Αναρτήθηκε από: filopappou | 18 Φεβρουαρίου, 2010

Φαρσοκωμωδία στη σκιά της Ακρόπολης

Δεν είναι σίγουρο αν η Εφορία αρχαιοτήτων Ακροπόλεως (Α’ΕΠΚΑ) και ο Δήμος Αθηναίων μπορούν να προστατέψουν επαρκώς από αυθαιρεσίες έναν δημόσιο και αρχαιολογικό χώρο, αλλά είναι σίγουρο ότι μπορούν να προσφέρουν άφθονο γέλιο.

Διαβάστε τη φαρσοκωμωδία που εκτυλίχθηκε με επίκεντρο ένα κουβούκλιο στο δημοτικό πάρκινγκ του Διονύσου στου Φιλοπάππου.

Σ.τ.μ. Το ζήτημα μοιάζει μικρό είναι όμως μικρογραφία των παρανομιών που ανθίζουν στον ίδιο ακριβώς χώρο εδώ και χρόνια. Πρόκειται για μόνιμη πρακτική. Μιλάμε για την παράνομη ανέγερση πριν το 2004 του πωλητηρίου αρχαίων ομοιωμάτων εντός δασικού χώρου και τις συνεχείς παράνομες επεκτάσεις του εστιατορίου του Διονύσου από το1995, μαζί με τα 4 μεγάλα του φουγάρα που επιβεβαιώνουν ότι όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και …φωτιά.

~~~~~ Χρονολόγιο ~~~~~

6 Αυγούστου 2009

Η ΕΤΑ (Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης) τοποθετεί 2 οικίσκους. Έναν στο δημόσιο πάρκινγκ του Διονύσου στου Φιλοπάππου και τον άλλο στην οδό Χατζηχρήστου δίπλα στο νέο μουσείο Ακροπόλεως. Μετά το καλοκαίρι ήδη έχει ανοίξει κουβέντα ανάμεσα στους κατοίκους για το πως ξεφύτρωσε το κουβούκλιο στο πάρκινγκ.

31 Οκτωβρίου 2009

Η εφημερίδα ΕΘΝΟΣ δημοσιεύει άρθρο με αιχμές σκανδάλου για τη σύμβαση διαχείρισης πούλμαν που αφορά την περιοχή και την υπόθεση μας και εξηγεί την παρουσία των κουβούκλιων.

4 Νοεμβρίου 2009

Δημοσιεύουμε στο blog Φιλοπάππου άρθρο για την υπόθεση της σύμβασης και θέτουμε ερωτήματα ως προς τη νομιμότητα της χρήσης του Δημοτικού χώρου από την ΕΤΑ και την εγκατάσταση του κουβούκλιου.

10 Νοεμβρίου 2009

Μετά το δημοσίευμα του έθνους, η ΕΤΑ ενημερώνει με επιστολή την Α’ΕΠΚΑ ότι «προτίθεται να εγκαταστήσει» τους ήδη εγκατεστημένους εδώ και τρείς μήνες οικίσκους για τη διαχείριση πούλμαν. Ζητά -χωρίς ντροπή– να επιτραπεί η εγκατάσταση των εγκατεστημένων και να υποδειχθεί η κατάλληλη θέση!!! Ε, και αφού τα κουβούκλια είναι ήδη στη θέση τους, ίσως κουνήσουν το έδαφος…

13 Νοεμβρίου 2009

Κατατίθενται ερωτήσεις [ΕΔΩ] από πολίτες προς την Α’ΕΠΚΑ και το Δήμο σχετικά με τη νομιμότητα και αδειοδότηση του κουβούκλιου στο δημοτικό πάρκινγκ του Διονύσου. Αν δηλαδή υπάρχει η απαιτούμενη γνωμοδότηση του ΚΑΣ (Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου), έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού και της πολεοδομίας του Δήμου.

16 Νοεμβρίου 2009

Τίθεται στο Δημοτικό Συμβούλιο προ ημερησίας η ερώτηση αν ο Δήμος γνωρίζει και έχει δώσει άδεια για τη χρήση του χώρου και το κουβούκλιο στον δημοτικό χώρο του πάρκινγκ του Διονύσου.

24 Νοεμβρίου 2009

Η ΕΤΑ καταθέτει εκ νέου επιστολή με τη σημείωση «ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ» της προηγούμενης επιστολής (10/11) στην οποία ενημερώνει την Α’ΕΠΚΑ ότι «ήδη εγκατέστησε» από 6/08/2009 τους δύο οικίσκους. Ζητά τη σύμφωνη γνώμη(!) της Α’ ΕΠΚΑ και σημειώνει ότι λόγω εσπευσμένης εγκατάστασης δεν ζητήθηκε η άδεια της Εφορίας. Τη ζητά σχεδόν 4 μήνες μετά και ένα μήνα πριν τη λήξη της σύμβασης!!! «Η παροχή άδειας από μέρους σας» αναφέρει η επιστολή«είναι απαραίτητη όπως προκύπτει από το συνημμένο έγγραφο του Δήμου Αθηναίων που μας εστάλη σε ανάλογο αίτημα μας.» Λογικά συμπεραίνουμε ότι ο Δήμος είχε παραλάβει και αυτός την επιστολή της 10/11 για αδειοδότηση και είχε απαντήσει ότι για να δώσει άδεια πρέπει να έχει πρώτα της Α’ ΕΠΚΑ όπως είναι η νόμιμη διαδικασία.

4 Δεκεμβρίου 2009

Ο Έφορος Ακροπόλεως κ. Αλέξανδρος Μάντης απαντάει στην ερώτηση των πολιτών που αναφέραμε: «Ο οικίσκος τοποθετήθηκε χωρίς την κατ’ αρχήν έγκριση μας» (λόγω επείγοντος) «Για την τοποθέτηση των οικίσκων η Εφορία μας δεν είναι αρνητική εφόσον πρόκειται για κινητές, αναστρέψιμες κατασκευές». Φυσικά ο κύριος Μάντης, ο απόλυτος άρχων και προστάτης του αρχαιολογικού χώρου Ακροπόλεως – Φιλοπάππου, πληροφορήθηκε επισήμως με τέσσερις μήνες καθυστέρηση το «επείγον» της εγκατάστασης. Και ρωτήθηκε μόνο αφού είχε ξεκινήσει το σούσουρο για την υπόθεση. Τέτοιος άρχοντας και προστάτης… Επιπλέον δεν προκύπτει από πουθενά ότι οι υπεύθυνες για του Φιλοπάππου αρχαιολόγοι κυρίες Λαζαρίδη και Βογιατζόγλου, είχαν ενημερώσει την Εφορία τους για την ξαφνική εμφάνιση του κουβούκλιου εντός του χώρου ευθύνης τους. Μιλάμε για πολύ υπευθυνότητα…

8 Δεκεμβρίου 2009

Η πολεοδομία του Δήμου απαντάει στους πολίτες για το κουβούκλιο, ότι δεν της έχει γίνει αίτηση, δεν έχει δώσε άδεια και θα ψάξει το θέμα. Περίεργο, γιατί η ΕΤΑ στην επιστολή της 24/11 που αναφέραμε, λέει αντιθέτως ότι έχει καταθέσει στο Δήμο αίτημα παροχής άδειας και έχει λάβει και απάντηση. Κάτι μυστήρια πράγματα…

31 Δεκεμβρίου 2009

Τέλος του έτους και λήξη της εργολαβίας διαχείρισης πούλμαν, την οποία …εξυπηρετούσε και το κουβούκλιο. Και τώρα τι θα κάνουν τα πούλμαν;

20 Ιανουαρίου 2010

Η πολεοδομία του Δήμου κάνει αυτοψία στο κουβούκλιο και θυροκολλεί έκθεση, βάσει της οποίας η εγκατάσταση είναι παράνομη και επιβάλει πρόστιμο ανέγερσης και διατήρησης. Υπ’ όψιν ότι δεν υφίσταται διατήρηση αυθαιρέτου εντός ορίων αρχαιολογικού χώρου. Λεπτομέρειες…

Φλεβάρης 2010

Το κουβούκλιο κάνει …φτερά!

~~~~~ Σύνοψις του έργου: ~~~~~

Η ΕΤΑ χωρίς να πάρει άδεια ούτε από το υπουργείο Πολιτισμού, ούτε από την πολεοδομία, ως υποχρεούτο, προχωρά σε παράνομη εγκατάσταση δύο κουβούκλιων. Αλλά και οι δύο»υπεύθυνες» υπηρεσίες, Α’ ΕΠΚΑ και Πολεοδομία του Δήμου δεν ασχολήθηκαν καν να μάθουν πως σε τόσο σημαντικούς χώρους ευθύνης τους ξεφύτρωσαν τα δύο κουβούκλια.

ΜΟΝΟ ΜΕΤΑ τις ενοχλήσεις πολιτών και το δημοσίευμα και με καθυστέρηση μηνών από την εγκατάσταση, ο έφορος ακροπόλεως κ. Μάντης δίνει εκ των υστέρων(!) άτυπη(!) άδεια! Όμως η πολεοδομία δίνει το ακριβώς αντίθετο! Διαπιστώνει την αυθαιρεσία και επιβάλει πρόστιμο στο κουβούκλιο του πάρκινγκ για το οποίο είχαν ρωτήσει οι πολίτες.

Εν τω μεταξύ η σύμβαση του «μεγάλου έργου» της διαχείρισης πούλμαν έχει λήξει με το τέλος του χρόνου και απ’ ότι φαίνεται τα πούλμαν που τόσο χρειάζονταν διαχείριση πριν, τώρα πια δεν τη χρειάζονται. Μάθανε από μόνα τους τι πρέπει να κάνουν και …αυτοδιαχειρίζονται. Ή, κατά μία άλλη εκδοχή, ο δημοσιογράφος της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ είχε δίκιο όταν άφηνε αιχμές για υπόθεση κυκλοφορίας όχι πούλμαν αλλά κονδυλίων και ο νοών νοείτω… Όπως και να έχει η μπίζνα με το κωδικό όνομα «Διαχείριση Πούλμαν» ολοκληρώθηκε ανεμπόδιστα και τρεις δημόσιες υπηρεσίες* συνέβαλαν ενεργητικά ή παθητικά σε διαπιστωμένη παρανομία. Τουλάχιστον κάποιοι υπάλληλοι της πολεοδομίας, έστω και κατόπιν εορτής, έκαναν αυτό που έπρεπε. Αλλιώς πολύ πιθανά αυτό το κουβούκλιο να στοίχειωνε για χρόνια εγκαταλελειμμένο.

Με αυτά τα ωραία να συμβαίνουν σε έναν χώρο που υποτίθεται ότι χαίρει της υψηλότερης δυνατής προστασίας, τελειώνει η φαρσοκωμωδία μας και τώρα δεν ξέρουμε που να πρωτοδώσουμε το βραβείο υποκριτικής για να μην αδικήσουμε. Ήταν όλοι τόσο καλοί…

Σημειώσεις:

 • Το Νοέμβριο πολίτες έκαναν και αίτηση στην ΕΤΑ ζητώντας την απόφαση της επιτροπής που διάλεξε τον εργολάβο και ανέθεσε την εργολαβία. Τουμπεκί ψιλοκομμένο η ΕΤΑ. Αλλά αυτός είναι μόνο ο πρώτος γύρος…
 • Η ΕΤΑ αναφέρεται ως δημόσια υπηρεσία γιατί αν και είναι Α.Ε., μοναδικός μέτοχος είναι το ελληνικό δημόσιο.

Το κουβούκλιο που …χάσαμε και στο βάθος το επίσης παράνομο πωλητήριο αρχαίων ομοιωμάτων


Responses

 1. Εγώ δεν θέλω να δώσω βραβείο υποκριτικής.

  Την κόρη του εργολάβου θέλω να γνωρίσω, να λύσω το πρόβλημά μου τέτοιες ώρες.

  Βολεύομαι και με τον υπάλληλο ή τους υπαλλήλους που του φτειάξανε τον διαγωνισμό. Μόνο σε αυτόν θα τον έχουν φτειάξει? …………

 2. Να μην ξεχνάμε ότι η Α’ ΕΠΚΑ που δεν είδε δεν άκουσε για το κουβούκλιο και για όλα τα άλλα, είναι αυτή που έχει κάνει δύο μηνυτήριες αναφορές κατά κατοίκων για δεντροφυτεύσεις και πτώσεις περιφράξεων. Δηλαδή η υπηρεσία όταν θέλει ξέρει να ασχολείται ακόμα και να διώκει. Όταν όμως τον χώρο απειλούν και καταπατούν ποικιλώνυμα μεγάλα συμφέροντα κάνει την πάπια… Αυτά για αυτούς που ακόμα νομίζουν ότι η αρχαιολογική υπηρεσία είναι αυτό που ήταν κάποτε.

 3. Η κα Βογιατζόγλου δεν το πήρε χαμπάρι γιατί ανακάλυπτε την σπηλιά του Κουφού. Σε όσον ελεύθερο χρόνο της απέμενε, ξεναγούσε Ινδούς πρίγκηπες σε σπηλιές με νεράιδες.

  Αδύνατον να τα προλάβει όλα.

 4. Πολύ ωραίο το άρθρο που παρουσιάζει με πόσο σύννομο τρόπο εξακολουθούν να λειτουργούν η Α’ ΕΠΚΑ, η ΕΤΑ και η πολεοδομία. Για μας που ξέρουμε το βίο και τη πολιτεία τους δεν υπάρχει καμμία έκπληξη.

  Όμως, αξίζει να θέσουμε το ερώτημα προς τι η φαρσοκωμωδία του κουβούκλιου της ΕΤΑ για τη διαχείριση των πούλμαν, οι συμβάσεις, οι ετεροχρονισμοί στις αδειοδοτήσεις που προδίδουν νευρικότητα και αποσυντονισμό εξαιτίας του ότι ανακατεύτηκαν πάλι αυτοί οι Νεάντερταλ στις υποθέσεις τους. Όπως έχουμε γράψει και σε άλλα άρθρα, ο χώρος του πάρκινγκ (5 στρέμματα) και άλλα 8 στρέμματα στην πλαγιά του Φιλοπάππου έχουν απαλλοτριωθεί από το 1958 για πλατεία και άλσος και περνάνε, σύμφωνα με το νόμο, στο Δήμο Αθηναίων. Ο Δήμος μέχρι πρόσφατα δεν είχε εγγράψει στην περιουσία του ένα χώρο που δικαιωματικά του ανήκε. Δεν τον είχε εγγράψει και κανείς άλλος γιατί ούτε το Δημόσιο τον είχε καταχωρήσει σαν δημόσια περιουσία και, φυσικά, οι πρώην ιδιοκτήτες, με την καταβολή των αποζημιώσεων από το 1958 έπαψαν να έχουν οποιαδήποτε δικαιώματα στο χώρο.

  Ο ΕΟΤ, του οποίου την περιουσία διαχειρίζεται η ΕΤΑ ΑΕ, είχε προσπαθήσει το 1973 να επιτύχει αποχαρακτηρισμό του χώρου από πλατεία και άλσος και την μετατροπή του σε χώρο προς ίδρυση τουριστικής εγκατάστασης. Αυτό θα έλυνε τα νομικά προβλήματα εκμετάλλευσης και ενοικίασης του Διονύσου που μέχρι σήμερα δεν έχουν λυθεί.

  Δεν είναι τυχαίο ότι με την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την κατάρτηση του κτηματολογίου, ο χώρος αυτός των 13 στρεμμάτων — περιλαμβάνει και τον χώρο στάθμευσης— δηλώθηκε στο κτηματολόγιο και από την ΕΤΑ ΑΕ σαν δική της περιουσία και από τον Δήμο Αθηναίων.

  Δεν γνωρίζω ακριβώς πόσα στρέμματα έχει δηλώσει η ΕΤΑ ΑΕ (μόνο τα 5 στρ. που καταλαμβάνουν ο Διόνυσος και το πάρκινγ ή και τα 13). Μικρή σημασία έχει. Είναι όμως περίεργο ότι ο Δήμος Αθηναίων δεν δήλωσε μόνο τα 13 στρέμματα που όντως του ανήκουν αλλά ολόκληρο το λόφο Φιλοπάππου (700 στρέμματα). Μέσα σε αυτά τα 700 στρέμματα είναι και τα 13 αλλά ο Δήμος δεν κάνει ιδιαίτερη μνεία σε αυτά. Αυτό έχει ξεχωριστή σημασία γιατί στην πραγματικότητα στο Δήμο Αθηναίων ανήκουν μόνο αυτά τα 13 στρέμματα. Υπάρχουν στοιχεία και τοπογραφικά που θεμελιώνουν δημόσια ιδιοκτησία 400 στρεμμάτων. Για τα υπόλοιπα 300 δεν υπάρχει σαφές τοπογραφικό και δεν είναι του παρόντος να μπούμε σε λεπτομέρειες. Εάν καταλήξουν στα δικαστήρια για το ποιος έχει την ιδιοκτησία του χώρου στάθμευσης και του Διονύσου, ο Δήμος Αθηναίων με τον χειρισμό που έχει κάνει υπάρχει περίπτωση να χάσει τα μόνα στρέμματα επάνω στα οποία έχει πραγματική ιδιοκτησία.

  Εμείς σαν πολίτες ανακινήσαμε το θέμα της ιδιοκτησίας του Δήμου στο χώρο των 13 στρεμμάτων διότι τον εκμεταλλευόταν η ΕΤΑ ΑΕ και η Διόνυσος ZONAR’S παράνομα και είχαμε προσκομίσει πλήρη στοιχεία στη Δ/ση Περιουσίας του Δήμου. Ο κος Κακλαμάνης ίσως για να μη φανεί ότι σύρεται πίσω από εμάς υπερθεμάτισε και δήλωσε ολόκληρο το λόφο στο κτηματολόγιο ως περιουσία του Δήμου ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν τους ανήκει, όπως εξήγησα πιο πάνω. Εμείς επαγρυπνούμε και παρακολουθούμε στενά τους χειρισμούς και του Δήμου Αθηναίων και της ΕΤΑ ΑΕ σχετικά με αυτό το θέμα και δεν θα επιτρέψουμε να παιχτεί κανένα παιχνίδι ερήμην μας.

  Κουνούπι να πετάξει στο λόφο ΜΑΣ θα πρέπει να υποβάλει σχέδια πτήσης….

 5. μήπως θα πρεπε να το δηλώσουν στο Κτηματολόγιο οι κάτοικοι …

 6. Μπράβο στην Πολεοδομια Αθηνων, να που δουλεύει τελικα!

 7. Φίλε Λευτέρη,

  ε όχι και μπράβο γιατί μια φορά κάναν την δουλειά τους. Ας πάρουν το μηνιάτικό τους για αυτήν την φορά, είναι η απάντηση και μάλιστα τώρα που φαίνεται πια ξεκάθαρα πώς η λογική του απέραντου ωχαδερφισμού, για να πω το λιγότερο και να μη γίνουμε κακοί πρωί πρωί, ήρθε μπούμεραγκ εναντίον μας και εναντίον των παιδιών μας.

  Λοιπόν, εγώ για την Πολεοδομία έχω ένα τοσοδούτσικο μικρούλι αθληματάκι. Υπάρχει ένα θεματάκι με τον Διόνυσο που έχει παγώσει κάτι χρονάκια. Να τη δω να το βγάζει πέρα και τότε θα πω μπράβο στον συγκεκριμένο υπάλληλο που ανέλαβε να ξεσκ…. πολύ πράμα. Και μόνο που θα τόκανε, έστω και εκών άκων, ….

  Στέλλα Μαρκαντωνάτου

 8. Φίλε Λευτέρη

  Αν διάβασες το άρθρο θα διαπίστωσες και εσύ ότι ο Δήμος δεν αντέδρασε τρεις μήνες στη εγκατάσταση του κουβούκλιου, ούτε στην ντεφάκτο οικειοποίηση του στο δημοτικού χώρου από μια ΑΕ.

  Δεν αντέδρασε ούτε όταν έλαβε αίτηση αδειοδότησης από την ΕΤΑ κάπου στις αρχές Νοέμβρη.

  Απάντησε ψέματα στους πολίτες ότι ΔΕΝ γνώριζε το θέμα στις 8/12.

  Και τελικά έκανε την δουλεία του με σχεδόν 6 μήνες καθυστέρηση, αφού είχε λήξει η σύμβαση και αφού μια ΑΕ είχε κερδοσκοπήσει παράνομα σε δημοτικό χώρο, χωρίς την άδεια του ιδιοκτήτη δήμου.

  Τέτοιον δήμο θέλουμε?

 9. Αυτός ο Lefteris μάλλον πλάκα κάνει.

  Η πολεοδομία έκρινε παράνομο (κατόπιν εορτής) ένα κουβούκλιο… ε, και; σιγά το δύσκολο…

  Εμείς θέλουμε να τη δούμε να κάνει τη δουλειά της με τα πραγματικά αυθαίρετα της περιοχής: το Διόνυσο, το πωλητήριο που ξεφύτρωσε σε χώρο πρασίνου και που αδειοδότησε η πολεοδομία.

  Για το Διόνυσο ειδικά ο κ. Παρέσογλου μας χρωστάει μια απάντηση εδώ και 2 χρόνια.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: