Αναρτήθηκε από: filopappou | 6 Ιουλίου, 2010

ΣΚΑΙ, ΣΚΑΙ, ΕΙΣΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΣ?

Το πιο κάτω γράμμα έχει σταλεί με φαξ στον κο Πορτοσάλτε, του οποίου η εκπομπή «Ελλάδα-Ανοιχτό Μουσείο» της 4.7.2010 κάθε άλλο παρά αντικειμενική ήταν. Η κα Βογιατζόγλου είχε το μαχαίρι και το πεπόνι..κάτι σαν ΚΑΣ του Ζαχόπουλου…

Με την επιστολή αυτή ο κος Πορτοσάλτε έχει μιαν ευκαιρία να αλλάξει τις εντυπώσεις και να αποκαταστήσει το κύρος της εκπομπής του. Αυτό θα γίνει αν αντιμετωπίσει τους κατοίκους όπως και τους αρχαιολόγους. Και, προσέξτε, οι κάτοικοι δεν ζητούν μονόλογο. Αντέχουν και στον διάλογο.

Περιμένουμε να δούμε αν θα αντέξουν τον διάλογο οι αρχαιολόγοι και ο κος Πορτοσάλτε.

********************************************

Αγαπητέ κύριε Πορτοσάλτε,

το γράμμα μου αφορά την εκπομπή «Ελλάδα-Ανοιχτό Μουσείο» της 4/7/2010.

Σας γράφω με τις ιδιότητες (ι) του πάππου προς πάππου Αθηναίου πολίτη και (ιι) του μέλους της Επιτροπής Κατοίκων για τους Λόφους Φιλοπάππου.

Κατά έναν παράξενο τρόπο, η εν λόγω εκπομπή σας δεν ήταν στα πλαίσια της δημοσιογραφικής δεοντολογίας γιατί επιτρέψατε τον μονόλογο. Η αρχαιολόγος κα Βογιατζόγλου δίκασε και καταδίκασε τους κατοίκους εν απουσία τους. Τα επιχειρήματά της θα έχουν ισχύ εφόσον τα εκθέσει σε αντιπαράθεση. Αλλοιώς, η ποιότητα της συζήτησης και της ενημέρωσης είναι αμφισβητήσιμη.

Και όντως αμφισβητήσιμη ήταν η ποιότητα της ενημέρωσης που έδωσε στους ακροατές σας η κα Βογιατζόγλου. Παραθέτω:

1. Είπε η κα Βογιατζόγλου ότι η περίφραξη προστάτεψε τον λόφο από τις καταπατήσεις.

Δεν υπήρχαν περιμετρικώς καταπατήσεις των λόφων και αν υπήρξαν να φέρει η κα Βογιατζόγλου αποδείξεις για αυτό. Αντιθέτως, οι μεγάλες καταπατήσεις ήταν μέσα στην καρδιά των λόφων. Η μία ήταν αυτό που πολύ μαλακά αποκάλεσε η κα Βογιατζόγλου «κατάληψη του Λουμπαρδιάρη». Η άλλη, τα τερατουργήματα του Διονύσου. Όσον αφορά τον Λουμπαρδιάρη, η πραγματικότητα είναι η εξής: η επί 40ετία ενοικιάστρια του καφενείου, από το 1992 περίπου και μετά είχε καταπατήσει ένα στρέμμα της Πνύκας, βεβαίως της Πνύκας, το είχε καλύψει με πλαστική μοκέτα και το υπενοικίαζε για χορεσπερίδες με φαγητό και μουσική. Υπάρχει απόφαση του Συνηγόρου του Πολίτη που καταδικάζει το Υπουργείο Πολιτισμού γιατί δεν έχει παράσχει στους κατοίκους ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΓΓΡΑΦΟ όπου φαίνεται ότι επήρε κάποια θεσμικά μέτρα για να αρθεί η καταπάτηση. Δύο πολίτες, η υποφαινόμενη και ο κος Παπασαράντης πληρώσαμε από την τσέπη μας και οδηγήσαμε την κα Κανέλου στο δικαστήριο για την καταπάτηση αλλά και διότι προξένησε φθορές στο καφενείο του Πικιώνη (που είναι μνημείο σύγχρονης αρχιτεκτονικής) και διότι είχε δραστηριότητες πέραν του συμβολαίου της, πχ. catering και χορεσπερίδες. Η κα Κανέλου καταδικάστηκε και απεσύρθη όχι διότι χειρίστηκαν το θέμα οι αρχαιολόγοι, αν και αυτό είναι κύριο υπηρεσιακό καθήκον τους, αλλά οι πολίτες. Πλήν όμως αυτό δεν ακούστηκε στην εκπομπή σας. Ούτε, επίσης, ακούστηκε στην εκπομπή σας ότι ο Διόνυσος από το 1995 και μετά έχει, εντελώς παράνομα, διπλασιάσει τον όγκο του αρχικού κτιρίου αλλά δεν υπάρχει ούτε μία θεσμική κίνηση από την Εφορεία για να τον σταματήσει. Η κα Βογιατζόγλου ήταν σε αυτήν την Εφορεία όταν κτιζόταν το τερατούργημα. Αντίθετα, οι κάτοικοι έχουν κερδίσει δίκες στο Εφετείο για κάποια από τα κατασκευαστικά έργα του Διονύσου και συνεχίζουν την προσπάθεια ώστε να χαρακτηριστούν παράνομες οι επεκτάσεις. Υπάρχει εδώ μια καταπληκτική συμπαιγνία πολεδομίας, αστυνομίας και αρχαιολογίας. Το πολεδομικό σκέλος το έχουν καλύψει με πόρισμά τους οι ελεγκτές της Δημόσιας Διοίκησης στους οποίους απευθύνθηκαμε η υποφαινόμενη και ο κος Παπασαράντης και όχι η αρχαιολογία. Με αυτήν μας την κίνηση έχουμε οδηγήσει στο δικαστήριο τον υπεύθυνο υπάλληλο της Πολεοδομίας και τον τέως ιδιοκτήτη της Zonar’s AE που ενοικιάζει τον Διόνυσο–η δίκη δεν έχει εκδικαστεί ακόμη. Ούτε αυτό το έμαθαν οι ακροατές σας. Ότι δηλαδή, περίφραξη ή όχι, οι βαριές καταπατήσεις μείναν ανενόχλητες και χρειάστηκε να δαπανήσουν τεράστιο χρόνο και κόπο οι κάτοικοι για να ξεκουνηθεί ο στρογγυλοκαθισμένος στους λόφους δεινόσαυρος της διαπλοκής .

2. Είπε η κα Βογιατζόγλου, και το διπλοεπιβεβαίωσε μετά από ερώτησή σας, ότι η μελέτη προτείνει περίφραξη.

Η Περιβαλλοντική Μελέτη λέει επί λέξει:

Παράγραφος 6.2.5. Αντιμετώπιση των επιπτώσεων της περίφραξης του αρχαιολογικού χώρου.

Με σκοπό τη διατήρηση της χρήσης του λόφου του Φιλοπάππου ως χώρου αναψυχής, ανάπαυσης και θέασης των κατοίκων της Αθήνας, προτείνεται ο περιορισμός της περίφραξης γύρω από τα ιστορικά και αρχαία μνημεία. Ο υπόλοιπος χώρος προτείνεται να συνεχίσει να λειτουργεί ελεύθερα όπως σήμερα (σημείωση δική μου: η μελέτη συντάχθηκε τον Οκτώβριο 2001).

Κατόπιν αυτού, το ΥΠΠΟ ρώτησε την Εφορεία αν πραγματικά χρειάζεται η περίφραξη. Η κα Βογιατζόγλου έστειλε σειρά επιστολών για να πείσει την υπηρεσία ότι ναι, χρειάζεται. Στους καιρούς που ζούμε, όμως, αξίζει να σημειωθεί πόσο πλήρωσε το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο την περίφραξη: 110000 δραχμές το τρέχον μέτρο, όπως προκύπτει από το Τεχνικό Δελτίο του έργου. Πρόκειται για υπερκοστολόγηση απίστευτου ύψους. Η περίφραξη έχει μήκος 3,5 χιλιόμετρα. Καταλαβαίνουμε ότι εκτός από το ιδεολογικό ενδιαφέρον για αυτήν την περίφραξη, υπήρχε και υλικό, υλικότατο ενδιαφέρον.

3. Είπε η κα Βογιατζόγλου ότι ξεκαθαρίστηκε το ιδιοκτησιακό καθεστώς των λόφων.

Να φέρει τα έγγραφα που δείχνουν ακριβώς σε ποιον ανήκουν τα 700 στρέμματα των λόφων. Γιατί εμείς μπορούμε να φέρουμε έγγραφο του ΥΠΠΟ- Διεύθυνση Απαλλοτριώσεων και Ακίνητης Περιουσίας με ημερομηνία 26.8.2008 (ΑΠ ΥΠΠΟ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Α1/Φ01/43351/1773) ότι το ΥΠΠΟ δεν μπορεί να παράσχει τοπογραφικό των λόφων όπου να εμφαίνονται οι τυχούσες ιδιοκτησίες—και η δημόσια μεταξύ αυτών. Όμως, οι ακροατές σας έμαθαν ότι οι ακούραστοι αρχαιολόγοι έλυσαν το ιδιοκτησιακό θέμα των λόφων.

4. Είπε η κα Βογιατζόγλου ότι το θέμα του εισιτηρίου δεν υφίστατο.

Και υφίστατο και υφίσταται. Κατ΄αρχήν υπήρξε σειρά δημοσιευμάτων γύρω στο 2000 που ανέφεραν την επιβολή εισιτηρίου στο χώρο από επίσημα χείλη: τους ίδιους τους αρχαιολόγους και την ΕΑΧΑ ΑΕ. Τα φυλάκια δεν ήταν τόσο αθώα, ήταν εκδοτήρια εισιτηρίων, ακριβώς όπως τα περιέγραψε σε ανακοίνωση σε αρχιτεκτονικό συνέδριο ο αρχιμηχανικός της ΕΑΧΑ ΑΕ κος Αριστείδης Ρωμανός. Ο αγώνας των κατοίκων οδήγησε σε μια υπουργική απόφαση, επί κυρίων Ζαχόπουλου και Λιάπη στη συνέχεια, όπου αναφέρεται ότι δεν θα επιβληθεί εισιτήριο. Και λοιπόν, τί ψυχή έχει μια υπουργική απόφαση? Αλλάζει με μια υπουργική απόφαση. Ξέρουμε πολύ καλά ότι αν εμείς δεν θέταμε θέμα, ο λόφος θα είχε κλείσει.

5. Είπε η κα Βογιατζόγλου ότι μάλωσε τον τύπο που έκανε μότο κρος αλλά αυτός αγρόν ηγόρασεν.
Δεν είπε η κα Βογιατζόγλου πολλά: ότι αντί να βάλουν 3,5 χιλιόμετρα περίφραξη στα πρανή, δεν βάλαν εμπόδια στις 4 όλες και όλες εισόδους για τροχοφόρα που έχουν οι λόφοι, ότι οι φύλακες αφήνουν να μπαίνουν μέσα φορτηγά γερανοφόρα και δεν αντιδρούν (όπως συνέβη στον Λουμπαρδιάρη την Τετάρτη του Πάσχα 2010, όπου ο ιερέας ξεφόρτωσε υλικά για να χτίσει και ευτυχώς που τον είδαν περιπατητές και κάναν τις αναγκαίες καταγγελίες, οι φύλακες που καθόντουσαν σε απόσταση 20 μέτρων δεν είδαν τίποτε) και, το καλύτερο, ότι η ίδια η κα Βογιατζόγλου καθημερινά μπαίνει στο λόφο με το αυτοκίνητό της, το ίδιο και όλοι οι αρχαιολόγοι και οι φύλακες. Ούτε αυτά τα άκουσαν οι ακροατές σας, απλά άκουσαν ότι οι κάτοικοι δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για να αλωνίζουν οι κροσάκηδες. Να πω εδώ το χρόνιο παράπονό μου ότι ποτέ, κανένας φύλακας και κανένας αστυφύλακας δεν με προστάτεψε ως περιπατήτρια από όσους μπαίνουν παράνομα στους λόφους από τις ανεπίτρεπτα ελεύθερες στα τροχοφόρα εισόδους.

6. Είπε η κα Βογιατζόλγου ότι εξυγείαναν τους λόφους.

Πώς, από τί? Τόσα χρόνια με θυμάμαι να πηγαίνω βόλτα στους λόφους, από παιδί και είμαι πια 52 χρονώ. Δεν έχει αλλάξει κάτι… Αλλά και τυπικά, υπάρχει έγγραφο του Αστυνομικού Τμήματος Ακροπόλεως το οποίο αναφέρει τί αδικήματα διεπράχθησαν στους λόφους από το 2000 έως το 2008. Τίποτε, πλην πτώσεων της περίφραξης.  Σε σύγκριση, μάλιστα, με αυτά που διεπράχθησαν στους κλειστούς χώρους της Αρχαίας Αγοράς και της Ακρόπολης, οι λόφοι Φιλοπάππου μοιάζουν με παρθεναγωγείο.  Άρα, τί εξυγείανε η αρχαιολογία? Πάντως, αυτό που σίγουρα και τεκμηριωμένα μπορώ να αναφέρω είναι ότι αφότου απεφάσισε η Εφορεία να αναδείξει τους λόφους, άρχισε να εμποδίζει τον καθαρισμό τους από τον Δήμο Αθηναίων (όχι ότι λυπήθηκε ο Δήμος για αυτό). Μπορώ να προσκομίσω τα σχετικά αποσπάσματα από συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας.

7. Τί έκρυψε η κα Βογιατζόγλου: ότι εκκρεμεί στο ΣτΕ αν θα κλείνει ο λόφος το βράδυ όπως και τις ημέρες εορτών και αργιών των δημοσίων υπαλλήλων, δηλαδή το μισό χρόνο. Με άλλα λόγια, τα καλοκαιρινά βράδυα που το μνημείο είναι γεμάτο παρέες και ο λόφος Νυμφών και η Πνύκα και τίποτε κακό δεν τους συμβαίνει, είναι αμαρτήματα. Να κλείσει, λοιπόν, η μόνη διαφυγή σε πράσινο που έχει αυτή η πόλη. Εντέχνως, λοιπόν, το παρέκαμψε αυτό η κα Βογιατζόγλου, όπως και ότι ο εισηγητής κος Ματζουράνης έχει ζητήσει να μένει ο χώρος ανοιχτός όλο το 24ωρο.

Κάπου στο τέλος είπε η κα Βογιατζόγλου κάτι για μνήμη και αυτοσυνειδησία…τί άλλο από αυτό είναι ο αγώνας των κατοίκων? Που μπουσούλησε η κα Βογιατζόγλου, που πήγε παιδική βόλτα κυριακάτικη με την γιαγιά, που πήγαινε το δημοτικό της σχολείο εκδρομές, που πήγαιναν οι εφηβικές της παρέες για τραγούδι και πανσέληνο? Γιατί Μακρυγιάννη, Κουκάκι, Πετράλωνα, Θησείο, Καλλιθέα, Νέος Κόσμος στους λόφους τα ζήσανε όλα αυτά. Και τα ζουν και τα ζουν και τα παιδιά τους.

Κύριε Πορτοσάλτε, θεωρώ ότι η εκπομπή αυτή ήταν μια ατυχής στιγμή και ότι πράγματι οι ακροατές σας αξίζουν πιο αντικειμενικής ενημέρωσης. Εγώ και όσοι κάτοικοι έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες για τους λόφους δεν φοβόμαστε την αντιπαράθεση των επιχειρημάτων και είμαστε ανά πάσαν στιγμήν έτοιμοι να συζητήσουμε ανοιχτά με την κα Βογιατζόγλου και οποιονδήποτε άλλον από την υπηρεσία της. Οφείλετε, κατά την άποψή μου, να παρουσιάσετε τα πραγματικά γεγονότα, όπως τεκμηριωμένα τα αναφέρω πιο πάνω (σημειώνω ότι όλα τα έγγραφα που επικαλούμαι και πολλά ακόμη είναι στην διάθεσή σας) και όλες τις απόψεις. Νομίζω ότι αυτό ταιριάζει στο επίπεδο της εκπομπής σας.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

Με τιμή

Δρ. Στέλλα Μαρκαντωνάτου


Responses

 1. Πως και πως περίμενα κάποια απάντηση στις συκοφαντίες. Γιατί παρόλο που παρακολουθώ ανελλιπώς αυτή την θαυμάσια εκπομπή, την περασμένη Κυριακή, βγήκα απ᾽ τα ρούχα μου. Ελπίζω ο παρουσιαστής, αν και τον συνδέουν συναισθηματικοί δεσμοί με την εν λόγω αρχαιολόγο, οι ίδιοι άλλωστε με αυτούς που μας συνδέουν και εμάς με τους λόφους, να καταφέρει να δώσει δημοσιογραφικό ´μάθημα´, όπως μόνο αυτός ξέρει να το κάνει.
  Σε χαιρετώ και σε ευχαριστώ – όπως και όλους τους υπόλοιπους κατοίκους και μη – που παλεύουν για την ανάδειξη των προβλημάτων σε αυτόν τον ευλογημένο κατά τ´άλλα τόπο.
  ΥΓ Ξέχασες να αναφέρεις, τους υποσταθμούς της ΔΕΗ (πες με Siemens), την νεα ‘συνοικία το όνειρο’ με τα conteiners, που για πολλά χρόνια παραμένουν στο έλεος της αχρηστείας.. τόσο στην αρχαία αγορά όσο και στούς λόφους.

 2. Αγαπητή Στέλλα, με την επιστολή σου αυτή στο κ. Πρωτοσάλτε αναδικνύεις μέσα από το πρόβλημα του λόφου μας, το μέγεθος της απάτης της πληροφόρησης του εν λόγω σταθμού της εργολαβίας της ενημέωσης. Την ίδια ενημέρωση κάνει ο εν λόγω κύριος μέσω του ραδιοφωνικού στθμού που είναι διευθυντής αλλά και μέσω των συχνότατων εμφανίσεών του απο το τηλεοπτικό SKY. Η δύναμη του γυαλιού και του μικροφώνου είναι ευκαιριακά μεγαλύτερη από αυτή των ανθρώπων της γειτονιάς , μόνο που η διαχρονικότητα των κατοίκων αυτής της πόλης που αγωνίζονται έχει ασύγκριτα μεγαλύτερες αξίες από αυτές των δημοσιογράφων του sky και του ιδιοκτήτη τους!
  Σε ευχαριστούμε που με τις ιδέες σου και τη συνέπειά σου μας κάνεις εσύ και όλοι οι άλλοι γύρω σου να ελπίζουμε για κάτι καλύτερο σε αυτή τη πόλη.

 3. δεν διαφωνώ σε τίποτα από όσα λες Στέλλα αλλά πιστεύω ότι το να αποζητούμε την συμπαράσταση του Πορτοσάλτε είναι κάπως… του πατερναλισμού. δεν συμμερίζομαι την εκτίμηση προς το πρόσωπό του σε καμία περίπτωση και θεωρώ σπατάλη χρόνου το να ζητάμε δίκαιη αντιμετώπιση από έναν δημοσιογράφο που γυαλίζει τα παπούτσια του Αλαφούζου.

  μια ξεκαρδιστική παρουσίαση του κυρίου εδώ: http://bit.ly/b90aJA (παράγραφος «Άρης Πορτοσάλτε»)

 4. Pada Vrexi: δεν ζήτησα προσωπικά καμμιά εκτίμηση και πολλώ μάλλον δεν μίλησα παρά ως Στέλλα Μαρκαντωνάτου. Ζήτησα να παρουσιάζεται η αντικειμενική αλήθεια, και είναι καθήκον του καθενός μας αυτό, να ζητά να παρουσιάζεται η αλήθεια.

  Είναι θέμα του ΣΚΑΙ κατά πόσον θέλει να είναι αντικειμενικός ή όχι αλλά είναι και θέμα δικό μου κατά πόσο θα επιτρέπω στον οποιονδήποτε να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα.

 5. Την εκπομπή μπορείτε να την ακούσετε εδώ

  http://www.skai.gr/player/Radio/?MMID=202217

  Θα μάθετε, μεταξύ άλλων, πως αντιλαμβάνεται την δημοκρατία η κα Βογιατζόγλου όταν λέει οτι «στη δημοκρατία κάνει ο καθένας ό,τι θέλει».


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: