοπάππου 18/10, τέθηκε το θέμα του πρασίνου του λόφου στο Δημοτικό συμβούλιο. Η απάντηση του αντιδημάρχου κ. Μοσχονά, πέραν διάφορων γελοιοτήτων, επί της ουσίας ήταν ότι ο Δήμος έχει κάνει πολλά για το λόφο, ότι εκκρεμεί το κόψιμο ξερών δέντρων που πεθαίνουν από …φυσικά αίτια(!) και ότι ο Δήμος «αντιμετωπίζει προβλήματα» από την εφορεία Ακροπόλεως (Α’ ΕΠΚΑ) για να μπει στο λόφο. Του κλειδώνουν τις πόρτες, οι οποίες βέβαια δεν υπάρχουν! Μάλιστα ο αντιδήμαρχος κ. Ξεπαπαδάκος τόνισε ως προς τη σχέση με την Α’ ΕΠΚΑ «…υπάρχει μία διαδικασία, τηv oπoία πρέπει vα ακoλoυθήσoυμε, γιατί όταv είvαι oι Υπηρεσίες, δεv πάει o εργάτης από μόvoς τoυ vα εργαστεί oύτε εγώ μπoρώ vα τoυ πω «πήγαιvε», γιατί φoβάται μηv τo μηvύσoυv.» Το σύνολο των πρακτικών του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα ΕΔΩ.

Μετά από αυτά τα αόριστα κατατέθηκαν μια σειρά αιτήσεων προς το Δήμο και την Α’ ΕΠΚΑ για να διαπιστωθεί, τί από όσα ειπώθηκαν έχουν σχέση με την πραγματικότητα και τί όχι. Οι αιτήσεις καλούσαν ξεχωριστά το Δήμο και την Α’ ΕΠΚΑ να απαντήσουν στα ίδια ερωτήματα. Α) Να παρέχουν τα έγγραφα αιτήσεων και απαντήσεων μεταξύ δήμου και Α’ ΕΠΚΑ (από 1/1/2007 που ανέλαβε το Δήμο η σημερινή δημοτική αρχή) για να διαπιστωθεί αν πράγματι ο Δήμος κάνει αιτήσεις και η Α’ ΕΠΚΑ του βάζει εμπόδια. Β) Για το ίδιο χρονικό διάστημα τριών ετών, να δοθεί λίστα με συγκεκριμένες φυτοτεχνίες παρεμβάσεις που έχουν γίνει για το πράσινο του λόφου από Δήμο και Α’ ΕΠΚΑ.

Και ήρθαν οι απαντήσεις…

Που ‘ντο, που ‘ντο το έγγραφο… ψάξε, ψάξε δεν θα το βρεις…

Ακόμα και σε εμάς που από την πείρα μας είμαστε αρνητικά προκατειλημμένοι για το Δήμο και την Α’ ΕΠΚΑ οι απαντήσεις ήταν περισσότερο δυσάρεστη έκπληξη από όσο περιμέναμε. Στο πρώτο ερώτημα, για να λάβουμε γνώση της αλληλογραφίας των δύο υπηρεσιών για τα θέματα πρασίνου του λόφου, λάβαμε την ίδια απάντηση και από τις δύο. «Οι συνεννοήσεις γίνονται προφορικά μέσω τηλεφώνου»!!! Έγγραφα [1] & [2]. Απίθανα πράγματα. Αιτήσεις και άδειες για παρεμβάσεις σε αρχαιολογικό χώρο, γίνονται χωρίς έγγραφα! Τότε πώς έλεγε ο κ. Ξεπαπαδάκος, ότι δεν στέλνει τους εργάτες χωρίς άδεια γιατί φοβάται μην τους μηνύσουν; Τους στέλνει χωρίς έγγραφη έγκριση για εργασίες σε αρχαιολογικό χώρο; Άλλο και τούτο… Είπαμε να περιορίσουμε τη γραφειοκρατία, αλλά αυτοί την εξαφανίσανε πραγματικά!

Μάλιστα η Α’ ΕΠΚΑ έστειλε την αλληλογραφία που έχει κάνει με τον Δήμο 3 χρόνια τώρα ή οποία περιορίζεται σε 2 έγγραφα!!! Μία ενημέρωση ότι μπήκαν πυροσβεστικοί κρουνοί και μία σύμφωνη γνώμη για την κοπή ξερών δέντρων που γίνεται αυτές τις μέρες. Και το προφανές ερώτημα είναι: Γιατί και αυτές τις δύο φορές δεν τους πήραν απλώς τηλέφωνο όπως «κάνουν» συνήθως, αλλά έστειλαν έγγραφά;

Συμπέρασμα: Οι «προφορικές» συνεννοήσεις είναι πολύ βολικές. Μια ιδιότυπη ομερτά. Όχι μόνο γλιτώνουμε το χαρτί, αλλά και κανείς δεν μπορεί να αποδείξει τίποτα. Ο Δήμος και η Α’ ΕΠΚΑ μπορούν να ισχυρίζονται ότι θέλουν, χωρίς κανείς να μπορεί να αποδείξει το αντίθετο. «Τηλεφώνησεεεε μου, ίσως να μας βγει σε καλό» όπως λέει και το γνωστό λαϊκό άσμα

Η έλλειψη αλληλογραφίας στην ουσία είναι μέρος της τακτικής της Α’ ΕΠΚΑ η οποία αποσκοπεί στο να διώξει κάθε άλλη συναρμόδια υπηρεσία από τον Λόφο. Το παραδέχεται καθαρά άλλωστε όταν λέει ότι ο Δήμος Αθηναίων δεν έχει λόγο στην Πνύκα το οποίο είναι ψέμα. Στο εκχωρητήριο του Υπουργείου Γεωργίας του 1970 με το οποίο ο Δήμος Αθηναίων αναλαμβάνει την προστασία και διαχείρηση, όχι την κυριότητα, των λόφων της Αθήνας, η Πνύκα φιγουράρει πρώτη και καλλίτερη. Το να χάσει τον δημοτικό του χαρακτήρα ο λόφος δεν είναι αθώο: στην πράξη ενισχύει αυτό που διεκδικεί η Α΄ΕΠΚΑ με νύχια και με δόντια, να κάνει τον Φιλοπάππου αποστειρωμένο αρχαιολογικό χώρο.

Από την άλλη το ότι ο Δήμος υπεκφεύγει όταν επικαλείται έστω προφορικά «εμπόδια» από την Α’ ΕΠΚΑ φαίνεται και από κάτι άλλο. Σύμφωνα με τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, ο Δήμος μεταξύ των άλλων έχει και την αρμοδιότητα της προστασίας «μνημείων, σπηλαίων, καθώς και αρχαιολογικών και ιστορικών χώρων της περιοχής και των εγκαταστάσεων αυτών» (άρθρο 75, Ι., στ), 6.). Ως εκ τούτου έχει νομικά απόλυτη ευθύνη ή συνυπευθυνότητα, χωρίς να απαιτείται καμία ιδιαίτερη άδεια από άλλη υπηρεσία, -ίσως μόνο κάποιες τυπικές συνεννοήσεις που βεβαίως πρέπει να γίνονται εγγράφως- για να πράξει αυτά που ορίζει ο νόμος : ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ !

Αλλά η φαιδρότητα τους δεν σταματάει εδώ…

Ο Δήμος δεν έκρινε σκόπιμο να δώσει οποιαδήποτε συγκεκριμένη απάντηση για τις εργασίες πρασίνου που έχει κάνει στου Φιλοπάππου εδώ και τρία χρόνια. Το μόνο που είχε να πει είναι το κόψιμο των ξερών δέντρων που γίνεται αυτές τις μέρες. Να υποθέσουμε αυτό που βλέπουμε, ότι δεν κάνει τίποτα;

Η Α’ ΕΠΚΑ ακολουθεί άλλη τακτική. Στα έγγραφά της λέει σε όλους τους τόνους πόσο καλά συνεργάζεται με τον Δήμο και πόσο καλά ο τελευταίος κάνει την δουλειά του! Το περίεργο εδώ είναι ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο η δημοτική αρχή αντιθέτως αναφέρει την Α’ ΕΠΚΑ ως εμπόδιο! Τι παίζει ρε παιδιά; Δεν το συνεννοείστε λίγο γιατί μας μπερδέψατε;

Για το πράσινο η Α’ ΕΠΚΑ αναφέρει αόριστα και χωρίς τεκμήρια διάφορες εργασίες της στο λόφο, τις οποίες βέβαια κανένας δεν μπορεί να διαπιστώσει αν είναι πραγματικές ή φανταστικές. Γιατί από την καθημερινή μας εμπειρία και την εικόνα του λόφου [όπως την κατέγραψαν και οι έξι γεωπόνοι] είναι φανταστικές, ή τόσο λίγες που δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι! Βέβαια η Α’ ΕΠΚΑ μιλάει κυρίως για καθαρισμούς και αποκλαδώσεις πρασίνου. Δηλαδή κυρίως για αφαίρεση και όχι πρόσθεση που είναι και το ζητούμενο στου Φιλοπάππου.

Άθελα της όμως η Α’ ΕΠΚΑ μας δίνει και εργαλεία για να καταλάβουμε πόση σχέση με την πραγματικότητα έχουν έστω αυτά τα λίγα αόριστα που λέει. Στο ένα έγγραφό της αναφέρει ότι «Για τον σκοπό αυτό έχει δημιουργηθεί και μικρό φυτώριο ελιών στο χώρο της Πνύκας». Όσοι γνωρίζουν, εδώ γελάνε πικρά! Πράγματί μέσα στην Πνύκα υπάρχει ένα μικρό φυτώριο με πολύ μικρές ελιές. Όποιος το δει θα διαπιστώσει με θλίψη ότι λόγω εγκατάλειψης οι περισσότερες ελίτσες του «φυτωρίου» έχουν πια ριζώσει επί τόπου, τριάντα πόντους η μία απ’’ την άλλη, αφού τα πλαστικά που συγκρατούσαν το ριζικό τους σύστημα έχουν με τον καιρό πια διαλυθεί. Δεν πρόκειται για φυτώριο, αλλά για κρεματόριο ελιών.

Φωτογραφία από το περίφημο «φυτώριο» στην Πνύκα. Οι ελίτσες έχουν ριζώσει… Μια βόλτα εκεί θα σας πείσει.

Η Α’ ΕΠΚΑ επιβεβαιώνοντας τις χειρότερες αντιλήψεις για το πως λειτουργούν οι δημόσιες υπηρεσίες κατασκευάζει στις αναφορές της μαγικές εικόνες της πραγματικότητας. Όταν αυτό όμως αφορά το θάνατο της βλάστησης του μεγαλύτερου άλσους της Αθήνας τότε δεν μιλάμε απλά για ανεύθυνη αλλά για εγκληματική συμπεριφορά απέναντι στους πολίτες αυτής της τσιμεντούπολής. Οι υπεύθυνοι της εφορείας Ακροπόλεως αλλά και του Υπουργείου Πολιτισμού μοιάζει να ζουν στη δεκαετία του 70 και δεν έχουν πάρει χαμπάρι τι σημαίνει σήμερα το πράσινο για την πόλη μας. Δεν είναι τυχαίο ότι από το στόμα του Εφόρου Ακροπόλεως κυρίου Μάντη, η λέξη οικολόγος εκφέρεται ως υποτιμητικός προσδιορισμός.

Για να καταλάβετε σε τι χέρια έχει πέσει ο λόφος μας, διαβάστε την παλιότερη σχετική αναφορά σε άρθρο των Νέων από τον συγγραφέα Δημοσθένη Κούρτοβικ:

«Αυτή τη νοοτροπία απηχούσε και λυπάμαι πολύ που το λέω ο κ. Αλέξανδρος Μάντης, διευθυντής της Εφορείας Ακροπόλεως, όταν πριν από λίγες βδομάδες δήλωνε ότι «δεν μπορούμε να προσαρμόσουμε τη φυσιογνωμία ενός τόσο σημαντικού αρχαιολογικού χώρου στις αξιώσεις τριάντα οικολόγων». Οι «τριάντα οικολόγοι» είναι οι κάτοικοι της περιοχής του Φιλοπάππου, που διαμαρτύρονται για τη συνεχιζόμενη περίφραξη του λόφου, όπως και του παρακείμενου λόφου της Πνύκας. Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Μάντης χρησιμοποίησε τον (ανακριβή άλλωστε, στην προκειμένη περίπτωση) όρο «οικολόγοι» με τον ίδιο τρόπο όπως οι καταπατητές των δημοσίων εκτάσεων: απαξιωτικά, για να υποδείξει μια παρέα γραφικών, αιθεροβαμόνων φυσιολατρών, που δεν καταλαβαίνουν τις σύγχρονες ανάγκες, και όχι ένα κίνημα πολιτών που ακριβώς αυτές τις ανάγκες αφουγκράζονται και δεν κάθονται με σταυρωμένα χέρια βλέποντας έναν από τους ελάχιστους πνεύμονες πρασίνου στον ασφυκτικό πολεοδομικό ιστό της Αθήνας να απομονώνεται ολοένα περισσότερο από τους περιοίκους και όλους τους υπόλοιπους Αθηναίους, με αδιαφανείς σκοπούς.»

Δείγμα της ποιότητας φυτοτεχνικών παρεμβάσεων της Α’ ΕΠΚΑ. Η υγιής Ελιά στην είσοδο του λιθόστρωτου, όπως ήταν το 2007 και όπως την έχουν καταντήσει σήμερα.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: