Αναρτήθηκε από: filopappou | 25 Ιανουαρίου, 2010

Μυαλά με ωράριο και ελεύθερος Φιλοπάππου

Όπως είναι γνωστό, το καλό μας Υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠΠΟ), με προτροπή και επιμονή της Εφορίας Ακροπόλεως (Α’ ΕΠΚΑ) και των υπεύθυνων για του Φιλοπάππου αρχαιολόγων κυριών Βογιατζόγλου και Λαζαρίδη, επεδίωξαν και πέτυχαν το 2008 -αφού πρώτα είχαν πείσει –χωρίς δυσκολία– στο ΚΑΣ τον κύριο Ζαχόπουλο- την έκδοση Yπουργικής Απόφασης (ΥΑ) με την οποία κηρύσσονται οι λόφοι Οργανωμένος Αρχαιολογικός Χώρος.

Για να εφαρμόσουν την απόφαση χρειάζεται να ολοκληρώσουν την περιμετρική περίφραξη και τις ελεγχόμενες εισόδους, έτσι ώστε να μπορέσουν να επιβάλουν στο λόφο μας ωράριο λειτουργίας αρχαιολογικού χώρου, όπως προβλέπει η Υ.Α.

 Δηλαδή, αυτοί οι καλοί άνθρωποι θέλουν του Φιλοπάππου να είναι ανοιχτός από τον Απρίλιο μέχρι και τον Οκτώβριο 8πμ – 8μμ και τους υπόλοιπους 5 μήνες του χειμερινού ωραρίου από τις 8:30πμ – 3μμ!!! Ο τελευταίος επισκέπτης μπαίνει μισή ώρα πριν τη λήξη του ωραρίου.

Αν υπολογίσει κανείς τις ώρες σε ετήσια βάση, αυτό μεταφράζεται σε περίπου 145 μέρες ανοιχτός και 220 κλειστός ο λόφος. Αλλά και από ποιοτική πλευρά να το εξετάσει κανείς, για τους πέντε χειμερινούς μήνες που ο χώρος κλείνει στις τρεις, αυτό το ωράριο σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι άνθρωποι και γείτονες χάνουν πλήρως την δυνατότητα να επισκεφθούν το λόφο για το πενθήμερο. Το καλοκαίρι, πάλι, στερούμαστε τις υπέροχες βραδιές με το ηλιοβασίλεμα και την ελάχιστη βραδινή δροσιά μέσα στους καύσωνες.

Πάρτε μια γεύση του τί θα σημαίνει ωράριο από το site του Υπουργείου Πολιτισμού, στο οποίο οι λόφοι Φιλοπάππου (Δυτικοί λόφοι) παρουσιάζονται ως χώρος με ωράριο!!!

Ο ΜΟΝΟΣ λόγος που το ωράριο είναι μόνο στα χαρτιά και τις ιστοσελίδες (τους) είναι ότι οι κάτοικοι έχουν ξηλώσει μεγάλα τμήματα της περίφραξης. Αλλιώς από το 2008 ο λόφος θα είχε ωράριο και στην πράξη.

 Από τα παραπάνω είναι φανερό ότι με τη δικαιολογία της δήθεν προστασίας, η Α’ ΕΠΚΑ και το ΥΠΠΟ επιδιώκουν την εφαρμογή μιας προκρούστιας λογικής που σαν μόνο θύμα θα έχει τους απλούς περιπατητές από τους οποίους θα στερήσει το λόφο. Του Φιλοπάππου θα μετατραπεί σε μια δημόσια υπηρεσία 700 στρεμμάτων, έρμαιο των ωραρίων των υπαλλήλων του ΥΠΠΟ και κάθε άλλου προβλήματος, απεργίας, έλλειψης προσωπικού κ.α. που θα κρατάνε το λόφο κλειστό επιπλέον μέρες, όπως συχνά συμβαίνει με πολλούς αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία. Άλλωστε ήδη το καλοκαίρι του 2007, όταν ακόμα υπήρχε περίφραξη στην Πνύκα, εμβρόντητοι περιπατητές βρήκαν πάνω στις κλειστές της πόρτες σημειώματα για απεργία. Βέβαια, στην περίπτωση αυτή, η απεργία ήταν σκέτη δικαιολογία. Για την ακρίβεια, ήταν απλά και μόνον μέρος του στρατηγικού σχεδίου που είχε συλλάβει η Α’ ΕΠΚΑ για να παρεμποδίσει συνέλευση κατοίκων στο χώρο. Το μαρτυρούσε, άλλωστε, και η παρουσία μεγάλης αστυνομικής δύναμης.

Ήδη 12 πολίτες της περιοχής μας, προσέφυγαν με δικά τους έξοδα στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της Υ.Α. που κηρύσσει τους λόφους Οργανωμένο Αρχαιολογικό Χώρο και επιβάλλει ωράριο λειτουργίας. Ο Εισηγητής προτείνει την ακύρωση του ωραρίου πρόσβασης καθώς το βρίσκει μέτρο που είναι αντισυνταγματικό, εις βάρος των πολιτών και ασύμμετρο σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες προστασίας που έχουν οι λόφοι. Αναμένουμε και την τελική απόφαση με βάσιμη αισιοδοξία.

Μπορείτε να διαβάσετε στον τύπο τα σχετικά δημοσιεύματα για την εισήγηση στο ΣτΕ. [1]-[2]-[3]-[4]-[5]

Αυτή την πινακίδα θα αντικρίζαμε (δεν είναι αληθινή) στις 4-5 εισόδους του κλειστού λόφου μας, αν περνάγανε τα σχέδια τους.


Responses

 1. Αμ δε το χωνέψανε ακόμη ότι δεν τους πέρασε. Γεμίζουν τον τόπο ψέμματα, να φαίνεται ότι ο λόφος έχει μπει στο καλούπι τους. Ένα από τα πολλά τους ψέμματα.

  Άσε που η υπόθεση της πρόσβασης εκκρεμοδικεί στο ΣτΕ. Πώς ανακοινώνουν πράγματα για τα οποία δεν έχει ληφθεί δικαστική απόφαση?

  Να μη πω που γράφει το Υπουργείο Πολιτισμού τους θεσμούς.

 2. ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΣΤΕΡΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΣΑ ΜΑΣ!!ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΚΑΤΩ ΑΣ ΠΕΡΙΦΡΑΞΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΚΙ ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΛΟΦΟΥΣ ΗΣΥΧΟΥΣ!!

 3. Καλα κανανε, μπραβο

 4. όμορφα που θα είναι τα μνημεία με τα καγκελάκια γύρω-γύρω…

 5. αίσχος ,τι παραπάνω να πούμε …

 6. Ο λόφος είναι η ανάσα μας και ο χώρος στον οποίο μάθαμε από τους γονείς και τους παππούδες μας να πηγαίνουμε όποτε μας καπνίσει, και αυτό θα συνεχίσουμε να μαθαίνουμε κι εμείς στα παιδιά μας.
  Όποιος έχει πρόβλημα μ’ αυτό ας προσπαθήσει να κλείσει τον Φιλοπάππου. Ωραίοι οι αρχαίοι Έλληνες δε λέω, αλλά οι νέοι Έλληνες μου αρέσουν περισσότερο


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: