Αναρτήθηκε από: filopappou | 11 Ιουνίου, 2010

Μια λωρίδα ερωτηματικά

Τις τελευταίες μέρες η Εφορεία Ακροπόλεως μαρκάρισε με άμμο μια λωρίδα μέσα στο άλσος, στα δεξιά του λιθόστρωτου δρόμου προς τον Άη Δημήτρη Λουμπαρδιάρη. Η λωρίδα είναι σχεδόν ένα μέτρο πλάτος και καμμιά πενηνταριά μήκος και εγκλείει πολλά δέντρα καθώς το άλσος στο σημείο αυτό είναι πυκνό.

Μας δημιουργήθηκε η απορία για τί πρόκειται και, βέβαια, η σχετική αγωνία για τα δέντρα καθώς η Εφορεία Ακροπόλεως δεν μας έχει συνηθίζει σε περιβαλλοντικές ευαισθησίες του τύπου «για κάθε δέντρο που κόβεται σε μια ανασκαφή  φυτεύεται ένα άλλο  σε κατάλληλο σημείο των λόφων».

Σε εκπομπή του Σκάι της Κυριακής 6 Ιουνίου www.skai.gr/Radio ήταν καλεσμένη η αρχαιολόγος κα Όλγα Βογιατζόγλου, γνωστή στους κατοίκους της περιοχής για την δράση της στους Λόφους.  Από αυτήν την εκπομπή πληροφορηθήκαμε ότι η κα Βογιατζόγλου είναι ειδική στους Λόφους. Γηράσκομεν αεί διδασκόμενοι. Πριν προχωρήσουμε στο θέμα μας, είναι αδύνατον να αντισταθούμε στον πειρασμό μιας παρεκβολής: Σταθερή στα πιστεύω της, με το καλημέρα σας έφερε σε δύσκολη θέση τον παρουσιαστή κο Πορτοσάλτε λέγοντας ότι αν κανείς δει τους λόφους από την Ακρόπολη βλέπει ένα πράσινο πράγμα και δεν καταλαβαίνει τίποτε. Έσπευσε ο κος Πορτοσάλτε να πει ότι πρόκειται περί μοναδικής οάσεως στην καρδιά της τσιμεντο-Αθήνας κλπ και, βεβαίως, η κα Βογιατζόγλου το μάζεψε.

Πίσω στο θέμα μας. Η μαρκαρισμένη λωρίδα γης πρέπει να καταδεικνύει τη θέση αγωγού που αποτελεί τμήμα του Πεισιστράτειου συστήματος υδροδότησης της αρχαίας πόλης, το οποίο λειτουργούσε μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα.

Φαίνεται να έχει η Εφορεία εικόνα για τον αγωγό και από ανασκαφικές μαρτυρίες. Στη συνέντευξη πάντως δεν φάνηκε πρόθεση για ανασκαφή.

Σε κάθε περίπτωση, αν γίνει ανασκαφή, επειδή πραγματικά το όρυγμα θα διασχίζει χώρο με πυκνή βλάστηση, οι κάτοικοι της περιοχής θα απαιτήσουμε να φυτευτούν σε κατάλληλα σημεία των λόφων ισάριθμα δέντρα και θάμνοι με αυτά που θα κοπούν.

Η προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου σε καμμία περίπτωση δεν σημαίνει εξόντωση του άλσους.

Αλλά, για φαντάσου,  μέχρι την εποχή της γιαγιάς μας, μέχρι την γέννηση των γονιών των σημερινών μεσήλικων, το Πεισιστράτειο δούλευε, για δες…

Στέλλα Μαρκαντωνάτου


Responses

 1. μήπως φτιάχνουν δρόμο για να πηγαίνουν με τα αυτοκίνητα τους στην τενεκεδούπολη τους?

 2. Ολγα Βογιατζόγλου:
  _»Because you ‘re mine
  I walk the line»

 3. Μπορεί να είναι έργο του άγιου Πατέρα που σαν τον Κοντορεβυθούλη σημαδεύει το δρόμο που θα ακολουθήσουν οι μεταφορείς των οικοδομικών υλικών που του κουβαλάνε τη νύχτα οικοδομικά υλικά τα οποία επιμελώς συσσωρεύει και κρύβει μέσα στον βοηθητικό οικίσκο του Αη Δημήτρη με άγνωστο σε μένα σκοπό.
  Μπορεί ακόμα να τους τρύπησε το σακκί με την άμμο οικοδομής και να άφησε τα προδοτικά της ίχνη
  Μπορεί να πρόκειται για κάτι ακόμα χειρότερο. Δηλαδή να θέλουν να ανοίξουν καινούριο αμαξιτό δρόμο προς την εκκλησία ώστε να μην χρησιμοποιούν εκείνον του Πικιώνη για τη χρήση του οποίου διαμαρτύρεσθε τόσα χρόνια. Επιπλέον με ένα τετοιο δρόμο δεν θα κινδύνευαν οι ευσεβείς προσκυνήτριες να σπάσουν και κανα 15ποντό τακούνι (όπως συχνά συμβαίνει στο λιθόστρωτο)
  Αν όμως πρόκειται για διερευνητική τομή για εύρεση αγωγού του Πεισιστράτειου, τότε δεν ξέρω αν πρέπει να ευχόμεθα να τον βρεί στα πρώτα μέτρα της εκσκαφής (ώστε να μην κόψει όλα τα δέντρα) ή να μην τον βρεί καθόλου, καθώς αυτό σημαίνει και νέα κατά πολύ μεγαλύτερη εκσκαφή με φορά κάθετη προς τη δοκιμαστική, ώστε να τον αποκαλύψει όλον.
  Αυτό που δεν πολυκαταλαβαίνω είναι προς τι η τόση πρεμούρα για την αποκάλυψη ενός τόσο ασήμαντου ευρήματος. Αλλά το μέτρο της σημαντικότητας δεν το καθορίζει η λογική δυστυχώς. Το καθορίζουν εκείνοι που αναδεικνύουν τη «σπηλιά του κουφού» ως εύρημα ισάξιο των πυραμίδων ή θεωρουν την άλλη σπηλιά ως φυλακή του Σωκράτη πειθόμενοι στους οραματισμούς Ινδών πριγκήπων.

 4. Για μπρρ και diavatis. Μην φοβόσαστε για δρόμο. Αφού υπάρχουν τα λιθόστρωτα που κάνουν μια χαρά τη δουλειά τους!!! Τόση ευαισθησία για τα λιθόστρωτα θα με παραξένευε. ..

 5. Τελικά δεν ευθύνονται ούτε οι νομείς της σωτηρίας της ψυχής μας, ούτε οι νομείς της ιστορίας μας γενικώς.
  Μετά από προσεκτική επιτόπια μελέτη του φαινομένου τείνω να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για κλσσική περίπτωση ΑΓΡΟΓΡΑΦΗΜΑΤΟΣ!!!
  Εχει όλες τις προϋποθέσεις γι αυτό:
  α) Ο δημιουργός τους είναι άγνωστος και ο σκοπός του μυστηριώδης.
  β) Δημιουργείται νυκτερινές ώρες και χωρίς ποτέ να υπάρχουν μάρτυρες.
  γ) Προχωράει έρποντας, αθόρυβα και σταδιακά. Εμφανιζόμενο κατά τμήματα (ήδη έχει φτάσει μέχρι την αρχή της Κοίλης)
  δ) Οι δημιουργοί του διάλεξαν το πλέον «ενεργιακά φορτισμένο» σημείο του λεκανοπεδίου Αττικής. Εκεί που κατοικούν Νεράϊδες & Ξωτικά (κατά πρόσφατη αρχαιολογική μελέτη, απο τα πλέον υπεύθυνα στελέχη). Εκεί που η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά και παραιτούμενη σκαπάνης τε και βιβλίου, καλεί «Ινδούς Αγίους» να αποφασίσουν για την ταυτότητα του ευρήματος (κατά τα ίδια στελέχη). Εκεί που τα μπάζα της ανασκαμμένης συνοικίας της Βλασσαρούς, ανακατεμένα με τα μπάζα της λεωφόρου Συγγρού και εναποτεθημένα όλα μαζί πάνω στα μπάζα των σπιτιών του Ασύρματου, βαπτίζονται «Αδιατάρακτα στρώματα μελαμβαφών οστράκων» …
  Νομίζω ότι κατόπιν όλων αυτών πρέπει και οι έκθαμβοι κάτοικοι να παραδεχτούν επιτέλους ότι στο ζήτημα δεν μπορούν να έχουν γνώμη οι αδαείς και ότι πρέπει η αρμόδια επιστήμη να αφεθεί να επιτελέσει το έργο της απερίσπαστη και διαλογιζόμενη πέριξ των κοντέϊνερ. Θα προσέθετα μάλιθστα οτι να ενοχλούν τους ειδικούς με τις ενέργειές τους θα έπρεπε να διεκδικούν περισσότερη δημοσιότητα και φροντίδα της κοινωνίας για το έργο των ειδικών. Να μην εφησυχάζουν. Δεν επαρκεί η εβδομαδιαία προβολή και φροντίδα του Σκάϊ, των κυρίων Πορτοσάλτε – Αλαφούζου.
  Επιτέλους, το θεμα των λόφων πρέπει να το αναλάβει ο ίδιος ο Χαρδαβέλας.
  Και γιατί όχι και ο Αδωνις (του Αδώνιδος). Το ζήτημα είναι τόσο σοβαρό που δεν επιτρέπει πολιτικές και άλλες αγκυλώσεις και διαχωρισμούς.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: