Αναρτήθηκε από: filopappou | 7 Απριλίου, 2010

Ενημέρωση αρμοδίων… γιατί ο φόβος φυλάει τα έρμα.

Σήμερα 7 Απριλίου, ενημερώθηκαν επισήμως από πολίτες, ΟΛΕΣ οι αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς για την εκφόρτωση οικοδομικών υλικών χτες βράδυ στην εκκλησία του Αγ. Δημητρίου Λουμπαρδιάρη στου Φιλοπάππου. Δείτε την προηγούμενη δημοσίευση μας.

Εκτός από την ενημέρωση για το συμβάν έγινε ταυτόχρονα και αίτηση για παροχή εγγράφων σχετικά με το αν η εκκλησία έχει κάνει αίτηση άδειας για οικοδομικές εργασίες ή αν της έχει χορηγηθεί κάποια άδεια από υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου.

Μετά από αυτή την κίνηση είναι σαφές ότι ΟΛΕΣ οι αρμόδιες υπηρεσίες γνωρίζουν και είναι συνυπεύθυνες στην περίπτωση πιθανής τέλεσης εργασιών χωρίς νόμιμες εγκρίσεις, μελέτες, άδειες και επιστασία, όπως προβλέπει ο νόμος.

Οι υπηρεσίες και φορείς που ενημερώθηκαν είναι:

 1. Η Εφορεία Ακροπόλεως, Α’ ΕΠΚΑ
 2. Η Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων Αττικής, ΕΝΜΑ
 3. Η Α’ Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Α’ ΕΒΑ
 4. Το Αστυνομικό Τμήμα Ακροπόλεως
 5. Η Αρχιεπισκοπή Αθηνών
 6. Η Πολεοδομία του Δήμου Αθηναίων
 7. To γραφείο του Υπουργού Πολιτισμού

Στο μεταξύ όλα τα υλικά έχουν αποθηκευτεί σε εσωτερικό χώρο και δεν είναι ορατά, εκτός από κάποιες πλάκες. Και μόνο ο κόπος απόκρυψης τόσων υλικών σε έναν δύσκολα προσβάσιμο κλειστό χώρο αρκεί για να υποψιαζόμαστε ότι επίκεινται εργασίες χωρίς άδεια. Μακάρι να έχουμε λάθος. Αλλά θα είμαστε συνεχώς παρόντες και παρούσες ώστε να μην επιτρέψουμε άλλη μία αυθερεσία στον λόφο μας, από τις πολλές που μετράμε από τη δεκαετία του 90 και να προστατέψουμε το μνημείο.

Καλούμε και όλους του φίλους γείτονες και γειτόνισσες που περπατάνε τον λόφο να έχουν το νου τους και να ενημερώσουν αν δουν οποιεσδήποτε οικοδομικές εργασίες γύρω από το εκκλησάκι ή οπουδήποτε αλλού στο λόφο.

Mερικά από τα υλικά που έμειναν απ’ έξω.


Responses

 1. Δύο σημεία που έχουν ενδιαφέρον

  (1) Ο ναός ανήκει στην Εκκλησία

  (2) Ο ναός είναι μνημείο, όπως και όλα τα έργα Πικιώνη. Για κάθε επέμβαση απαιτείται προηγούμενη απόφαση του ΚΣΝΜ. Αλλοιώς καμμία μελέτη ή άδεια δεν έχει ισχύ.

  Όσοι περνάτε από εκεί, ρίχνετε μια ματιά μέσα και έξω από τον ναό και γενικότερα. Αν δείτε κάτι καλέστε αμέσως Αστυνομία και ζητείστε άδειες — τέτοια άδεια, απόφαση ΚΣΝΜ, όχι απλά μια άδεια μιας Εφορείας και κυρίως όχι της Αρχαιολογίας, δεν είναι στην δικαιοδοσία τους τί γίνεται στον ναό και στα Έργα Πικιώνη γενικά. Και αμέσως ενημερώστε το μπλογκ.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: