Αναρτήθηκε από: filopappou | 4 Φεβρουαρίου, 2008

Έγινε η πρώτη δεντροφύτευση στο λόφο

1
Εργαλεία, χώμα και φυτά ανεβαίνουν στο λόφο

Σήμερα Κυριακή 3 Φλεβάρη, έγινε η πρώτη προγραμματισμένη δεντροφύτευση καθώς όπου να ‘ναι τελειώνει η φυτευτική περίοδος. Ο χώρος που πραγματοποιήθηκε ήταν από αυτούς που η βλάστηση είχε αραιώσει υπερβολικά καθώς εκεί έπιασαν το καλοκαίρι του 2003 από σπινθήρες των συνεργείων που έφτιαχναν την περίφραξη μερικές από τις 17(!) φωτιές. Από τότε κανείς αρμόδιος (Υπουργείο Πολιτισμού, Ενοποίηση Αρχαιολογικών χώρων Α.Ε., Δήμος Αθηναίων, Υπουργείο Γεωργίας, Δασική υπηρεσία) δεν ασχολήθηκε με την αποκατάσταση του τοπίου. Ασχολιόντουσαν μόνο με τα κάγκελα..

2

Έτσι σήμερα με μια υπέροχη μέρα σύμμαχο και πολύ καλή διάθεση, πάνω από 40 φίλοι και φίλες του λόφου, ανηφορίσαμε για αποκαταστήσουμε τα καμένα. 140 μικρά φυτά, χαρακτηριστικά του λόφου και της Αττικής βλάστησης, τοποθετήθηκαν σε τρία διαφορετικά σημεία.

3

Σύντομα ήρθε μία από τους φύλακες και με ευγενικό ομολογουμένως τρόπο, πράγμα στο οποίο δεν είμαστε συνηθισμένοι από τους φύλακες, μας είπε ότι δεν επιτρέπεται να σκάβουμε σε χώρο που είναι αρχαιολογικός και ότι θα έπρεπε να ρωτήσουμε πρώτα την εφορεία αρχαιοτήτων. Βέβαια η εφορεία δεν έχει απαντήσει ποτέ για οτιδήποτε ρώτησαν ή ζήτησαν οι κάτοικοι, οπότε κανείς δεν αισθανόταν ότι κάτι τέτοιο είχε νόημα. Άλλωστε είναι ήδη γνωστό από απλούστερες περιπτώσεις, ότι οι αρχαιολόγοι της ΄Α ΕΠΚΑ που σταθμεύουν στο λόφο, δεν επιθυμούν την παρουσία και δράση κανενός άλλου πλην του εαυτού τους εκεί. Η κουβέντα έληξε με την αμοιβαία διαπίστωση ότι δεν υπάρχει λόγος να συνεχίζεται. Λίγο μετά εμφανίστηκαν και δύο αστυνομικοί, που προφανώς είχαν καλεστεί, μας κοίταξαν από μακριά και χάθηκαν στο ειδυλλιακό τοπίο.

6
Police!

Επειδή και αυτή τη φορά θα ακουστούν οι γνωστές υποκριτικές κραυγές κάποιων, περί προστασίας των αρχαίων και παράνομης δεντροφύτευσης, να υπογραμμίσουμε τα εξής: Η ανάγκη για δεντροφύτευση ξεκινά από το γεγονός ότι οι αρμόδιοι δεν αποκατέστησαν την ζημιά που προκάλεσαν οι πυρκαγιές από τα έργα τους στο λόφο. Από πλευράς μας γνωρίζοντας το ευαίσθητο ζήτημα του σκαψίματος είχαμε επιλέξει φυτά που ήταν πολύ μικρά και δεν απαιτούσαν πάνω από 20-25 πόντους σκάψιμο. Την ίδια ώρα που σε εμάς γινόταν παρατήρηση από την αρχαιοφύλλακα για την δεντροφύτευση, έξω από την εκκλησία στο Λουμπαρδιάρη υπήρχαν ανενόχλητα 20 αυτοκίνητα πάνω στα «προστατευόμενα» λιθόστρωτα. Για να μην μπούμε εκ νέου σε μια αναφορά των καταπατήσεων του Διονύσου και όχι μόνο και τις οποίες οι υπεύθυνες αρχαιολόγοι του λόφου κάνουν πως δεν βλέπουν, τη στιγμή που οι κάτοικοι έχουν προσφύγει στο ΚΑΣ και τον Υπουργό. Εν ολίγοις και για να είμαστε καθαροί, το ενδιαφέρον για την προστασία, ή τα περιλαμβάνει όλα ή τίποτα. Και να προσθέσουμε ότι εκτός από τα αρχαία, προστασία θέλει και η χλωρίδα και η πανίδα του Φιλοπάππου καθώς και το δικαίωμα των πολιτών να τον χαίρονται.

4

Όσοι και κυρίως όσες απεργάζονται σχέδια περιφράξεων, ωραρίων, απαγορεύσεων και γιατί όχι και εισιτηρίου, ΑΣ ΜΗΝ ΧΑΝΟΥΝ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΤΟΥΣ. Ο Φιλοπάππου δεν είναι χώρος για να φτιάξουν την καριέρα τους. Η προστασία του είναι ότι υπάρχουν πολίτες που τον αγαπούν και που θα έκαναν τα πάντα για να τον προστατέψουν και να τον χαίρονται ελεύθερα, με ήλιο και φεγγάρι.

5

Υ.Γ. Και επειδή η «προστασία των αρχαίων» σήμερα περιελάμβανε και το κόψιμο του νερού για να μην μπορούμε να ποτίσουμε να φυτά, ενημερώνουμε ότι ακόμα και με φλιτζάνια από το σπίτι θα ποτιστούν!


Σχόλια

  1. Χθες (4/2) ποτίσαμε τα δεντράκια που φυτέψαμε την κυριακή. Είπαν ότι θα βρέξει αυτές τις μέρες, οπότε όλα πάνε καλά. Ας κρατήσουμε τις δυνάμεις μας για το καλοκαίρι, που θα θέλουν αρκετό νερό…

  2. Φίλοι, καλή επιτυχία στην ρομαντική σας προσπάθεια. Και την λέω ρομαντική επειδή παλεύετε ενάντια σε αποκτηνωμένους ανθρώπους. Πέρα από το πρόβλημα του νερού, τα απροστάτευτα δενδράκια θα είναι εκτεθειμένα όποια ώρα έχει όρεξη ο όποιος αποκτηνωμένος να τα χαλάσει.

  3. […] δενδροφύτευση που οργάνωσαν κάτοικοι για να αποκαταστήσουν την […]

  4. […] δεντροφυτεύεις [1]-[2]-[3]-[4] και με αφορμή αυτό την τοποθέτηση του Συλλόγου […]


Σχολιάστε

Kατηγορίες