Αναρτήθηκε από: filopappou | 27 Νοεμβρίου, 2010

Οι νέοι επιστήμονες και η συμμετοχή της κοινωνίας στη διαχείριση των αρχαιολογικών χώρων

Στίς 26 και 27 Νοεμβρίου γίνεται η πιο κάτω συνάντηση.

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ – ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΜΝΗΜΕΙΩΝ

Α’ Κατεύθυνση: ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΟΛΩΝ

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Οργανωτική Επιτροπή Δεύτερης Επιστημονικής Συνάντησης Αποφοίτων

Δώδεκα χρόνια λειτουργίας του προγράμματος «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΜΝΗΜΕΙΩΝ»

«Συμβολή στην Προστασία Μνημείων μέσα από το έργο των αποφοίτων του»

Δείτε το πρόγραμμα programma emp

και το δελτίο τύπου     deltio_typou_

Σε αυτήν, ο αρχαιολόγος Τάσος Σιδέρης ανοίγει το θέμα της διαχείρισης των αρχαιολογικών χώρων από την κοινωνία (και όχι μόνο από την αρχαιολογιή υπηρεσία). Μελετά την περίπτωση των λόφων Φιλοπάππου, όπου οι κάτοικοι διατύπωσαν έμπρακτα συγκεκριμένες θέσεις για τη διαχείριση των λόφων:

  • Πρόσβαση
  • Προστασία των μνημείων
  • Ζωή του οικοσυστήματος
  • Οικοδομικές δραστηριότητες
  • Ήπιες χρήσεις

Όσον αφορά την πρόσβαση, που είναι και η πιο γνωστή όψη του αγώνα των κατοίκων, η  αρχαιολογική υπηρεσία προσπάθησε να επιβάλει την αποκοπή του χώρου από τη ζωή της πόλης. Οι κάτοικοι με κινηματικά και θεσμικά μέσα διατύπωσαν την άποψη ότι οι λ όφοι πρέπει να είναι προσβάσιμοι όλο το 24ωρο.

Είναι φαινομενικά παράδοξο, αλλά οι κάτοικοι έχουν διατυπώσει με κινηματικό και θεσμικό τρόπο συνολικότερες προτάσεις για την προστασία των μνημείων του χώρου από ότι το ίδιο το ΥΠΠΟΤ. Και αυτό γιατί η αρχαιολογική υπηρεσία δείχνει να ενδιαφέρεται  για τα κλασικά και προκλασικά μνημεία μόνο. Τα παγκοσμίου αίγλης νεώτερα μνημεία των λόφων, τα Έργα Πικιώνη, έχουν περάσει δια πυρός και σιδήρου από ενοικιαστές, ιερείς και τους ίδιους τους αρχαιολόγους χωρίς να γίνει ή τουλάχιστον να ακουστεί από την παντοδύναμη αρχαιολογική υπηρεσία τσιμουδιά. Η σιωπή επιβάλλεται προς τις άλλες υπηρεσίες, δήμους κλπ κλπ και, κυρίως και βεβαίως, προς τους απείθαρχους κατοίκους.

Η ζωή του οικοσυστήματος μικρή αξία φαίνεται να έχει για την αρχαιολογική υπηρεσία. Για παράδειγμα, ποτέ δεν απαίτησε από τον δήμο να συντηρήσει το σύστημα ποτίσματος ενός χώρου που κατά τα άλλα έδωσε κάπου ένα εκατομύριο ευρώ για να τον περιφράξει.  Με πολύ λιγότερα χρήματα, ένα 20άρι χιλιάδες,  θα είχε λυθεί το πρόβλημα της άρδευσης του λόφου, το οποίο είναι βασικό για την συντήρηση του οικοσυστήματος που υπάρχει τώρα.  Η τοποθέτηση πυροσβεστικών κρουνών έγινε μόνο μετά τις πυρκαγιές στην Πάρνηθα, Ηλεία και Στείρα Ευβοίας ενώ προβλεπόταν στο ίδιο πρόγραμμα με το οποίο χρηματοδοτήθηκε η περίφραξη. Όλοι ελπίζουμε ότι λειτουργούν κιόλας.  Οι προτεραιότητες της αρχαιολογικής υπηρεσίας είναι προφανείς και ανοιχτές στην ιστορία για αξιολόγηση. Αντίθετα οικάτοικοι, έχουν καθαρίσει, φυτέψει, ποτίσει τους λόφους, καθαρίζουν τα πεύκα από τις κάμπιες και κάνουν ό,τι μπορούν με τα ελάχιστα μέσα που διαθέτουν για να κινητοποιήσουν φορείς και κοινωνία. Για αυτό τον λόγο η αρχαιολογική υπηρεσία τους σέρνει σε δίκες.

Η αρχαιολογική υπηρεσία αποδείχθηκε εντελώς απρόθυμη (ή ανίκανη, αλλά στην τελική το ίδιο κάνει) να σταματήσει τις καταπατήσεις του αρχαιολογικού χώρου από εταιρείες. Κατάπτυστα παραδείγματα οι εταιρείες που μέχρι στιγμής έχουν δουλέψει τον Διόνυσο και το καφενείο Πικιώνη στον Λουμπαρδιάρη. Μόνο οι κάτοικοι, που δεν πληρώνονται από τον δημόσιο κορβανά για αυτό, πήγαν αυτούς τους ξεδιάντροπους καταπατητές στα δικαστήρια και κέρδισαν καταδίκες και κατάφεραν να διώξουν τους καταπατητές από τον Λουμπαρδιάρη. Οι αρχαιολόγοι κλπ κλπ, γενικώς το ΥΠΠΟΤ,  δεν έκαναν τίποτε, αν και τους πληρώνει ο έλληνας φορολογούμενος ακριβώς για αυτό, για να προστατεύουν τους αρχαιολογικούς χώρους πρώτα πρώτα και καλύτερα από τους καταπατητές.

Όσον αφορά τις προτάσεις για χρήση των λόφων….ουκ έχει τέλος η βαρβαρότητα των τεταγμένων φυλάκων. Αρκεί κανείς να δεί τις φιέστες περί δημοκρατίας που οργανώνονται στο δύσμοιρο μνημείο της δημοκρατίας, δηλαδή, για όσους δεν έκαναν κλικ, στην Πνύκα. Όλες οι επίσημες Μερσεντέ και ΜπεΜπούλες κατακλύζουν τα λιθόστρωτα και τον ίδιο τον αρχαιολογικό χώρο της Πνύκας, μόνο πάνω στο βήμα (πούσαι καημένε Δημοσθένη…) δεν παρκάρουν. Αυτό το δείγμα πολιτισμού μας το παρέχει τουλάχιστον μια φορά το χρόνο το  ΥΠΠΟΤ. Κάθε μέρα, όμως, για να μην ξεχνιόμαστε, οι υπάλληλοί του μπαίνουν με τα τουτουδάκια τους στα λιθόστρωτα και μάλιστα έχουν τσιμεντώσει και δύο περιοχές για να παρκάρουν καλύτερα. Όπως ακριβώς στο εξοχικό τους στη Λούτσα. Να μη μιλήσει κανείς για το τι σχεδίαζαν για τους λόφους, θέατρα τύπου Λυκαβηττού, η περίφημη έκθεση γλυπτικής στην οποία η πρόσβαση θα γινόταν με αυτοκίνητο μέσα από το άλσος κλπ κλπ.  Αντίθετα, οι  κάτοικοι έχουν προτείνει την διακοπή της κυκλοφορίας μηχανοκίνητων τροχοφόρων στους λόφους και την ανάπτυξη ηπίων χρήσεων: αθλητισμός, βολτίτσες, ορθή επαναλειτουργία του καφενείου Πικιώνη στον Λουμπαρδιάρη.

Πάνε 8 χρόνια τώρα που οι γειτονιές μας μιλούν και κινητοποιούνται για τους λόφους Φιλοπάππου.   Ευχαριστούμε τους νεαρούς επιστήμονες που αναδεικνύουν με τη δουλειά τους και τα εργαλεία τους όψεις της δικής μας προσπάθειας που σε μας δεν είναι άμεσα ορατές. Μας χαρίζουν κουράγιο με  τη δική τους δημιουργικότητα.

Για το καλό των λόφων και για μια βόλτα, μια βόλτα βρε αδελφέ.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: