Αναρτήθηκε από: filopappou | 4 Ιουνίου, 2015

Θλιβεροί μικροαπατεώνες… αντι για προστάτες του Φιλοπάππου

Χτες 3 Ιουνίου 2015 παρουσιάστηκε σε διάφορα site δευτέρας διαλογής η είδηση για γκράφιτι σε αρχαία στου Φιλοπάππου και συγκεκριμένα στον λόφο της Πνύκας [Ένα από τα υπαγορευμένα δημοσιεύματα]. Το γεγονός δεν θα μας έκανε εντύπωση καθώς κάθε δημόσιος χώρος κινδυνεύει από ασυνείδητους αν αυτό δεν συνέβαινε μόλις μερικές μέρες μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που δικαίωνε τους πολίτες που ζήταγαν ελεύθερη πρόσβαση στους λόφους Φιλοπάππου 24 ώρες το 24ώρο. Μα τέτοια σύμπτωση;;;!!!

Το συγκεκριμένο δημοσίευμα που έχει αναπαραχθεί από διάφορα site χωρίς να ελεγχθεί φυσικά η εγκυρότητα του έλεγε ακριβώς τα πιο κάτω:

 1. «Οι φύλακες έμειναν σήμερα με ανοικτό το στόμα όταν είδαν»…
 2. «Το γκράφιτι είναι σε τμήμα των θεμιστόκλειων τειχών της αρχαίας Αθήνας»…
 3. «Οι βανδαλισμοί πραγματοποιήθηκαν ενώ το ΣτΕ έδωσε το πράσινο φως για την ελεύθερη πρόσβαση των επισκεπτών όλο το 24ωρο στον οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο»…
 4. «Οι φυλακές των αρχαιολογικών αυτών χώρων εκφράζουν το φόβο ότι σε περίπτωση που είναι ανοιχτοί όλο το 24ωρο σε συνάρτηση με την έλλειψη προσωπικού θα υπάρξουν πολλοί σύντομα βανδαλισμοί»…

Με δύο λόγια λες και το γκράφιτι έγινε την «κατάλληλη στιγμή» για να απαντηθεί η απόφαση του ΣτΕ από κύκλους της ΕΦΑ (Εφορεία με την Ακρόπολη και τον Φιλόπαππο στην δικαιοδοσία της) … Πολύ περίεργη η σύμπτωση… Εμείς όμως, επειδή οι αρχαιολόγοι του Φιλοπάππου και η τοπική εφορεία μας έχουν κάνει κακόπιστους, δεν το αφήσαμε έτσι. Το ψάξαμε. Και τι ανακαλύψαμε;
Πράγματι το γκράφιτι αυτό υπάρχει αλλά…

 1. Οι φυλακές δεν έμειναν με ανοιχτό το στόμα στις 3 Ιουνίου του 2015 καθώς το γκράφιτι είναι πολλούς μήνες παλιότερο και ήδη φθαρμένο.
 2. Δεν είναι σε τμήμα του Θεμιστόκλειου τείχους αλλά σε λαξευμένους βράχους. (Αλήθεια οι αρχαιολόγοι δεν ξέρουν ούτε καν που ήταν το τείχος;)
 3. Είναι σε σημείο της Πνύκας πάνω από την Απ. Παύλου τόσο απομονωμένο που θα μπορούσε να συμβεί οποιαδήποτε ώρα της μέρας καθώς απέχει από τα σταθερά σημεία φύλαξης.
Με δύο λόγια αυτό που βοά είναι ότι κάποιοι κύκλοι των υπευθύνων για του Φιλοπάππου αρχαιολόγων έστησαν μια φτηνή προβοκάτσια, την οποία διοχέτευσαν σε ανάλογα φτηνά site χρησιμοποιώντας ως «είδηση» ένα παλιό γκράφιτι απλώς και μόνο για να υπονομεύσουν την απόφαση του ΣτΕ. Ο βασικός στόχος δεν είναι το γκράφιτι -το οποίο «ξέχασαν» να καθαρίσουν επί μήνες- αλλά οι πολίτες και το δικαίωμα τους να χαίρονται το χώρο. Αυτό που μας ενοχλεί όμως πάνω από όλα είναι ότι αυτή η φτήνια κάθε άλλο παρά εμπνέει εμπιστοσύνη για το σε ποια χέρια βρίσκεται η πραγματική ανάγκη φύλαξης και προστασίας του αγαπημένου μας λόφου.
Αν λάβουμε υπόψιν τις τεράστιες αυθαιρεσίες του εστιατορίου του Διονύσου, για τις οποίες η προκάτοχος Εφορεία Ακροπόλεως και οι αρχαιολόγοι της έχουν κάνει τα στραβά μάτια, καθώς και την αδιαφορία για τα Έργα Πικιώνη, δυστυχώς καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η αγάπη των κατοίκων της περιοχής είναι πράγματι η μόνη ασπίδα προστασίας του λόφου μας.
 —
Δείτε μερικές από τις φωτογραφίες:
01

Πολύ εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι το γκράφιτι στη μία από τις πλευρές του ίδιου βράχου που παρουσίασαν τα site είναι πολύ παλιό. Μάλιστα στην οριζόντια επιφάνεια κοντεύει να εξαφανιστεί, αφού κανείς βέβαια δεν το καθάρισε.

IMG_8421

Στην άλλη πλευρά του ίδιου βράχου το γκράφιτι μοιάζει πιο φρέσκο. Και σίγουρα από την φωτό καταλαβαίνει κανείς ότι είναι γραμμένο σε λαξευμένους βράχους και όχι σε τείχη. Άλλωστε στο σημείο αυτό δεν περνούσε ούτε το τείχος, ούτε το διατείχισμα με βάση τα σχεδιαγράμματα της ίδια της αρχαιολογικής υπηρεσίας.

03

Αν όμως κάποιος εξετάσει το γκράφιτι από κοντά θα διαπιστώσει ότι υπάρχει φθορά στο χρώμα, λείπουν κομμάτια και υπάρχει χώμα και άλλα φυσικά υλικά από πάνω που δείχνουν ότι υπάρχει εκεί για διάστημα κάποιων μηνών και δεν εμφανίστηκε με την… απόφαση του ΣτΕ


Responses

 1. Λίγο πιο κάτω είναι ο Διόνυσος με 600 τετραγωνικά μέτρα αυθαίρετα από τα οποία τα 125 είναι υπόσκαφα σε βάθος τρία μέτρα — τόδε η Πολεοδομία αλλά οι αρχαιολόγοι δεν το βλέπουν.

  ‘Ολες τους οι δυνάμεις αναλώνονται στο να δικαιολογήσουν το σινάφι τους, πώς οι κυριούλες που νέμονταν τον λόφο πριν τις τωρινές δεν μπόρεσαν να δουν τόσα αυθαίρετα…δεν ήταν τερατώδης μυωπία, δεν ήταν ηθελημένο τουμπεκί ψιλοκομμένο, όχι όχι, ήταν που χαλάγαν το πάρκιγκ και δεν φαινόντουσαν τα κολπάκια του Διονύσου.

  Α ναι, δυνάμεις βάζουν και στο πως θα κάνουν τον βαρύ στους κατοίκους και στα δέντρα. Λεβεντιές!!!

  Επιστήμονες να χαρώ εγώ που έχουν δώσει, όπως λένε και οι ίδιοι όρκο. Πού τον έδωσαν τον όρκο? Στην κοινωνία που τους πληρώνει ή στο μικρό σινάφι τους μέσα στο οποίο υπάρχουν και αξιολογούνται? Για το οποίο ζουν σε αυτό το ηθικό και επιστημονικό ύψος? Να χαρώ εγώ την επιστημοσύνη…που ρεζιλέψαμε και τις λέξεις και τις αξίες για να σωθεί το σινάφι των αρχαιολόγων που θάθελαν να είναι κάποιοι αλλά δεν μπορούν.

 2. Mένει, όντως, κανείς με το στόμα ανοιχτό. Για την κουτοπονηριά των αρχαιολόγων.

 3. Propaganda for dummies! ο,τι και να κάνουν ο κόσμος τους έχει καταλάβει.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: