Αναρτήθηκε από: filopappou | 28 Ιανουαρίου, 2010

Ανίκανοι ή αδιάφοροι …το αποτέλεσμα είναι το ίδιο

Η παράγραφος του ακολουθεί είναι μέρος εγγράφου της Α’ ΕΠΚΑ (Εφορία Ακροπόλεως), που γράφτηκε πριν ένα μήνα (30/12/2009) ως απάντηση σε ερώτηση βουλευτή.* Αφορά την είσοδο ή μη αυτοκινήτων στου Φιλοπάππου και πάνω στα βραβευμένα και κηρυγμένα μνημείο λιθόστρωτα του αρχιτέκτονα Δ. Πικιώνη. Απολαύστε:

«Οι πλείστες ενέργειες για τη μη κυκλοφορία των τουριστικών λεωφορείων και των πάσης φύσεως οχημάτων ήταν επί δεκαετίες ιδιαιτέρα επίπονες, με αποτέλεσμα σήμερα, με την τοποθέτηση των κινητών απαγορευτικών στοιχείων, να μπορούν να εισέρχονται μόνο τα οχήματα κοινής ωφέλειας, άμεσης ανάγκης του Δήμου και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, καθώς και τα απολύτως αναγκαία οχήματα κατά τη διάρκεια της τέλεσης μυστηρίων στον Αγ. Δημήτριο Λουμπαρδιάρη και μελλοντικά της χρήσης του Αναψυκτηρίου.»

Σε συνέχεια και προς «επίρρωση» της παραγράφου αυτής σας παρουσιάζουμε την εικόνα του λόφου το βράδυ της 26ης Ιανουαρίου 2010 και ώρα 10:30μ.μ.


37 μετρημένα αυτοκίνητα και 6 μηχανάκια παρκαρισμένα μέσα στον λόφο. Και αυτό παρά το γεγονός ότι στα γραφεία-κοντέινερ των αρχαιολόγων υπήρχαν εκείνη την ώρα υπάλληλοι της αρχαιολογικής υπηρεσίας που θα μπορούσαν να τα έχουν αποτρέψει. Και ενώ 100 μέτρα πιο πέρα, μπροστά από το εστιατόριο του Διονύσου, υπάρχει δημοτικό πάρκινγκ το οποίο την ίδια ώρα ήταν και σχεδόν άδειο.

Ο λόγος της παρουσίας τόσων αυτοκινήτων ήταν ότι στο εκκλησάκι ο Παπάς είχε κήρυγμα. Μίλαγε και μέσω μεγαφώνων, για τον θεό και τον άνθρωπο, την ταπεινότητα και την ευσέβεια, αλλά είχε λησμονήσει ότι όλα όσα έλεγε ακυρώνονταν από το γεγονός ότι δεν σέβεται -ούτε εκείνη τη νύχτα, ούτε ποτέ- το προστατευόμενο έργο αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, ούτε καν τους νόμους που θεωρητικά το προστατεύουν και φυσικά ούτε τους περιπατητές που θέλουν να απολαύσουν μια βόλτα στο άλσος, μακριά από το τσιμέντο και τα αυτοκίνητα.

Όσο για την Α’ ΕΠΚΑ είναι φανερό ότι «οι επί δεκαετίες» και «ιδιαιτέρα επίπονες προσπάθειες» είναι ή φούμαρα για βουλευτική κατανάλωση ή είναι ανίκανη η υπηρεσία να εφαρμόσει το νόμο και να προστατέψει το μνημείο. Διαλέξτε και πάρτε αλλά το αποτέλεσμα είναι το ίδιο και το πληρώνει με καταστροφές το χειροποίητο λιθόστρωτο-μνημείο, ψυχικά οι περιπατητές καθώς και συνολικά του Φιλοπάππου με την υποβάθμιση του σε υπαίθριο δωρεάν πάρκινγκ.

Το πιο απειλητικό όμως είναι το απόσπασμα «…και μελλοντικά της χρήσης του Αναψυκτηρίου». Αν ήταν βραδιάτικα 37 αυτοκίνητα μόνο για την εκκλησία τι θα γίνει όταν ανοίξει και το καφενείο;

—————

*Η ερώτηση ήταν του βουλευτή Α. Τσίπρα και μπορείτε να τη δείτε ΕΔΩ, ενώ την απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού, που στην πραγματικότητα είναι της Α’ ΕΠΚΑ μπορείτε να δείτε σε αρχείο PDF ΕΔΩ. Kαι ΕΔΩ υπάρχει το Δελτίο Τύπου απάντηση του βουλευτή.


Responses

 1. Φίλος του λόφου διαμαρτυρήθηκε στην κυρία Βογιατζόγλου το επόμενο πρωί για την κατάσταση με τα αυτοκίνητα. Αυτή έδειξε ενοχλημένη με τη στάση του Παπά και είπε ΄τι του το έχει πει. Ίσως τον επιπλήξει εκ νέου αν το πάρουμε καλόπιστα.
  Όμως εδώ πρέπει να θυμηθούμε ότι η ίδια αρχαιολόγος και η υπηρεσία της έχουν κάνει ΔΥΟ μηνυτήριες αναφορές κατά των κατοίκων για τα κάγκελα και τις δεντροφυτεύσεις.

  Δύο μέτρα και δύο σταθμά.

  Οι κάτοικοι στον εισαγγελέα και ο Παπάς που συστηματικά γράφει τον νόμο στα παλιά του τα παπούτσια …στην ουσία ανενόχλητος. Γιατί το θράσος του να αγνοεί τις οδηγείες της αρχαιολογικής υπηρεσίας δείχνει ότι δεν φοβάται τίποτα από αυτήν. Το ίδιο που παλιότερα είχε γίνει και με την καταπάτηση της καφετέριας στην Πνύκα επί μία δεκαετία και το ίδιο που συμβαίνει και με το Διόνυσο.
  Άλλο Παπάς, άλλο επιχειρηματίας και άλλο κάτοικος για την Α’ ΕΠΚΑ. Αυτή είναι η πολιτική «προστασίας»…

 2. Να συμπεράνω ότι αν η παράγραφός αυτή έχει τόση σχέση με την πραγματικότητα όση το ψάρι με το ποδήλατο, τότε όλα τα υπόλοιπα της απάντησης είναι και αυτά φούμαρα…

 3. και βέβαια είναι φούμαρα!! αμφιβάλλει κανείς;

  όσο για τους παπάδες της εκκλησίας πρέπει κάποιος να τους εξηγήσει ότι ο κόσμος που κάνει τη βόλτα του εκεί δεν έχει καμία όρεξη να ακούει σε κάθε άκρη του λόφου τα μεγάφωνα της εκκλησίας

 4. Άλλο ένα όχημα κοινής ωφέλειας και άμεσης ανάγκης…


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: