Αναρτήθηκε από: filopappou | 24 Ιανουαρίου, 2011

Μια ξεχωριστή Κυριακή στου Λουμπαρδιάρη

Χτες, Κυριακή 23 Γενάρη 2011, κάτοικοι των κοντινών περιοχών και πολίτες της Αθήνας συναντήθηκαν στον Λουμπαρδιάρη, όπως είχαν ανακοινώσει. Η συμμετοχή ήταν συγκινητική, ξεπέρασε κάθε προσδοκία και σε αριθμό ατόμων και σε διάθεση για δουλειά αλλά και σε ενδιαφέρον για το καφενείο και την συνολική προστασία του έργου του Δ. Πικιώνη στου Φιλοπάππου.

Όπως διαπιστώσαμε ο Δήμος, προφανώς μαθαίνοντας για την ανακοινωμένη παρέμβαση-καθαρισμό του χώρου, είχε ήδη καθαρίσει αρκετά όχι μόνο το καφενείο αλλά το πράσινο από το Διόνυσο ίσαμε την Πνύκα (!!!) Αυτό μας χαροποίησε διπλά: έδειξε τη δύναμη των πολιτών αλλά και ότι υπάρχει ελπίδα. Χρειάστηκε βέβαια αρκετή δουλειά ακόμα και η συγκομιδή μας ήταν πολλές καλά γεμάτες σακούλες.

Στο χώρο υπήρχε επίσης πλούσιος μπουφές με καφέ, κρασάκι, γλυκά και μεζέδες, βιβλία από την εργογραφία του Δ. Πικιώνη και άλλα με ιστορικό και αρχιτεκτονικό περιεχόμενο για την περιοχή και την Αθήνα, καθώς και πολλά ενημερωτικά ταμπλό από τους αγώνες των κατοίκων της περιοχής για έναν ανοιχτό και πράσινο Φιλοπάππου και για ένα ζωντανό καφενείο ταιριαστό με τον τόπο και την έμπνευση του δημιουργού του.

Ξεχωριστή σημασία για όλους μας είχε ότι κοντά μας ήταν η Αγνή και η Ντόρα Πικιώνη (κόρη και εγγονή του αρχιτέκτονα, αντίστοιχα). Στην πολύχρονη δουλειά της Αγνής Πικιώνη οφείλεται σε μεγάλο μέρος η επιβίωση σημαντικών έργων του δάσκαλου, και βεβαίως, η έκδοση του γραπτού και ζωγραφικού του έργου. Στην δουλειά της Αγνής και της Ντόρας Πικιώνη οφείλουμε την τρέχουσα έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς), όπου δίνεται η πιο ολοκληρωμένη εικόνα της πνευματικής πορείας του Πικιώνη. Τις ευχαριστούμε ιδιαίτερα.

H Αγνή Πικιώνη

Στην αρχή έγινε η προγραμματισμένη καθαριότητα, στην οποία συμμετείχαν δεκάδες πολίτες. Ακολούθησε εκτεταμένη ενημέρωση -που πήρε τη μορφή συνέλευσης- για το θέμα του καφενείου. Η συζήτηση κάλυψε και άλλα θέματα όπως τα οχήματα που διαρκώς παραβιάζουν την απαγόρευση κυκλοφορίας, τόσο μέσα στο λόφο, όσο και στους πεζοδρόμους της Δ. Αρεοπαγίτου και Απ. Παύλου.

Η ενημέρωση αναφέρθηκε στην μελέτη αποκατάστασης που εκπόνησε η ΕΤΑ (Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα) και που πέρασε πρόσφατα από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων, το οποίο -και ορθώς- «έκοψε» τις (πάρα πολλές) προσθήκες που αλλοίωναν το κτίσμα. Ιδιαίτερη κουβέντα έγινε για την πρόθεση της ΕΤΑ να πάει «πακέτο» την εργολαβία αποκατάστασης του καφενείου με την ενοικίαση και επαναλειτουργία του. Αυτό, όπως τόνισαν πολλοί ομιλητές, σημαίνει ότι ο ιδιώτης θα ξοδέψει μεγάλα ποσά, και για να τα αποσβέσει θα λειτουργήσει το καφενείο σαν τις γνωστές καφετέριες στο Θησείο και το Γκάζι. Οι επεκτάσεις και προσθήκες στο κτίριο, μη επιτρεπτές υπηρεσίες, πχ. εστιατόρια και catering, καθώς και αστρονομικές τιμές φαίνονται να είναι οι μόνες λύσεις για να αντιμετωπιστούν αυτές οι οικονομικές απαιτήσεις. Φυσικά, περιμένουμε ότι οι κρατικές υπηρεσίες (ΥΠΠΟΤ και ΕΤΑ) θα κάνουν τα στραβά μάτια –και, ακόμη χειρότερα, θα καλύψουν τις παραβιάσεις του αρχαιολογικού νόμου, όπως έχουν κάνει μέχρι τώρα τόσο στο καφενείο Πικιώνη όσο και στο σκάνδαλο των σκανδάλων, δηλαδή τον Διόνυσο. Αυτά όλα ακυρώνουν την ιδιαιτερότητα του καφενείου Πικιώνη: ένα καλλιτέχνημα προορισμένο να λειτουργεί σαν λιτός χώρος αναψυχής μέσα στη φύση, κινδυνεύει με αυτές τις πολιτικές να εκπέσει σε Διόνυσο ή ακόμη χειρότερα σε καφετέρια Θησείου και κέντρο παραλιακό. Δηλαδή, σε κάτι που θα λειτουργήσει κάποιος μεγάλος επιχειρηματίας με πολύ χρήμα και χονδροειδή αισθητική και πρακτική. Αναγκαστική συνέπεια θα είναι και η κυκλοφοριακή συμφόρηση στο λόφο και τα λιθόστρωτα.

Οι παρευρισκόμενοι και παρευρισκόμενες συμφώνησαν ότι η λειτουργία του χώρου πρέπει να σέβεται τη φιλοσοφία του Δ. Πικίωνη και το γεγονός ότι το καφενείο είναι κηρυγμένο μνημείο. Επίσης έγινε σαφές από όλον τον κόσμο ότι θα υπάρξει και συνέχεια στη δράση για το καφενείο και παρακολούθηση της διαδικασίας για να αποτραπεί εν τη γεννέσει της κάθε προσπάθεια φτηνής εμπορευματοποίησης. Είναι πικρή η εμπειρία των κατοίκων της Αθήνας από αυτές τις τακτικές, τις έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια που λειτουργούσε το καφενείο και τις ζούμε καθημερινά στις γειτονιές γύρω από την Ακρόπολη και του Φιλοπάππου σε σημείο που η ζωή μας να γίνεται αβίωτη (βλέπε Θησείο και τώρα, το κακό απλώνεται στα Άνω Πετράλωνα).

Ευχαριστούμε ιδιαιτέρα όλους τους φίλους και φίλες, άγνωστους και γνωστούς που ανταποκρίθηκαν και μάλιστα με τέτοια όρεξη στο κάλεσμα. Επίσης όλα τα μέσα, blogs, sites, ραδιόφωνα και μεμονωμένα άτομα που το διέδωσαν και το πρόβαλαν. Κι ακόμα, ευχαριστούμε τους καλούς φίλους από το γειτονικό κίνημα πολιτών της Αγροτέρας Αρτέμιδας στο Μετς. Χωρίς όλους αυτούς η μέρα αυτή δεν θα ήταν η ίδια.

Όταν είχαμε πει ότι ξαναζωντανεύουμε το καφενείο  δεν περιμέναμε ότι πραγματικά θα το δούμε μετά από τόσα χρόνια γεμάτο κόσμο, φωνές και χαμόγελα. Συνεχίζουμε λοιπόν και τις δράσεις αλλά και τα ραντεβού μας.

Την επόμενη Κυριακή μετά τις 11πμ θα βρεθούμε και πάλι στον αγαπημένο χώρο για καφεδάκι και προγραμματισμό συγκεκριμένων δράσεων. Μείνετε συντονισμένοι με το ιστολόγιό μας και το Facebook.

To be continued…


Responses

  1. Ανυπομονώ και είμαι πολύ ενθουσιαμένη με αυτή την πρωτοβουλία των κατοίκων της περιοχής, συνεχίστε και εμείς θα είμαστε δίπλα σας, μένω και εγώ στην περιοχή Ακαδημία Πλάτωνος μια ιστορική περιοχή που δυστυχώς και εμείς προσπαθούμε πολύ για την περιοχή μας. Ανυπομονώ πότε να ολοκληρωθεί το έργο του Λόφου το συντομότερο και ν’ απολαμβάνουμε το καφεδάκι μας με ηρεμία.

  2. Πραγματικά λυπάμαι πού δέν μπόρεσα να ειμαι εκει……..ελπίζω τήν αλλη φορά.Συνεχίσται ετσι,κάτι μπορεί νά γίνει…

  3. Μπράβο, συγχαρητήρια, κρίμα που δεν ήμουν κι εγώ εκεί!


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: