Αναρτήθηκε από: filopappou | 29 Μαΐου, 2015

ΣτΕ: Ελεύθερη η πρόσβαση στον λόφο Φιλοπάππου

Το πράσινο φως για την ελεύθερη πρόσβαση –όλο το 24ωρο-  των επισκεπτών στον οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο των λόφων Πνύκας, Νυμφών και Μουσών – Φιλοπάππου άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Κάνοντας δεκτή σχετική προσφυγή κατοίκων της περιοχής, το ανώτατο δικαστήριο αμφισβήτησε την απαγόρευση της νυκτερινής πρόσβασης στον αρχαιολογικό χώρο των δυτικών λόφων της Αθήνας, κρίνοντας ότι δεν είναι πρόσφορη για να αντιμετωπίσει τους λόγους που την επέβαλαν (π.χ. βανδαλιστικές επιθέσεις, πυρκαγιές, κλοπές, χρήση ναρκωτικών κ.λπ.).

Στο στόχαστρο των δικαστών μπήκε απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού το 2008 επί υπουργίας Μιχάλη Λιάπη με την οποία οι τρεις δυτικοί λόφοι της Αθήνας, ορίζονταν ως οργανωμένος αρχαιολογικός χώρος, με συνέπεια  την περίφραξη του χώρου, την επιβολή εισιτηρίου αλλά και την περιορισμένη επισκεψιμότητα σε συγκεκριμένες
ώρες της ημέρας. Μάλιστα οι εργασίες για βαριά περίφραξη του λόφου της Πνύκας είχαν ξεκινήσει δύο ημέρες πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου με χρήματα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ωστόσο μπλόκαραν καθώς
εκκρεμούσε η απόφαση του ΣτΕ.

Το δικαστήριο εξέδωσε τελικά την απόφασή του (αναμένεται να δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες) που δικαιώνει τους δώδεκα κατοίκους που προσέφυγαν. Σύμφωνα με πληροφορίες αποφάνθηκαν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τα μνημεία από τους κατοίκους γιατί δεν τεκμαίρεται ο βανδαλισμός που επικαλούνταν το ΥΠΠΟ. Επιπλέον κρίθηκε ότι το μέτρο της περίφραξης του χώρου είναι δυσμενέστερο για την κοινωνία από το να μπορούν οι κάτοικοι να επισκέπτονται τον λόφο όποτε το επιθυμούν.

Πηγή: www.presspublica.gr

01bΔύση στου Φιλοπάππου


Responses

  1. Μία διόρθωση: το ΣτΕ θεωρεί εντάξει την περίφραξη και ασχολείται με την πρόσβαση. Η πρόσβαση κατά τη γνώμη του πρέπει να είναι 24ωρη και στους τρεις λόφους.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: