Αναρτήθηκε από: filopappou | 6 Απριλίου, 2010

Ύποπτα νυχτερινά καμώματα στου Λουμπαρδιάρη

Της νύχτας τα καμώματα τα βλέπει η μέρα και γελά λένε, αλλά ίσως και να μη γελά καθόλου…

Φίλος και γείτονας που περνούσε τυχαία σήμερα 6/4 το βράδυ από το λόφο μας στις 8:30, διαπίστωσε κάτι θετικό αλλά και κάτι πολύ ύποπτο. Ο λόφος από τη μία δεν είχε μέσα τα κλασικά παρκαρισμένα αυτοκίνητα (θετικό) αλλά υπήρχε ένα βαρύ φορτηγό δίπλα στο εκκλησάκι του Λουμπαρδιάρη. Καθώς πλησίασε να δει τι συμβαίνει διαπίστωσε ότι το εξαιρετικά βαρύ όχημα, ήταν φορτωμένο και ξεφόρτωνε τόνους οικοδομικά υλικά. Τρεις παλέτες με λίθινες πλάκες, μία παλέτα με πέτρες ογκόλιθους και δύο τεράστια οικοδομικά σακιά με -προφανώς- κάποια αμμώδη υλικά. Το γερανοφόρο όχημα τα ξεφόρτωνε δίπλα και πάνω από το κλασικό δωμάτιο-γραφείο του παπά. Το ίδιο το γραφείο ήταν άδειο από έπιπλα και αποτελούσε χώρο όπου στοίβαζαν όσα υλικά χωρούσαν, μιας και είναι πολύ μικρό και τα υλικά πολλά.

Το φορτηγό

Ο φίλος γείτονας άρχισε να βγάζει φωτογραφίες για να έχει τεκμήρια. Ένας από τους εργαζόμενους των ρώτησε με ανησυχία γιατί τράβαγε φωτογραφίες και έλαβε την απάντηση ότι το θέμα αφορά το υπουργείο πολιτισμού και όχι το φορτηγό. Ένας άνθρωπος που φαινόταν ο υπεύθυνος από πλευράς της εκκλησίας, μόλις είδε την φωτογραφική αντί να ρωτήσει κι αυτός ή ειδικά αυτός, προτίμησε να αποτραβηχτεί σε σκοτεινό σημείο της βεράντας της εκκλησίας όπου δεν φαινόταν. Υπάλληλος της Α’ ΕΠΚΑ δεν υπήρχε παρών, παρ’ ότι τα γερανοφόρα οχήματα θεωρούνται μέσο με το οποίο μπορούν να αφαιρεθούν αρχαία.

Η πινακίδα: ΥΡΥ 6041

Στη συνέχεια ο γείτονας πήγε στα κοντέινερ-γραφεία των αρχαιολόγων. Εκεί υπήρχαν τρεις φύλακες. Ένας από τους παλιούς μόνιμους και δύο νέοι που δεν γνώριζαν και πολλά. Ο παλιός μόλις διαπίστωσε ότι ο γείτονας μας είναι από αυτούς που γενικά ασχολούνται με τα θέματα του Φιλοπάππου έδειξε να θορυβείται και άρχισε να τρέχει αγχωμένος μεταξύ των κοντέινερ και του φορτηγού, μιλώντας διαρκώς στο τηλέφωνο, υποθέτουμε με κάποιον υπεύθυνο της Α’ ΕΠΚΑ. Σαν να υπήρχε κάποιο πρόβλημα που πριν δεν γνώριζε! Αν και ήταν οι ίδιοι οι φύλακες που όπως είπαν είχαν αφήσει το φορτηγό να μπει υποθέτοντας ότι υπάρχει κάποια συνεννόηση με τους υπεύθυνους.

Στο δωματιάκι γινόταν η αποθήκευση… ή κρύψιμο;

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τίποτε περισσότερο άλλα σίγουρα μπορούμε να εικάσουμε πολλά από τα προφανή.

Με δεδομένο ότι: Tου Φιλοπάππου είναι και αρχαιολογικός χώρος και το εκκλησάκι μαζί με το διπλανό Αναπαυτήριο και τα λιθόστρωτα κηρυγμένα μνημεία νεότερα και βυζαντινά. Συνεπώς, όπως καταλαβαίνουμε, και η παραμικρή οικοδομική εργασία προϋποθέτει άδεια, τόσο από την Εφορεία Ακροπόλεως, όσο και από τις εφορείες νεοτέρων και βυζαντινών αρχαιοτήτων και γενικά το ΥΠΠΟ.

Προκύπτουν λοιπόν αβίαστα τα ερωτήματα:

 1. Γιατί η μεταφορά και εκφόρτωση γινόταν σε τόσο περασμένη ώρα;
 2. Γιατί ανησύχησε ο εργαζόμενος για τις φωτογραφίες;
 3. Γιατί αντιθέτως ο υπεύθυνος εξαφανίστηκε;
 4. Τα υλικά απλώς αποθηκεύονταν ή κρύβονταν στο μικρό δωματιάκι;
 5. Γιατί ο «παλιός» φύλακας ξαφνικά θορυβήθηκε για κάτι που γνώριζε ότι γινόταν μόλις τριάντα μέτρα από το γραφείο του;
 6. Τι σκοπεύουν να κάνουν με τόσα πολλά οικοδομικά υλικά;
 7. Υπάρχει τελικά άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού;

Πολλά τα ερωτήματα και πολλές οι συμπτώσεις για να μπορούμε να υποθέσουμε ότι όλα όσα συνέβησαν δεν ενέχουν πιθανά κάποια παρανομία. Από τη στιγμή πάντως που ενημερωθήκαμε για το θέμα, θα δώσουμε άμεσα τη συνέχεια εκεί που πρέπει. Γιατί ουδέν κρυπτόν υπό  τον ήλιον, ούτε το βράδυ…

To be continued….


Responses

 1. Το όλο σκηνικό θυμίζει βραδυνές εργασίες αυθαιρετούχων.
  Και φυσικά η απουσία ή δήθεν δεν ήξερα της Α’ΕΠΚΑ θυμίζει έντονα Α’ ΕΠΚΑ σε κάθε περίπτωση αυθαιρεσιών. Βλέπε Διόνυσος, ή καταπάτηση καφενείου στην Πνύκα.
  Ο δε Παπάς, μόνο για την προστασία του χώρου δεν είναι γνωστός.
  Αύριο ξημερώνει μια δύσκολη μέρα για τις υπεύθυνες του χώρου…

 2. Αν θυμάμαι καλά, οι ιερείς του Άη Δημήτρη δεν ήταν αυτοί που τάχαν κάνει τσάτσοι-μήτσοι-κώτσοι (άρε Μητρόπουλε) με την Κανέλου και κάνανε τις δεξιώσεις στην καταπάτηση? Παπάς του Λουμπαρδιάρη δεν ήταν ο τύπος με το εκπληκτικά κομψό μουσάκι που κατέβηκε κουτσαίνοντας για να τον λυπηθούν οι τροχαίοι και να μην του δώσουν κλήση που είχε το όχημα παρκαρισμένο στα λιθόστρωτα και όταν οι τροχαίοι κάνανε τη δουλειά τους έφυγε βαδίζοντας άψογα και βρίζοντας, όχι πάντως σαν ιερέας?

  Για την αρχαιολογική υπηρεσία του λόφου τί να πει κανείς…στου ΚΟΥΦΟΥ την πόρτα όσο θέλεις βρόντα…


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: